Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Ontspullen: waarom is het waardevol + 5 tips om aan de slag te gaan


Ontspullen: klinkt het interessant en wil jij hiermee aan de slag gaan? Of heb je het vaker voorbij zien komen, en wil je er nu écht stappen in gaan zetten? Lees wat ontspullen is, waarom het héél erg waardevol kan zijn én mijn tips voor hoe jij er ook mee kunt starten!

Wat is ontspullen?

De naam verklapt het natuurlijk al wel, maar ontspullen houdt in dat je jezelf “ontdoet” van je spullen. Oftewel, je doet spullen weg zodat je minder spullen overhoudt.

Wat mij betreft is ontspullen daarmee hetzelfde als opruimen. Want ik zie opruimen als: bepalen of je iets bewaart of wegdoet. En daarmee doe je dus eigenlijk hetzelfde!

Na het opruimen of ontspullen volgt de volgende stap: de boel organiseren, oftewel, bepalen wáár je iets gaat bewaren.

Waarom ontspullen zo waardevol is

Hoewel ik mezelf ábsoluut geen minimalist zou noemen (ik ben zelfs vrij materialistisch), ben ik wél heel erg voorstander van alleen maar de spullen hebben die je echt nodig hebt. En met “nodig” bedoel ik dan: dingen waar je om welke reden dan ook blij van wordt, en die nuttig zijn voor jou. Dit is voor mij waarom ik dat zo waardevol vind:

Ik kan de spullen die ik wél heb veel makkelijker vinden

Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker je de spullen die je wél hebt kunt vinden. Tsja, het spreekt natuurlijk heel erg voor zich, maar het ís wel echt zo. Hoe minder vol een kast, lade of doos zit, hoe makkelijker je dat éne wat je nodig hebt kunt vinden, gebruiken en weer terugleggen.

Opbergen en schoonmaken gaat sneller en makkelijker

Hoe minder spullen, hoe minder rommel je KUNT maken. En hoe minder rommel je maakt, hoe minder tijd het kost om het weer op te bergen. En ook schoonmaken kost zéker minder tijd. (Natuurlijk wel vooral als de spullen die je wél hebt, netjes in een kast of lade zitten.)

Ik koop niet iets nogmaals omdat ik het kwijt ben

Je kent het misschien wel: je zoekt een nieuwe tandenborstel, maar je kunt ‘m niet vinden, dus koop je maar een nieuwe. Om een week later tot de ontdekking te komen dat er elders in huis tóch ergens nog zes tandenborstels lagen. Als je jouw tandenborstel elke 3 maanden vervangt, betekent dat je nu een ruime jaarvoorraad aan tandenborstels hebt… En dat is op zich niet erg, maar als je dat bij nog allerlei andere spullen doet, raakt alles sneller vol.

Minder spullen = focus op kwaliteit van spullen

Jaren terug kocht ik om de paar maanden een nieuw paar goedkope schoenen. Nu heb ik ruim een jaar geleden voor het laatst schoenen gekocht (ja, ik doe daar zuinig mee ;-) ). Ik focus me op het kopen van goede schoenen, die simpel zijn en ik daardoor niet snel beu ben. Die dan misschien iets duurder zijn maar daardoor wel langer mooi blijven. Het gaat me niet meer om zo veel mogelijk verschillende schoenen, maar om een kleine selectie schoenen die ik fijn vind om te dragen.

En zo werkt het met heel veel spullen. Als je voor minder spullen gaat, kun je vaak kiezen voor datgene van de beste kwaliteit, omdat je er niet zes stuks van hebt maar één. En het doet je ook meer nadenken over wat de beste kwaliteit van iets IS.

Het komt hierop neer: ontspullen bespaart tijd, geld en energie

Alle punten die ik tot nu toe noemde komen éigenlijk op hetzelfde neer: als je minder spullen hebt, dan bespaar je:

  • Tijd (minder zoeken, minder opbergen, minder schoonmaken)
  • Geld (minder opnieuw kopen, minder dubbele spullen, minder veel stuks van iets)
  • Energie (minder zoeken, spullen werker fijner/beter, minder te kiezen, meer rust door meer overzicht)

De 2 grootste uitdagingen bij het ontspullen

Voordat we verder gaan met de praktische tips, wilde ik dit nog even met je delen. Inmiddels heb ik al héél veel mensen mogen helpen bij hun project om op te ruimen en te ontspullen. En de twee grootste uitdagingen die ik veruit het vaakst voorbij zie komen, zijn deze:

Het lukt niet om te beginnen

Alle begin is moeilijk; zo geldt zeker ook met ontspullen. Ik hoor héél vaak dat men wel wil gaan ontspullen, maar steeds maar niet begint. Want waar kun je het beste beginnen? (Hier ;-) ) En hoe maak je er dan tijd voor? Hoe zorg je dat je niet na een kastje stopt, maar ook niet je hele huis overhoop gooit?

Laten we deze gelijk tackelen. Beloof mij NU dat je VANDAAG een begin gaat maken met ontspullen. Al doe je één ding weg. Is er iets waar je nu aan moet denken door het lezen van dit artikel, waarover je denkt: “ja, dat moet ik al tijden ontspullen…” – ga dat dan zometeen gelijk doen! Een begin is een begin.

Ik weet niet wat er weg kan

Ontspullen komt neer op jezelf héél vaak vragen: ga ik dit weg doen of ga ik dit bewaren? En dat is precies een van de aller lastigste vragen om jezelf te stellen.

Want wat als je het toch nog nodig hebt? Wat als je spijt krijgt? Wat als je het gaat missen? Wat als je het toch niet meer opnieuw kunt kopen? Wat als, wat als, wat als…

Is dit ook precies wat jou tegenhoudt om te gaan ontspullen? Dan is mijn online cursus Begin jouw opgeruimde leven voor jou gemaakt. In deze cursus ga ik je namelijk een schop onder je kont geven (oftewel, motiveren en helpen om wél die keuze te leren maken). Dat doe ik met mindset tips en opdrachten, en met een hele praktische “Kan het weg?”-checklist die je als gratis bonus bij de cursus krijgt.

En om je gelijk alvast op weg te helpen, als je die vraag stelt, vraag jezelf dan ook eens de Marie Kondo vraag:

Word je er blij van?

Natuurlijk word je niet letterlijk super blij van al je spullen, maar misschien word je wel blij van het resultáát van die spullen. Bijvoorbeeld: je wordt blij van je paraplu omdat deze je beschermt tegen de regen. Je wordt niet blij van zes paraplu’s omdat deze heel veel ruimte in de hal in beslag nemen. Et voila…

Beginnen met ontspullen: mijn 5 tips

Tijd om écht aan de slag te gaan met ontspullen? Dit zijn mijn ontspullen tips!

Ontspullen tip 1: Ga ontspullen zodra je daar de neiging toe hebt

Motivatie komt en gaat – dat weet iedereen. De ene keer doe je iets totaal moeiteloos en de andere keer moet je jezelf letterlijk van de bank aftrekken. Hoe je dat laatste doet, is een verhaal voor een andere keer. Ik wil het hebben over het eerste: wanneer iets totaal moeiteloos gaat. Je hebt dan een “motivatiepiek” en dan gaat alles makkelijker – en ik wil dat je daar gebruik van maakt!

Stel dat je een keer ’s avonds na het eten denkt – goh, ik zou eigenlijk wel graag de besteklade eens willen ontspullen! Nou: doe dat dan ook! Dé simpelste ontspullen tip: Op het moment dat je er zin in hebt, gaat het vele malen makkelijker dan wanneer je moe bent, op de bank onder een deken zit en alles wil behalve onder dat deken vandaan komen.

Oh enne, als je nóóit zo’n motivatiepiek hebt om te gaan ontspullen, maak je ook vooral geen zorgen. Dan zijn alle andere tips wél voor jou bedoeld!

Ontspullen tip 2: Maak een plan én maak tijd vrij

Hoe vaak je ook zin hebt om te ontspullen, en zullen altijd dingen zijn waar je gegarandeerd tegen op ziet. Of je zult altijd wel eens een motivatiepiek hebben op een moment dat je er écht niets mee kan, omdat je bijvoorbeeld weg moet. En dus is het wat mij betreft heel waardevol om ook gewoon een plan te hebben. Waarin staat:

  • Wat wil je allemaal ontspullen?
  • In welke volgorde wil je dat doen?
  • Wanneer ga je tijd maken om te ontspullen?
  • Welke vragen stel je jezelf om te bepalen wat er weg kan?
  • Wat ga je doen met de spullen die weg gaan?

Dat tijd vrijmaken is ook belangrijk. Jouw dagen zijn waarschijnlijk goedgevuld – en ontspullen is iets wat erbij komt. Dat betekent dat je iets wat je normaal doet, (tijdelijk) niet meer kunt doen om tijd vrij te maken voor het ontspullen. Of dat nou je tv-avond op donderdag is, je uitslaapochtend op zondag, of je Facebookuurtje na het diner. Schrap iets en plan op die plek voorlopig tijd voor je ontspullen-project!

Ontspullen tip 3: Begin met de plekken waar je het meeste komt

Bij veel mensen is het de grootste rommel op zolder, in de garage of in de schuur. En het is ook super waardevol om die te ontspullen. Maar ik zou je nooit aanraden om daar te beginnen met ontspullen. Omdat je op die plekken waarschijnlijk absoluut niet het vaakste komt.

Als je zolder helemaal netjes is, maar je struikelt in de woonkamer over spullen, je kunt je kookgerei niet vinden in de woonkamer, of je krijgt je kleding niet meer bij in je kast, dan voelt het waarschijnlijk alsof die zolder vrij zinloos was. De ontspullen tip is dus: begin met ontspullen op plekken waar je vaak komt, waar jij je aan ergert en waar het rommelig oogt.

Ontspullen tip 4: Weet waarom je wilt ontspullen

Als je ergens middenin zit en het einde éven niet meer in zicht is, is het makkelijk om uit het oog te verliezen waarom je die ook alweer wilde doen. Denk daar daarom van te voren over na en schrijf het ook op. Welke redenen die ik eerder in dit artikel noemde waarom ik ontspullen belangrijk vind, spraken jou het meeste aan? Welke reden miste je? Dat zijn waarschijnlijk dingen die jij heel belangrijk vind. Schrijf dat op, pak het erbij en houd het in gedachten als je het straks éven helemaal beu bent.

Ontspullen tip 5: Heb een plek voor spullen die weggaan

Als je gaat ontspullen, zorg dan voor een plek om de spullen die weggaan te laten, bijvoorbeeld een wasmand of doos. En liefst meerdere, zodat je daarin ook gelijk alles kan organiseren (in Begin jouw opgeruimde leven leg ik dit helemaal uit).

Zo voorkom je dat de spullen die wegkunnen rond gaan slingeren in de hoek van elke kamer of midden op je bed liggen als je ’s avonds wilt gaan slapen. Ook baken je zo duidelijk af dat je de keuze hebt gemaakt: als het in de doos zit gaat het weg – en daar ga je niet opnieuw over nadenken of twijfelen.

Dat waren de ontspullen tips! Tijd voor jou om nu écht te gaan ontspullen. Weet je nog: vandaag gelijk beginnen met IETS ontspullen!

Kun je daarbij een extra steun in de rug gebruiken? Dan heb ik nog iets voor je: een PDF stappenplan Beginnen met opruimen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt dit stappenplan er gratis bij. Én ik ga je super erg motiveren en inspireren om écht te gaan opruimen. Kom bij de club van 4.000+ enthousiaste e-mail lezers door het formulier hieronder in te vullen:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

PS En wil je het écht goed aanpakken? Bekijk dan ook eens mijn online cursus Begin jouw opgeruimde leven!

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie