Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Een maand suikervrij eten? Dit is hoe ik het doe + waarom


Voor de derde keer (!) at ik in de héle maand januari GEEN suiker. De eerste twee keer is het prima gelukt om zo’n maand suikervrij eten vol te houden en terwijl ik dit schrijf ben ik ervan overtuigd dat dat ook nu weer het geval gaat zijn. Je kunt dus wel zeggen dat ik dit een mooie uitdaging vind én dat ik hem met succes kan afronden. Maar waarom een maand suikervrij? Waarom niet altijd suikervrij? Wat is voor mij “suikervrij”? Wat eet ik dan wel en niet? Al deze vragen ga ik voor je beantwoorden in deze blog!

Disclaimer: ik ben geen expert in gezond eten en geen diëtist. Ik beschrijf in deze mijn blog mijn eigen werkwijze, ervaringen en samenvatting van de kennis die ik heb opgedaan. Wil je advies over welk eetpatroon goed kan werken in jouw situatie, raadpleeg dan vooral een specialist.

Waarom suikervrij eten?

Ik ben fan van suikervrij eten, omdat het mij een goed gevoel geeft. En laat ik ook meteen zeggen: ik doe het absoluut niet om af te vallen. Ik heb een gezond gewicht voor mijn lengte, dat ik vooral zo wil houden. Ik ben nog nooit in m’n leven bezig geweest met afvallen en daar kan ik dus ook geen tips of advies over geven.

Ik heb zelf 4 redenen waarom ik dit doe:

#1 Ik heb meer energie en minder dips en pieken

Dit is voor mij de #1 reden en de reden dat ik mijn eerste suikervrije maand begonnen ben.

Suiker geeft je lichaam een energiepiek. Je kent dat wel van het moment waarop een kind net iets te veel suiker heeft gegeten: die wordt er ontzettend druk van. Datzelfde gebeurt in jouw lichaam – zij het vaak in een vorm die net iets minder opvalt omdat je niet in het rond gaat springen.

En na zo’n suikerpiek komt de dip. Je hebt opeens heel weinig energie, geen fut, nergens zin in, noem het maar op. Dat gaat ook onbewust, maar je kent vast wel zo’n dip. Je hebt hem misschien een tijdje na de lunch of het diner.

Als ik minder suiker eet, dan merk ik dat ik veel minder last heb van de suikerpieken, en nog fijner, van de suikerdips. Mijn energie is constanter verdeeld over de dag en ik merk het bewuster als ik moe ben. Toen ik afgelopen december terugblikte op het jaar was ik weer verbaasd over hoe productief ik was in januari en hoe makkelijk al mijn taken me afgingen.

#2 Ik snack minder (ongezond)

Ik heb een zwakte voor ongezonde snacks in de avond. Ik vind het heerlijk om een leuke film te kijken mét iets te snacken erbij. Maar da’s net precies wat ik éigenlijk liever niet doe. Naast dat het niet zo gezond is voor mijn lichaam, zorgt het er ook voor dat mijn spijsvertering super actief is voor ik ga slapen – wat de kwaliteit van mijn slaap niet verbetert.

In mijn suikervrije maand grijp ik meestal de eerste helft van de maand naar gezondere alternatieven, om aan het eind van de maand überhaupt minder behoefte te hebben om te snacken.

#3 Het effect van een maand suikervrij eten blijft langer hangen

Waarom niet altijd suikervrij? Nou ja: ik ben een Brabantse bourgondiër en hoewel ik van gezond eten houd, houd ik ook van lekker eten. En van zoet eten. Tijdelijk daar nee tegen zeggen is geen probleem, maar van het idee dat ik nooit meer van chocolade kan genieten of een stuk taart kan aannemen word ik ook weer niet per se blij. Plus ik ben overtuigd van de 80/20 regel. Ik geloof dat je prima gezond kan leven en af en toe wél dat stuk taart of die reep chocolade kan eten.

Waarom dan überhaupt suikervrij? Omdat ik merk dat als ik eenmaal regelmatig suiker eet (zoals bijvoorbeeld tijdens de feestdagen…), het een gewoonte wordt en ik zo’n beetje automatisch naar ongezonde snacks grijp, sneller kies voor eten afhalen of bestellen, en ongezondere keuzes maak in de supermarkt. De maand suikervrij werkt dan als een “resetknop”. Even helemaal opnieuw beginnen.

Begin februari heb ik absoluut geen behoefte aan suiker en kan ik het véél makkelijker laten staan dan aan het eind van de decembermaand. Langzaam aan komt er wat suiker bij in mijn patroon en dat is oké – omdat ik weet dat ik altijd weer zo’n “reset” kan doen om de balans te herstellen.

#4 Het geeft mij een goed gevoel dat ik het vol kan houden

Tsja, het geeft simpelweg een fantastisch gevoel om een uitdaging aan te gaan en deze ook te halen. En hoewel dit voor mij bij mijn eerste suikervrije maand absoluut geen motivatie was, is dat het nu wel geworden. Ik wéét dat ik een maand suikervrij kan leven en dat ik me daar goed over ga voelen. Dat maakt het extra makkelijk en maakt me extra gemotiveerd om het te doen. Het is een manier geworden om het jaar goed te beginnen en ik voel me daar super goed bij.

Wat is “suikervrij eten” voor mij?

Met suikervrij eten bedoel ik in het kort: geen toegevoegde suikers eten én geen snelle koolhydraten eten (want die verwerkt je lichaam op dezelfde manier als suiker). Ik zal je iets meer toelichting geven. Mijn suikervrij eten methode is trouwens gebaseerd op het boek 100% suikervrij van Carola van Bemmelen.

Ik eet geen toegevoegde suikers en suikervervangers

Producten met toegevoegde suikers zijn simpelweg: producten waaraan suiker is toegevoegd. En dat zijn veel meer producten dan je misschien denkt. Bijvoorbeeld:

 • Natuurlijk alle zoetigheden zoals snoep en koek
 • Frisdranken en (verse) vruchtensappen
 • De meeste vleeswaren, ontbijtgranen, zoet broodbeleg, en salades voor op brood
 • Allerlei kant en klare potjes, pakjes en zakjes
 • Suikervervangers zoals honing of siropen

Ja, dit betekent dat ik in de supermarkt héél vaak verpakkingen sta te lezen om te kijken of ik het mag. Maar ik moet bekennen dat ik, doordat ik de uitdaging voor de derde keer aan ga en altijd wel let op hoe gezond iets is, van heel veel dingen in de supermarkt wel weet of ik het mag. Of in ieder geval van de dingen die ik graag eet.

Wat wel goed is om te weten, is dat toegevoegde suikers lang niet altijd op de verpakking staan als “suiker”. Wat dacht je van dextrose, sucrose of glucose-frustosestroop. Dat eet ik dus ook allemaal niet. (In het boek van Carola staan alle alternatieven.) Ook voeg ik zelf nergens suiker toe aan recepten. Dus ook geen honing, stevia, kokosbloesemsuiker, of stroop in welke vorm dan ook.

Ik eet geen “witte” producten – producten met snelle koolhydraten (en dus een hoge glycemische waarde)

Oké, hier gaan we een beetje de diepte in over hoe je lichaam suikers verwerkt. Ik ben absoluut geen expert op het gebied van voeding en ook zeker geen diëtist. Maar ik heb mijn aandeel van boeken over gezond eten gelezen en daaruit het volgende geleerd:

 • Voedingsstoffen hebben een zogenaamde “glycemische waarde”.
 • Deze glycemische waarde is een maat voor hoe snel het voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel laat stijgen; oftewel, hoe dicht de manier waarop je lichaam ermee omgaat, zit tegen hoe het met suiker omgaat.
 • Suiker (glucose) heeft een hele hoge glycemische waarde: 100.
 • Maar ook producten als witbrood (70), bruinbrood (niet volkoren; 65), witte rijst (70), frietjes (95) en witte pasta (55) hebben een hoge glycemische waarde.
 • De volkoren variant heeft altijd een lagere glycemische waarde (bijv. volkorenbrood: 40) en is daarom een beter alternatief.

Dat betekent dat ik geen “witte” producten eet zoals witte pasta, witte rijst en witbrood. Maar ook veel alternatieven zijn niet oké. Bloem is een no go, en alle soorten meel waar geen “volkoren” voor staat ook niet. En dan is het ook nog zo dat hoewel een volkorenbrood écht volkoren moet zijn volgens de wetgeving, volkoren crackers of volkoren wraps dat niet hoeven te zijn. Er kan best maar 10 of 20% volkorenmeel in zitten. Ook hiervoor lees ik dus de ingrediëntenlijst.

Het boek Eet als een expert heeft een hele uitgebreide lijst gemaakt met producten die wél gezond zijn. Zo staan er crackers en mayonaise (ja, echt! Ketchup is veel ongezonder) op die je zonder schuldgevoel kunt eten. Hier bekijk je deze lijst. En de onderbouwing ervoor vind je natuurlijk in dat boek.

Ik eet wél fruit en andere producten met natuurlijke suikers

Fruit bevat natuurlijk ook suiker. Maar wel op een iets andere manier dan de toegevoegde suiker en “witte” producten. Fruit heeft namelijk vaak een lage glycemische waarde – waardoor je minder die pieken en dalen ervaart.

Ik eet daarom wel gewoon fruit. En óók gedroogd fruit. Als ik een sterke behoefte heb aan suiker pak ik dit als gezond(er) alternatief. Dat is vooral in het begin van de maand, als ik de suiker echt “mis” en die behoefte wordt gedurende de maand steeds minder.

Wat mag je wél eten als je suikervrij eet?

Je vraagt je nu misschien af hoe ik in hemelsnaam geen honger leid als ik “zo weinig” mag. Daarom wil ik je inspireren met dingen die ik wél eet als ik een maand suikervrij eet.

Suikervrije salades

Als ik suikervrij eet, eet ik veel salades. Meestal pak ik gewoon wat er in de koelkast ligt en gooi ik dat door elkaar. Ik breng het graag op smaak met feta, hüttenkase, zongedroogde tomaten of olijven. Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Probeer deze salades eens:

Bekijk ook mijn tips voor een gezonde lunch thuis (waarvan je veel dingen ook kunt maken en vervolgens meenemen naar je werk).

Suikervrij koek en snoep

Snoepen kan zeker nog wel, maar op een verantwoorde manier. En dat houdt over het algemeen in dat je het zelf moet maken, want in de supermarkt is weinig koek en snoep te vinden zonder toegevoegde suikers. (Behalve de repen van Nak’d, die bijna allemaal alleen noten en gedroogd fruit bevatten!)

Een aantal van mijn favoriete recepten:

Bekijk ook mijn tips voor gezonde snacks voor in je voorraadkast.

Wat ik je ook kan aanraden om te doen, is werken met een weekplanning voor het eten. Zo plan je je gezonde maaltijden vooraf, wat de kans dat je honger hebt en geen gezond eten meer in huis hebt verkleint.

Mijn favoriete boeken over gezond / suikervrij eten

Wil jij ook een maand suikervrij eten? of liever nog veel langer? Mijn favoriete boeken over gezond (en suikervrij) eten zijn deze:

 • 100% suikervrij (stappenplan om suikervrij te eten, leest gemakkelijk weg maar niet super veel achtergrondinformatie)
 • Eet als een expert (goed onderbouwd boek over van welk eten je niet ziek wordt. Mijn favoriete boek over gezond eten en heel goed als achtergrondinformatie voor je maand suikervrij. Lees ook mijn review!)
 • De voedselzandloper (een dikke pil met veel achtergrond informatie over hoe eten en verschillende aspecten van eten werken. Goed als je de diepte in wilt)

Lees ook mijn blog over hoe je kennis kunt opdoen over gezond eten!

Wil jij ook een maand suikervrij proberen? Het boek 100% suikervrij van Carola van Bemmelen inspireerde mij om hiermee aan de slag te gaan. Ik kan het van harte aanraden, je leest het vrij gemakkelijk door en het bevat niet alleen praktische handvaten (wat mag wel en niet?) maar ook motivatie tips (hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt?).

En wil jij jezelf meer uitdagen met een maand suikervrij, en wellicht nog andere doelen? Dan is mijn SMART doelen werkblad iets voor jou! Je ontvangt deze he-le-maal gratis bij aanmelding voor mijn e-mails. Het is een van de meest populaire stappenplannen, al meer dan 600 (!) mensen zijn ermee aan de slag gegaan. Vul het formulier hieronder in om ook aan de slag te gaan:

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Een maand suikervrij eten? Dit is hoe ik het doe + waarom”

  • Hoi Bart, klopt inderdaad en goede vraag daarom! Het is even geleden dat ik deze maand suikervrij heb gedaan maar ik vermoed dat het zal zijn omdat stevia in producten vaak gecombineerd wordt met ingrediënten die wel suiker zijn of omdat ik niet van elk alternatief de glycemische waarde had opgezocht ;-)

   Beantwoorden

Plaats een reactie