Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Bloggen en full time werken: hoe combineer je dat?


Sinds augustus werk ik full time bij een heel leuk online marketingbureau waar ik het erg naar mijn zin heb. Maar dat betekende wel het einde van mijn studentenleven: geen vrij in te delen studietijd en af en toe een les, maar vijf dagen van huis. Hoe combineer je dat met een blog?

Hoe ik bloggen en werken combineer

Tijdens mijn studie was ik voor mijn gevoel best wel vrij in het indelen van tijd. Ik zat bijna nooit volle dagen op school, had wel eens tussenuren en ook gewoon helemaal vrije dagen (behalve in de periodes dat ik stage liep natuurlijk). Daardoor bleef er vaak voldoende tijd over voor mijn blog. Met een baan is dat automatisch anders en blijft er minder vrije tijd over. En niet te vergeten dat ik ook nog een heleboel andere hobby’s heb die ook allemaal tijd kosten. Hoe en waarom ik dan toch nog een blog bijhoud?! Ik deel mijn ervaringen en tips!

Goed plannen

Full time werken en bloggen betekent beter plannen. Cliché maar waar. Waar ik tijdens mijn studie vaak nog altijd wel ergens een vrije ochtend of middag had gedurende de week, heb ik nu standaard vijf dagen lang overdag geen tijd. Heb ik mijn avonden ook volgepland, tja dan is er gewoon geen tijd om te bloggen.

Of je het nu leuk vindt of niet, als je bloggen combineert met werken en regelmatig content wilt plaatsen vereist dat een beetje plan- en vooruitdenkwerk. Soms vind ik dat zelf ook lastig, want als ik een keer een volle week en vol weekend heb blijft er gewoon geen tijd over. En soms heb ik wel tijd, maar er gewoon echt even geen zin in of heb ik echt geen inspiratie.

Mijn doel is dus ook om wat verder vooruit te werken. Ik merk sowieso dat ik veel makkelijker blog schrijf als er geen druk op zit, als ik niet nu iets “MOET” plaatsen van mezelf. En dat gevoel heb ik dus niet wanneer er al wat anders klaarstaat. Dus zolang ik m’n eigen planning voorblijf gaat het goed.

Kiezen om te bloggen

Ik schrijf blogs allemaal ’s avonds of in het weekend. Maar moet je dan niet leuks doen? Of juist niks doen? Hoor ik je denken ;-).

Het ding is, ik vind dit leuk en ik voel me altijd happy wanneer ik productief met mijn blog bezig ben geweest. Dat in tegenstelling tot wanneer ik de hele dag een Netflix marathon heb gehouden of wanneer ik de hele dag winkels heb bezocht en uiteindelijk met twee kledingstukken thuiskom. Dan voel ik me maar meh. Ik word blij van bloggen en dus maak ik er tijd voor.

En vergeet niet dat ik naast bloggen ook nog een heleboel andere hobby’s heb. Natuurlijk kan ik gerust een hele dag kwijt zijn aan mijn blog, maar dat is ook vaak genoeg niet zo. Maar het is wel zo dat iedereen evenveel tijd heeft. Wanneer je ervoor kiest om die op te maken aan bloggen, kun je andere dingen niet doen. En dat merk je vooral goed als je minder vrije tijd hebt.

Doorzettingsvermogen

Na een hele dag werken is het toch ook voor mij verleidelijk om Netflix op te zetten en de hele avond niets meer uit te voeren. Of om eindeloos door blogs heen te klikken. Bloggen vereist dan net een beetje meer energie en dus is het verleidelijk om het niet te doen. Ik merk dan ook wel dat bloggen naast een baan net wat meer doorzettingsvermogen kost dan wanneer je sowieso al veel vrije tijd hebt en je prima zowel kunt Netflixen als kunt bloggen.

Wanneer ik de afweging maak tussen bloggen en Netflixen probeer ik me altijd in te denken waar ik me achteraf blijer door ga voelen en dat is dus na het bloggen. Dan voel ik me productief in plaats van loom. En niet te vergeten dat het makkelijker is om te stoppen met bloggen dan om een film of serie af te zetten wanneer ik wil gaan slapen. Bijkomend voordeel is dus dat ik vaak eerder naar bed ga ;-).

Niet te streng zijn voor jezelf

Misschien verwarrend, maar hoewel bloggen naast een baan doorzettingsvermogen kost vind ik ook zeker dat je niet te streng moet zijn voor jezelf. Dan maar een week geen blog, of dan reageer ik maar iets later op een reactie. Het is een hobby, als het even niet lukt is dat oké!

Ik wil er geen andere leuke dingen voor moeten laten. Met plannen is dat deels te voorkomen, maar niet altijd. Maar wanneer ik iets niet doe, wil ik dat doen omdat ik er geen zin in heb en niet omdat ik “moet” bloggen of wat dan ook. Oftewel ik probeer altijd te kiezen voor waar ik het meeste zin in heb :-).

Daarnaast vind ik het sowieso meer dan voldoende om één keer per week iets te plaatsen, dus wanneer ik dat doe ben ik tevreden. Door dat doel te stellen denk ik nooit “er moet eigenlijk vaker iets online”.

Stoppen?!

Ik kan me heel goed voorstellen dat een baan een goede reden is om te stoppen met een blog. Naast je studie heb je waarschijnlijk tijd over en is bloggen een goede opvulling van die tijd. Als je full time werkt moet je tijd maken voor een blog. En of je dat graag doet of niet, zegt denk ik genoeg over hoe leuk je het écht vindt. Als je merkt dat je er tegenop gaat zien om iets te plaatsen, of er gewoon vrijwel nooit meer tijd voor maakt, is dat misschien het juiste moment om te stoppen. Of in ieder geval om een pauze zonder einddatum in te lassen.

Zelf vind ik het veel te leuk om te stoppen, ook al is het wat lastiger plannen. Maar wie weet denk ik daar over een tijd ook weer heel anders over… Voorlopig in ieder geval niet. Maar als combineren voor jou geen optie is waar je blij van wordt, dan moet je keuzes maken.

Combineer jij je blog met full time werken? Wat vind jij daarvan en wat zijn jouw tips?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

16 gedachten over “Bloggen en full time werken: hoe combineer je dat?”

 1. Het lijkt me erg pittig om bloggen te combineren met full time werken, dus ik vind het erg knap van je! Stoppen is een drastische keuze, maar wanneer het elke keer als een ‘must’ voelt om te bloggen is het plezier er snel van af, daarom is het soms ook goed om een pauze te nemen want je wilt natuurlijk ook geen slechte artikelen neerzetten. Zelf heb ik dat gelukkig nog niet ervaren maar vind het wel moeilijk om vooruit te werken en te plannen. Wanneer ik een planning maak van blogartikelen blijf ik ze maar switchen, haha!

  Beantwoorden
  • Ja precies, je moet het niet doen ‘omdat het moet’ dat is geen goede motivatie! Voor mij blijft het tot nu toe leuk om ermee bezig te zijn gelukkig. En dat switchen van artikelen komt mij ook wel bekend voor hoor, dat doe ik ook wel eens. Ik vind het vooral fijn dat ik iets klaar heb liggen, in welke volgorde het dan ook uiteindelijk online komt ;-)

   Beantwoorden
 2. Ik werk ook fulltime naast het bloggen en ik doe echt aan time management. Ik plan vooruit en werk in de trein ook aan mijn blog. Af en toe ervaar ik weleens de drukte en dan besluit ik om een artikel minder te posten. Ik hecht meer aan kwaliteit dan aan kwantiteit :)

  Beantwoorden
  • Ja zeker ik ook! Daardoor verschijnt er soms ook even niets, maar inderdaad altijd beter dan iets waar je niet achter staat. Als je regelmatig in de trein zit is het ideaal tijdverdrijf lijkt me ja :-)!

   Beantwoorden
 3. Inderdaad een lastige combinatie! Ik ben net gestart en werk ook fulltime en mer inderdaad dat ik goed moet plannen als ik regelmatig wil bloggen…

  Beantwoorden
  • Ja ik moest daar op het begin ook heel erg aan wennen :-). Maar nu gaat het goed met name door bovenstaande zaken dus hopelijk heb je er nog iets aan!

   Beantwoorden
 4. Voor mij was het inderdaad ook een zoektocht voordat ik de combinatie tussen een fulltime baan en bloggen goed onder de knie kreeg. En toen kwam er ook nog eens een verhuizing tussendoor, haha. Op zich heb ik nu een relatief goed beeld hoeveel tijd alles kost en hoe veel tijd ik overhoud voor mijn blog. Soms ben ik trouwens niet eens aan het schrijven, maar doe ik andere dingen voor mijn blog. Ik plan dus wel ‘blogtijd’ in, maar ben niet alleen maar blogjes aan het schrijven. Puur om wat jij zegt: ik kan het niet op commando, er moet bij mij echt iets in mijn hoofd stromen voordat ik kan schrijven, haha.

  Beantwoorden
  • Oei een verhuizing als je net werkt lijkt me helemaal heftig. Ik doe inderdaad ook een heleboel dingen naast het schrijven, juist al die verschillende dingen maken het leuk vind ik :-)! En ik moet inderdaad ook een idee hebben, ik kan niet zomaar gaan schrijven, dan komt er vrij weinig op papier denk ik zo ;-)

   Beantwoorden
 5. Herkenbaar! Ik vind het soms ook erg lastig om er tijd voor vrij te maken, maar vind het ook te leuk om te stoppen. En ik probeer er een vaste avond in de week aan te besteden, dat helpt wel voor mij. Net zoals ik tijd vrij maak om een boek te lezen of aan mijn andere hobby’s te besteden. Goed plannen is in ieder geval erg belangrijk merk ik :).

  Beantwoorden
  • Haha jep herkenbaar! Een vaste avond is ook een goed idee inderdaad, ik doe dat nu deels door in het weekend al te plannen welke dag, maar dat is niet elke keer dezelfde :-)!

   Beantwoorden
 6. Goed stuk! Ik merk hetzelfde nu ik het drukker heb met mijn studie: het helpt echt enorm om de druk van de ketel af te halen. Ik maak me er niet druk om als het een poosje niet lukt om te bloggen, maar vind het dan dés te leuker om er weer mee aan de slag te gaan! Niet moeilijk doen over blogpauzes en gemiste dagen is dus heel fijn, net als vooruitwerken en een vaste planning gebruiken inderdaad. Scheelt enorm en geeft een heel goed gevoel!

  Beantwoorden
  • Ja precies!! Dat heb ik ook. Toch blijft het fijn als er “iets klaarstaat” dus dat probeer ik wel te steeds voor elkaar te krijgen ;-)!

   Beantwoorden
 7. Ik ben pas beginnen bloggen toen ik al fulltime werkte, dus heb nooit anders gekend. Ik plaats drie artikels per week en dat gaat prima, tenzij ik er een paar dagen tussenuit ga, of iets dergelijks.
  Foto’s maak ik zo veel mogelijk in het weekend; op weekdagen schrijf ik daar dan artikels rond. :-) Dat werkt voor mij het gemakkelijkst. Op weekavonden heb ik toch geen fut (of daglicht!) meer om foto’s te maken.

  Beantwoorden
  • Ja dat kan natuurlijk ook!! Drie artikelen vind ik nog best wel wat hoor, dat haal ik niet! Foto’s maak ik zelf meestal ook in het weekend ja, vooral de afgelopen maanden ivm daglicht ;-)

   Beantwoorden
 8. Het lijkt me wel een hele overgang om van studentenleven – met vrijheid om je tijd in te delen – over te gaan naar 5 dagen fulltime werken. Het scheelt denk ik wel dat je blog al draait en dat je er al veel werk aan gedaan hebt. In tegenstelling tot wanneer je je blog nog helemaal zou moeten opbouwen.
  Ik denk dat als de drijfveer groot genoeg is om te blijven schrijven, dat het lukt. Ik ging bloggen én groots opruimen in een tijd dat ik al helemaal vol zat met een parttime baan en de zorg voor huishouden en een jonge tweeling. Als ik daar nu aan denk dan vraag ik me af hoe ik dat voor elkaar kreeg, maar het voelde als een innerlijke noodzaak; ik wilde mijn leven vereenvoudigen. Tegenstrijdig genoeg deed ik dat door me nog meer werk te geven. Maar het heeft me wel ontzettend veel gebracht.
  Gezien jouw onderwerpen hier, denk ik dat je heel goed weet hoe je deze twee taken kunt combineren.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie! Inderdaad waar dat je iets wel écht moet willen doen om het vol te houden. Dat geldt denk ik voor alles wanneer er veel ‘op je bordje’ ligt, zoals je zelf ook aangeeft. Fijn dat het jou veel heeft gebracht!

   Beantwoorden

Plaats een reactie