Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Gezonde peperkoek met noten en rozijnen


Peperkoek: niet het meest gezonde tussendoortje dat je in de supermarkt koopt. Het kán een stuk gezonder, als je ‘m zelf maakt. Dit is mijn recept voor een gezonde peperkoek met noten en rozijnen!

Er is de afgelopen jaren een wereld van kennis over gezond eten voor me open gegaan. Hoewel ik echt niet alles weet over wat gezond is en wat niet (niet in de minste plaats doordat je overal iets anders leest), heb ik er wel een stuk beter beeld van dan een paar jaar geleden. Volgens mij at ik toen gerust een plak peperkoek (liefst die met stukjes suiker erop natuurlijk) met een dikke laag margarine als tussendoortje. En dan dacht ik dat ik gezonder at dan wanneer ik chocolade zou eten. Wat er precies gezonder is, daar waag ik me niet aan, maar dat het allebei niet echt gezonde tussendoortjes zijn, dat moge duidelijk zijn. Want een product waarbij de ingrediëntenlijst geopend wordt met glucose-fructosestroop is nooit gezond…

Van de gezonde peperkoek die mijn moeder de laatste tijd af en toe uit de oven tovert word ik dan weer wél blij, want die ingrediëntenlijst ziet er een stuk beter uit. Het recept dat zij gebruikte komt van deze site, maar ik wilde daar natuurlijk mijn eigen draai aan geven. Om het nog net even iets gezonder te maken, voegde ik noten en ook wat rozijnen toe. Zie hier: mijn gezonde peperkoek met noten en rozijnen! Een lekker tussendoortje, dat je in een bakje of stukje aluminiumfolie zo mee kunt nemen.

Gezonde peperkoek met noten en rozijnen

Ingrediënten voor 1 gezonde peperkoek met noten en rozijnen

 • 200g havermelk
 • 1 ei
 • 60g honing
 • 60g agavesiroop
 • 1el appelstroop
 • 2el koekkruiden
 • 2tl baking soda (of wijnsteenbakpoeder)
 • Snuf zout (bijv. himalayazout)
 • 250g roggemeel
 • 60g rozijnen
 • 30g gemengde ongezouten noten (bijv. walnoten, hazelnoten, paranoten of cashewnoten)

Zo maak je de peperkoek

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Pak een cakevorm en leg daar bakpapier in (zo krijg je de peperkoek straks zonder moeite uit de vorm).
 3. Doe alle ingrediënten behalve het roggemeel, de noten en de rozijnen in een kom.
 4. Meng de ingrediënten met een mixer. Houd vooral goed in de gaten of de appelstroop zich al mengt.
 5. Voeg lepel voor lepel de roggemeel toe. Ik deed dit als volgt: grote lepel roggemeel in de kom (ong. 25 gram), mixen, volgende lepel, mixen enzovoorts, totdat ik in totaal dus op 250 gram kwam.
 6. Doe de noten en rozijnen door en mengsel. Meng ze er doorheen met een vork. Als je niet van grote stukken noot houdt, kun je ze van tevoren in kleine stukjes breken of malen.
 7. Bak 50 minuten.
 8. Laat 5 minuten afkoelen en… aanvallen!

Deze peperkoek is, zoals je ook op de foto kunt zien, een chewy peperkoek, zacht en klef dus. Hou je liever van een wat drogere koek, voeg dan minder honing en agavesiroop toe of meer roggemeel.

Eet smakelijk! Ga jij deze gezonde peperkoek met noten en rozijnen proberen?

Recept opslaan? Pin ‘m op Pinterest!

Gezonde peperkoek met noten en rozijnen

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

7 gedachten over “Gezonde peperkoek met noten en rozijnen”

 1. Ziet er heerlijk uit! Ben benieuwd of ik dit lust, aangezien ik niet zo van rogge en noten houd, maar je weet maar nooit! Het ziet er in ieder geval erg goed uit, haha.

  Beantwoorden
  • Ik hou ook niet van roggebrood! Dit geeft alleen de beste peperkoeksmaak :-). En van noten houd ik eigenlijk ook niet, tenminste niet los. In dit soort recepten vind ik het dan weer juist wel lekker omdat het een beetje “bite” geeft zeg maar, maar ik breek ze meestal wel in kleine stukjes, vooral grote noten als walnoten.

   Beantwoorden
 2. Hmmmm dat klinkt lekker! Ik ga eens kijken of ik hier een veganistische versie van kan maken. Wat leuk dat je ook recepten post trouwens, jij bent echt van alle markten thuis geloof ik :)

  Beantwoorden

Plaats een reactie