Tien jaar geleden verkondigde ik altijd overal vol trots dat ik een perfectionist was. Ik was pas tevreden als alles he-le-maal tot in de puntjes af en perfect was, en mijn standaard lag hoog. Maar daardoor was er ook heel veel nog niet af – want nog niet perfect. Het perfectionisme stond in de weg van vooruitgang, al had ik dat zelf toen totaal nog niet door. Over perfectionisme loslaten en overwinnen had ik nog nooit nagedacht.
Maar ik heb een lange weg bewandeld de afgelopen jaren. Ik begon op een gegeven moment in te zien dat perfectionisme niet per se een positieve karaktereigenschap is, juist omdat het iets anders belangrijks heel erg kan belemmeren: Vooruitgang. Tempo. Dingen die soms veel belangrijker zijn dan of het nou wel of niet perfect is.
En dat is waarom ik uiteindelijk juist heel graag MINDER perfectionistisch wilde worden. Ik wilde het perfectionisme doorbreken, loslaten en overwinnen. Ik wilde geen perfectionist meer zijn. Maar dat perfectionisme zat nogal diep geworteld bij mij – en dus klonk ‘niet meer perfectionistisch zijn’ een héél stuk makkelijker gezegd dan gedaan voor mij.
Maar dat perfectionisme zat nogal diep geworteld bij mij – en dus klonk ‘niet meer perfectionistisch zijn’ een héél stuk makkelijker gezegd dan gedaan voor mij.
Maar inmiddels zou ik mezelf niet meer als perfectionistisch omschrijven. Ik ben ook niet het tegenovergestelde geworden – maar alles hoeft écht niet meer perfect van mij. Ik kan er prima mee leven als iets niet perfect is en daardoor ga ik veel sneller vooruit. Jij kunt ook minder perfectionistisch worden en je perfectionisme wat loslaten – en dat is iets goeds. Hieronder vind je daarvoor een aantal waardevolle inzichten en tips om te starten met het loslaten van jouw perfectionisme.
Zie fouten maken als iets goeds
In onze nuchtere, Hollandse, doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg cultuur wordt fouten maken vaak gezien als iets waar je het maar vooral niet te veel over moet hebben. De ideaalsituatie is om het gewoon gelijk in één keer goed te doen. Want dan heb je een succesverhaal en daar mag je iedereen over vertellen. En daardoor zie je een fout maken misschien als ‘verkeerd’. Alsof jij dan een minder goed mens bent. En dus wil je alles goed doen. Hallo perfectionisme.
En daardoor zie je een fout maken misschien als ‘verkeerd’. Alsof jij dan een minder goed mens bent.
Ik vind het altijd heel verhelderend om dit te vergelijken met andere culturen. In de Amerikaanse cultuur (die ik niet geheel toevallig heel interessant vind) zit het bijvoorbeeld heel anders. In deze doe-vooral-niet-normaal, haantje-de-voorste cultuur worden fouten vaak wél besproken. Want van die fouten heb je geleerd en die fouten hebben je geholpen om beter te worden en uiteindelijk er succesvoller uit te komen. De meest succesvolle ondernemers roepen daar vaak het hardst hoeveel fouten ze wel niet hebben gemaakt. Want dát is hoe ze gekomen zijn waar ze gekomen zijn. Met vallen en opstaan.
En dát is hoe ik wil dat jij ook naar fouten gaat kijken. Als een leerpunt. Als iets waardoor je weet wat je in de toekomst niét moet herhalen. Wees niet bang om fouten te maken – want juist die fouten maken je op de lange termijn succesvoller. Die fouten helpen je om vooruit te komen. Besef dat, en je kunt beginnen met perfectionisme loslaten.
Wat je niet helpt? Eeuwig blijven tobben over wat de beste manier is. Eeuwig blijven twijfelen over of het wel goed genoeg is. Je komt er alleen achter of dat wat je doet werkelijk goed is, door het te DOEN en te zien wat er gebeurt.
perfectionisme loslaten en vooruitgang omarmen
Over het maken van mijn eerste cursus (De Altijd Opgeruimde Mailbox) deed ik – ik durf het bijna niet te zeggen – meer dan 200 uur. Ik zocht precies uit hoe ik een cursus moest maken, wat een goede tactiek was. Ik dacht eindeloos na over wat de beste opzet was. En ik bewerkte de video’s urenlang zodat er geen irritant zuchtje meer in te horen was. En nog bleef ik maar twijfelen. Ik was ervan overtuigd dat de stof en de stappen die ik deelde goed waren. Maar ergens was er dat stemmetje in mijn hoofd. Dat het nog niet perfect was.
Twee jaar later vernieuwde ik de cursus compleet. Ik voegde alles toe wat ik de afgelopen twee jaar geleerd had, nam alle video’s helemaal opnieuw op en bewerkte ze opnieuw, maakte extra bonussen die er twee jaar geleden niet waren en ik werkte een lanceringsactie uit die ik promootte. Hoe lang ik er dit keer over deed? 35 uur. Bijna zes keer zo snel. (Ik houd bij hoeveel tijd ik aan mijn blog besteed – daarom dat ik het je zo precies kan vertellen, trouwens. Het is géén inschatting!)
Hoe dat kan? Ik had perfectionisme losgelaten. Ik ging niet eindeloos op zoek naar de perfecte manier om dingen te doen. Ik luisterde de video’s niet eindeloos na. Ik maakte me geen zorgen over of het perfect was. En ik hoor de perfectionist in jou nu denken: ‘Maar verkoop je dan een cursus die niet perfect is?’
Nee. De cursus is perfect. Want ik ben ervan overtuigd dat hij iedereen die veel tijd kwijt is aan en stress ervaart van e-mail kan helpen. De cursus gaat écht niet beter werken als je mij een keer minder vaak hoort zuchten. De cursus was écht niet beter geweest als ik hem nog drie keer gecontroleerd had. Ik wilde anderen zo goed mogelijk helpen met hun mailbox vaardigheden verbeteren – en dat kon ik het beste bereiken door de cursus te vernieuwen, niet door eindeloos bezig te zijn met de perfecte video’s.
Ik koos ervoor om vooruitgang belangrijker te maken dan perfectionisme. En weet je wat? Daardoor heb ik veel meer vertrouwen in de kwaliteit van de cursus dan twee jaar geleden!
Ik koos ervoor om vooruitgang belangrijker te maken dan perfectionisme.
perfectionisme overwinnen door je perfectionistische ik te beperken
Perfectionisme laat je niet van de ene op de andere dag los. Het is iets wat geleidelijk gaat. Als iets volgens jou nog niet perfect is, maar iemand anders is 100% tevreden, dan heb je geleerd dat minder perfectionistisch zijn oké is. Als je merkt dat je een fout maakt, en dat dat eigenlijk helemaal niet zo erg was, dan heb je geleerd dat minder perfectionistisch zijn oké is. Al die leermomenten gaan ervoor zorgen dat je minder perfectionistisch gaat worden. Zo is het bij mij in ieder geval gegaan!
Maar je hoeft niet af te wachten tot dit toevallig een keer gebeurt. Je kunt ervoor zorgen dat het vaak gebeurt – door jouw perfectionisme beperkingen op te leggen. Beperk hoe lang je mag werken aan een project. Beperk hoe vaak je een e-mail na mag lezen. Lever eens een keer iets aan wat niet perfect is en kijk wat er gebeurt.
Je kunt ervoor zorgen dat het vaak gebeurt – door jouw perfectionisme beperkingen op te leggen.
Natuurlijk is het niet handig om die hele belangrijke analyse vol fouten aan te leveren. Maar die ene niet heel erg belangrijke update naar de klant hoef je écht niet zes keer na te lezen. Doe dat bewust niet meer. Leg jezelf die beperking op zodat je sneller klaar bent met de dingen die je wilt doen – en zodat je er vertrouwen in krijgt dat het niet nodig is om al die extra tijd te besteden aan het perfectioneren van dingen. Dat is de weg naar het overwinnen van perfectionisme.
Vraag je af hoe erg een fout is om je perfectionisme te overwinnen
Dit heb ik vaak genoeg meegemaakt: ik las tot zes keer toe een e-mail na die uit niet meer dan vijf regels bestond. Had ik wel de juiste toon gebruikt? Bevatte het de goede informatie? Was dit voldoende? Was dit wat de ontvanger zou verwachten? Uiteindelijk verzond ik een e-mail. Om twee dagen later niet meer dan een ‘OK’ terug te ontvangen.
Soms is fouten maken gewoon echt niet handig. Als je een hele belangrijke presentatie moet geven, dan wil je dat die zo foutloos mogelijk is. Maar een niet hele belangrijke e-mail hoeft écht niet zes keer nagelezen te worden.
Om die perfectionistische neigingen van mezelf nu te overwinnen, vraag ik mezelf regelmatig af: hoe belangrijk is dit écht? Wat zijn de consequenties als ik nu een fout maak? En verwacht ik dat dat allemaal wel meevalt, dan beperk ik mezelf en stop ik met zo perfectionistisch doen.
En verwacht ik dat dat allemaal wel meevalt, dan beperk ik mezelf en stop ik met zo perfectionistisch doen.
Laat je niet verlammen door perfectionisme
Ben jij een échte perfectionist? Dan kan je soms misschien helemaal vastlopen in je eigen perfectionisme: Je bent met een project bezig, het is nog niet perfect en dus ben je nog niet tevreden… Maar je weet ook niet wat je nog moet doen om het wél perfect te maken. En dus… doe je maar helemaal niets. Je bent vastgelopen en je perfectionisme staat je in de weg om vooruitgang te boeken.
Je bent vastgelopen en je perfectionisme staat je in de weg om vooruitgang te boeken.
Als je je perfectionisme los wilt laten en wél die vooruitgang wilt boeken, dan wil je niet in deze situatie zitten. Als je jezelf er niet toe kunt zetten om te stoppen en je project nu als ‘af’ te zien, onderneem dan op z’n minst actie zodat je niet helemáál niets meer doet.
Wat voor actie je kunt ondernemen? Schakel bijvoorbeeld iemand anders in. Vraag je collega om even mee te kijken en zijn of haar mening te geven. Of besluit juist heel bewust om iets anders te gaan doen, waarin je wel vooruitgang kunt boeken, om morgen met een frisse blik weer verder te gaan aan dit project.
En, heb je me kunnen betrappen op een spelfout in dit artikel? Ik heb geen idee, want ik heb dit artikel niet vijf keer nagelezen ;-). (En nee – dit is geen uitnodiging om ernaar te gaan zoeken, ook al ben je perfectionistisch – dat zou een mooi voorbeeld zijn van iets wat je niet verder helpt.) Goed – tijd om je perfectionisme bij te keel te grijpen. Want je weet nu: fouten maken is he-le-maal oké, en vooruitgang is veel belangrijker dan perfectie. Je kunt voor meer vooruitgang zorgen door je perfectionistische ik beperkingen op te leggen, je af te vragen hoe erg het is als je een fout maakt, én door je niet te laten verlammen door je perfectionisme.
ga jij perfectionisme loslaten en starten met méér gedaan krijgen?
Ben jij klaar voor nog meer vooruitgang? Ga jij jouw perfectionisme overwinnen en méér gedaan krijgen? Dan ben je klaar voor mijn gratis e-book: ‘Het lukt me niet… Zo voer je wél taken uit’. Hierin deel ik mijn 8 beste tips om méér taken gedaan te krijgen. Focus daarop – en niet op of het nou perfect is of niet! Ontvang het e-book nu helemaal gratis bij je aanmelding voor mijn e-mails. Vul het onderstaande formulier in en je voegt je bij de 4.000+ andere abonnees!:
Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis mini e-book ‘het lukt me niet’!)
Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS het mini e-book ‘Het lukt me niet… Zo voer je wél taken uit’!
Mooi geschreven! Inderdaad, zie fouten maken als iets goeds. Sterker nog, in mijn ogen bestaat er niet zoiets als fouten maken, maar kan je enkel leren van dat wat je doet!
Hoi Liza, bedankt voor je reactie! Top dat je jezelf in het artikel kunt vinden :)