Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Handige tips voor meer zelfvertrouwen


Stevig in je schoenen staan en elke uitdaging vol zelfvertrouwen tegemoet gaan: voor de één zijn tweede natuur, voor de ander elke dag weer een uitdaging. Geldt dat voor jou? Zie het als iets positiefs en ga de uitdaging aan. Dit zijn mijn tips voor meer zelfvertrouwen!

Kleed je mooi

Hiermee wil ik je niet uitdagen om je galajurk uit de kast te trekken en op je allerhoogste hakken naar school of werk te vertrekken, maar simpelweg om voldoende aandacht te besteden aan je uiterlijk. Trek iets aan wat jij echt mooi vindt en waar jij je helemaal jezelf in voelt. Dus niet dat wat bovenop de stapel ligt, of dat wat je “al zo lang niet aan hebt gehad”, maar iets wat je echt leuk vindt.

Op deze manier kan het opruimen van je kledingkast dus zelfs helpen bij het creëren van meer zelfvertrouwen, want een opgeruimde kledingkast met alleen maar kledingstukken die je mooi vindt, maakt het je een stuk makkelijker om iets leuks te kiezen. Lees hier mijn vorige blogpost, die ging over het opruimen van je kledingkast.

Doelen behalen

Ken je dat gevoel, wanneer je iets hebt behaald wat je héél graag wilde behalen, of waar je héél erg je best voor hebt gedaan? Misschien was dat voor jou je rijbewijs, een diploma of het krijgen van een baan. Een geweldig “I DID IT!!”-gevoel is wat ik bedoel. Het gevoel dat nu je dit hebt geflikt, je de hele wereld aankan. Dat geeft toch een enorme boost aan je zelfvertrouwen? Iets behalen wat je graag wilt behalen, nadat je er heel erg je best voor hebt gedaan? Als je op dit moment niet zo’n doel voor ogen hebt, ga dan de brainstorm met jezelf aan om te bedenken wat je nog graag zou willen bereiken. Zet jezelf er 100% voor in en go & get die zelfvertrouwen boost!

Houd bij wat goed gaat

Met weinig zelfvertrouwen is het nog maar een kleine stap richting een ik-kan-helemaal-niks of alles-gaat-fout bui. Om bewust te focussen op dingen die wél goed gaan en dingen waar je trots op bent dat je ze gedaan hebt, kan het helpen om deze op te schrijven. Daar schreef ik laatst ook al een blog over. Bewust stilstaan bij positieve momenten waarop je blaakte van het zelfvertrouwen en waarbij alles helemaal top ging, zorgt ervoor dat je zekerder wordt van je zaak. Zeker als je even terugleest op een minder moment.

Zeg nee

Verwarrend maar waar. Juist nee zeggen tegen de verzoeken van anderen kan zorgen voor meer zelfvertrouwen wat mij betreft. Hoe dat komt? Als jij de beslissing maakt om iets wat een ander van je vraagt niet te doen, geeft dat jou het idee dat je de touwtjes in handen hebt. Dat jij de beslissingen maakt over jouw leven. You go girl, you’re in charge!

Natuurlijk moet je nu niet opeens alles af gaan zeggen, maar denk gewoon eerst na voor je “ja” zegt. Vind je dit leuk? Op welke manier helpt het jou? Heb je er tijd voor? Is het antwoord op één van deze vragen “nee” of “niet”, dan is het misschien slim om ook “nee” te zeggen.

In deze blog vind je tips waarmee het makkelijker wordt om nee te zeggen tegen anderen.

Geloof in jezelf

Misschien is dit iets wat je niet zo maar 1 2 3 kunt veranderen, maar zorg dat je altijd achter je eigen mening staat en erin gelooft dat dat wat jij doet, goed is. Dat jouw visie de juiste is en dat je door datgene wat je denkt te moeten doen, ook jouw doel gaat bereiken. Vind je dit moeilijk, dan is het misschien een idee om dit in de vorm van een mooie quote op een plek te hangen waar je vaak komt, of om gewoon een soort peptalk voor jezelf op te schrijven en dit regelmatig even door te lezen, dat soort dingen kunnen namelijk echt helpen voor meer zelfvertrouwen!

Accepteer dat je fouten maakt

Misschien klap je snel dicht en sta je niet stevig in je schoenen, omdat je bang bent iets “fouts” te zeggen of om een fout te maken. Om niet te voldoen aan wat er van je verwacht wordt. En dat is helemaal niet gek of raar, want er zijn genoeg mensen die het liefst alles perfect zouden willen doen (hoi!). Maar probeer eens bewust om je hier minder druk om te maken. So what als het fout gaat? Als iets níét geweldig gaat? Iedereen maakt fouten! Waarschijnlijk zit je jezelf het meeste dwars door ideeën voor je te houden of extra lang over taken te doen omdat je er nog niet tevreden over bent.

Stap uit je comfort zone

Dit is iets wat misschien op het begin zorgt voor een daling in je zelfvertrouwen, want door uit je comfort zone te stappen kom je in een situatie waarbij je je niet helemaal op je gemak voelt. Maar juist door dat te doen, krijg je uiteindelijk meer zelfvertrouwen en dat “I DID IT” gevoel. In deze blog lees je alles over uit je comfort zone stappen.

Geef jezelf complimentjes

Wait, whut? Ja dit klinkt awkward. En dat is het ook. En als je het echt niet wil, hoef je niks hardop tegen jezelf te zeggen, maar kun je het ook denken. Denk gewoon soms eens bij jezelf: “Hey, dit heb ik goed gedaan”. Je mag best trots zijn op jezelf, want het idee hebben dat jij het goed doet kan heel veel zelfvertrouwen geven.

Leer tegen kritiek te kunnen

O kritiek. Meestal goedbedoeld en het kan je altijd alleen maar helpen, maar wat kan het vervelend zijn om kritiek te ontvangen. Helemáál als je al niet zo zeker was van jezelf. En juist daarom is het goed om altijd te onthouden dat het zeer waarschijnlijk niet persoonlijk bedoeld was, en dat die persoon het ook alleen maar zegt om jou te helpen. Hoe onaardig de toon waarop het gezegd werd ook was. De tips die ik in deze blogpost gaf kunnen je helpen om hier beter mee om te gaan.

Verdiep je in iets nieuws

Probeer eens iets te doen wat je nog nóóit gedaan hebt. Probeer een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen waar je nog niet bekend mee bent. Denk aan coderen, fotograferen, piano spelen, Chinees leren… Ook door jezelf nieuwe dingen te leren kun je meer zelfvertrouwen krijgen, want hierbij krijg je opnieuw het “I DID IT” gevoel als je het eenmaal kan. En daarvoor hoef je écht geen vloeiend Chinees te kunnen (immers, elk woord is er waarschijnlijk één meer dan hoeveel de meerderheid van de Nederlandse bevolking er kent ;-) ).

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

16 gedachten over “Handige tips voor meer zelfvertrouwen”

 1. Haha Linda, ik heb een artikel over meer zelfvertrouwen klaar staan voor vrijdag, mega toevallig! :’D Anyways, fijne tips zijn dit! Vooral jezelf mooi aankleden vind ik altijd enorm helpen!

  Beantwoorden
 2. Prettige tips! Zelf ben ik zo’n überperfectionist die het stiekem toch moeilijk vind om fouten te maken en daardoor snel geneigd is iets níet te doen. Daar heb ik zeker nog iets in te leren, vooral als het om mijn zelfvertrouwen gaat. Hoewel ik dan weer wel goed tegen kritiek kan, iets wat de meesten vaak niet kunnen koppelen aan mijn ‘angst’ om fouten te maken, haha. Ik vind de tip van jezelf mooi aankleden echt een goede trouwens! Dat heeft zeker invloed, maar staan we niet snel bij stil, denk ik.

  Beantwoorden
  • Oh ja, dat heb ik ook wel een beetje. Ik kan ook echt bezig blijven over details die dan voor anderen eigenlijk geen verschil maken. Is inderdaad ook een soort van onzekerheid. En ja inderdaad, ik voel me sowieso altijd zo veel beter als ik iets aan heb wat ik op dat moment heel leuk vind, dan wanneer ik zo maar iets van de stapel heb gepakt!

   Beantwoorden
 3. Mijn zelfvertrouwen is niet slecht, maar het kan altijd beter. Zit nu wel weer net in zo’n fase dat het even wat minder gaat. Maarja, ik zeg altijd maar dat je daar vrouw voor bent haha. Mooie kleding aandoen helpt bij mij zó goed! Daar let ik altijd op als ik mij wat minder oke voel, dan trek ik expres mijn favoriete kledingstukken aan. :)

  Beantwoorden
  • Ja jezelf mooi gekleed voelen helpt inderdaad goed! En goede aanvulling om juist als je je niet goed voelt daar meer aandacht aan te besteden! Nog nooit zo over nagedacht maar dat is inderdaad wel een goede.

   Beantwoorden
 4. Dit is een hele mooie lijst :) ik heb nooit echt problemen gehad met zelfvertrouwen, maar het is in de ene situatie zeker moeilijker dan in de andere en dan zijn dit soort dingen zeker goed om bij stil te staan!

  Beantwoorden
 5. Love posts like these! Ze zijn allemaal zò waar, deze tips. De eerste, om jezelf mooi aan te kleden, klinkt zo oppervlakkig en geloofde ik eerst niet helemaal. Maar sinds een tijd merk ik wat een sterk effect dat inderdaad heeft – zelfs als je nergens heen hoeft. Net als een beetje basis make up hier en daar. Je voelt je een stuk zekerder als je je niet elke minuut hoeft af te vragen hoe je donkere wallen er bij liggen als er iemand onverwachts voor je deur staat ;D

  Beantwoorden
 6. Een paar jaar geleden had ik eigenlijk zo’n artikel moeten lezen. Op dit moment is er niets mis met mijn zelfvertrouwen en ben ik trots op alles wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik probeer af en toe stil te staan bij alles wat ik al in mijn leven heb gedaan, en wat voor grote stappen ik de laatste jaren heb gemaakt. Daarnaast helpt een outfit inderdaad erg goed. Destijds was dat mijn eerste stap naar zelfvertrouwen, iets dragen wat ik echt mooi vond en niet wat anderen mooi vonden. x

  Beantwoorden
 7. Ah wat goed dat je hier een artikel aan wijdt, ik weet zeker dat er meiden superveel aanhebben. Veel tips ook, en hele goede zitten erbij!

  Beantwoorden
 8. Wat een fijn artikel. Het is eigenlijk een beetje een geheugensteuntje voor je zelfvertrouwen, sommige punten probeer ik in mn dagelijkse leven toe te passen en andere mogen zeker vaker gebruikt worden!

  Beantwoorden
  • Ja klopt! Het zijn eigenlijk bijna allemaal dingen die je helpen te kiezen voor wat je zelf wilt zeg maar en om je niet druk te maken om anderen. Denk dat dat heel belangrijk is!

   Beantwoorden
 9. Mooi artikel, Linda! Superbelangrijk, zelfvertrouwen, Durven fouten te maken, leren lachen om jezelf, kwetsbaar opstellen. Zonder zelfvertrouwen is alles wat je onderneemt toch moeilijker… Een gezonde portie zelfvertrouwen is de basis voor praktisch alles… Bedankt voor de tips!

  Beantwoorden
 10. Echt goede tips! Ik vind het altijd nog een dingetje want hoewel ik wel vertrouwen heb in mezelf vind ik het moeilijk om te zeggen dat ik zelfvertrouwen heb. Dat woord, dat voelt voor mij als iets egoïstisch (achtig iets). Lastig gevoel, kan het niet zo goed uitleggen. Met jouw tips – ik ga ze direct even opslaan – moet het vást beter worden :)

  Beantwoorden
  • Ja ik snap wel een beetje wat je bedoelt denk ik. Als je naar de tips kijkt gaat het ook wel heel erg over zelf kiezen voor wat jij wilt, want dat hoort voor mij toch wel (deels) bij zelfvertrouwen hebben. En dat zou je kunnen zien als “egoïstisch”. Maar ik denk dat je het ook andersom kunt zien, dat het juist tof is dat je gewoon durft te doen wat jij wilt, gaat voor wat je wilt etc.! Als dat egoïstisch is mag je dat best zijn wat mij betreft :-)

   Beantwoorden

Plaats een reactie