Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Over opschrijven waar je blij van wordt


Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat valt heus wel mee. In deze blogpost leg ik meer uit over opschrijven waar je blij van wordt en waarom het wat mij betreft zo goed is om te doen.

Wat schrijf ik op en hoe?

In een notitieboekje van de HEMA schrijf ik regelmatig op wat ik leuk vond aan elke dag. Per dag pak ik precies een halve pagina, dus ik vul steeds een spread (= 2 pagina’s naast elkaar) met vier dagen. Ik vul de datums in en zodra de dag voorbij is vul ik in waar ik die dag blij van werd. Hoe gaaf of rot de dag ook geweest is, ik probeer altijd iets te bedenken. Kleine of grote dingen, veel of weinig dingen.

Soms sla ik het ook wel eens een dag of een paar dagen over. Het komt dan niet handig uit of ik vergeet het gewoon. Dan werk ik het bij op basis van wat ik me nog van de dag herinner, maar ik bekijk ook mijn planning, agenda en foto’s om terug te blikken op dagen.

Wat voor mij goed werkt om het regelmatig bij te houden, is dat dit in mijn ochtendroutine verwerkt is.

Als in een notitieboekje schrijven trouwens niets voor jou is, kun je het bijvoorbeeld ook in een app bijhouden of op je blog publiceren.

Waarom zou je opschrijven waar je blij van wordt?

Er zijn voor mij drie redenen waarom ik dit doe:

Het is een herinnering aan de dingen die ik meemaak

Soms schrijf ik gewoon op wat ik heb meegemaakt of wat ik heb gegeten. Tijd gaat zo snel en ik vind het een fijn idee dat ik alle mooie en leuke dingen op deze manier toch ergens kan opslaan, en dat ze niet “weg” zijn als ik het vergeet. Regelmatig komt het voor dat júist als ik iets leuks doe, ik vergeet een foto te maken, en zo heb ik dan toch nog een soort herinnering aan leuke gebeurtenissen.

Ik focus op positieve dingen

Focus op het positieve, en je zult zelf positiever worden. Wat mij betreft is dat écht zo. Elke dag is er één en klein of groot, er zijn waarschijnlijk altijd leuke dingen die je meemaakt. Natuurlijk bestaat het leven niet alleen maar uit happy happy joy joy, maar hierop focussen kan je wat mij betreft wel helpen om een positieve instelling te hebben en je meer te laten beïnvloeden door de leuke in plaats van minder leuke gebeurtenissen.

Ik kan terugblikken op leuke momenten

Hoe fijn is het, dat je op een moment dat je je niet goed voelt, een heel boekje vol met fijne momenten en herinneringen hebt om door te bladeren? Naast dat er na verloop van tijd waarschijnlijk genoeg dingen in staan die een glimlach op je gezicht kunnen toveren, vind je er misschien ook wel inspiratie voor wat jij kunt doen om jezelf op te peppen.

Waarom is het belangrijk om dit te doen?

Iedereen zijn ding en ik kan me helemaal voorstellen als jou het juist niets lijkt om al je herinneringen op papier te hebben staan. Maar ik denk zeker dat opschrijven waar je blij van wordt jou kan helpen. Je staat hierbij namelijk bewust stil bij wat je meemaakt, en je focust op de positieve dingen.

Het zijn de kleine dingen die je kunnen helpen nog positiever te denken en je energie kunnen geven om er weer voor te gaan, hoe moeilijk of vervelend een situatie ook is. En de mogelijkheid om na een tijdje terug te blikken op een hele berg aan leuke dingen, maakt dit boekje alleen maar waardevoller, want het kan je niet alleen helpen op het moment dat je dingen opschrijft, maar ook later als je hierop terugblikt.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

30 gedachten over “Over opschrijven waar je blij van wordt”

 1. Ik vind dit zo fijn om te doen. Ik schrijf bijna elke dag op waar ik blij van werd. Zo blijf je gericht op de positieve dingen en is het leuk om later terug te lezen.

  Beantwoorden
 2. Leuk artikel! Het is zeker belangrijk om alle positieve gebeurtenissen te koesteren. Door het teruglezen van die krabbels word je meteen weer een stukje vrolijker wanneer je toevallig in een dip zit. Ik ben tegenwoordig bezig met het invullen van ‘the 52 lists project’. Dat betekent dat je elke week een lijstje moet maken over een bepaald onderwerp. Dat is niet alleen leuk om terug te lezen, maar ook goed voor je inzicht in jezelf en je leven. Aanraderrr!

  Beantwoorden
 3. Leuk! Ik schrijf regelmatig op waar ik blij van word, maar ik maak eigenlijk voornamelijk veel foto’s van waar ik blij van word. Ik heb het toen met de 100 happydays challenge gedaan en ik werd er echt extreem gelukkig van. Je bent de hele dag op zoek naar leuke dingen en dat werkt heel positief. Wat goed dat je trouwens de miracle morning doet! Ik doe het zelf niet, maar probeer wel per dag even tijd voor mezelf in te ruimen. Dit lukt lang niet altijd, maar ik doe mijn best, haha.

  Beantwoorden
  • Oh wat leuk! Ja die challenge zou ik ook nog wel een keer willen doen, lijkt me heel goed om zo op het positieve te focussen! De Miracle Morning lukt me ook niet elke dag op dit moment, maar na m’n reis wil ik het wel weer helemaal gaan oppakken :-)

   Beantwoorden
 4. 2015 was een rotjaar, met een roteinde. Ik besloot dat het anders moest gaan. De administratie maakte ik in december al zover in orde dat het in januari al vlekkeloos in kon gaan, dat scheelde zeeën met stress. Ook besloot ik van mijn agenda ook een herinneringsboek te maken. Ik heb een grote van Flow, dus schrijfruimte zat. Als er wat leuks gebeurd op een dag, wat mij écht gelukkig maakt, dan teken ik een sterretje. Ook hou ik bij waarvan ik heb genoten en plak ik plaatjes van dingen die me die week gelukkig hebben gemaakt. Elke maand beantwoord ik de vragen die achter in de agenda staan en moet ik in een Flow-time line een gebeurtenis per maand kiezen die écht helemaal geweldig en tof was. Door meer met geluk, happythings etc bezig te zijn, word ik vanzelf ook een stuk positiever.

  Beantwoorden
  • Ah dat is vervelend :-( Wel een leuk en creatief idee om je agenda zo te gebruiken! En handig, want je hebt al per dag een vak inderdaad. Dat ga ik even onthouden! Ook heel leuk dat je er afbeeldingen bij plakt, het klinkt allemaal echt heel leuk en positief. Super fijn om te horen dat het je zo goed helpt!

   Beantwoorden
 5. Ik wil hier ook mee beginnen! Ik heb net een nieuw notitieboekje gekocht, dus dat komt helemaal goed. Ik ga ook even het artikel over Miracle morning lezen. Thanks voor de inspiratie <3 X

  Beantwoorden
 6. Ik vind het zo fijn om elke dag even op te schrijven hoe de dag ging. Ik mag me alleen wel iets meer gaan focussen op de positievere dingen! Misschien moet ik daar een apart notitieboekje voor kopen :)

  Beantwoorden
  • Ja je kunt het inderdaad ook splitsen, dat je een soort dagboek en een lijst krijgt met echt geluksmomentjes. Misschien hoef je die laatste dan ook niet per se op datum te doen. Als je dat eerste inderdaad al doet is dat misschien wel een goede optie ja!

   Beantwoorden
 7. Ik schrijf mijn geluksmomentjes ook op. Het is altijd fijn om dat terug te lezen! :-) Zelf houd ik ook een one line a day-boekje bij, waarin ik iedere dag een paar regeltjes over de betreffende dag schrijf en dat vijf jaar lang. Ik ben nu een jaar verder en het is echt leuk om te lezen wat ik exact een jaar geleden heb gedaan, gezien, gehoord of gevoeld!

  Beantwoorden
 8. Dut die ik nu al zo’n 7/8 jaar lang elke dag. Het is écht een verrijking van mijn leven! Plus het feit dat ik hierdoor zó veel positiever ben geworden. :)

  Beantwoorden
 9. Ik schrijf zo vaak mogelijk ‘s avonds wat fijne puntjes op van die dag, merk echt dat ik daar blij van word en inderdaad is het ook héél fijn om terug te kunnen bladeren en zo veel fijnheid op een rijtje te zien. Dan kom je erachter dat zelfs iets wat je dacht dat een “rotdag” was, toch ook heeel veel moois in zich had!

  Beantwoorden
 10. Ik doe het ook inderdaad! Niet elke dag, maar ik heb wel vaak momenten dat ik me echt realiseer dat dit een hoogtepunt is van de dag of van mijn huidige leven en dan schrijf ik dat op, want dat vind ik fijn om me later te kunnen herinneren :)

  Beantwoorden
 11. Ik schrijf sinds een paar weken ook dagelijks op waar ik die dag blij van ben geworden. Ik doe het elke avond voor ik ga slapen om mijn dag positief af te sluiten. In mijn ogen heeft het alleen maar voordelen. Je wordt er gelukkiger van en je leert bewuster om te gaan met de kleine, fijne dingen in je leven :)

  Beantwoorden
 12. Ik kreeg deze tip een aantal jaar geleden van mijn coach en probeer het nu nog altijd te doen. Ik schrijf ze niet meer altijd op (wel minstens 1 ding per dag), maar soms doe ik het ook gewoon zo voor mezelf. Zeker als ik merk dat ik aan het klagen en zagen ben, dan helpt het wel om uit die negatieve spiraal te komen.

  Beantwoorden
 13. Ik wil dit ook gaan doen, omdat het me inzicht geef of ik dingen kan “veranderen” of “anders moet gaan doen” en het is ook gewoon leuk om te doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie