Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Hoe begin je met hardlopen?


Laatst kreeg ik deze vraag en het leek me leuk om daar wat uitgebreider op in te gaan. Ik heb tien jaar op atletiek gezeten maar daar heb ik nooit lange afstanden (5+ kilometer) gelopen. Daar begon ik begin dit jaar mee. Ik ben dus geen expert of wat dan ook, maar ik schrijf dit puur op basis van mijn ervaringen de afgelopen maanden. Lees mee!

De juiste spullen

Hardlopen is niet niks voor je lichaam. Met elke stap die je zet komt immers je lichaamsgewicht in volle vaart op je voet terecht. Niet gek dus dat het belangrijk is om op goede schoenen te lopen. Je kunt het beste naar een speciaalzaak gaan en schoenen aanschaffen die goed bij jouw voeten passen. Misschien zijn dat niet de mooiste schoenen, maar later ben je jezelf dankbaar. Het is de enige écht belangrijke investering die je moet doen en als je met pijn in je hart die niet zo goedkope schoenen afrekent denk dan aan dat sportschoolabonnement dat je jezelf bespaart.

Proberen

De allereerste keer kan het even zoeken zijn, zeker als je niet goed weet hoe goed of slecht je conditie er aan toe is. Ik kan daarover niets anders zeggen dan: probeer! Ga op een rustig tempo een stukje hardlopen en kijk hoe dat bevalt en hoe lang je het volhoudt. Het liefst hou je de afstand bij of reken je deze later uit (dat kan bijvoorbeeld hier). Dan weet je meteen hoe lang je het vol hield. Wel zo handig.

Loop niet te hard van stapel

Als je net begint kun je beter niet meteen vijf keer per week op de top van je kunnen gaan lopen. Als hardloper ben je blessuregevoelig en zeker als je net begint. Je kunt niet meteen zo snel en zo ver lopen als iemand die al jaren loopt. Leg jezelf daar bij neer.

Luister naar je lichaam

In aanvulling op de vorige: luister altijd naar je lichaam. Ga niet door als je lichaam zegt “nee dit kan je niet”. Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Die vijftien kilometer was misschien toch iets te veel gevraagd want ik voel het nog steeds. Gelukkig (?) heb ik deze maand toch niet veel tijd om te lopen, maar leuk is anders.

Plan

Het is heel makkelijk om na één keer de handdoek in de ring te gooien. Of wanneer het na een paar keer nog niet beter gaat. Het weer is niet goed, je hebt al gedoucht, je bent eigenlijk wel moe, je moet nog veel andere dingen doen… Bekende excuses? De beste oplossing die ik hiervoor ken is (heb je ‘m weer) plannen. Schrijf bijvoorbeeld elke zondag in je agenda wanneer je de komende week gaat lopen. Ben je woensdag vrij, plan dan op die dag tijd in om hard te lopen en ga. Natuurlijk kan die planning nog wijzigen in verband met dat luisteren naar je lichaam waar ik het net over had, maar dan moet je wel écht ergens last van hebben. Geen smoesjes!

Stel doelen

Dit werkt voor mij erg goed, dat kon je al eerder lezen. Maar blijf wel realistisch, in verband met de blessures die op de loer liggen. Drie doelen is te veel ;-). Focus je op één ding en probeer dat te bereiken. Gelukt? Dan ga je aan de slag met je volgende doel. Er zijn altijd nieuwe doelen: verder, langer en sneller, maar bijvoorbeeld ook steeds grotere intervallen volhouden, x traptreden op kunnen rennen of een bepaald heuvelparcours in een bos lopen. Wees creatief!

Make it more fun

Ik begon al met hoe belangrijk schoenen zijn. Goede schoenen zijn essentieel maar ook ademende tops en hardloopleggings zijn geen overbodige luxe en zien er bovendien vaak ook gewoon heel leuk uit. Beloon jezelf bijvoorbeeld na het behalen van een doel met een leuke top of legging! Werkt altijd goed als motivatie ;-).

 Heb jij nog meer tips voor beginnende hardlopers?

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

13 gedachten over “Hoe begin je met hardlopen?”

  1. Handige tips! Zelf heb ik ook een tijd hardgelopen, maar door een blessure ben ik nu even letterlijk uit de running. Hoop snel weer te kunnen beginnen want ik mis het lopen wel!

    Beantwoorden
  2. Kwam dit artikel net tegen toen ik een ander artikel aan het lezen was. Ben nu deze week begonnen met het trainen voor de 5km. En ik ben iemand echt zonder conditie dus bouw het langzaam op, nu was mijn eerste gedachte ik moet meteen de juiste kleding aanschaffen maar ergens anders las ik dat ik eerste beter even kan testen of dit echt iets voor mij is, de goede renschoenen heb ik dan al wel dus hopelijk kan ik snel mn garderobe er op aanpassen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie