Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Kom uit je comfort zone!


Wat is nou eigenlijk een comfort zone? En waarom is het belangrijk om dingen te doen waar je je niet helemaal op je gemak bij voelt? En hóé kun je uit je comfort zone komen?

Ik ben iemand die de kat uit de boom kijkt. Zeker als ik mensen niet goed ken, sta ik niet graag in de belangstelling. Noem het introvert. In het vertrouwde cirkeltje dat “comfort zone” heet blijven zitten is dan al snel verleidelijk. Misschien komt het je wel bekend voor. Maar juist als je iets eng of moeilijk vindt, is er een reden om wel de uitdaging aan te gaan en om het wel gewoon te doen.

Wat is een comfort zone?

Je comfort zone is geen fysieke plek, maar een soort staat waarin je je fijn voelt. Iets vertrouwds, iets bekends, waarbij je geen last hebt van bijvoorbeeld angst, stress, ongemak of schaamte. Check ook deze Engelse definitie:

The comfort zone is a behavioural state within which a person operates in an anxiety-neutral condition, using a limited set of behaviours to deliver a steady level of performance, usually without a sense of risk (White, 2009).

Waarom zou je buiten die comfort zone stappen?

Binnen je comfort zone voel je je waarschijnlijk fijn, op je gemak. Waarom zou je jezelf ongemakkelijk willen laten voelen?

 • Binnen je comfort zone heb je geen last van stress. Maar juist stress kan ervoor zorgen dat je concentratie en focus enorm verbeteren. Je bent op je hoede en neemt waarschijnlijk dingen beter op, en dat leidt waarschijnlijk tot een beter resultaat dan wanneer alles maar gewoon prima gaat.
 • Het kan je energie geven. Door iets nieuws of ongewoons te doen kun je een kick krijgen, oftewel een “OMG I DID IT” gevoel. Je hebt het gewoon maar even geflikt en dus heb je een hele goede reden om trots op jezelf te zijn. In tegenstelling tot meer angst, zorgt het dus waarschijnlijk uiteindelijk voor een zelfvertrouwenboost.
 • Buiten je comfort zone stappen betekent waarschijnlijk voor veel mensen dat ze dingen gaan doen die voor hen “nieuw” zijn. Je doet dus nieuwe ervaringen op. Hiermee zorg je dat je minder snel in een sleur terecht komt, maar leer je waarschijnlijk simpelweg ook veel nieuwe dingen en levenslessen.

Let wel op!

Uit je comfort zone stappen betekent niet dat je ineens de wereld moet gaan rondreizen, twee masters tegelijk moet gaan doen en ook nog eens op zoek moet gaan naar drie bijbaantjes. Natuurlijk ligt dat buiten je comfort zone, maar er zijn grenzen. Als je te veel buiten die comfort zone komt, kom je in de zogenaamde danger zone, waarin er juist weer niets goeds terecht komt. Te enthousiast te ver buiten je comfort zone stappen zorgt op deze manier weer voor te veel stress, bijvoorbeeld doordat het verschil met wat je gewend was in je comfort zone heel groot is of doordat je het simpel weg niet aan kunt. Het kost te veel tijd, het is te moeilijk enzovoorts. Stap dus buiten je comfort zone met mate (maar dat betekent niet dat je op de rand moet blijven staan!).

Hoe kun je uit je comfort zone komen?

Wil je wel uit je comfort zone komen, maar heb je geen idee hóé? Deze tips kunnen je helpen.

 • Pak je bucket list erbij of maak er één als je dit nog niet hebt gedaan (in dit artikel vind je meer informatie). Kies één ding uit wat je eng of moeilijk vindt en ga dat doen.
 • Zeg niet te snel nee tegen dingen die nieuw zijn of je eng lijken, maar probeer het gewoon eens. Sta open voor de voorstellen en ideeën van anderen!
 • Spreek met jezelf af om elke week één ding te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan.
 • Wil je klein beginnen? Doe dingen in je dagelijkse leven anders. Kijk eens naar een ander genre serie of film, rijd een andere route naar je werk of loop je hardloopronde op een andere locatie, of spreek eens iets af met die vriendin die je al zo lang niet gesproken hebt.
 • Schrijf het ergens op als je een verhaal hoort of bijvoorbeeld iets op social media ziet waarvan je denkt “hè, dat is gaaf” en neem je voor om het ook te gaan doen.
 • Heb je een angst of durf je iets niet? Zie het als een uitdaging om juist datgene te gaan doen, om zo je angst te overwinnen.
 • Praat hierover met anderen, zij kunnen je helpen of inspireren met dingen die je zou kunnen doen, en je ook nog eens motiveren om ze ook écht uit te voeren.

Ben je bewust bezig met het doen van dingen buiten je comfort zone?

Bewaar dit! Pin deze afbeelding op Pinterest:

Comfortzone3

Bron: White, A. (2009). From comfort zone to performance management. White & MacLean Publishing. Brussels, Belgium.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

26 gedachten over “Kom uit je comfort zone!”

 1. Mooi geschreven! Het kan inderdaad zoveel energie geven om uit je comfortzone te treden. Erg fijn! Al kost het vooraf ook energie, omdat het zo spannend is. Maar dat lijkt achteraf niet meer uit te maken. Inspirerend artikel :)!

  Beantwoorden
 2. Ik herken het wel, maar soms probeer ik mezelf inderdaad wel te ‘dwingen’ om iets engs of nieuws te doen. Het blijft lastig, maar uiteindelijk voelt het wel ZO goed!

  Beantwoorden
 3. Heel fijn artikel weer dame en ontzettend leerzaam. Ik heb gemerkt dat ik zoveel prachtige ervaringen heb mogen meemaken doordat ik uit mijn comfortzone ben gestapt en ben daar nog elke dag dankbaar voor. Dit jaar wil ik dan ook challenge aangaan om elke dag (voor een maand lang) echt iets nieuws te doen: ik ben zo benieuwd naar de impact van je leven dus wil mezelf daar wel voor blootstellen haha ;)

  Beantwoorden
  • Oh wauw, dat lijkt me een hele uitdaging! Maar wel héél gaaf, ik ben ook heel benieuwd wat het je gaat brengen. Heb je al bedacht wanneer je dit wilt doen?

   Beantwoorden
 4. Één van de meest belangrijke dingen in het leven, een van de meest leerzame. Ik heb het idee dat je zonder dit te doen, je jezelf tegenhoud en eigenlijk nauwelijks verder kan komen in het leven. Wel vind ik het soms zelf best lastig, maar hoe ouder je word, hoe makkelijker het gaat. In mijn geval.

  Beantwoorden
 5. Ik heb deze week wel een aantal stappen uit mijn comfort zone gedaan voor de International Random Acts Of Kindness Week. Op mijn blog kun je lezen wat ik daarvoor heb gedaan. In het begin is het een beetje eng, maar daarna alleen maar leuk en hoe vaker je het doet hoe makkelijker het word!

  Beantwoorden
 6. Helemaal waar! Ik merk dat ik het laatste jaar uit mijn comfort zone ben moeten stappen door mijn studie en dat ik geen tijd heb gehad om daar bij stil te staan. Uiteindelijk ben ik hier wel een ander persoon door geworden en heb ik dingen gedaan die ik vroeger nooit zou doen. Niet te veel nadenken kan dus helpen haha :) En een keer een boek lezen of een film kijken die je nooit zou lezen of kijken kan soms voor positieve verassingen zorgen.

  Beantwoorden
 7. Ik zit constant in mijn comfort zone, maar ik heb wel degelijk stress. Dus misschien is dat een puntje wat niet geldt voor mij. Maar zodra ik uit mijn comfort zone stap, voel ik mij een stuk beter en vrolijker dan normaal. Dus eigenlijk zou ik het ook gewoon vaker moeten doen.

  Beantwoorden
 8. Ja, herkenbaar! In mijn comfort zone blijven is inderdaad verleidelijk, maar ik probeer mezelf ook uit te blijven dagen om iets nieuws/anders/spannends te doen. Dat voelt goed en ik denk ook dat het nodig is om te kunnen groeien. Fijn artikel :-)

  Beantwoorden
 9. Heel erg herkenbaar, ik vind het echt heel moeilijk om buiten mijn comfort zone te gaan! Maar als ik wel eens een keer iets doe wat ik eng vind, geeft het echt een enorme kick!! :D Heel fijn artikel dit, het motiveert mij om wat vaker uit mijn comfort zone te gaan.

  Beantwoorden
 10. Fijn artikel! Ik probeer wat minder na te denken over de dingen die ik echt wil, ik doe het gewoon. Zo ben ik gestart met een YouTube kanaal, omdat het me echt leuk leek, al vind ik het toch nog steeds spannend. Het is gelukkig wel een goede keuze geweest, want net zoals een blog, is het echt iets waar je je creativiteit in kwijt kunt. x

  Beantwoorden
 11. Fijn artikel heb je geschreven! Ik heb met vlagen moeite met uit mijn comfortzone komen. Het valt op dat ik als ik mij lichamelijk goed voel, dat ik sneller uit mijn comfortzone kruip. Met kleine stapjes kom je er wel! Al blijft het natuurlijk ook wel spannend.

  Beantwoorden
 12. Het lijkt heel erg op wat ik heb geleerd tijdens mijn studie, over de zones van ontwikkeling. Je hebt de zone van actuele ontwikkeling, dus de comfortzone: dan heb je de zone van naaste ontwikkeling, dat is net buiten je comfortzone en dat is de ”plek” waar je leert groeien en nieuwe dingen doen. Maar er is ook nog de paniekzone: dit is te ver verwijderd van de zone van actuele ontwikkeling om nog prettig te zijn en dan gaat het dus mis. Uit je comfortzone stappen doe je dus al als je net een stapje verder gaat dan je normaal zou doen, en dan volgen de verdere stapjes vanzelf!

  Beantwoorden

Plaats een reactie