Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Een fijne ochtendroutine met deze 12 tips


De afgelopen maanden ben ik steeds meer waarde gaan hechten aan een fijne ochtend. Een goede start kan écht je hele dag bepalen: hoe energiek je bent, met wat voor mindset je de dag tegemoet gaat, hoe goed je kunt bepalen waar je de focus op moet leggen… Daarom deel ik vandaag mijn inspiratie voor dingen die je kunt verwerken in jouw ochtendroutine.

In december las ik het boek The Miracle Morning, wat mij inspireerde tot het creëren van een fijne ochtendroutine. Hoewel ik dit in New York niet heel erg bijhoud, ben ik zeker van plan om het weer op te pakken als ik weer terug in Nederland ben. In deze blogpost wil ik je inspiratie geven voor het creëren van zo’n fijne ochtendroutine. Deels op basis van de Miracle Morning, deels op basis van wat ik zelf fijn vind om te doen. Want wat kun je eigenlijk doen om de dag goed te beginnen?

Op tijd opstaan

Ik moet bekennen dat dit voor mij ook nog wel een lastig puntje blijft, maar als het je lukt om uit bed te springen is dit zo fijn. Ik merk dat ik in de ochtend het meest productief ben en volgens mij ben ik niet de enige die dat vindt. Je zit nog vol energie en ideeën en zeker als je écht vroeg opstaat kun je de eerste uurtjes aan de slag zonder gestoord te worden. En juist die eerste paar uur al veel doen, geeft je energie om ook de rest van de dag veel te doen.

Water drinken

In The Miracle Morning werd het me aangeraden om zodra je opstaat een groot glas water te drinken. In het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda werd me ook weer duidelijk gemaakt waarom water drinken zo belangrijk is. Waarom? Op een dag verlies je best wel wat water, bijvoorbeeld door naar het toilet te gaan, te zweten en alleen al door te ademen. Dat tekort moet aangevuld worden, wat deels gebeurt door eten, maar ook door zo’n 1,5 liter te drinken op een dag. Doe je dat niet, kan het volgens Amber leiden tot het opslaan van meer vet, problemen met je spijsvertering, spierpijn, maar zelfs ook het zichtbaar vasthouden van vocht en nog meer veel problemen. Daar komt nog bij dat je van een tekort aan vocht een hongergevoel kunt krijgen, en je wilt grijpen naar ongezond eten terwijl je eigenlijk alleen maar dorst hebt. Als jij in de drukte van de dag ook vaak “vergeet” te drinken, probeer dan ‘s ochtends alvast een flink glas of zelfs een flesje (0,5L) te drinken, dan wordt de kans al een stuk groter dat je die 1,5 liter haalt.

Werk aan je doel

Je doelen bereiken gaat alleen door er ook iets voor te doen. En dat kost waarschijnlijk tijd, en misschien wel heel veel tijd. Maak daar ook tijd voor! Neem bijvoorbeeld elke ochtend een half uur de tijd om aan je doel te werken. In deze blogpost leg ik dit principe uit.

Meditatie

Klinkt zweverig, maar als jij een overvol leven hebt en je altijd wel iets aan je hoofd hebt, kun je hiermee bewust even een rustmoment inlassen. Een moment waarbij het de bedoeling is om juist even aan helemaal niets te denken. En daarvoor hoef je echt geen yogamatje of jarenlange ervaring voor te hebben. Ik kan de app Insight Timer heel erg aanraden, daar vind je veel geleide meditaties, dus voor iedereen wat wils.

Een goed ontbijt

Ontbijt is voor mij onmisbaar voor een goede start van de dag. Zonder ontbijt heb ik echt het gevoel dat ik geen energie heb. Niet fijn! Het is dan wel zo handig als je gezond ontbijt, en niet te weinig, maar ook zeker niet te veel, om te voorkomen dat je je dag begint met een “ik heb te veel gegeten”-gevoel (dat gevoel ken je vast wel). Mijn favoriete ontbijt is havermout, hier vind je mijn recept, dat ik de laatste tijd trouwens meestal zonder chocolade maak.

Affirmaties

In deze blogpost lees je uitgebreid wat affirmaties zijn en hoe ze jou kunnen helpen. In affirmaties, wat in principe een tekst is, verwerk je bijvoorbeeld jouw doelen, je motivatie ervoor en hoe je ze gaat bereiken. Door dit dagelijks te lezen vergeet je het niet maar krijg je er juist meer focus op, waardoor het bereiken ervan gemakkelijker kan worden.

Sporten

Hoe fijn is het om vroeg op te staan, te sporten en om 9 uur achter je laptop te kruipen/op je werk aan te komen/je les in te gaan met de gedachte dat je al gesport hebt? Het geeft mij in elk geval altijd een “yes ik ben goed bezig” gevoel. En dat is een positief en motiverend gevoel waar je de hele dag plezier van kunt hebben! Ik merk écht dat ik veel productiever ben als ik regelmatig sport en daar heeft dat gevoel ongetwijfeld mee te maken.

Schrijven

Misschien heb je er een hekel aan of misschien vind je het helemaal het einde: schrijven. Wat je voorkeur ook mag zijn, je hoeft echt geen heel epistel in de ochtend te schrijven. Maar begin de dag met een positieve noot en schrijf bijvoorbeeld op waar je gisteren blij van werd, houd een dagboek bij of schrijf een quote op die jou vandaag gaat motiveren.

Een planning maken

Ik ben nergens zonder lijstjes of planningen. Hoe weet je anders wat je op een dag wil gaan doen? (En geef je niet toe aan Netflix?) Als je dit nog niet hebt gedaan voor je ging slapen, begin je ochtend dan met het maken van een planning. Bedenk hoeveel tijd je hebt en waar je die aan moet of wilt besteden. Wees wel realistisch. Wat ik zelf regelmatig doe, is ’s avonds een to do lijst maken en deze ’s ochtends goed doorlezen en bekijken. Zo krijg ik een beeld van wat ik moet doen en hoe druk ik het vandaag ga hebben.

Wil jij een goede planning maken tijdens je ochtendroutine? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang er gratis de checklist haalbare planning bij:

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Lezen

Het is niet (ik herhaal: niet) slim om ’s ochtends aan dat retespannende boek te beginnen, want voor je het weet heb je het acht uur later uit. Wat wél fijn is om in de ochtend te doen, is om er een motiverend boek bij te pakken. Dat kan gaan over een onderwerp wat jou interesseert: van zelfhulp tot gezond leven en van productiviteit tot ondernemen. Heb je een bepaalde droom of doel? Kijk wat je kunt lezen, dat jou dichterbij die droom of dat doel gaat brengen, en lees daar elke ochtend wat uit. Fijne motivatie en inspiratie!

Je inbox bijwerken

Dit is iets wat heel goed voor je werkt of totaal niet. Neem elke ochtend een half uur of een uur (spreek een maximum met jezelf af) de tijd om je “inbox” bij te werken. Check en beantwoord de mail die je gisteren hebt ontvangen, lees bij op social media en plaats misschien zelf iets, lees je favoriete blogs voor wat inspiratie enzovoorts. Na die tijd sluit je alles af en ga je aan de slag. Het idee is dus dat je daarna niet meer constant op social media kijkt en productief aan de slag gaat. Is het voor jou te verleidelijk om te blijven hangen op social media, dan kun je dit misschien ’s avonds doen.

Wil jij je mailbox slim opruimen en organiseren? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt het PDF stappenplan voor een lege inbox:

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis PDF stappenplan voor een lege inbox!

Loopt jouw mailbox over? Besteed je veel te veel tijd aan e-mail? Ervaar je stress van e-mail? Met het Stappenplan voor een lege inbox ga je snel en efficiënt je inbox verwerken! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis het PDF stappenplan:

Begin je ochtendroutine in de avond

Je kunt je ochtend nóg fijner en gemakkelijker laten verlopen door hem ’s avonds voor te bereiden. Ik vind het bijvoorbeeld veel makkelijker om ’s avonds al te bedenken wat ik aan ga trekken in vergelijking met ’s ochtends. Ik kan het dan namelijk gewoon meteen aantrekken, zodat ik me kan focussen op alle dingen die ik hierboven noem, en niet daarover na hoef te denken. Hier schreef ik een uitgebreide blogpost over je dag ‘s avonds voorbereiden.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

17 gedachten over “Een fijne ochtendroutine met deze 12 tips”

 1. Leuke tips! Ik kijk altijd uit naar mijn havermoutpapje en daarom sta ik meestal vrij makkelijk op. Verder zorg ik ervoor dat ik genoeg tijd heb en ook tijd heb om bijv blogs te lezen

  Beantwoorden
 2. Mooi! Aan een aantal voldoe ik al gelukkig, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik moet echt een proberen bijvoorbeeld om wat eerder op te staan en net wat meer tijd te hebben. Goede tips!

  Beantwoorden
 3. Wat een fijn uitgebreid artikel! Een deel van de tips pas ik al toe in mijn ochtendroutine en ik merk echt verschil als ik één van die dingen een keertje niet doe. Heerlijk vind ik het om ‘s ochtends wat te sporten en een motiverend boek te lezen!

  Beantwoorden
 4. Wat een fijne tips:) Alleen de link naar je post over affirmaties doet het niet! En daar ben ik ook wel heel nieuwsgierig naar, dus is dat iets dat nog komt misschien..?:)

  Beantwoorden
  • Ja ehhh oeps dat kwam inderdaad later nog haha! Ik had wat dingen omgewisseld qua planning en dan krijg je dit soort dingen :-). Maar die staat dus inmiddels al even online, mocht je het nog niet gezien hebben ;-).

   Beantwoorden
 5. Wat een fijne tips. Ik heb dat boek ook gelezen en eigenlijk maar twee dagen volgehouden om echt meteen uit mijn bed te komen als ik wakker was. Ik wil het morgen weer even proberen. Water drinken is een goede tips en ook meteen wat gaan bewegen, want dan stroomt de energie weer door je lichaam en ben je wat wakkerder. Zelf vind ik het nog even fijn om in mijn dagboekje te gaan schrijven.

  Beantwoorden
 6. Ik begin mijn dag goed door mijn medicijnen te nemen en dit ongeveer een uurtje te tijd te geven om te gaan werken, haha. Ook een stevig ontbijt heb ik echt nodig als ik iets ga doen wat veel energie kost. Eigenlijk heb ik geen moeite met uit bed komen, dus dat scheelt al!

  Beantwoorden
 7. Wat een fijne tips heb je weer gegeven, hier heb ik echt iets aan! Wat vroeg opstaan betreft.. gaat dat mij ook nog niet zo makkelijk af, ik heb laatst wel een hele inspirerende TED-talk gezien, misschien vind je die ook wel leuk om te kijken: How to stop screwing yourself over door Mel Robbins, dat heeft me echt even aan het nadenken gezet haha. X

  Beantwoorden
 8. Heel verrijkend artikel waar ik wat mee kan. Ik word ook nieuwsgierig naar het boek The miracle morning. Voor mij is opstaan echt een crime, ben een door en door nachtmens :) Vroeger kon ik met gemak tot 3u ‘s nachts klaarwakker lezen en bloggen, tegenwoordig probeer ik toch voor middernacht in bed te liggen en dan nog even te lezen of Netflix kijken. Opblijven kan ik nog steeds goed, maar ik merkte gewoon dat mijn lichaam om meer slaap én vooral rust vroeg. Maar wat meer activiteit in de ochtend lijkt me wel een uitdaging. :)

  Beantwoorden
 9. Hele fijne tips, waar ik er al een aantal van volg. Ik vind het belangrijk om de ochtend goed te beginnen dus ik bereid de avond ervoor al. Geeft rust!

  Beantwoorden
 10. Super fijn om te lezen..! Ik vind het ook altijd fijn om alles lekker georganiseerd te hebben, goed te ontbijten en een planning gemaakt te hebben, voor ik aan de dag begin:-)
  Leuk artikel heb je geschreven!

  Beantwoorden
 11. Wat een goede tips! Ik heb mezelf voorgenomen om per week één ding uit deze lijst te halen, die ik dan heel bewust toe ga passen. Lijst staat in mijn favorieten en ik ben benieuwd! :)

  Beantwoorden

Plaats een reactie