Wil jij aan de slag met een weekplanning voor het eten? In dit blogartikel deel ik hoe je dit het beste kunt aanpakken, zodat je tijd, geld en voedsel bespaart.
Waarom een weekplanning voor het eten maken?
Ik plan graag vooruit wat eten betreft. Daar begon ik mee toen ik op kamers woonde tijdens mijn studie. Ik maakte toen een weekplanning voor het eten om drie redenen.
Het bespaart…
- Tijd: Ik doe in één keer boodschappen voor de hele week en hoef niet meerdere keren per week naar de supermarkt. Ook hoef ik niet elke dag na te denken over wat ik wil gaan eten. Ik batch dit.
- Geld: Slechts één keer per week naar de supermarkt gaan is vaak goedkoper omdat je minder impulsaankopen doet, omdat je plant wat je precies nodig hebt, en omdat je mogelijk rekening kunt houden met aanbiedingen.
- Voedsel: Je plant welk eten je precies nodig hebt, en je kunt daardoor rekening houden met restjes. Als je voor het ene gerecht een halve spitskool nodig hebt, dan kun je voor die week ook een ander recept kiezen waarvoor je een halve spitskool nodig hebt.
Weekplanning voor het eten voorbereiden: kijk naar wat je nog hebt liggen
Het besparen van zowel geld als voedsel begint bij het kijken naar wat je nog in huis hebt liggen, voordat je de weekplanning voor het eten gaat maken.
Doe een restjes dag
Heb je nog veel restjes eten liggen? Plan dan een restjes dag. Je kunt dit eventueel ook altijd plannen op de dag voordat je boodschappen gaat doen. Je kunt dan bijvoorbeeld:
- Restjes van bereide maaltijden opeten
- Restjes verwerken in een soep
- Restjes verwerken in een omelet
- Restjes verwerken in een roerbakschotel
- Restjes verwerken in een salade
Heb je te weinig restjes om hier een volledige maaltijd van te maken? Combineer het met iets wat nog in de vriezer ligt of maak er iets extra bij. Kook bijvoorbeeld nieuwe pasta of rijst voor erbij.
Gebruik de restjes in je planning
Je kunt de restjes ook gebruiken wanneer je aan de slag gaat met je weekplanning voor het eten. Je kunt deze verwerken in je planning, aan het begin van de komende week.
Heb je bijvoorbeeld nog twee paprika’s liggen? Plan dan voor morgen een maaltijd waarin je deze twee paprika’s kunt verwerken.
De weekplanning voor het eten maken
Tijd om aan de slag te gaan met de weekplanning voor het eten! Je gaat nu je maaltijden vooruit plannen.
Kijk naar de agenda
Als je aan de slag gaat met het maken van je weekplanning voor het eten, kijk dan eerst naar wat er komende week op de agenda staat en bepaal wanneer je gaat koken. Eet je op bepaalde avonden niet thuis, omdat je een etentje hebt bijvoorbeeld? Of heb je op avonden weinig tot geen tijd om te koken, omdat je laat thuis bent en/of vroeg in de avond weer weg moet? Plan dan geen hele maaltijd om te koken, maar eet restjes van bijvoorbeeld de vorige dag of iets wat je nog in de vriezer hebt liggen.
Kijk naar de aanbiedingen
Heb je bepaald wanneer je gaat koken? Dan kun je eventueel even de aanbiedingen van jouw supermarkt doorlopen. Zo kun je maaltijden kiezen met bepaalde producten die mogelijk op dit moment in de aanbieding zijn. Houd daarbij wel rekening met het volgende:
- Aanbiedingen zijn vooral interessant bij producten die normaal vrij duur zijn, en bij producten waarvan de A-merk prijs niet heel veel scheelt met de huismerk prijs (of waarvan je per se het A-merk product wilt kopen omdat dit je voorkeur heeft).
- Vraag je af op welke dingen je wilt besparen. Wil je gaan voor kiloknallers vlees of ben je bereid extra te betalen voor een biologisch stukje?
- Denk na over of je alles gaat gebruiken. 2+1 gratis is een leuke actie, maar als je maar één ding nodig hebt, moet je er dan echt twee extra kopen? Het is zonde om het later weg te moeten gooien.
Maak de weekplanning voor het eten
Tijd om écht aan de slag te gaan met je weekplanning voor het eten! Ik gebruik hiervoor de app Paprika en ik ben daar groot fan van.
Een hele tijd terug schreef ik al een recensie over Paprika.
Paprika is geen gratis app, maar wat mij betreft wel het geld waard omdat ik hier al zo veel tijd en energie mee heb bespaard. Het is zó makkelijk om hiermee je maaltijden te plannen. Ik ga de stappen van het maken van een weekplanning voor het eten met je doornemen, waarbij ik steeds uitleg hoe dit in Paprika gaat. (Disclaimer: ik word hiervoor niet betaald door Paprika o.i.d., ik ben gewoon héél enthousiast.)
Kies uit welke recepten je wilt maken
Kies ten eerste uit welke recepten je komende week wilt gaan maken. In Paprika staan al mijn favoriete recepten en alle recepten die ik nog wil proberen opgeslagen. Ik loop hierdoorheen en selecteer wat ik deze week wil maken.
Gebruik je geen Paprika, neem dan je favoriete kookboeken en kookblogs door om recepten te vinden.
Maak de weekplanning voor het eten
Vervolgens zet je dit om naar een planning. Bepaal op welke dag je wat gaat koken. Met Paprika heb ik recepten binnen een paar seconden op de kalender gezet.
Gebruik je geen Paprika, dan zou je een planning uit kunnen schrijven en de links naar de online recepten of de pagina’s uit kookboeken erbij kunnen zetten.
Bepaal hoeveel je gaat koken
Bepaal wanneer je wat gaat maken, en ook in welke hoeveelheid. Op sommige dagen wil je misschien extra veel maken, zodat je er de dag erna ook nog van kan eten. In Paprika selecteer ik voor hoeveel personen ik wil koken, waarna de app automatisch aanpast welke hoeveelheid ingrediënten ik dan nodig heb.
Gebruik je geen Paprika, reken dan handmatig uit hoeveel ingrediënten je nodig hebt als je een aangepaste hoeveelheid wilt maken.
Maak de boodschappenlijst
Daarna wil je inventariseren wat je allemaal moet kopen in de supermarkt. Met Paprika heb ik binnen een paar seconden de ingrediënten van elk recept op de boodschappenlijst gezet, waarbij ik ingrediënten achterwege kan laten als ik ze al in huis heb.
Gebruik je geen Paprika, maak dan handmatig een boodschappenlijst door alle benodigde ingrediënten op papier of in een to do lijst app te zetten.
Bij het maken van de weekplanning voor het eten zijn een aantal zaken goed om rekening mee te houden:
Wissel af
Probeer af te wisselen bij het maken van je weekplanning voor het eten! Naast dat het niet zo leuk is om elke dag hetzelfde te eten, is het ook gezond om af te wisselen qua eten zodat je van heel veel producten heel veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wissel bijvoorbeeld vlees, vis en vegetarische maaltijden af om te profiteren van de voedingsstoffen uit elk van deze producten. Wissel ook de verschillende groenten en fruit die je eet veel af om te profiteren van alle voedingsstoffen die daarin zitten.
Ook kun je bij het maken van je weekplanning voor het eten kijken naar of je eens nieuwe groenten kunt proberen, of groenten die je bijna nooit eet. Zoek daar een recept voor op en ga dit eten!
Kook dubbele porties
Ik noemde het net al een beetje, maar dubbele porties koken is super interessant om tijd, geld én voedsel te besparen.
Het bespaart vooral heel veel tijd, omdat je maar één keer hoeft te koken en daar twee dagen van kunt profiteren. Maar het bespaart ook geld, omdat grootverpakkingen vaak goedkoper zijn. Denk aan voordeelverpakkingen sla of grote bakjes met tomaatjes.
Geen zin om twee dagen hetzelfde te eten? Dan kun je de tweede maaltijd ook altijd invriezen, en die bijvoorbeeld een paar weken later eten. De meeste maaltijden zijn prima een dag te bewaren of in te vriezen voor later.
Kook je ook voor de volgende dag? Dan zijn siliconen bewaardeksels ideaal: je zet ze op de schaal waarin het eten zit en het kan zo in de koelkast. Geen gedoe met aluminiumfolie én veel beter voor het milieu.
Nog meer overzicht in je leven brengen?
Wil je niet alleen je eten wat overzichtelijker en georganiseerder aanpakken, maar met alle chaos aan de slag gaan? Dan heb ik nog iets voor je!
Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”
Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.
Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"
Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!
Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.