Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Boek review: Gewoontes verbeteren met Elementaire gewoontes van James Clear


Je gewoontes bepalen 40 tot 50% van je gedrag. Je gewoontes verbeteren kan daarmee dus voor een flinke verbetering van je gedrag zorgen. James Clear schreef er het boek Elementaire gewoontes (‘Atomic Habits’ in het Engels) over. Dat las ik, en daar ben ik enorm enthousiast over. Een inhoudelijk goed maar ook heel praktisch boek om elke gewoonte die je maar wilt te verbeteren.

Hoe staat het ervoor met jouw gewoontes?

Iedereen heeft gewoontes. Of ze nu bewust of onbewust zijn. Sommige gewoontes zijn klein, en anderen zijn groter.

Bijvoorbeeld…

  • Je telefoon pakken als je een nieuwe melding hebt
  • Elke avond tijdens het eten een glas wijn drinken
  • Ondanks je abonnement bijna nooit naar de sportschool gaan
  • Snoozen als de wekker gaat

Maar ook…

  • Elke ochtend mediteren
  • Na het diner een wandeling maken
  • Elke dag het huis opruimen
  • Elke dag een planning maken

Gewoontes kunnen je helpen op elk gebied in je leven. Ze kunnen je helpen om je productiviteit te verhogen, om je gezondheid te verbeteren, om je relaties beter te maken, om je werkprestaties te verhogen, om je omgeving schoon te houden, om meer te ontspannen… En zo kan ik nog wel even door gaan. Bij alles wat je wilt bereiken is er waarschijnlijk wel een gewoonte te bedenken die jou daarbij kan helpen.

Waarom gewoontes veranderen lastig is

Gewoontes veranderen klinkt waarschijnlijk leuk en handig, maar HOE doe je dat nu?! Als je van de ene op de andere dag besluit een gewoonte te wijzigen zonder een verdere strategie, dan gaat dat vaak nog niet zo makkelijk.

Je merkt waarschijnlijk:

  • Dat je gewoontes automatisch zijn (slechte gewoontes doe je automatisch wel en goede gewoontes die je aan wilt leren sla je automatisch over)
  • Je wilt, bewust of onbewust, graag de gewoontes volgen die je al hebt
  • Het is makkelijker om de gewoonte te volgen dan om iets te veranderen
  • Je gewoonte is bevredigend; het geeft je voldoening om deze te doen op de korte termijn.

Deze vier dingen beschrijft James Clear allemaal in zijn boek Elementaire gewoontes, met ook tips om deze zaken te overkomen zodat je wél een verbetering door kunt voeren.

Over het boek Elementaire gewoontes van James Clear

James Clear is een blogger, ondernemer en auteur van het boek Elementaire gewoontes. Door vele boeken te lezen en onderzoeken door te spitten heeft hij het systeem uitgewerkt dat hij in Elementaire gewoontes beschrijft.

Elementaire gewoontes is een boek waarmee je stap voor stap leert hoe je gewoontes kunt veranderen aan de hand van een super duidelijk systeem. James beschrijft hoe elke gewoonte bestaat uit vier stappen:

  • Aanwijzing. Een aanwijzing zet je hersenen ertoe de gewoonte in gang te zetten. Denk aan een tijd, locatie, visuele aanwijzing, geur en ga zo maar door.
  • Verlangen. Het verlangen zorgt ervoor dat je actie wilt ondernemen. Je verlangt naar de verandering die de gewoonte met zich meebrengt (bijv. je verlangt naar langer in bed liggen, daarom snooze je).
  • Actie. Het uitvoeren van de daadwerkelijke gewoonte.
  • Beloning. Dit is het doel van de gewoonte; wat we ermee willen bereiken. Ze geven voldoening en leren je iets (namelijk om het gedrag te herhalen, want het gaf je voldoening).

Elk van deze gebieden kan je door gebruik van verschillende strategieën aanpakken. In het boek vind je daarvoor enorm veel concrete tips en voorbeelden.

Wat heeft Elementaire gewoontes mij opgeleverd?

Dankzij het boek Elementaire gewoontes heb ik een super concreet plan gemaakt om mijn gewoontes te veranderen; om nieuwe, goede gewoontes aan te leren en slechte gewoontes af te leren.

Het boek gaf me enorm veel motivatie om daarmee aan de slag te gaan. Ik heb het boek net uit, dus ik kan je nog niets vertellen over welke gewoontes ik bijvoorbeeld heb kunnen veranderen, maar ik weet wel heel goed waar ik aan kan werken en hoe ik dat kan doen.

Daarnaast heb ik sommige simpele tips over kleine veranderingen wél direct toegepast, waardoor het nu al net wat makkelijker is om goede gewoontes vol te houden en moeilijker om slechte gewoontes te doen.

Elementaire gewoontes is voor mij een boek dat ik altijd ga bewaren en waar ik altijd naar terug kan keren als ik een gewoonte wil veranderen.

Wat maakt Elementaire gewoontes hét boek over gewoontes?

Maar waarom vind ik Elementaire gewoontes zo’n goed boek? Waarom niet een ander boek over gewoontes?

Dat komt hierdoor:

  • Het boek is gebaseerd op veel onderzoeken en andere bronnen. Tijdens het lezen merk je dat er veel werk in zit en daardoor is het boek kwalitatief erg goed. Het zijn niet zo maar ideeën over wat zou kunnen werken, maar tips die bewezen zijn te werken.
  • Het boek is nog vrij recent geschreven, de Engelse versie kwam uit in oktober 2018. Het bouwt daarmee verder op andere bestaande boeken over gewoontes (zoals de klassieker Macht der Gewoonte van Charles Duhigg).
  • Elementaire gewoontes is niet alleen qua inhoud een goed boek, maar het is ook goed geschreven. Ondanks de vele theorie en praktische tips is het gemakkelijk leesbaar. Het bevat veel verhalen en voorbeelden die de tips illustreren, maar ook weer niet te veel.

Mijn review van Elementaire gewoontes

Wat ik goed vond

Ik ben héél enthousiast over Elementaire gewoontes. Het boek bevat heel veel theorie, maar toch leest het gemakkelijk. Dat komt omdat het goed leesbaar geschreven is en de theorie afgewisseld wordt met veel voorbeelden. Maar ook weer niet met zo veel dat het langdradig wordt.

Het boek heeft een logische en duidelijke indeling, wat het praktisch maakt om mee aan de slag te gaan. De tips die genoemd worden zijn niet altijd nieuw of baanbrekend, maar er is wel altijd goed onderbouwd waarom iets kan gaan werken. Dat motiveert om de tip serieus te nemen en ermee aan de slag te gaan!

Wat ik minder goed vond

Er zijn maar weinig dingen die ik niet goed vond aan het boek. Maar als ik iets moet noemen, dan is het het volgende. Het boek draait om de 4 stappen waaruit een gewoonte bestaat: aanwijzing, verlangen, actie en beloning. Elk deel van het boek gaat over één stap. Nadat deze vier delen zijn geweest zit er echter nog een vrij groot deel achter. Dit stuk bevat heel interessante informatie om mee te nemen bij het aanleren van gewoontes, maar past voor mijn gevoel niet helemaal goed bij de rest. Ook vond ik het iets minder praktisch.

Buiten dat is dit echt een van de beste boeken die ik gelezen heb over dit onderwerp. Een must read!

Wanneer raad ik je aan om Elementaire gewoontes te lezen?

Wanneer is Elementaire gewoontes een boek om bovenaan je nog-te-lezen-lijst te zetten?

  • Als je IETS in je leven wilt verbeteren of als je doelen hebt. Gewoontes kunnen enorm helpen om te bereiken wat je wilt.
  • Als het nu heel veel moeite kost om een gewoonte aan- of af te leren.
  • Als je welke gewoonte dan ook wilt aan- of afleren!

Wanneer moet je Elementaire gewoontes niet lezen?

Maar wanneer is het boek geen aanrader? Eigenlijk alleen als je totaal niets geeft om het verbeteren van jezelf. En aangezien je een blogartikel over gewoontes verbeteren bijna helemaal hebt gelezen, denk ik eigenlijk niet dat jij dat bent ;-).

Als je iets wilt verbeteren, niet alleen je productiviteit, maar bijvoorbeeld je gezondheid, relaties, of je werksituatie, dan kan Elementaire gewoontes je daarbij helpen. Het boek helpt je namelijk om gewoontes aan en af te leren die jou in de goede richting helpen. Op welk gebied dan ook. En dat maakt alles vervolgens makkelijker.

Aan de slag met Elementaire gewoontes?

Ga jij je gewoontes verbeteren? Je kunt het boek bestellen als boek of als e-book op Bol.com

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie