Laatst zag ik kokosmeel in de voorraadkast liggen. Ik ben thuis niet de enige die fan is van gezond eten, dus zo leer ik nog wel eens nieuwe dingen kennen in de voorraadkast. Ik kreeg meteen het idee om kokoskoekjes te maken. De laatste tijd ben ik nogal fan van kokos (door de havermout, door de yoghurt, in havermoutkoekjes, over pannenkoeken…) en daarom leek het me leuk om ook iets met kokosmeel te doen.
Wat is kokosmeel?
Na een zoekopdracht op Google kwam ik bij een artikel uit dat meteen een goede uitleg bevatte over wat kokosmeel is, hoe het anders is dan gewoon meel en hoe je het moet gebruiken. Kokosmeel is een andere soort meel en over het algemeen geldt dat je één derde van de meel moet gebruiken van dat wat in het recept staat aangegeven, dat je het aantal eieren moet verdubbelen en dat je vooral veel vloeistoffen moet gebruiken, omdat het meel veel vocht opneemt.
Mijn recept voor kokoskoekjes
Op basis van dit recept maakte ik drie verschillende kokoskoekjes: vanille, chocolate chip en met extra kokos. Ik gebruikte basisingrediënten, verdeelde het beslag over drie kommen en deed daar verschillende dingen bij.
- 100 gram kokosmeel
- Snufje Himalayazout
- 90ml gesmolten kokosolie
- 200ml amandelmelk
- 6 eieren
- 60ml ahornsiroop
- Flesje vanillearoma
- Kokossnippers
- Pure chocolade
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 170 graden (of wacht hier even mee als je oven snel voorverwarmt).
- Meng met een vork het kokosmeel met het zout en druk alle klontjes plat.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de vanillearoma, kokossnippers en pure chocola. Meng de ingrediënten met een mixer. Zodra de massa te stevig wordt kun je ook nog even een vork gebruiken.
- Verdeel je beslag over drie kommen (ik had ongeveer 250g beslag per kom).
- Voeg aan kom 1 een eetlepel vanillearoma toe en aan kom 2 en 3 een halve eetlepel.
- Breek de chocolade in kleine stukjes (hoeveelheid naar smaak) en voeg deze toe aan kom 2.
- Gooi flink wat kokossnippers in kom 3. Ik denk dat ik zo’n 20 gram heb gebruikt.
- Laat de drie kommen een kwartiertje staan. Leg ondertussen alvast bakpapier op de plaat en mocht je oven snel voorverwarmen, zet ‘m nu dan aan.
- Probeer enigszins mooie hoopjes te maken op de bakplaat (ik gebruikte een ijstang en een lepel, maar je kunt het ook met je handen doen) en probeer te onthouden wat waar ligt ;-).
- Zet de koekjes ongeveer 25 minuten in de oven. Haal ze er uit zodra de randjes bruin beginnen te worden. Worden ze niet bruin? Zet de oven dan nog een paar minuutjes op 190 graden, dan moet het lukken!
Hoe smaken ze?
De belangrijkste vraag natuurlijk: smaken ze? Ik zeg ja! Ze zijn niet mierzoet want ze bevatten natuurlijk geen suiker, maar ik vind ze nog best zoet dankzij de ahornsiroop en de vanille. De volgende keer zou ik proberen om hele kleine koekjes te maken, omdat de buitenkant toch wel het lekkerst smaakt doordat deze een beetje knapperig is.
Enjoy!
Ziet er lekker uit!
Zo smaken ze ook! :-)
Hi,
Ik vraag me af of het recept klopt. 100 gr kokosmeel, 6 eieren en 200ml amandelmelk, zorgt voor een hele dunne vla. Niet zo stevig als jij in je recept beschrijft. Heb ik misschien iets verkeerd gedaan?
gr.
Maria