Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Leren nee zeggen: het kan moeilijk zijn maar zo doe je het tóch


Is durven nee zeggen soms een uitdaging? Betrap je jezelf regelmatig erop dat je ‘ja’ hebt gezegd tegen iets wat je éigenlijk liever niet zou doen? Helemaal niet gek hoor. En heel herkenbaar voor mij. Nee zeggen klinkt simpel, maar kan een grote uitdaging zijn. Vooral als ‘ja’ nu je standaard antwoord op, ehh, zo’n beetje alles is. Misschien merk je dat je dan vooral bezig bent met wat anderen belangrijk vinden, en minder met tijd voor jezelf. Of je merkt dat het simpelweg niet allemaal past in je dag. Tijd om er wat aan te doen, tijd om beter te leren nee zeggen!

Nee durven zeggen kan soms moeilijk zijn

Geen nee durven zeggen is helemaal niet raar. Als ‘ja’ nu je standaard antwoord is, dat stel je waarschijnlijk niet graag anderen teleur. En dat is heel natuurlijk. Immers is het hebben van goede relaties met anderen wat ons gelukkig maakt – en waarom zou je riskeren dat dat verandert door nee te zeggen? Dat is misschien wel – onbewust – jouw gedachte. En daarom zeg je – ook weer onbewust – gewoon standaard ‘ja’.

Immers is het hebben van goede relaties met anderen wat ons gelukkig maakt – en waarom zou je riskeren dat dat verandert door nee te zeggen?

En dan heb ik het nog niet eens over nee durven zeggen tegen je baas, of in het algemeen op je werk, waar dit invloed kan hebben op je prestaties en waar jouw redenen om nee te zeggen misschien niet altijd begrepen worden.

Maar je leest niet voor niets dit artikel! Hoewel je misschien (onbewust) denkt dat ‘ja’ altijd het beste antwoord is, gok ik dat je ook weet dat altijd maar ja zeggen niet alleen maar voordelen heeft. 

Waarom leren nee zeggen wél heel belangrijk is

Je kunt nooit alles doen, en al helemaal niet tegelijk of op één dag. En dus maak je constant, de hele dag, keuzes. Nee óf ja zeggen is ook niets meer dan een keuze maken.

Besef je dan ook het volgende:

Ergens ja tegen zeggen, betekent altijd dat je ergens anders nee tegen zegt.

Dus als jij ‘ja’ zegt tegen iets wat je eigenlijk niet wilt doen of wat eigenlijk voor jou niet belangrijk is, dan zeg je tegelijk ‘nee’ tegen iets wat dat wel is.

Daarnaast is het ook heel makkelijk om overal ‘ja’ tegen te zeggen en van alles een beetje te doen. Maar ‘alles’ is ook een keuze:

Overal ‘ja’ op zeggen betekent dat je niet focust op je talenten, of de mensen om je heen, of je carrière. Door alles te kiezen, kies je eigenlijk niets.

(Uit het boek: Nooit meer te druk)

Ja zeggen terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen, houdt dan ook simpelweg in dat je de prioriteiten van de ander boven die van jouzelf stelt. En dat is soms belangrijk, maar het is nog veel belangrijker dat je dat niet áltijd laat gebeuren en jezelf ook de ruimte geeft om de dingen te doen die jij belangrijk vindt, zodat je niet het gevoel hebt dat je altijd maar aan het rennen bent voor anderen.

Geen nee kunnen zeggen: 8 tips om het te leren

Tijd voor de tips om te leren nee zeggen! Neem hiervoor een situatie in gedachten waar jij nee tegen wilt zeggen. Het liefst iets waar je op korte termijn écht nee tegen wilt zeggen, zodat je de tips gelijk kunt toepassen!

Besef dat je voor jezelf kiest

Het kan rot voelen om nee te zeggen tegen iemand. Het kan een gevoel van falen geven. Het gevoel dat iemand teleurgesteld in je gaat zijn. Maar besef je dat je dit niet doet, omdat je niet om iemand geeft of omdat je hem of haar niet belangrijk vindt. Je doet dit omdat je voor jezelf kiest, omdat het nou eenmaal niet anders kan. Want je wilt geen nee hoeven te zeggen tegen de dingen die voor jou écht belangrijk zijn. Houd dat altijd in je gedachten als je nee gaat zeggen!

Bedenk waarom je wilt leren nee zeggen

Nee durven zeggen is belangrijk, omdat het je de ruimte geeft om tegen andere dingen ja te zeggen. Als je weet wat je wél kan gaan doen als je ergens nee tegen zegt, geeft dat een extra motivatie om de knoop door te hakken en nee te zeggen.

Denk eens na over:

Wat voor jou belangrijk is in je leven

Klinkt zweverig, maar dat valt wel mee. Je familie kan belangrijk zijn, of je vrienden. Je werk, studie, sport of hobby kan belangrijk zijn. Tijd voor jezelf kan belangrijk zijn. Bepaal wat voor jou écht belangrijk is. Want bedenk je: ja zeggen tegen ’s avonds mails voor je werk beantwoorden, betekent dat je ondertussen misschien wel nee zegt tegen quality time met je partner en/of kinderen. De vraag “Wat is echt belangrijk?” kan je helpen om keuzes te maken en dus om nee te zeggen.

Wat je doelen zijn

Je kunt dit nog specifieker maken door uit te denken wat jouw doelen zijn. Waar wil je naartoe? Ik kan me voorstellen dat tijdens werktijd, werk jouw nummer 1 belangrijk punt is. Maar wat wil je daarmee bereiken? Wil je een project laten slagen? Promotie krijgen? Bepaal waar je naartoe wilt en werk om daar te komen. Ook dit helpt je bepalen welke dingen je wel moet doen, en waar je dan nee tegen moet zeggen.

Zorg wel dat je niet té veel doelen stelt waardoor alsnog “alles” belangrijk lijkt. Maak keuzes en stel maximaal drie tot vijf doelen voor jezelf. Een goede manier om doelen te stellen, is met behulp van de SMART methode.

In een wereld van meer-meer-meer wordt nee zeggen steeds belangrijker. Maar waarom moet je 'nee' zeggen tegen dingen? En als je hebt besloten nee te zeggen, hoe pak je dat dan aan? Ik deel het met je!

Nee durven zeggen door het anders te bekijken

De hele dag door spoken er gedachten door je hoofd. Die zal je altijd hebben. Maar die gedachten beïnvloeden ook de hele dag wat jij doet. En ook hoe moeilijk het is om nee te zeggen.

Misschien denk jij wel vaak:

  • Als ik nee zeg, vinden ze me niet meer aardig
  • Als ik nee zeg, vinden ze me asociaal
  • Als ik nee zeg, ben ik geen goede partner/vriend/collega
  • Als ik nee zeg, dan vinden ze me niet behulpzaam

En noem het maar op. Maar wat als je zou denken:

  • Als ik nee zeg, vinden ze dat ik goed keuzes kan maken
  • Als ik nee zeg, respecteren ze me meer
  • Als ik nee zeg, weten ze dat ik prioriteiten/grenzen kan stellen
  • Als ik nee zeg, zien ze dat niet als iets persoonlijks

Wees je super bewust van de gedachten die jij hebt over nee zeggen, en wees eens kritisch over hoe waar die zijn. Is het echt wel eens zo geweest dat iemand je niet meer aardig vond nadat je ‘nee’ zei? Meestal wordt nee zeggen júist totaal niet als iets persoonlijks gezien!

Wees duidelijk bij het nee zeggen

Beeld je in dat je nee gaat zeggen. Hoe zou je dat doen? Ik raad je aan om het zo duidelijk mogelijk te doen. Een twijfelachtige ‘nee’, een ‘misschien’ of een ‘ik denk het niet’ komen niet overtuigend over. De ander kan gaan denken dat je misschien nog op je beslissing terug gaat komen, en zo hoop houden dat je ‘nee’ nog een ‘ja’ wordt. Dat wil je niet hebben. Als je nee zegt, zeg dan super duidelijk nee zodat de ander niet twijfelt aan je antwoord. Nee is nee, en ja is ja.

Leg het uit

Om ervoor te zorgen dat de ander begrijpt waarom je nee zegt, leg uit waarom je deze keuze hebt gemaakt. Zeg eerlijk waar het op staat er waarom je nee zegt, dan zal de ander het ook eerder begrijpen. En misschien ook in de toekomst minder soortgelijke verzoeken aan je doen. Tenzij je dat wel wilt: dan kun je altijd aangeven “nee, dit keer niet, want …; maar volgende keer graag!”.

Besef je wel dat je geen uitleg verschuldigd bent. Als je denkt dat de ander geen begrip zal tonen voor jouw keuze, dan is het ook oké als je gewoon heel duidelijk ‘nee’ zegt zonder uitleg. Of houd het bondig: “Ik heb andere prioriteiten” / “Het komt niet goed uit voor mij”.

Sneller nee durven zeggen door wél betrokken te zijn

Er wordt je iets gevraagd, waarschijnlijk omdat de ander er ook geen tijd voor heeft of wil maken, of de taak lastig vindt. Door jouw ‘nee’ blijft de ander met dit probleem zitten. Om je nee niet ongeïnteresseerd of onaardig over te laten komen, kun je laten merken dat je je dit beseft en wel betrokken bent. Stel vragen, denk mee in andere opties (wie kan wel doen waar jij ‘nee’ op hebt gezegd?) en toon begrip. Zo maak jij de nee-keuze, maar verandert er niks aan jullie relatie.

Laat je niet overhalen

Als de ander je een erg overtuigend verzoek doet waar je eigenlijk meteen op moet antwoorden, kan het verleidelijk zijn om als een eerste reactie maar direct ‘ja’ te zeggen. Ja is immers een makkelijk antwoord! Dit over laten halen is helemaal gemakkelijk wanneer de ander gewend is dat je ‘ja’ zegt en daar eigenlijk vanuit gaat.

Als je het lastig vindt om dan direct nee te zeggen, geef dan aan dat je er even over na gaat denken. Neem even de tijd om op een rijtje te zetten of dit iets is wat je wel of niet wilt doen, zorg dat je deze keuze voor jezelf kunt onderbouwen, en kom dan terug met een antwoord.

Leren nee zeggen door te oefenen!

Nee durven zeggen kun je leren. Heb je enorme moeite met ‘nee’ zeggen, gewoon omdat je automatisch altijd ‘ja’ zegt? Geef jezelf de volgende uitdaging:

Zeg in de komende week tegen minstens vijf verzoeken ‘nee’.

Je zult zien: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je afgaat.

Dat waren de tips! Nu is het tijd om ze in de praktijk te brengen :). Besef dat je voor jezelf kiest en waarom je nee wilt zeggen, verander je gedachten over nee zeggen, en zeg duidelijk maar betrokken ‘nee’.

Kun je nog meer tips en inspiratie gebruiken om meer voor jezelf te kiezen? Dan heb ik nog iets voor je! Bij aanmelding voor mij e-mails ontvang je gratis 30 praktische tips voor meer rust in je hoofd. Vraag ze nu aan:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

PS Wil je ook beter nee leren zeggen tegen jezelf? Wil je slimmer plannen door te KIEZEN wat je wel en niet gaat doen? In Krijg het gedaan help ik je precies daarmee, zodat je een haalbare planning krijgt met dingen die je echt graag wilt doen. Ook zit er een Nee zeggen checklist én stappenplan bij! Lees meer op de pagina:

 

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie