Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Wat doe je als iets een keer niet goed gaat?


Hey, niet alles kan altijd goed gaan. Soms maak je een foutje, of soms gebeurt er simpelweg iets vervelends wat je niet voorzien had of waar je niets aan kunt doen. Maar jij wordt hierdoor aangekeken. Wat moet je weten over vervelende situaties en negatieve feedback en hoe ga je ermee om? Oftewel: wat doe je als iets niet goed gaat?

Als iets niet goed gaat, is dat niet persoonlijk

Onthoud allereerst: als jij een fout maakt of er iets mis gaat en iemand zegt daar iets van, is dit meestal niet persoonlijk bedoeld. Het is gebeurd, er kan niets meer aan gedaan worden, maar degene die jou van commentaar voorziet wil waarschijnlijk alleen maar helpen voorkomen dat iets soortgelijks nog een keer gebeurt, en dat is alleen maar logisch. Dus luister en gebruik zulk commentaar in je voordeel.

Het kan altijd erger

Als iets niet goed gaat is dat vervelend, maar onthoud: het kan altijd erger. Wat is nu echt het ergste gevolg van dat wat je hebt gedaan? Wat kan er nu gebeuren? Het enige wat je kunt doen is die gevolgen proberen te beperken. En als dat niet mogelijk is: leg jezelf erbij neer. Want hoe erg is het nu echt, er gebeuren veel ergere dingen in deze wereld…

Iedereen maakt fouten

Dingen gaan niet perfect en fouten maken doet iedereen, onthou dat! Het ligt niet aan jou, jij doet niet alles fout, niet alles is jouw schuld. Het kan iedereen overkomen. Het had net zo goed iemand anders kunnen overkomen, maar helaas was jij de pechvogel. Even balen, slikken en doorgaan.

Denk niet te veel na over dat wat niet goed gaat

Waarschijnlijk heb je er niet expres gedaan (of zelfs helemaal niet gedaan), dus constant piekeren over hoe het voorkomen had kunnen worden heeft geen zin. Net als jezelf blijven zien als “schuldige” of boos zijn op jezelf. Let it go! Dingen gaan nu eenmaal wel eens mis, dat hoort erbij en daar leer je van.

Geef jezelf de tijd om beter te worden

Zeker als je iets doet waar je nog niet helemaal in thuis bent of wat je nog geen honderd keer hebt gedaan, is het mogelijk dat het een keertje mis gaat. Maar zelfs als je niet beter weet kan iets niet goed gaan. Het hoort erbij! In plaats van boos zijn, accepteer het en onthou dat dit je uiteindelijk alleen maar helpt om in de toekomst beter te worden. Je weet nu immers hoe het niet moet!

Zorg voor rust in je hoofd

Kan jij blijven malen over dat wat niet goed is gegaan? Ga dan aan de slag met meer rust in je hoofd krijgen. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt er GRATIS 30 tips voor meer rust in je hoofd bij:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

17 gedachten over “Wat doe je als iets een keer niet goed gaat?”

 1. Goede tips. Ik ga het vaak heel vaak op mezelf betrekken in dat soort situaties. Dat ik toch niks goed kan doen en dat alles bij mij fout gaat. Maar dat slaat helemaal nergens op. Vreemd hoe ons hoofd werkt want dat kan ik dan ook niet uitzetten.

  Beantwoorden
 2. Hele fijne tips. Het stomme is dat ik eigenlijk best goed kan relativeren en het goed van mij af kan zetten, maar het tegenovergestelde komt ook nog wel eens voor en dan kan ik er erg lang in blijven hangen. Tot ergernis van mijn vriend, haha.

  Beantwoorden
 3. Door de jaren heen heb ik geleerd om die gevoelens van me af te zetten, dat iets niet goed kan zijn gegaan door bijv miscommunicatie. Dat was vroeger wel anders, echt alles betrok ik op mezelf als mijn fout. Ben zo blij dat ik dat tegenwoordig een stuk minder heb :). En voor het geval dat… dan zijn dit hele fijne tips.

  Beantwoorden
 4. Vooral het besef dat iedereen fouten maakt en dat je er van kunt leren helpt mij enorm: overigens niet alleen als het is gebeurd, maar ook bij angst om fouten te maken! En sowieso: niet alles hoeft altijd perfect te gaan, focussen op wat wél goed gaat is gewoon onwijs belangrijk.

  Beantwoorden
  • Ja inderdaad, veel van deze dingen zijn ook goed om in je achterhoofd te houden bij angst om fouten te maken. Dat zou ik zelf nog wel wat “beter” mogen doen ;-)

   Beantwoorden
 5. Mooie blogpost met goede en handige tips! Gelukkig mogen we idd allemaal wel eens een fout maken alleen ik blijf er dan altijd te veel in hangen. Bedankt voor je tips!

  Beantwoorden
 6. Als er iets niet goed gaat, dan los ik het op. En lukt dat niet, dan haal ik mijn schouders op. De uitspraak ‘er zijn ergere dingen’ valt dan waarschijnlijk. Of … ook een tip, geef de schuld aan de huisdieren. Die zitten er niet mee. :)

  Serieus toch nog: van fouten leer je zo veel meer dan van dingen die in één keer goed gaan. Dat moet je bij je houden.

  Beantwoorden
  • Was ik maar zo makkelijk… haha! Al komt dat vanzelf wel meer als je ouder wordt merk ik. Huisdieren heb ik niet dus dat wordt lastig voor mij ;-). Wat betreft dat je van fouten leert heb je heeelemaal gelijk ja.

   Beantwoorden

Plaats een reactie