Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Kennis opdoen over gezond eten: hoe doe je dat?


Hoe en of ik gezond eet is iets wat ik mezelf al váák heb afgevraagd. Gezond eten heeft direct invloed op je energielevel en concentratievermogen, en daarmee dus ook op je productiviteit. Reden genoeg om het hier af en toe op deze blog over te hebben! Ik probeer onder andere gezond te eten door er regelmatig nieuwe kennis over op te doen, zodat ik steeds beter weet wat gezond eten is. Ik deel vandaag met je hoe jij daar ook mee aan de slag kunt gaan!

Ik & gezond eten

Ik vind gezond eten een enorm interessant onderwerp en kan er veel mee bezig zijn. Ik eet graag gezond, omdat ik inmiddels wel heb gemerkt dat dit me veel energie geeft en ik gewoon beter in mijn vel zit. Wel met mate, want ik kan ook enorm genieten van hamburgers, stapels sushi, goede chocolade, een schaal nachos en ga zo maar door. Maar een overvolle buik of suikerdip herinnert me eraan dat ik sommige dingen maar beter niet de hele dag door kan eten. Soms kan ik het echt niet laten, maar over het algemeen probeer ik daarom gezond te eten. Eerder beschreef ik al eens wat gezond eten voor mij inhoudt en dit gaat nog steeds op.

Maar wat ís gezond eten? Dat vraag ik mezelf vaak af. Ik ben geen expert en heb ook absoluut niet die ambitie. Hoe weet je dan wat gezond is? Wanneer doe je het goed? Een concreet antwoord daarop heb ik niet. Waar ik je vandaag wél mee wil helpen, is tips geven over hoe je zelf dichter bij dat antwoord kunt komen. Hoe ontdek je wat gezond eten is, en kun je je gewoontes steeds een beetje verbeteren?

Leer jezelf kennis over gezond eten aan

Teach yourself! Als je wilt weten wat gezond is en hoe je gezond leeft, dan doe je er goed aan om zelf naar dat antwoord op zoek te gaan. Er worden zoveel tegenstrijdige dingen gezegd in de media, op blogs, maar ook in boeken, video’s en zelfs onderzoeken. Je kunt wel afgaan op één boek, één blog of één onderzoeker, maar de vraag is of je daar goed aan doet.

Open jezelf voor alle meningen. Dat is misschien overweldigend (want als iedereen elkaar tegenspreekt, hoe weet jij dan of je het goed doet?!), maar uiteindelijk ga je door kennis op te doen steeds beter begrijpen hoe je lichaam in elkaar zit, wat voor voedingsstoffen je nodig hebt en waar je die vandaan kunt halen. En wat is er waardevoller dan dat?!

Uiteindelijk kun je op basis van alle opgedane kennis zelf beslissen wat er wel en niet gezond is. Je kunt doen waar jij je het fijnste bij voelt, doordat je erover gelezen hebt maar misschien zelfs doordat je beter weet wat een bepaalde voedingsstof of een bepaald gerecht met je energielevel, gemoedstoestand of gewicht doet. Het zal nooit perfect zijn, maar dat hoeft ook niet. Als je maar op een manier eet die je de rest van je leven vol zou kunnen houden, en waar je je goed van gaat voelen.

Hoe doe je kennis op over gezond leven?

Je volgende vraag is waarschijnlijk: hoe kom ik dan aan die kennis? Moet ik echt honderden boeken gaan lezen? Dat is zeker een optie, maar boeken zijn niet de enige bron van informatie. Hieronder vind je verschillende bronnen en ideeën over hoe je kennis op kunt gaan doen. Kies uit wat jij het fijnste vindt of wissel af!

(Overigens heb ik niet alles gelezen, gezien of gehoord wat ik hieronder deel, het zijn ook veel suggesties van dingen die mij interessant lijken!)

Boeken

Boeken zijn de meest vanzelfsprekende manier om kennis op te doen, denk ik. Er zijn véél boeken over gezond leven te vinden en daar komen ook constant nieuwe boeken bij. Sommige zijn taaie, dikke pillen, andere proberen het op een zo aantrekkelijk mogelijke manier te vertellen, inclusief plaatjes, kleurtjes en schema’s.

Een aantal boeken die je bijvoorbeeld zou kunnen lezen zijn:

Documentaires

“Ja maar ik heb een hekel aan lezen!”, denk je mogelijk. (Dat hoop ik eigenlijk niet want wat doe je dan hier?!) Of misschien: “Ik maak nooit tijd om een boek te lezen!”. Tsja, dat kan. Hoewel ik je boeken lezen heel erg aanraad, omdat je dan alle informatie op je eigen tempo kunt verwerken, zijn er ook andere opties. Zoals documentaires! Dan kun je lekker op de bank liggen en naar de tv staren, en tóch kennis opdoen over eten.

Te zien op Netflix:

Te zien op YouTube:

Overig:

Podcasts

Zelfs tijdens het autorijden, koken, strijken of rondje wandelen is het mogelijk om kennis op te doen. Luister een podcast! Een podcast is eigenlijk een downloadbaar praatprogramma. Heb je een iPhone, dan zit er standaard een podcast-app op je telefoon waarmee je deze makkelijk kunt luisteren. Op Android kun je een app downloaden zoals Pocket Casts of Stitcher. Fijn als je even geen zin hebt in radio of muziek, of om gemakkelijke maar onoverkomelijke activiteiten net even wat leuker en nuttiger te maken.

Laat je bijvoorbeeld inspireren door:

Blogs

Aangezien je hier mijn blog leest, vind je het misschien wel fijn om via blogs je kennis over gezond eten op peil te houden. Wees hiermee wel voorzichtig, want iedereen kan natuurlijk een blog beginnen en zijn “kennis” over eten het web op spuien. Natuurlijk kan dat bij bovengenoemde bronnen ook zo zijn, maar aangezien het stikt van de blogs (die niet altijd op onderzoek gebaseerde informatie delen), wilde ik dit hier even extra vermelden. Ongetwijfeld heb ik me een paar jaar terug ook schuldig gemaakt aan het delen van blogs over wat gezond is en wat niet. En hoewel ik geen complete diëten of andere presenteer ben ik na de paar boeken die ik las ook geen professional.

Hoe weet je dan of een blog te vertrouwen is? Ik kijk zelf naar twee dingen:

 • Wat is de achtergrond van de persoon die de blog beheert? Heeft hij/zij iets met voeding gestudeerd of is het slechts interesse?
 • Wordt overal bronvermelding gebruikt en wordt daarbij verwezen naar betrouwbare bronnen (wetenschappelijk onderzoek i.p.v. nieuwsberichten/andere blogs)?

Een aantal blogs die ik tegenkwam en wat mij betreft aan deze criteria voldoen, zijn:

Aan de slag met leren over gezond eten

Wil je gezond eten en begrijpen wat eten voor je lichaam doet? Dan moet je dus aan het werk. Kies NU meteen één bron uit. Een boek, een documentaire, een podcast of een blog. Bestel het boek of plan vanavond een bankavond met de documentaire. Klaar? Daarna kies je het volgende uit. De bronnen die je leest, kijkt of luistert inspireren je mogelijk weer met andere goede bronnen. Succes!

PS Mocht jij meer kennis hebben dan ik over dit onderwerp en zie je dat iets niet klopt of zie je een bron die je totaal niet zo aanraden, laat het zeker even weten (en ook waarom), dan kan ik het aanpassen!

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

10 gedachten over “Kennis opdoen over gezond eten: hoe doe je dat?”

 1. Ah, dit vind ik allemaal heel interessant! Een aantal documentaires en podcasts waren nieuw voor mij; ik kan weer even uit de voeten.

  Beantwoorden
 2. Wauwie, wat een hoop goede tips! Ik ga eens even research doen naar wat voor mij het beste zou passen qua ‘levensstijl’ en dan een van de boeken aanschaffen die daarop aansluit. Ofzo. Denk ik. Nou, ik heb in ieder geval genoeg resources om ergens te beginnen, hihi (: Dankjewel!

  Beantwoorden
  • Goed idee!! De boeken hebben vaak inderdaad net een andere insteek, met de omschrijvingen lezen kom je al een heel eind. Succes ermee in ieder geval :-)!

   Beantwoorden
 3. Leuk om te lezen! Dit komt zeker op mijn bucketlist te staan voor deze zomer om me in voeding te gaan verdiepen en om te leren koken, zodat ik het zelf ook in de praktijk uit kan voeren!

  Beantwoorden
  • Oh ja, dat is ideaal als je wat meer tijd hebt in de zomer! Ervaring met koken scheelt inderdaad ook, dan maak je toch weer sneller iets zelf klaar i.p.v. naar een potje of blikje te grijpen. Succes ermee!

   Beantwoorden

Plaats een reactie