Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Gezonde lunch voor thuis


Sinds ik maar weinig les meer heb en vooral veel aan mijn afstudeerscriptie werk, ben ik overdag vaak thuis. Ik kan dan ook vaak thuis lunchen, en als je thuis luncht heb je net wat meer opties dan wanneer je het mee moet nemen. Dit zijn voorbeelden van dingen die ik vaak thuis als gezonde lunch eet!

Omelet

Ik pak 2 of 3 eieren, snij wat groenten zoals tomaat, ui, spinazie, komkommer of champignons en doe alles samen in een pan. Eventueel wat kruiden erbij en binnen vijf minuten heb je een gezonde lunch op tafel staan. Ook mix ik de eieren wel eens met havermelk, waardoor je scrambled eggs met groenten krijgt, zoals hierboven op de foto. Daar zie je scrambled eggs met champignons, ui en boerenkool.

Groentemix

Soms laat ik de eieren wel eens weg, als ik er geen zin in heb, ik ze niet in huis heb of als ik er de laatste tijd wel genoeg op heb. Dan bak ik gewoon een berg groenten in een pan, breng ze op smaak met kruiden en eet dat op. Als je echt snel wilt zijn, kun je een zakje voorgesneden groenten in de pan kieperen en dat bakken.

Bananenpannenkoeken

Mijn favoriete zoete gezonde lunch. Ik heb dit al ZO vaak gemaakt. De laatste tijd iets minder, omdat ik meer groente probeer te eten ga ik vaker voor een hartige lunch, maar het blijft lekker. Hier vind je mijn recept. Voor de afwisseling ook lekker: bananenpannenkoeken met appel. Snij een appel in partjes, snijd een kwart van de appel in nog kleinere stukjes en voeg die toe aan je bananenpannenkoekenbeslag (leuk Scrabblewoord). Maak drie pannenkoeken in de pan en leg op elk partjes appel. Bakken tot ze gaar zijn en klaar! Zo ziet dat er dan uit:

Gezonde lunch voor thuis

Mug cake

Hier deelde ik laatst al een recept voor. Je mixt de ingrediënten in een kom, doet het beslag in een mok, een paar minuten in de magnetron en je hebt cake for lunch. Laat je niet van de wijs brengen door het woord cake of door de grootte van de cake; mijn recept vult als een tierelier.

Salade

Op dit moment eet ik dit even niet zo vaak, want salade is toch iets wat ik eerder eet in de zomer, als het warm is. Maar in de zomer maak ik dus regelmatig een salade voor mezelf, meestal met sla, tomaat, komkommer, paprika, spinazie of avocado, en voor wat extra smaak voeg ik meestal iets van kip, noten, zalm, mozzarella of gedroogde tomaatjes toe. Net als bij bijvoorbeeld deze lunchsalade.

Gezonde lunch voor thuis

Speltcrackers of geroosterd speltbrood

De laatste tijd heb ik regelmatig zin in een snee brood. Omdat we niet elke dag vers brood hebben, doe ik het brood meestal even in het broodrooster, zodat het warm en knapperig wordt. Een ander, langer houdbaar alternatief voor brood zijn speltcrackers. Wat ik daar dan op doe? Dat ligt er maar net aan waar ik zin in heb. Avocado met tomaat, een gebakken eitje (soms ook met avocado), gerookte zalm (ja ook dit meestal met avocado), oké eigenlijk vooral avocado. Maar soms ook een plak kaas, rookvlees of hummus.

Soep

Tot slot iets wat ik graag in de winter als gezonde lunch eet: soep. Soms een restje van de vorige avond, maar soms maak ik ook gewoon een grote pan speciaal om een paar keer van te kunnen lunchen. Laatst maakte ik nog een grote pan tomaten-preisoep. Twee kommen soep en een paar geroosterde sneetjes boterham = een goed vullende lunch.

Wat eet jij voor gezonde lunch als je thuis luncht?

Moet je wel weg? Check mijn blogpost met wat je kunt meenemen als gezonde lunch.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

23 gedachten over “Gezonde lunch voor thuis”

  1. Wat een fijn artikel! Heb er nooit echt over nagedacht om gewoon groente te roerbakken en het zonder iets anders op te eten! Wat voor een kruiden gebruik je dan als ik vragen mag?

    Beantwoorden
    • Meestal peper, paprika, kerrie en dan nog iets van peterselie of koriander! Eigenlijk moet ik me er ook nog eens echt in verdiepen welk kruid nu precies wat doet :-)

      Beantwoorden
    • Ja dat heb ik inderdaad ook, daarom ga ik vaak voor één van deze dingen :-). Ik vind het ook altijd leuk om van anderen te lezen wat zij dan zoal als lunch eten als inspiratie!

      Beantwoorden
  2. Soep is mijn favoriete manier om te lunchen, misschien niet zo vullend als een broodje maar een warm soepje doet het altijd goed! En ik moet zeggen dat jouw foto van de ei, champignons, ui en boerenkool er echt heerlijk uitziet. Dat ga ik snel ook proberen.

    Beantwoorden
  3. Wat een leuk artikel zeg :) wat eet je veel lekkere en gezonde en gevarieerde lunches!
    Ik vind het onwijs moeilijk om een lunch te bedenken eerlijk gezegd, maar hoef dat gelukkig bijna nooit. Doordeweeks lunch ik op stage met volkoren crackers en houmous of een andere groentespread met komkommer en tomaat, voor m’n zaterdagbaantje (waarvan ik nu in mijn pauze zit haha) maak ik meestal iets van een quinoa salade of couscous salade (al zou iets warms echt veel lekkerder zijn nu inderdaad!). Ik vind brood echt niet lekker, behalve geroosterd, en iets van crackers met beleg meenemen vind ik teveel gedoe. Op de zondag slaap ik eigenlijk altijd uit en lunch ik niet echt haha, meer een laat ontbijt. Dus dit zijn fijne ideetjes! Als ik vaker thuis zou lunchen (binnenkort heb ik bijvoorbeeld ook een weekje vrij van stage) dan zou ik denk ik ook voor een soepje gaan, en dan gelijk voor twee dagen maken en invriezen ofzo. Dat lijkt me chill, soep die gewoon al klaar is en dat ik die dan alleen op hoef te warmen.
    Oké, lang verhaal haha!
    Fijne zaterdag en bedankt voor de inspiratie!
    Liefs

    Beantwoorden
    • Nou ik vind dat je voor buiten de deur ook heel gezond en gevarieerd luncht, klinkt goed hoor! Maar ja, iets als soep is inderdaad wel lastig om mee te nemen, dus dat is ideaal voor als je thuis bent inderdaad!

      Beantwoorden
  4. Ik probeer ook meer te variëren, o.a. met soep, mugcake, groente-omelet of bananenpannenkoek (toevallig net op, zonder appel, maar die variant ga ik ook zeker eens proberen!), maar kom vaak weer uit op twee boterhammen/crackers oid (lekker snel en makkelijk), terwijl deze lunches ook helemaal niet ingewikkeld zijn. Thanks voor de reminder! :-)

    Beantwoorden
    • Ja dat is wel, boterhammen/crackers zijn wel heel makkelijk. Ik koop het vaak gewoon niet, dan moet ik wel iets anders maken haha. Maar eigenlijk komt dat vooral doordat mijn vriezer heel klein is en ik altijd brood overhoud, wat ook weer zonde is. En speltcrackers zijn duur, haha. En het scheelt ook dat ik nu bijv. al heel vaak omeletjes en pannenkoeken heb gemaakt, je wordt er echt sneller door. Ik denk dat ik beide wel in 5 minuten klaar heb.

      Beantwoorden
    • Ja een omelet is wel ideaal, daar kun je echt alles ingooien. Eigenlijk zijn alleen de eieren een vereiste ;-). En meestal ben ik met een omelet ook wel sneller klaar dan met salade en soep, maar dat komt ook omdat ik dat eerste vaker maak..

      Beantwoorden
  5. Wat een heerlijke ideetjes! Erg fijn voor mij aangezien ze hier in Spanje tussen de middag een ‘grote maaltijd’ eten, en dit zijn fijne gerechten ter inspiratie.

    Beantwoorden
    • Oeh ja inderdaad, deze dingen kun je zo “groot” maken als je zelf wilt, ligt er maar net aan hoeveel en wat je allemaal gebruikt, dus ideaal lijkt me!

      Beantwoorden

Plaats een reactie