Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Helweek: wat is het en wat heb je eraan?


De tijd vliegt en je wordt in het dagelijks leven meestal niet vaak echt uitgedaagd. Wel tijdens de helweek, waarin je op allerlei gebieden je grenzen opzoekt, zodat je deze week wél onthoudt en je oneindig veel lijkt te kunnen. Naar het boek van Erik Bertrand Larssen. In deze blogpost leg ik meer uit over wat de helweek inhoudt en waarom je dit zou doen. En ja, ik ga zelf ook de uitdaging aan!

Wat is de Helweek

De helweek is een concept van Erik Bertrand Larssen, een ex-militair en mental coach uit Noorwegen. Zijn boek ‘Helweek’ kwam eind 2014 uit en werd in Nederland in de zomer van 2015 populair. De gedachte achter de helweek is dat de tijd voorbij vliegt en je hier nooit echt bij stilstaat, omdat je veel dingen gewoon doet zoals je ze altijd doet. Tijdens de helweek treed je een week lang uit je comfort zone, houd je je niet aan je eigen gewoontes, maar aan de regels van Erik en bereik je meer dan je normaal in een week doet. Dit om een week op zo’n manier te leven dat je het er jaren later nog over hebt, maar ook om na deze week bewuster te leven door bijvoorbeeld meer focus en betere gewoontes.

De regels van de helweek zijn onder andere dat je elke dag om 5.00 uur (!) opstaat en om 22.00 uur gaat slapen, dat je elke dag sport, dat je je niet laat afleiden door social media, dat je gezond eet, geen televisie kijkt, positief en blij bent en zorgt dat je er constant tiptop uitziet. Oftewel: zorg dat je deze week op alle gebieden als de beste versie van jezelf presteert. Je werkt veel, leeft gezond, maar besteed ook aandacht aan jezelf. En dat in één week.

Een uitleg per dag

Tijdens de helweek staat er elke dag een ander thema centraal, om je bewust te maken van je leven en ervoor te zorgen dat de helweek ook na die week nog zijn sporen achterlaat. Een overzicht van de zeven dagen van de helweek:

Maandag: vaste gewoontes

Gewoontes zeggen enorm veel over wie je bent en wat je doet. Sport je of niet, besteed je aandacht aan je uiterlijk of niet, is je kleding netjes gestreken of niet. In het boek worden enorm veel van dit soort voorbeelden genoemd. Je gewoontes zeggen niet alleen iets voor jou, maar ook voor anderen. Iemand die altijd netjes en fris voor de dag komt straalt iets heel anders uit dan iemand die met dikke wallen en een warrig kapsel verschijnt. Op deze dag is het de bedoeling dat je je bewust wordt van je gewoontes, ze in kaart brengt én probeert te veranderen. De helweek, een week vol extremen, is hier het ideale moment voor.

Dinsdag: modus en focus

Op de tweede dag staan modus en focus centraal.

 • Modus: een gemoedstoestand. Wat voor persoon moet je zijn om een taak goed uit te voeren? Waarschijnlijk gedraag je je heel anders als je een gesprek hebt met een klant of aan een schoolopdracht werkt, dan wanneer je tijdens een filmavondje bijkletst met vrienden en/of vriendinnen.
 • Focus: dit betekent dat je gefocust aan het werk bent. Druk en actief bezig zonder afgeleid te worden.

Op deze dag is het belangrijk dat je bewust wordt van de modus waarin je bent en welke modus je nodig hebt om een bepaalde taak zo goed mogelijk uit te voeren. Wat voor “rol” moet je aannemen? Welke modi gebruik jij? Hoe verander je van modus? Daarnaast doe je je best om taken in een bepaalde modus en zo gefocust mogelijk uit te voeren.

Woensdag: timemanagement

Mijn favoriete dag ;-). Het draait om time management, oftewel hoe kun je je dag zo indelen dat je er optimaal gebruik van maakt. Dat je controle hebt over je tijd. Zorg dat je op papier zet wat je moet doen, weet wat je doelen zijn (want dan weet je waar je naartoe kunt werken), en maak een duidelijke planning. Erik raad het werken met een jaar-, maand-, week- en dagplanning aan en daar ben ik zelf ook fan van. Zo weet je wat je op de korte en lange termijn te doen staat en werk je bewust naar doelen toe. Ook raadt hij aan om te beginnen met de moeilijkste taak en één taak tegelijk uit te voeren. Op deze dag is het dan ook de bedoeling dat je een to do lijst maakt en een jaar-, maand-, week- en dagplanning opstelt.

Donderdag: buiten je comfortzone

Donderdag is de gevreesde dag van de Helweek, want het is de bedoeling dat je NIET gaat slapen. Je slaat de nacht van donderdag op vrijdag dus over en werkt de hele nacht door. De reden hiervoor is dat je op deze manier buiten je comfortzone gaat en je er bewust van wordt hoeveel je aan kan en kunt bereiken als je er moeite voor doet. Plus hierna lijkt alles makkelijker, want hey je hebt het ook overleefd om een nacht niet te slapen. En het geeft het goed gevoel als je het eenmaal gedaan hebt. Om écht buiten de comfort zone te gaan zijn er nog een aantal andere regels voor de donderdag, zo mag je niets uitstellen, geen social media gebruiken, geen vervoer (auto, bus, trein) gebruiken maar moet je alles lopend, rennend of fietsend doen en moet je de strijd aangaan met iets waar je bang voor bent.

Vrijdag: rust en herstel

Na de heftige donderdag wordt vrijdag juist de aandacht op rust gelegd. Want rust is ook belangrijk, maar volgens Erik is het wel noodzakelijk dat je op een efficiënte manier rust neemt. Hij maakt duidelijk dat rust voor iedereen anders is, maar geeft wel ideeën zoals iets anders doen of meditatie proberen. Op deze dag is het de bedoeling dat je aan de slag gaat met deze en andere rusttechnieken en zo bewust bezig bent met hoe belangrijk rust is.

Zaterdag: innerlijke dialoog

Met innerlijke dialoog worden je constante gedachten bedoeld. En hoewel je niet zomaar kunt stoppen met denken, kun je wel beïnvloeden waar je over nadenkt en op welke manier je denkt. Op deze zaterdag is het de bedoeling dat je daar bij stilstaat. Denk in positieve in plaats van negatieve woorden (“ik ben goed” in plaats van “ik ben niet slecht” als makkelijk voorbeeld), en stel bewust vragen aan jezelf (bijvoorbeeld “wat is een goede eigenschap van mij”). Door een positieve instelling word je een positief mens! Daarom moet je bijvoorbeeld deze dag ook opschrijven waar je goed in bent.

Zondag: plaats je leven in perspectief

Dit is de laatste dag en het is de bedoeling dat je op deze dag tijd vrijmaakt om over jezelf na te denken. Kijk je nu anders naar jezelf? Anders naar je leven? Ook is het de bedoeling dat je dit als vrije dag ziet (alleen het is weer niet de bedoeling dat je gaat slapen). Je mag trots zijn op dat je de Helweek gedaan hebt én daar mag je jezelf voor belonen. Ideaal gezien bedenk je van tevoren een beloning, zodat je er naar uit kunt kijken.

Helweekuitleg2

Waarom zou je meedoen aan de helweek?

Zeven dagen om vijf uur opstaan? Een nacht niet slapen? Constant gefocust bezig zijn? Elke dag sporten? Dat zijn geen dingen die bij iedereen aantrekkelijk in de oren klinken. Maar er zijn genoeg redenen waarom je er toch voor zou moeten gaan wat mij betreft. Zoals:

Het is interessant

Het is bijna een onderzoek naar jezelf. Wat ga je ervan vinden om volgens de regels van iemand anders te leven? Om zeven dagen keihard te werken en voor allerlei dingen heel erg je best te doen? Is je doorzettingsvermogen groot genoeg? Wat is het effect achteraf? Ik ben daar reuze benieuwd naar in ieder geval!

Het is een uitdaging

Een nachtje stappen lijkt me toch heel anders dan heel bewust een nacht wakker blijven om van alles te doen. Elke dag sporten is voor mij ook een uitdaging, net als 100% gezond eten en noem het maar op. De helweek is volgens mij voor iedereen een uitdaging. En niet makkelijk. Maar wie houdt er niet van een uitdaging?

Veel werk verzetten

Wat je precies doet tijdens de helweek is aan jou, maar voor veel mensen zal zo’n week het ideale moment zijn om dingen te doen die je normaal altijd uitstelt. Je staat vroeg op, je kijkt geen televisie, je leeft gezond (= meer energie)… Hierdoor moet je meer gedaan kunnen krijgen dan normaal. En dus kun je eindelijk dingen doen waar je normaal niet aan toe komt. Je spullen opruimen, een grote schoonmaak, vakantieherinneringen van drie jaar terug verwerken, de achterstand op school/werk inhalen of juist vooruit werken, eindelijk de 10000 mails in je mailbox opruimen… Er zijn vast genoeg dingen te verzinnen die jij zou willen doen maar waar je nooit aan toe komt óf waar je nooit tijd voor maakt. En die moet je deze week juist wel doen. Hoe fijn is het als je er daarna vanaf bent?!

Jezelf leren kennen

Welke gewoontes vind je makkelijk om aan te pakken en wat is een uitdaging? Helpt de helweek je om super gefocust te blijven? Juist door een week buiten je comfort zone te stappen en dingen anders te doen kun je veel over jezelf leren, en echt niet alleen of je veel doorzettingsvermogen hebt. Welke onderdelen van het boek maken de meeste indruk? Wat neem je achteraf mee? Zo’n week is het ideale moment om jezelf beter te leren kennen.

Ik ga de uitdaging aan!

Deze week ben ik zelf met de helweek begonnen. Ik heb nog even getwijfeld, want er wordt heel erg gehamerd op een supergoede voorbereiding, maar het daarom blijven uitstellen leek me ook geen strak plan. Wat ik de hele week wil gaan doen? Ik kan genoeg bedenken! Eindelijk mijn foto’s van New York uitzoeken, mijn spullen verder opruimen, bloggen natuurlijk, eindelijk bewaarde mails en links doornemen en nog veel meer dingen die ik lekker voor mezelf houd.

Inmiddels heb ik de week gevolgd, hier vind je een terugblik met tips!

Is je interesse voor je boek gewekt? Het is hier op Bol.com verkrijgbaar:

Was jij al bekend met de helweek? Heb je het al eens gedaan, of zou je het ooit gaan doen?

Helweekuitleg4

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

16 gedachten over “Helweek: wat is het en wat heb je eraan?”

 1. Ik heb helweek wel eens gedaan (2x) en er ook over geblogd. Ik vond het vrij heftig en de tweede keer heb ik het ook niet helemaal afgemaakt. Toch is het wel heel interessant om te zien dat je allemaal kunt bereiken in zo’n week. Succes!

  Beantwoorden
 2. Ik word altijd tegelijkertijd heel enthousiast en heel erg bang van de helweek. Hij staat al heel lang op mijn lijstje om nog eens te proberen, maar ik heb er nog nooit tijd voor gemaakt. Ik ben heel erg benieuwd hoe het jou gaat bevallen!

  Beantwoorden
  • Oh leuk! Ik vind het zelf wel een uitdaging haha en ik was er ook niet echt bang voor of zo. Tot nu toe bevalt het wel op veel punten en andere dingen vind ik weer wat lastiger. Ik ga het snel even uitgebreid op papier zetten :-).

   Beantwoorden
 3. Ik heb nog nooit gehoord van de helweek, maar ik word er niet heel erg warm van.
  Ik hou van het onderzoeken van mezelf en buiten mijn comfort zone stappen maar ik krijg hiervan echt kippenvel.
  Binnen mijn opleiding sta ik veel stil bij zelfontwikkeling en zelfontplooiing maar dat klinkt toch minder angstaanjagend haha.
  Heel veel succes

  Beantwoorden
  • Hahaha ja ik snap het wel hoor. Het boek is ook geschreven door een ex-militair dus die houdt er nogal een dwingende wijze op na. Maar veel van de “regels” probeer ik al toch al een beetje aan te houden (gezond eten, niet constant op telefoon etc etc). En wat betreft het opstaan vind ik elk tijdstip voor 8 uur zo ongeveer even vervelend dus dat maakt dan ook niet zo veel verschil haha! Dus ik vind het op zich wel meevallen. En het boek is motiverend geschreven en die dagelijkse opdrachten zetten mij wel aan het denken, dus ik ben tot nu toe nog positief ;-).

   Beantwoorden
 4. Wow. Ik had hier nog nooit van gehoord . Het lijkt me aan de ene ksnt echt een uitdaging en aan de andere kant word ik er ontzettend bsmg van. Toch denk ik dat hrt wel iets voor mij is. En ik word het meest bang van de nacht niet slapen.Heel veel succes met de helweek.

  Beantwoorden
  • Ja dat snap ik wel! Als je van een uitdaging houdt dan is het denk ik wel wat voor je hoor. Maar inderdaad ik ben ook heeel benieuwd wat ik van die nacht niet slapen ga vinden. Gelukkig heb ik de dag erna niet heel veel gepland staan ;-). En dankjewel!!

   Beantwoorden
 5. Ik heb er wel vaker over gelezen, het klinkt best wel heul heftig! Ben benieuwd hoe jij het ervaart. Ik ben geabonneerd op je mails dus ik zal het in de gaten houden. Succes deze week! :)

  Beantwoorden
  • Haha ja wel hè. Maar toch valt het me eigenlijk nog mee. Tot nu toe gaat het in ieder geval redelijk goed. Zal snel eens alles op papier & in de mail zetten. Dankjewel! :-)

   Beantwoorden
 6. Jaa, leuk. Ik ben echt heel benieuwd hoe je het hebt ervaren, dus ik kijk uit naar je mail! Mij lijkt het ook echt gaaf om dit te doen, maar ik zit momenteel met een ander probleem: ik weet niet wat ik leuk vind. Ik studeer, werk 1 keer in de week en in mijn vrije tijd doe ik…niets? Ik ben mezelf een beetje kwijt denk ik… Maar misschien is deze week dan juist handig.

  Beantwoorden
  • Ik ga snel op papier zetten wat ik er van vind! En wat betreft niet weten wat je wil denk ik dat deze week daar inderdaad best bij kan helpen, vooral omdat je in de voorbereiding wordt uitgedaagd om na te denken over je doel en hoe je daar tijdens de helweek tijd aan kan besteden. Maar de focus ligt er ook weer niet helemaal op, ik vind zelf het boek nog het meest gericht op mensen die eindelijk hun veel te lange to do lijst willen afwerken (hoi!), dus goed weten wat je wil gaan doen is wel handig. Ik heb trouwens wel een blogpost nog op de planning staan die denk ik precies over jouw probleem gaat dus hold on :-)!

   Beantwoorden
 7. Wat tof dat je dit doet! Het trekt mij niet echt aan. Ik werk in de zorg en ik kan het me gewoon niet veroorloven om zonder slapen vrijdag op werk te verschijnen. Ik moet altijd helder en alert zijn op werk. Een fout van mijn kant kan grote gevolgen hebben.

  Beantwoorden
  • Ja dat kan ik mij goed voorstellen. Ik zou in jouw geval dan ook zeker die nacht niet slapen overslaan. Maar de rest is misschien wel te doen als het je interessant lijkt (afhankelijk van hoe je diensten zijn, met nachtdiensten bijv. is het vrijwel onmogelijk om de tijden aan te houden denk ik)! Van 22.00-5.00 slapen is gewoon zeven uur alleen waarschijnlijk iets verschoven van een normaal ritme haha ;-). Maar het ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je normale ritme is en hoe erg je je zou moeten aanpassen en of dat te doen is icm je werk!

   Beantwoorden

Plaats een reactie