Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

26 nuttige en leuke dingen om te doen thuis binnen [in de coronaperiode]


Ben je thuis en verveel je je? Ben je televisie beu? Vraag je je af hoe je jezelf vandaag binnen nuttig gaat maken? Da’s niet gek – tijdens de coronacrisis zitten we met z’n allen véél meer thuis dan ‘normaal’. En hoewel vrije tijd fijn is, maak ik mezelf ook altijd graag nuttig. Ik word niet gelukkig van de hele dag televisie kijken en ‘niets doen’. En daardoor weet ik altijd wel weer iets te verzinnen waarmee ik mijn tijd thuis nuttig kan besteden én wat leuk is. Als jij daarvoor inspiratie kunt gebruiken – ben ik hier om te helpen. Ik ga mijn onuitputbare bron van ideeën met je delen ;-). Ben je er klaar voor?! Dit zijn 26 ideeën voor leuke dingen om thuis binnen te doen!

De ultieme lijst van 26 nuttige en leuke dingen om te doen thuis binnen

Stel een nuttig doel voor jezelf

Altijd maar binnen zijn kan snel saai zijn als je al je gebruikelijke hobby’s wel ‘uitgespeeld’ hebt. Bedenk daarom iets nieuws om te doen! En hoe kan dat beter, dan door een doel voor jezelf te stellen?! Met een doel vermaak je jezelf niet alleen vandaag, maar kun je weken of maanden bezig blijven. Het is iets om aan te werken en om naar uit te kijken. Zoek je leuke dingen om te doen thuis, dan kun je jezelf met doelen ongetwijfeld goed bezig houden.

Geen idee wat voor doel je voor jezelf kunt stellen? Bij aanmelding voor mijn e-mails ontvang je gratis een lijst met 101 mogelijke doelen die je voor jezelf kunt stellen. Meld je direct aan via het onderstaande formulier en je ontvangt de lijst in je inbox:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

En wil je ervoor zorgen dat je het doel ook echt bereikt? In mijn e-book Plan jouw jaar help ik je daarmee. Ik help je om een jaardoel te stellen, maar ook om het super concreet te maken zodat je precies weet wat je kunt doen om het te behalen. Lees meer over het e-book:

 

Maak thuis iets gezonds voor jezelf

Als je lekker thuis binnen zit is het héél verleidelijk om met een zak chips op de bank te gaan zitten. Ik weet er álles van. Wil je je tijd nuttiger besteden én tegelijk goed voor jezelf zorgen? Maak dan iets gezonds voor jezelf, zodat je minder snel naar die zak chips grijpt. Het is een win-win: je hebt een leuke activiteit om thuis binnen te doen (koken en bakken!) en je hebt gezond eten op voorraad. Een aantal van mijn gezonde recepten:

Jezelf thuis een goede gewoonte aanleren

Je bent nóóit klaar met je gewoontes verbeteren, daar ben ik van overtuigd. Je kunt immers niet alles in één keer veranderen. En als je gewoon menselijk bent, dan valt er vast nog het een en ander te verbeteren. Gewoontes rondom je gezondheid, je productiviteit, je relaties, je huis(houden), je financiële situatie en ga zo maar door… En als je nog inspiratie kunt gebruiken voor welke gewoontes je zou kunnen aanleren, dan vind je hier heel veel inspiratie.

Wil je een goede gewoonte aanleren en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dat dit eens:

Leuke dingen om thuis te doen: Podcasts luisteren

Tijdens het hardlopen luister ik graag naar muziek, maar soms heb ik daar even geen zin in. En dan luister ik podcasts! Podcasts?! Podcasts zijn audioprogramma’s over van alles en nog wat. Zie het als een soort (gratis) Netflix voor audio: je kunt luisteren naar wat je wilt, wanneer je maar wilt. In dit blogartikel vertel ik je alles over podcasts en deel ik mijn favoriete podcasts over productiviteit! Ook ideaal om naar te luisteren tijdens het autorijden of schoonmaken trouwens.

Zoek je iets om binnen te doen? Leer bij over gezond eten

Je kunt altijd bij blijven leren over gezond eten, ben ik van mening. Er zijn heel veel perspectieven en er wordt constant meer onderzoek gedaan naar wat nou écht gezond is. Wel is het een lastig onderwerp: veel theorieën spreken elkaar tegen en iets zeggen zonder onderbouwing is zo gebeurd. Toch wil ik je een aantal tips geven:

Stoppen met afgeleid worden

Het ene moment ben je compleet ongestoord bezig aan die ene taak, het volgende moment ben je onbewust door Facebook aan het scrollen op je telefoon. En dat gebeurde eigenlijk zo’n beetje zonder dat je het door had. Oftewel, je bent afgeleid… En dat geeft vaak geen fijn gevoel.

Is dat iets wat jou net even té vaak gebeurt? Wil jij meer bewust tijd hebben voor leuke dingen om thuis te doen? Lees dan mijn tips om minder vaak afgeleid te worden en ga aan de slag met jezelf verbeteren!

Schrijf thuis binnen een boek

Met mijn e-book Plan jouw jaar kwam toch wel mijn wens uit om ooit een boek te schrijven. Oké, het e-book is niet gepubliceerd als fysiek boek, maar ook een e-book schrijven vond ik heel tof om te doen. Iets wat jij verzonnen hebt wat anderen inspireert en helpt… hoe leuk is dat?! 

Heb jij de (stiekemene) wens om ooit een boek te schrijven? Waarom begin je dan niet?! Er is nooit een perfect moment om zo iets te doen, dus waarom begin je niet gewoon nu? Als je leuke dingen om te doen thuis zoekt, kun je jezelf hier zéker even mee bezig houden.

En wil je graag een fictieboek schrijven? Dan vind je veel tips in het boek ‘Schrijven kreng!’Lees mijn recensie!

Extra leuk als het klaar is: Je huis he-le-maal opruimen

Geef maar toe: ook jouw huis kan waarschijnlijk echt nog wel wat beter opgeruimd worden. Misschien is het iets te snel een rommeltje, trek je een aantal kastjes liever niet open of mag er absoluut niemand op de zolder komen. Opruimen is een klus die je perfect op kan pakken als je thuis binnen bent. Stel je het uit om te beginnen? Of begin je wel maar loop je altijd gelijk weer vast? Ik ga je helpen!

In de 30-dagen Opruim Challenge help ik je om in 30 dagen 30 plekken in huis op te ruimen, zodat je een simpele start maakt met opruimen en jezelf traint in het wegdoen van spullen.

In de online cursus Begin jouw opgeruimde leven help ik je stap voor stap door álle onderdelen van het opruimen heen, zodat je precies weet hoe je dit klusje nu eindelijk wél goed geklaard krijgt.

En wil je alvast een begin maken? Bij aanmelding voor mijn e-mails ontvang je gratis mijn stappenplan Beginnen met opruimen. Meld je direct aan via het onderstaande formulier en je ontvangt ‘m in je inbox:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Overwin je perfectionisme

Kun jij – net als ik – een ongelofelijke perfectionist zijn? Lees dan vooral verder! Jaren geleden zag ik perfectionisme als een positieve karaktereigenschap: ik maakte tenminste alles netjes en tot in de puntjes af. Wat ik niet besefte is dat ik daardoor me ook veel meer zorgen maakte over of dingen wel ‘goed genoeg’ waren en was ik vaak veel langer bezig aan dingen dan nodig.

Als je veel thuis binnen zit en leuke dingen om te doen thuis zoekt, dan kun je ook overwegen om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door je perfectionisme te gaan overwinnen. Wil jij daarmee aan de slag gaan? Ik schreef een uitgebreid artikel over perfectionisme loslaten en overwinnen.

Dingen die je binnen kunt doen: Een zelfhulpboek lezen

Ik lees heel graag (het liefst op mijn e-reader), en één soort boeken die ik heel graag lees zijn zelfhulpboeken. Zelfhulpboeken staan vol tips en informatie om jezelf te ontwikkelen, dingen te leren en je leven te verbeteren. 

Een aantal van mijn favorieten zijn:

Wil jij graag meer lezen? Bekijk dan ook mijn tips om meer te lezen!

Begin een nieuwe hobby

Zoeke leuke dingen om te doen thuis? Waarom begin je niets eens met iets nieuws?! Het biedt een nieuwe uitdaging, het vult je tijd met iets leerzaams en je merkt vanzelf of deze nieuwe hobby iets is om blijvend te doen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Koken of bakken
  • Een muziekinstrument bespelen
  • Een taal leren
  • Een nieuwe sport proberen (bijvoorbeeld hardlopen!)
  • Puzzelen
  • Een creatieve hobby doen

In deze lijst vind je nog veel meer inspiratie voor wat je kunt doen!

Je productiviteit en planning vaardigheden verbeteren

Een goede planning kunnen maken is enorm waardevol om dingen gedaan te krijgen, maar ook om rust in je hoofd te houden en niet het gevoel te hebben dat je alles tegelijk moet doen of dat je van alles vergeet. Maar helaas leren we niet op school hoe je plannen nou echt slim aanpakt. Om nog maar niet te beginnen over productief zijn: hoe zorg je dat niet uitstelt? Dat je niet afgeleid wordt? Dat je gemotiveerd bent en energie hebt?

Ik help anderen enorm graag met productiviteit en plannen. Ik vind het een super interessant onderwerp en schrijf er niet voor niets veel over op mijn blog. Een aantal artikelen om je op weg te helpen:

En wil je het echt goed aanpakken en meer dingen gedaan krijgen? Ik help je graag verder in mijn online cursus over productiviteit en plannen: Krijg het gedaan.

Je privé administratie ordenen

Hoe is het met jouw privé administratie? Ligt er ergens een stapel post weggeschoven in de hoek of wéét je dat er ergens rekeningen liggen die nog betaald moeten worden? Is er geen ‘systeem’ te bedenken in hoe jij jouw administratie hebt georganiseerd? Wéét je dat je vaste lasten goedkoper kunnen – maar is het zo’n rotzooi dat je het blijft uitstellen om er iets aan te doen?

Ga aan de slag met het ordenen van je privé administratie! Als je er even voor gaat zitten kun je een heel eind komen. Bijvoorbeeld met de tips uit dit blogartikel.

Thuis de helweek doen

In 2016 deed ik ‘de helweek’. Een concept van Erik Betrand Larssen, die het gelijknamige boek erover schreef. Het idee? Een week lang ben je superstreng voor jezelf (oftewel: je leeft in de hel), om er uiteindelijk beter van te worden. Het idee is bijvoorbeeld dat je elke dag sport, dat je elke dag vroeg gaat slapen maar ook om 5 uur weer opstaat, en dat je super productief bent en dingen gedaan krijgt waar je ‘normaal’ niet aan toekomt. Klinkt misschien niet ‘leuk’, maar ik vond de uitdaging destijds wél heel leuk om aan te gaan en om te kijken of ik het kon.

Meer lezen hierover? Ik schreef er 2 blogs over:

Leuke dingen om te doen thuis: binnen een online cursus volgen

Nieuwe kennis opdoen én lekker thuisblijven?! Het kan en het wordt steeds populairder. Zelf volgde ik maar zat online cursussen, van over het maken van een cursus tot aan je mindset verbeteren. Het zijn de ideale dingen om binnen te doen. En zelf bied ik ook online cursussen aan om je nog beter een handje te kunnen helpen. Je vindt alle cursussen hier.

Begin een blog

Over leuke dingen om te doen thuis gesproken. Ik durf wel te zeggen dat ik me eigenlijk nóóit verveel en altijd wat leuks te doen heb. Hoe dat komt?! Omdat ik héél wat jaren geleden een blog begon. Mijn blog is een uit de hand gelopen hobby waardoor ik me nóóit verveel. Er is altijd wel wat te doen. Blogartikelen schrijven, e-mails voor mijn lezers schrijven, pagina’s maken of verbeteren, en ga zo maar door. Als je het leuk vindt om te schrijven en zo jezelf wilt uiten of anderen wilt helpen… begin dan een blog!

Een aantal artikelen die je misschien kunnen inspireren:

Bullet journaling: leuk om te doen thuis

De ideale hobby om binnen te doen. Een ‘bullet journal’ is een manier van plannen, die je in elk simpel notitieboek kan toepassen. Je kunt dat zo makkelijk en snel doen als je wilt, maar je kunt er ook een creatief en uitgebreid project van maken. Op Pinterest vind je daarvoor ENORM veel inspiratie. In dit blogartikel lees je meer over wat de bullet journal methode precies is!

Groene en bruine notitieboekjes met witte pen

Zoek je véél dingen om binnen te doen? Maak een bucketlist

Ken je de film The Bucket List? Zo niet, dan is het een kijktip, want het is een prachtige film met een mooie boodschap. De film gaat over Edward (Jack Nicholson) en Carter (Morgan Freeman) die elkaar ontmoeten in het ziekenhuis omdat ze beiden kanker hebben. Zonder al te veel over het verdere verhaal te vertellen, maken ze op een gegeven moment een bucket list met allerlei dingen die ze nog willen doen voordat ze sterven. En dat is dus meteen wat een bucket list is: een lijst met dingen die je ooit nog graag wilt doen.

Maak eens zo’n bucket list voor jezelf – en begin dan natuurlijk ook liefst met het waarmaken ervan, zodat je alle dingen die je graag wilt doen ook dóét. In dit blogartikel geef ik je inspiratie voor wat je zoal op zo’n bucketlist zou kunnen zetten.

Je dag thuis binnen goed beginnen met een ochtendroutine

Wat doe jij als je wakker wordt? Besteed je je ochtend aan doelloos scrollen, of aan jezelf zo snel mogelijk klaar maken omdat je eigenlijk al te laat bent? Overweeg dan eens om je dag iets rustiger en bewuster te beginnen. Ik deel in dit blogartikel heel veel inspiratie om een fijne ochtendroutine voor jezelf te bepalen! 

Je wachtwoorden organiseren in 1Password

Je online veiligheid is enorm belangrijk en één van de dingen die daarbij slim is om te doen, is om vooral niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dat merk je vanzelf als je het tv-programma Hunted bekijkt (kijktip trouwens!). Maar hoe onthoud je alle wachtwoorden die je bedenkt?! Niet! Daarvoor zijn wachtwoordmanagers bedacht. Programma’s waarin je wachtwoorden opslaat, waarbij je natuurlijk het programma zelf als állerbeste beveiligt. Een goed project om mee aan de slag te gaan en jezelf nuttig te maken. Misschien niet per se leuk om te doen, maar wel héél fijn als het klaar is. Ik ben groot fan van de wachtwoordmanager 1Password. Lees hier mijn artikel over de wachtwoordmanager 1Password.

Leuk om thuis te doen: Maak een jaarplanning

Als je bepaalt wat je gaat doen, maak je dan even snel een lijstje van dingen waar je vandaag aan denkt, of denk je verder vooruit? Een jaarplanning helpt je in ieder geval om dat laatste te doen. Om dingen vanuit een breed perspectief te zien en zo te bepalen wat nou écht de belangrijkste dingen zijn om te doen.

Meld je aan voor mijn e-mails via het onderstaande formulier en je ontvangt er gratis mijn jaarplanning werkboek bij:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken

Wil jij je tijd slimmer indelen, door niet alleen na te denken over wat NU belangrijk is, maar ook over wat je op de lange termijn wilt doen en bereiken? Ik ga je helpen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken:

Een jaar lang leuk om te doen thuis: het happiness project

Kun je wel wat meer focus op geluk en blijdschap in jouw leven gebruiken? En pak je dingen graag volgens een plan en structuur aan? Dan is een ‘happiness project’ iets voor jou. Dit is een project van schrijfster Gretchen Rubin, die een jaar lang zo’n happiness project voor zichzelf organiseerde. Hierbij lag elke maand de focus op een ander onderwerp van haar leven waar ze blijdschap uithaalde, bijvoorbeeld liefde, gezin, je huis, je werk, en ga zo maar door. Bij elk maandthema hoorden onderwerpen/voornemens waar je blij van wordt en waar in die maand extra aandacht aan besteed werd, zodat je heel bewust bezig met meer happiness in je leven creëren. Zo maak je een heel plan om een jaar lang thuis leuke dingen om te doen te hebben. Lees mijn review van het boek en mijn tips voor je eigen happiness project!

The Happiness Project is een project van een jaar waarin je werkt aan doelen die jou meer geluk gaan brengen. Lees hoe jij zo'n project kunt doen!

Slik de kikker (ook thuis)

Slik de watte?! Als je vaker iets over productiviteit leest dan ken je deze uitspraak misschien wel. ‘Slik de kikker’ is het idee dat als je op een dag een kikker moet eten, je dat maar beter aan het begin van de dag kunt doen, want dan ben je er gelijk vanaf. De kikker staat in dit verhaal voor de grootste, moeilijkste, meest vervelende taak die je moet doen. En daarvoor geldt dus: hoe eerder je ‘m doet, hoe sneller je er vanaf bent.

Vraag jezelf eens af: welke ‘slik de kikker’-taak stel jij uit? Er is er heus wel een. Ga die vandaag eens doen, dan ben je er vanaf! Lees ook mijn tips tegen uitstelgedrag.

Dingen doen die je (naast werk) op je cv kunt zetten

Hoe mooi is het, als dat wat je doet ook een goede bijdrage aan je cv levert? Zeker als je jong bent en alle ervaring kunt gebruiken, of als je wellicht overweegt om in de nabije toekomst voor een andere baan te gaan, kan dit enorm waardevol zijn. En genoeg van deze dingen kun je binnen doen. Dus zoek je leuke dingen om te doen thuis, kijk dan ook eens of je iets kan doen wat tegelijkertijd iets bijdraagt aan je cv!

In dit uitgebreide blogartikel deel ik heel veel inspiratie voor dingen die je kunt doen om op je cv te zetten!

Je mailbox thuis eens en voor altijd goed opruimen

Klinkt ‘je mailbox opgeruimd houden’ voor jou als een onhaalbare taak?! Je bent echt niet de enige. Een constante stroom aan nieuwe berichten maakt het niet makkelijk om alles bij te houden en niets te vergeten. Maar als je het slim aanpakt, is het echt niet zo moeilijk om je mailbox helemaal goed op te ruimen én gemakkelijk opgeruimd te houden. Ik leer je er álles over in mijn online cursus De altijd opgeruimde mailbox

Wil je een voorproefje? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis het PDF stappenplan voor een lege inbox:

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis PDF stappenplan voor een lege inbox!

Loopt jouw mailbox over? Besteed je veel te veel tijd aan e-mail? Ervaar je stress van e-mail? Met het Stappenplan voor een lege inbox ga je snel en efficiënt je inbox verwerken! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis het PDF stappenplan:

Dat waren alle tips! Volgens mij moet je nu wel even vooruit kunnen met dingen om binnen te doen en je voorlopig niet vervelen. Goed, nog een laatste kleine tip: scan nog eens door alle bovenstaande tips en kies direct je 3 favorieten. En ga die ook écht doen! Heel veel succes!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie