Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Hoe Schrijven kreng! je helpt bij het schrijven van een boek


Behoor jij tot de 80% van de bevolking die roept graag een boek te willen schrijven? Dan is deze blogpost voor jou! In het boek “Schrijven kreng!” neemt chicklitschrijfster Lisette Jonkman je mee langs alle facetten van het schrijven van een fictieboek, van verhaallijn tot inkomsten. In deze blogpost lees je waarom Schrijven kreng! jou gaat helpen tot de 1% te gaan behoren die dat boek ook daadwerkelijk geschreven heeft.

Het is een mentale schop onder je kont

Een boek over schrijven lezen motiveert je tja… om te gaan schrijven. Je krijgt zin om je laptop erbij te pakken en te gaan typen, en dat is ook gewoon het doel van dit boek. Het motiveert je om nu écht eens serieus aan de slag te gaan. Ook worden de meest genoemde smoezen voor het niet schrijven van een boek genoemd, plus uitleg waarom deze smoezen simpelweg onredelijk zijn. No excuses, gewoon aan de slag gaan!

Het helpt je beginnen

Het begin is bij veel dingen het allermoeilijkst en ik denk dat dat ongetwijfeld ook opgaat bij het schrijven van een boek. Geen zorgen, Lisette besteedt een volledig hoofdstuk aan het op papier zetten van die eerste zin. Ze geeft je inspiratie en voorbeelden over het allermoeilijkste deel van het schrijven van een boek. Met opnieuw als doel om jou te doen afvragen: waar wacht je nog op?

Het doet je inzien dat je al een schrijver bent

“Als je schrijft, ben je een schrijver”, zegt Lisette. Je hoeft geen vooraanstaande literatuur op je naam te hebben staan om een Word-document te kunnen openen en te beginnen met typen. Wel komen er in Schrijven kreng! verschillende soorten schrijvers aan bod. Wat voor schrijver jij bent is afhankelijk van de manier waar op je te werk gaat bij het schrijven. Zo gaat een Labrador als een kip zonder kop te werk en is een Willer iemand die roept “ooit een boek te willen schrijven”, maar verder niet echt iets met schrijven doet.

Het helpt je creatief denken

In het boek vind je soms de meest gekke schrijfopdrachten. Wat zeg ik, het boek staat vol met vreemde opdrachten, met als doel jou te helpen letters op papier te krijgen, op een goede, leuke, humoristische en spannende manier. Heb je een steengoed idee voor een verhaal, maar weet je niet of je het wel leuk op kunt schrijven? Die opdrachten moeten je wel helpen de meeste creatieve versie van jezelf te worden.

Het helpt je een sterk verhaal maken

Naast jou inspireren en motiveren staat het boek ook vol met informatie over het schrijven van een sterk verhaal. Hoe zorg je dat je personages realistisch zijn? Dat mensen zich in hen herkennen? Hoe zorg je voor een sterk plot? Hoe bouw je spanning op in een verhaal? Hoe verwerk je conflicten op een realistische manier in je verhaal? Allemaal dingen die jou helpen bij een schrijven van een boek dat mensen niet weg willen leggen.

Het helpt je goed schrijven

Vanuit welk perspectief schrijf je? Hoe bouw je humor in je verhaal? Hoe schrijf je een goede dialoog? Hoe vermijd je schrijversfoutjes als een teveel aan stopwoordjes of uitroeptekens? Schrijven is één, goed schrijven is iets heel anders. Het is kritisch naar je tekst kijken, zelf veel lezen, aanpassen waar nodig. Een verhaal schrijf je niet zomaar. In “Schrijven kreng!” vind je veel tips om jouw schrijfskills te verbeteren.

Het doet je nadenken over waar je nog meer over na moet denken als je een boek wilt schrijven

Dat jij Word kunt openen en daar letters in kunt typen is natuurlijk hartstikke leuk, en dat dat dan ook nog eens een leuk verhaal wordt is helemaal geweldig, maar dan ben je er nog niet. Niet alleen is schrijven ook een kwestie van aanpassen, dingen verwijderen, nieuwe dingen toevoegen enzovoort (“redigeren”), het is ook omgaan met feedback, samenwerken met een uitgeverij, jezelf als schrijver op de kaart zetten en oh liefst zou je er ook nog iets mee verdienen, toch?

Waarom je Schrijven kreng! nog meer zou moeten lezen

Laat ik dit even voorop stellen: Lisette schrijft enorm humoristisch, óók in een informatief boek. Hoewel sommige dingen me net iets te flauw waren, heb ik af en toe zeker even moeten lachen tijdens het lezen. Verder is het gewoon een boekje wat je makkelijk leest en gebruikt. Het staat vol met plaatjes, vrolijke letters en handige lijstjes. Geen dikke pil over schrijven, maar een vrolijk naslagwerk.

Maar wanneer zou je dit boek dan niet moeten lezen?

Deze blog begint aardig op een pleidooi voor dit boek te lijken, of niet dan? Ik ben ook heel enthousiast, want ik denk dat het echt handig is op het moment dat jij een boek wilt gaan schrijven. Maar goed, natuurlijk kan niet alles geweldig zijn. Koop dit boek niet als:

 • Je geen boek wilt schrijven;
 • Je wel ooit een boek wilt gaan schrijven, maar misschien pas over 10 jaar (daar is het te praktisch voor);
 • Je liever hebt dat informatieve boeken gewoon serieus zijn, in plaats van grappig;
 • Je een non-fictie boek wilt schrijven (de focus ligt duidelijk op fictie).

Val je niet in deze categorieën en wil je het liefst vandaag nog beginnen met schrijven, dan is het boek zeker een aanrader. Ideaal voor iedereen die “een boek schrijven” ook op z’n bucket list heeft staan en vind dat ‘ie er maar eens werk van moet maken. Hier koop je Schrijven kreng! op Bol.com:

Zou jij een boek willen schrijven?

Iets voor op je verlanglijst? Pin deze blogpost op Pinterest:

Schrijven kreng

(Deze blogpost bevat affiliate links, lees hier meer)

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

13 gedachten over “Hoe Schrijven kreng! je helpt bij het schrijven van een boek”

  • Ja dat had ik ook een hele tijd! Maar toch op mijn lijstje gezet en ben er heel blij mee. Echt een boek dat handig is om door te bladeren als je gaat schrijven!

   Beantwoorden
 1. Wat een leuk boek! En ik geef stiekem toe dat ik ook bij die 80% hoor. Ik roep het al jaren maar ben nog steeds niet beginnen. Ik denk alleen dat dit boek helaas niets voor mij is want ik wil eigenlijk een non-fictie verhaal schrijven.

  Beantwoorden
  • Ik ook hoor!! Dit jaar moet het er maar eens van komen. En inderdaad als je een non-fictie verhaal wilt schrijven dan heb je aan dit boek denk ik helaas niets. De focus ligt echt op creativiteit, humor, verhaallijnen en dat soort dingen. Dus dan zou ik overslaan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie