Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Zo begin je met een happiness project


Het boek The Happiness Project draait om een project van een jaar lang, waarin je bewust bezig bent met thema’s en doelen die jou meer geluk gaan brengen. In deze blogpost lees je hoe jij zo’n happiness project kunt beginnen.

Over het boek The Happiness Project

Alweer een hele tijd geleden, in de zomer van 2014 om precies te zijn, las ik het boek The Happiness Project van Gretchen Rubin. In deze blogpost vertelde ik je al alles over dit boek. Om het kort samen te vatten draait het boek om het Happiness Project dat Gretchen een jaar lang voor zichzelf uitvoerde. Op zoek naar meer geluk, stond er elke maand een thema centraal. Aan dit thema koppelde Gretchen verschillende doelen. Op basis van boeken en onderzoeken voorspelde ze dat het behalen van deze doelen (of in veel gevallen beter gewoontes te noemen), bij zou dragen aan haar happiness.

Bewust bezig zijn met geluk is denk ik een mooi streven. Je moet van plannen en doelen stellen houden om dit op Gretchen’s manier te kunnen doen, maar als het iets voor jou is denk ik zeker dat je hier enorm veel uit kunt halen.

Wat je moet weten voor je begint

Een happiness project in het format van Gretchen duurt een jaar. Het is niet zomaar iets wat je even gaat doen, maar echt iets wat je leuk moet vinden, moet willen doen en waar je ook voor langere tijd mee bezig wilt zijn. Elke maand staat er een thema centraal en aan dat thema koppel je verschillende doelen.

Het is daarom ook dat het wat mij betreft cruciaal is om dit goed voor te bereiden, anders is het gemakkelijk om je focus te verliezen en het te laten versloffen. Immers; als je nog geen thema hebt bedacht en de maand is al begonnen, is het makkelijk om het maar even een maandje niet te doen. En uiteindelijk maar helemaal niet meer. Terwijl de kracht juist zit in het een jaar lang volhouden om bewust bezig te zijn met geluk.

Neem dan ook de tijd om alle stappen die ik zometeen noem rustig door te nemen. En als je hier echt voor wilt gaan, raad ik je zeker aan om eerst Gretchen’s boek te lezen. Zo lees je in detail waarom zij dit project heeft gedaan, hoe ze dit heeft aangepakt en wat haar focuspunten waren.

Doe inspiratie op

Voordat je enthousiast van start gaat met het maken van een lijst raad ik je aan inspiratie op te doen. Want misschien dénk je dat het wegdoen van al je kleding en opnieuw beginnen met je collectie (want: shoppen!) jou gelukkig gaat maken, zou ik toch op andere dingen focussen. Maar ik kan me voorstellen dat je op dit moment geen idee hebt waarop.

Natuurlijk is het boek The Happiness Project zelf een goede bron van inspiratie, maar ook op andere plekken valt er genoeg te lezen over geluk. Wat dacht je van blogs (als ik één van mijn eigen blogposts mag aanraden zou ik zeggen bekijk de thema’s uit deze blogpost), tijdschriften, gesprekken met anderen, Tedtalks en andere boeken over geluk? Nog wat aanraders:

Blogs

Boeken

Tedtalks

Houd ondertussen zeker bij welke onderwerpen jouw aandacht trekken en wat je graag zelf zou willen proberen tijdens jouw happiness project!

Bedenk wat jou gelukkig maakt

Op basis van wat je gelezen en gehoord hebt, en natuurlijk op basis van je eigen ideeën en mening, kun je nu een lijst gaan maken van de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn, die jou gelukkig maken en waar je tijdens jouw happiness project aan wil gaan werken.

Maak een lijst van jouw twaalf favoriete thema’s (één voor elke maand).

Hang een thema aan elke maand

Nu is het handig dat je elk van je twaalf thema’s aan een maand gaat koppelen. Om de voor jou ideale volgorde te bepalen, houd je de volgende dingen bijvoorbeeld in de gaten:

  • Wat vind je het belangrijkste? Doe dat eerst!
  • Welk thema bereid je voor op een ander thema? Gretchen begint in haar boek bijvoorbeeld met een thema over energie, waarbij ze onder andere opruimt en slaap- en sportgewoontes verbetert – een goede basis voor de rest van het jaar.
  • Wat komt goed uit? Is één van jou thema’s om tijd te besteden aan je grote hobby tuinieren, zou ik dat niet in december plannen, en een maand focussen op je carrière tijdens de zomervakantie van je kinderen lijkt me ook niet ideaal.

Bedenk doelen

Nu je een mooie indeling van alle thema’s hebt, kun je per thema een aantal doelen gaan bedenken. Om je met deze stap te helpen, ga ik even in op het verschil tussen thema’s en doelen:

  • Thema: een onderwerp dat je belangrijk vindt en waar je aandacht aan wilt besteden
  • Doel: iets wat je wilt bereiken

Je thema voor een bepaalde maand kan bijvoorbeeld “gezond leven” zijn. Als doelen kun je hieraan koppelen om drie keer per week te sporten, elke dag maximaal één ongezonde maaltijd of snack te eten, te stoppen met gefrituurd voedsel eten, elke dag een smoothie drinken en ga zo maar door. Maar het kan ook iets eenmaligs zijn, bijvoorbeeld al het ongezonde eten dat er in je voorraadkast ligt weggooien, of een boek over gezond eten lezen. Onder een thema mogen dan ook gerust een aantal verschillende doelen vallen.

Het handigst is als je die doelen zo concreet mogelijk maakt, want dan is het voor jezelf duidelijk om te bepalen of je het wel of niet hebt behaald aan het eind van de maand.

Het idee van het happiness project is dat je die doelen een jaar lang volhoudt. Hoewel sommige dingen eenmalig zullen zijn, staan er waarschijnlijk ook genoeg gewoontes in je lijst. Begin je in januari met sporten, is het de bedoeling dat je dit tot en met december volhoudt.

Stel “commandments” voor jezelf op

In haar boek stelde Gretchen zogenaamde commandments voor zichzelf op. Dit waren een soort richtlijnen waaraan zij zich van zichzelf moest houden om een nog meer happy versie van zichzelf te worden. Misschien vind je het fijn om dit ook te doen. Denk hierbij aan simpele richtlijnen als:

  • Wees altijd aardig tegen anderen
  • Heb geduld
  • Stel dingen niet uit
  • Heb geen vooroordelen

En ga zo maar door. Als je even nadenkt kun je best wel een paar van dit soort regeltjes bedenken waaraan jij je zou willen houden, omdat je dit belangrijk vindt of omdat dit je nu misschien niet altijd even goed afgaat.

Help jezelf een handje

Zo’n uitgebreid project met heel veel doelen is best wel een ding. Iets wat veel tijd gaat kosten, ondanks dat het je ongetwijfeld ook een heleboel op kan leveren. En daar kun je alle hulp bij gebruiken! Deel dan ook met anderen dat je dit gaat doen voor de nodige support en maak bijvoorbeeld een uitgebreid schema van al je gewoontes en doelen, zodat je een goed overzicht hebt van hoe het allemaal gaat. Lees hiervoor ook zeker even mijn tips voor het aanleren van gewoontes (en negeer de tip om het één voor één te doen, want bij het happiness project ga je nu eenmaal all the way).

Go for it

Kies een goed moment en start! Het idee is natuurlijk dat je in januari begint, maar als je nu een plan maakt is het zonde om nog een jaar te wachten (al kun je je dan wel héél goed inlezen).

Kies gewoon een maand uit die voor jou goed uitkomt en start! Het lijkt mij wel handig om aan het begin van een maand te beginnen, simpelweg omdat dat handiger is qua bijhouden en thema’s.

Je kunt The Happiness Project op Bol.com bestellen, in het Engels of in het Nederlands:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

16 gedachten over “Zo begin je met een happiness project”

  1. Ik heb het boek een aantal maanden geleden uitgelezen en ik vond het echt een topper! Stond zo veel belangrijke informatie in. Leuk artikel heb je geschreven, ik ben nog steeds de moed aan het verzamelen om te beginnen!

    Beantwoorden
  2. Jaaaaa! Van de titel van dit blogje in mijn Bloglovin’ lijst werd ik al zo mega gelukkig. En nu ook nog de uitwerking, tot in detail. HOERA! Ik ga er later nog even rustig voor zitten want zelf zo’n project starten lijkt me echt wel heel leuk en inspirerend. Dankjewel voor de tips!

    Beantwoorden
    • Ahhh lief! Ja het is wel echt een groot ding en het boek bevat heel veel info en dan had ik zelf ook nog ideeën dus ik kon door blijven typen haha! Ik heb het zelf nog niet gedaan mede doordat het zo’n groot ding is maar het lijkt mij ook heel inspirerend. En héél gaaf als je het echt een jaar volhoudt!

      Beantwoorden
    • Ja dat is het zeker! Alle informatie is ook echt goed onderbouwd, de schrijfster heeft echt literatuur over geluk doorgespit zeg maar, dus dat maakt het helemaal waardevol.

      Beantwoorden
  3. Ik heb zelf niet de behoefte om het te doen (ik kan mezelf al heel gelukkig maken hihi) maar je hebt hier wel een sterk artikel van gemaakt!

    Beantwoorden
  4. Aah ik ben zo verliefd op dit boek! Heb het rond dezelfde tijd als jij gelezen denk ik. Toen ik hem kocht had ik duidelijk niet goed opgelet en dacht ik dat het een roman was haha, dus eerst vond ik het alleen maar irritant dat het ‘zo een soort boek’ bleek te zijn. Maar ik werd er echt mega fan van! Heb haar project (nog?) niet nagedaan maar wat niet is kan nog komen, en het lezen alleen al heeft me op bepaalde vlakken al blijer en effectiever kunnen maken! Ja. Fangirl, dus.

    Beantwoorden
    • Oh wat toevallig! Het doet op het eerste gezicht inderdaad wel denken aan een roman. Ik had het juist gekocht als informatief boek en dan lijkt het juist weer op een verhaal, omdat ze wel alles vanuit haar perspectief en haar ervaring vertelt zeg maar. Ik heb het project zelf ook nog niet gedaan, maar inderdaad het lezen ervan motiveert al heel erg. Ik ben ook in ieder geval van plan om het over een tijdje weer eens opnieuw te lezen! En dan maak ik misschien wel meteen aantekeningen van wat ik zelf zou willen doen.

      Beantwoorden
  5. Het boek nu twee keer gelezen en ik wil er deze keer echt mee beginnen. Het lijkt me erg leuk om dit met een groep mensen te doen. Om elkaar te motiveren en te helpen. Al zoekend op internet kwam ik nog geen groep tegen in Nederland. Ik heb Gretchen Rubin gemaild of zij wellicht een groep in Nederland kent. En anders… start ik ‘m misschien zelf wel. :-D
    Hoe ver zijn jullie inmiddels met jullie intenties? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

    Beantwoorden
    • Wat een leuk initiatief! Ben benieuwd of je al reactie van haar hebt gehad! En mocht je er een starten, laat het zeker even weten dan kan ik wel een keer in een blog vragen of er lezers zijn die interesse hebben!

      Beantwoorden

Plaats een reactie