Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Review: Eet als een expert (boek)


Eet als een expert is het beste Nederlandse boek dat ik heb gelezen over gezonde voeding. In dit blogartikel lees je mijn review over Eet als een expert.

Waarom een review over een boek over gezond eten op een blog over productiviteit? Nou, omdat gezond eten invloed heeft op je energielevel en hoe goed je je voelt. En laat dat nou weer heel veel invloed hebben op je productiviteit!

Waarom heb ik Eet als een expert aangeschaft?

Eet als een expert heb ik vorig jaar gekocht en gelezen. Ik bezocht begin vorig jaar de Gezondheidsbeurs met mijn moeder, waarop de schrijfsters van Eet als een expert toen ook spraken. Ik had toen al interesse in het boek; ik had het voorbij zien komen op andere blogs (o.a. op Last Days of Spring) en vond het er erg goed uitzien, zowel qua uiterlijk als qua inhoud.

Tijdens de beurs ben ik naar de lezing geweest van de schrijfsters en dankzij die lezing, en wat bladeren in het boek, was ik om. Het boek is supergoed wetenschappelijk onderbouwd, maar tegelijkertijd is het absoluut niet saai maar juist heel leuk geschreven, met veel voorbeelden en beeldmateriaal tussendoor. Dus het boek ging mee!

Ook ging het tweede boek mee: Eet als een atleet. Dit boek gaat helemaal over sportvoeding en wat je het beste wanneer kunt eten als je fanatiek sport. Voor mij als hardloper ideaal! Mocht je benieuwd zijn naar een review hiervan, laat het dan vooral even weten!

Wat lees je in Eet als een expert?

Eet als een expert is geschreven door vier voedingsexperts:

 • Marijke Berkenpas (klinisch diëtist en voedingswetenschapper VUmc, bekend van het blog I’m a foodie – ook een aanrader!)
 • Liesbeth Smit (voedingswetenschapper)
 • Gaby Herweijer (diëtist en gezondheidswetenschapper Voeding + Advies)
 • Jolien Klamer (sportdiëtist en gezondheidswetenschapper)

Allemaal hebben ze een wetenschappelijke achtergrond, en daarom gaat dit boek vooral in het begin ook in op de voedingswetenschap. Over hoeveel onderzoeken daarin gedaan worden, en over dat de kwaliteit van sommige onderzoeken daarbij een beetje te wensen overlaat. Wanneer is een onderzoek goed en betrouwbaar en hoe hebben de schrijfsters bepaald waarop ze het boek hebben gebaseerd? Het wordt helemaal uitgelegd, maar wél op een leuke en begrijpelijke manier. Je leest meteen dat er niet zomaar adviezen gegeven worden. Het eerste hoofdstuk van het boek gaat over deze wetenschappelijke achtergrond waarop het I’m a foodie eetpatroon is gebaseerd.

Daarna is het boek ingedeeld per maaltijd:

 • Ontbijt
 • Lunch
 • Tussendoortjes
 • Drinken
 • Avondmaaltijd

In elk deel worden de onderwerpen behandeld die het beste bij die maaltijd passen. Zo wordt in het deel over ontbijt, besproken hoe gezond yoghurt en melk zijn en of het nuttig is om vitaminen te slikken. In het deel over lunch lees je hoeveel eieren je het beste kunt eten en wat gezond broodbeleg is. Zo komt elk onderwerp een voor een aan bod.

Wat maakt dit boek anders dan andere boeken over gezonde voeding?

Eet als een expert springt er wat mij betreft echt uit door de combinatie van goede wetenschappelijke onderbouwing (daar heb je net al over gelezen), gecombineerd met een heel leuk en goed geschreven boek. Het leest goed weg ondanks de vele informatie. Daarnaast is het boek ontzettend leuk gemaakt, met veel afbeeldingen en voorbeelden om de informatie op een leuke manier over te brengen.

Voedingstips die ik door Eet als een expert ben gaan volgen

Ik lees regelmatig boeken over gezonde voeding, en weet dus in de basis wel waar gezonde voeding uit bestaat. Door dit boek werd ik me daar vooral opnieuw bewust van, en ik leerde meer over waarom bepaalde dingen wel en niet gezond zijn. Ook leerde ik wat specifiek de beste keuzes zijn per type voeding: welke melk kan ik het beste door mijn havermout doen? Welke thee kan ik het beste kiezen?

Ook zijn er een aantal dingen waar ik dankzij Eet als een expert weer beter op ben gaan letten, zoals:

 • Van alles de echt volkorenvariant eten. En die ook zoeken in de supermarkt. Volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren crackers eten en ga zo maar door
 • Méér groente eten
 • Kiezen voor gezonder broodbeleg
 • Minder sap drinken en meer fruit eten
 • Meer gezonde tussendoortjes eten
 • Minder rood vlees eten

In het boek lees je uiteraard waarom en wat dan precies de beste keuzes zijn!

Mijn review van Eet als een expert

Tijd voor mijn review! Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat ik heel enthousiast ben over dit boek, maar waarom precies? En zijn er ook dingen waar ik minder enthousiast over ben?

Dit vond ik goed aan het boek

Ik vond Eet als een expert een goed boek, dat heb je waarschijnlijk al gemerkt.

Dat komt voor een groot deel doordat de wetenschappelijke onderbouwing me echt overtuigd heeft. Het is volledig op goede onderzoeken gebaseerd. Dat miste ik bij bijvoorbeeld het boek van Amber Albarda, want daar kon ik nergens bronvermelding vinden. Eet als een expert ‘vertrouw’ ik daarom een stuk meer.

Daarnaast is het echt goed en fijn geschreven. Alles wordt helemaal uitgelegd, maar wel op een heldere en leuke manier. Daarom leest het lekker weg. Dat zal voor een deel ook komen doordat er tal van voorbeelden zijn toegevoegd aan het boek. Afbeeldingen van gezonde en minder gezonde producten en diagrammen die de uitleg verduidelijken. 

Ook staat er heel veel inspiratie in: wat kun je allemaal op je brood doen wat wél gezond is? Wat kun je in je muesli doen als je die gaat maken? Dit wordt gedeeld op een leuke manier, waar ik heel enthousiast van word en geïnspireerd door raak.

Tot slot bevat het boek wel verschillende recepten, maar niet zoveel dat het ten koste gaat van de uitleg. De recepten kunnen je op weg helpen met de theorie die gedeeld wordt.

Dit vond ik minder goed aan het boek

Ik heb weinig kritiek op Eet als een expert. Ik vond het echt een goed en leuk boek.

Maar als ik dan een puntje moet noemen, dan is het dat in het boek niet gekeken wordt naar wat voor invloed voeding op korte termijn op je energielevel heeft. Waarom dat niet gedaan is wordt heel duidelijk uitgelegd: in Eet als een expert wordt gezonde voeding gezien als voeding waar je niet ziek van wordt. Ze hebben op basis van dit criterium onderzoeken doorgespit. Van de voeding die wordt aangeraden in dit boek is bewezen dat deze de kans op ziektes verkleint, en van de voeding die wordt afgeraden is bewezen dat deze de kans op ziektes vergroot.

Maar ik ben zelf juist ook heel benieuwd naar de invloed van voeding op je energielevel. Zo wordt in het boek aangegeven dat het gezond is om 3-5 koppen koffie per dag te drinken, want dit maakt de kans op verschillende ziektes kleiner. Maar vijf koppen koffie drinken op een dag heeft nogal wat invloed op je energielevel en daar wordt niet op in gegaan. Nogmaals, dat is bewust, maar dat vind ik wel jammer. Wellicht is hier minder onderzoek naar gedaan, maar toch had ik hier erg graag over gelezen!

Wanneer moet je Eet als een expert niet aanschaffen?

Wanneer is Eet als een expert niet voor jou? Nou, eigenlijk als…

 • Je gezondheid je niets kan schelen
 • Je niet gezond wilt eten

In Eet als een expert leer je van welke voeding je gezond wordt en blijft en van welke voeding niet. Als je niet goed voor je lichaam wilt zorgen, dan moet je het boek niet lezen. Maar als je dat wel wilt, dan is dit echt een heel fijn basisboek.

Wanneer moet je wel aan de slag gaan met Eet als een expert?

Eet als een expert raad ik zo’n beetje iedereen aan. Maar het is vooral interessant voor je als…

 • Je wilt leren wat goed is voor je lichaam en wat niet
 • Je gezonder wilt gaan eten en wilt weten hoe dat moet
 • Je een overzichtelijk boek wilt waarin veel uitleg wordt gegeven over en inspiratie wordt gegeven om gezond te eten.

Dit boek is wat mij betreft een basisboek dat iedereen met interesse in gezond eten zou moeten hebben. Als je één boek gaat kopen over gezond eten, koop dit boek, je zult er geen spijt van krijgen.

Ga ook aan de slag met Eet als een expert

Wil jij ook aan de slag met Eet als een expert? Koop het boek Eet als een expert van Marijke Berkenpas, Liesbeth Smit, Gaby Herweijer en Jolien Klamer nu via Bol.com:

Heb jij Eet als een expert gelezen en wat vond je ervan? Wil je het boek nog lezen?

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Review: Eet als een expert (boek)”

 1. Jaaa dit is echt een top boek! Voor de recepten die erin staan hoeven ook geen exotische ingrediënten gekocht te worden die je alleen voor dat ene recept kan gebruiken. Erg heldere en logische uitleg

  Beantwoorden

Plaats een reactie