Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Je kledingkast opruimen doe je zo


Je kledingkast opruimen: dat kan een enorme klus zijn, maar wel een die je achteraf héél veel voldoening kan geven. Want: kleding die je toch niet meer draagt is weg, je hebt weer overzicht én er is natuurlijk ruimte voor nieuwe items. Maar hoe ruim je je kledingkast écht goed op, zelfs als je slecht bent in dingen weggooien? Dit zijn mijn tips!

PS Wil jij ook aan de slag met jouw hele huis opruimen? Meld je nu via onderstaand formulier aan voor mijn e-mails en je ontvangt gratis het PDF stappenplan Beginnen met opruimen om je huis eens en voor altijd op te ruimen!

Alweer even geleden schreef ik een blogpost over het boek Opgeruimd van Marie Kondo, waar ik meteen enthousiast mee aan de slag ben gegaan. En laat de eerste stap daarbij nu net zijn: je kledingkast opruimen. Iets dat bij mij hóóg nodig was, want er lagen genoeg dingen in mijn kast die ik misschien wel drie (!) jaar niet aan had gehad. Dat had iets te maken met niet goed dingen weg kunnen gooien, want “wat als ik opeens toevallig een blauw T-shirt nodig heb voor iets?” Vandaag deel ik wat mij, naast het lezen van Opgeruimd, de knop hielp omzetten om zo weer ruimte in mijn kast te krijgen voor de kleding die ik wél graag draag.

In 5 stappen je kledingkast opruimen

Kledingkast opruimen? Haal eerst alles uit de kast

Óók die verstopte stapel pyjama’s, sportkleding, oude truien en wat er verder nog in je kast ligt. Hoeft niet per se in één keer, maar probeer wel eerst alles eruit te halen en dan pas dingen terug te leggen. Dan kun je ook beter nadenken over wat nou een logische plek voor welke kleding is. Leg bijvoorbeeld zoveel mogelijk kleding op je bed, zoek het uit, en zodra de stapel uitgezocht is leg je deze op een andere plek.

Bekijk elk kledingstuk

Dit was de tip uit het boek Opgeruimd. Pak elk kledingstuk één voor één vast. Klinkt zweverig, maar in feite zorgt dit er gewoon voor dat je niet die stapel witte shirtjes zonder na te denken weer terug legt, en alles wat gaten heeft/uitgerafeld is/een lelijk printje heeft niet terug in je kast belandt. Maar ook als je die ene spijkerbroek steeds maar terug in je kast legt, terwijl deze eigenlijk helemaal niet fijn zit, kan het je helpen om deze even bewust vast te pakken, in plaats van snel terug op de stapel te leggen. Hetzelfde geldt voor die blouse die je misschien nog wel mooi vindt, maar die je stiekem toch nooit draagt. Hij past misschien niet meer bij je, of je hebt eigenlijk inmiddels gewoon een nog mooier exemplaar gevonden.

Stel jezelf kritische vragen bij het kledingkast opruimen

Maar hoe beslis je dan of je een kledingstuk gaat bewaren? Simpel: stel jezelf vragen. Niet hardop, maar denk wel even na voordat je een beslissing maken. Voorbeelden van vragen die je kunst stellen zijn:

Does it spark joy? / Word ik hier blij van?

Dit komt ook weer uit het boek Opgeruimd. Word je gelukkig van dit kledingstuk? Als ik het zo zeg klinkt het misschien overdreven, maar denk eens aan dat happy gevoel dat je hebt als je net een nieuw kledingstuk hebt gekocht. Krijg je nog steeds zo’n gevoel als je het kledingstuk aantrekt? Of doe je het aan “omdat het anders voor niks in je kast ligt”? Of doe je het misschien helemaal niet aan? Waarom zou je het kledingstuk dan níét wegdoen en investeren in iets mooiers?

Heb ik dit in het afgelopen jaar gedragen?

Voor wie meer rationeel is aangelegd is dit misschien een betere vraag: heb je dit de afgelopen tijd gedragen? Of ligt het al heel lang in je kast stof te happen? Vooral bij items die onderop stapels liggen is het een goed idee om je dit eens af te vragen. Want is het niet zonde als kledingstukken die je toch nooit draagt, ruimte opeisen in je kledingkast? Is het niet veel fijner om de kleding die je wél graag draagt gewoon te kunnen zíén?

Past het bij wie ik wil uitstralen?

Misschien ben je heel gehecht aan je roze kattentrui, maar ga je binnenkort op jezelf wonen en naar een baan zoeken. Is het dan echt geen tijd om afscheid te nemen van je 15-jarige zelf?

Functionele kleding

Sommige kleding bewaar je misschien voor speciale gelegenheden. Dat kunnen mooie jurkjes en een gaaf paar high heels zijn, maar ook een oud shirt voor als je bijvoorbeeld iets gaat verven, of een hele lelijke fleecetrui voor als het een keer écht koud wordt in Nederland. Wat doe je daarmee? Je wordt er misschien niet per se blij van, maar het is wel handig. Houd daarbij bijvoorbeeld deze regels aan, die hielpen mij:

 • Bedenk hoe groot de kans is dat je het gaat dragen. Als het al ooit -20 graden wordt in Nederland, trek je dan niet alsnog drie mooie truien over elkaar heen in plaats van die hele lelijke? En die geinige legging, moet je die echt bewaren voor als je “ooit Carnaval of Halloween gaat vieren”, terwijl je echt een hekel hebt aan verkleedpartijen?
 • Maak per “soort” maximaal één stapel. Het hangt er vanaf wat voor functie de kleding heeft en hoe vaak je het gebruikt, maar als je ooit je huis gaat verven heb je daar echt niet meer dan vijf oude spijkerbroeken voor nodig. Die andere zeven kun je dus met een gerust hart wegdoen.

Geef ook kleding die weggaat een plek

Als je echt kritisch naar jezelf bent en dat lang geleden is, is er waarschijnlijk een heleboel kleding die weg kan. Om te voorkomen dat je slaapkamer achteraf op een oorlogsveld lijkt, is het handig om alvast te bedenken waar je die kleding in hemelsnaam gaat laten. Zet bijvoorbeeld het volgende klaar:

 • Een vuilniszak voor de dingen waar je niemand meer blij mee kunt maken;
 • Plastic tassen om kleding naar de H&M te brengen (bij de H&M kun je kleding inleveren tegen een kortingsbon, waarna zij het recyclen);
 • Een tas om nog goede kleding te doneren aan een tweedehandswinkel;
 • Een doos of kledinghangers om waardevolle kleding te verzamelen, die je wilt verkopen.

Dit kunnen zoveel dingen worden als jij wilt. Misschien ligt stiekem de halve kledingkast van je zusje bij jou, dan is het handig om ook even een doos te pakken waar alle spullen van je zusje in verzameld kunnen worden. Misschien heb je dingen van anderen geleend, maak dan een plek met terug te geven items. Misschien liggen er stiekem kleren van je partner in jouw deel van de kast, leg die dan ook netjes in een doos zodat hij of zij die zelf op de juiste plek kan leggen.

Doe de kleding echt weg

De laatste cruciale stap is om je kleding ook echt weg te doen, en niet op een andere plek te leggen onder het mom van “dat doe ik nog wel eens” (I plead guilty!). Rijd naar de H&M en de tweedehandswinkel, breng dat shirtje van je vriendin naar haar terug en zorg gewoon dat je ook ECHT van je kleding afkomt.

Wil jij jouw kledingkast én huis opgeruimd houden?

Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt de volgende handige extra:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Wil jij naast je kledingkast ook de rest van je huis aanpakken? Maar weet je niet goed hoe of waar een begin te maken en vind je het lastig om spullen weg te doen? Dan is de 30-dagen Opruim Challenge iets voor jou! Tijdens deze challenge ga je in 30 dagen 30 simpele plekken in huis opruimen.

30-dagen Opruim Challenge

In 30 dagen 30 simpele plekken in huis opruimen zodat je op een laagdrempelige manier ein-de-lijk begint met opruimen én leert om spullen weg te durven doen!

 

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

17 gedachten over “Je kledingkast opruimen doe je zo”

 1. Wat een prettige tips! Ik wil het boek van Marie Kondo nog steeds lezen, maar inmiddels heb ik door veel artikelen al een idee wat mij te wachten staat. En ik kan niet wachten! Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Heerlijk is dat! Ik moet mijn kledingkasten ook eens gaan uitzoeken, want ik heb nu ontzettend veel wat ik niet aantrek volgens mij, haha.

  Beantwoorden
  • Oh ja herkenbaar! Ik heb toen ik terugkwam uit New York eindelijk de uitgezochte kleding echt weggedaan (naar de H&M gebracht), en volgens mij waren het zeker zes tassen vol! Ik begrijp niet hoe het ooit in mijn kast heeft gepast haha!

   Beantwoorden
 2. Wat een fijn uitgebreid artikel! Ik moet eerlijk zeggen dat ik al twee maanden deze klus aan het uitstellen ben, oeps. Het is ook wel echt heel hard nodig, want ik gok dat ik de helft al niet meer draag. Heel zonde!

  Beantwoorden
 3. Ik probeer regelmatig mijn kledingkast op te ruimen, maar het wordt nogal snel terug een boeltje bij mij… Misschien houd ik toch te veel zaken bij, die ik eigenlijk niet draag. Binnenkort nog maar eens werk van maken ! :)

  Beantwoorden
  • Ja ik blijf dat ook lastig vinden hoor. Het boek heeft me wel geholpen om strenger te zijn en uiteindelijk heb ik nu denk ik ongeveer zes volle tassen weg gedaan, dus dat was best een berg! Met pijn in m’n hart maar het waren echt kledingstukken die ik al jaaaren niet aan had gehad, dus het was eigenlijk zonde om ze te bewaren.

   Beantwoorden
 4. Goede tips! Ik ruim twee keer per jaar mijn kast op: als de lente begint en voor de herfst/winter. Ik vind het fijn om te doen. Het geeft me overzicht en een opgeruimd gevoel.

  Beantwoorden
 5. Handige tips (en goed getimed, ik had het klusje vandaag op de planning staan)! Met deze tips in het achterhoofd heb ik nu meer weggedaan dan dat ik normaal zou doen. Maar hé! Ik zeg geen nee tegen nieuwe kleren kopen :D

  Beantwoorden
 6. Dit noem ik nog eens een ideaal blogje! Super bedankt hiervoor. Ik ga namelijk deze week écht mijn kast uitzoeken na het veel te lang uitgesteld te hebben haha. Heb ook zo veel zooi die ik al jaren niet meer aan heb… :’)

  Beantwoorden
 7. Heel handig dit! Ik heb het laatst geprobeerd met de Marie Kondo methode en ik moet zeggen dat het erg goed werkte! Zo fijn om je kast open te doen en alleen maar veel gedragen kleding te zien hangen. ;)

  Beantwoorden
 8. Heel handig! Ik wil dat boek ook zeker eens lezen, ik denk dat het me echt gaat helpen. Ik heb vandaag weer wat items weggegooid en ik ben bezig met het verkopen van mijn kleding op Marktplaats. Ik vind het vaak zonde om het echt weg te gooien, als ik er ook nog iets kleins voor terug kan krijgen, of iemand anders er blij mee kan maken. x

  Beantwoorden
  • Hoi Marian, dat is inderdaad een goede aanvullende tip! Zelf probeer ik de laatste tijd ook vooral zo min mogelijk te kopen (omdat ik op dit moment niet echt kleding ‘nodig’ heb). Maar iets wegdoen als er iets nieuws bij komt is een super tip als je regelmatig winkelt!

   Beantwoorden

Plaats een reactie