Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Jezelf opladen: 6 dingen die je weer energie geven


Voel je je suf, heb je even geen zin meer, ben je vermoeid? Kortom: heb je maar weinig energie? Dan is het tijd om jezelf op te laden! Jezelf opladen kan helpen om die mentale batterij weer gevuld te krijgen, waardoor je met meer rust én meer enthousiasme aan de slag kan. In dit artikel deel ik 6 dingen die mij helpen om weer meer energie te krijgen.

Maak je hoofd leeg

Een snelle, quick fix om jezelf op te laden tijdens de dag is om je hoofd even leeg te maken. Het zou zomaar kunnen dat je vermoeid bent doordat er een lange to do lijst in je hoofd zit, en een heleboel zorgen. In het artikel over je hoofd leegmaken lees hoe je deze dingen uit je hoofd zet en weer met volle focus vooruit kunt. Dit kun je bijna overal en altijd doen, dus als een vol hoofd jou een energieloos gevoel geeft, ga er dan direct mee aan de slag. Heb je het gevoel dat je daar geen tijd voor kunt maken? Lees dan mijn tips om meer tijd voor jezelf te maken.

Tip: de HEMA heeft altijd heel veel fijne notitieboekjes (check mijn favorieten), waar je je gedachten in op kunt schrijven. Of gebruik een app zoals Evernote (review).

Drink water

Voldoende vocht binnenkrijgen is superbelangrijk om je energielevel op pijl te houden. Bij een vochttekort voel je je gelijk suf en futloos. Probeer daarom sowieso altijd voldoende water op een dag te drinken.

Wanneer ik me vermoeid voel drink ik vaak even een extra glas water. Wat mij ook heel veel helpt om me energieker te voelen: gelijk nadat ik opsta 0,5 liter water drinken. Je hebt dan namelijk net heel wat uren geen vocht binnengekregen, dus dat tekort gelijk weer een beetje wegwerken geeft je energie waar je de rest van de dag van profiteert.

Tip: mijn favoriete drinkfles om meer water te drinken is de Rosti Mepal JustWater (review). Ik gebruik deze al 4 jaar dagelijks!

Opladen met meditatie en mindfulness

We staan tegenwoordig altijd ‘aan’ en we zijn altijd bezig. Even niks doen komt er niet meer van, want tijdens een moment van verveling grijpen we naar onze telefoon. Terwijl juist rust en dat even niks doen ervoor zorgt dat je hersenen alle prikkels kunnen verwerken om die mentale batterij weer op te laden. Meditatie en mindfulness kunnen helpen om wél weer vaker een stukje bewustwording te creëren. Niet voor niets zijn er allerlei onderzoeken die de positieve effecten ervan aantonen (bijvoorbeeld Grossman et al., 2004).

Meditatie

Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren doen en wat mij betreft is er niets goed of fout, als jij je er maar oké bij voelt. Vind je het lastig om zo uit het niets te gaan mediteren, dan zijn er tal van apps beschikbaar die jou daarbij kunnen helpen en dat kan ik je ook van harte aanraden. Een aantal voorbeelden:

  • Insight Timer: In deze app staan heel veel meditaties, zowel geleide meditaties als meditatiemuziek, waardoor je veel kunt afwisselen en kunt kiezen waar jij behoefte aan hebt.
  • My.Life: Deze app zoekt een geschikte geleide meditatie bij je humeur. Vul je humeur in en kies uit een aantal meditatie degene die je het meest aanspreekt.
  • Headspace: Deze app helpt je veel bij het leren mediteren, maar is na de basisstappen wel betaald.

Mindfulness

Mindfulness is eigenlijk een soort meditatie die je kunt ‘beoefenen’ op allerlei manieren. Met mindfulness wordt bedoeld dat je dingen met aandacht doet, dus heel bewust. Oftewel: ‘mindful’ ergens mee bezig zijn. En dat kan altijd en overal.

Loop bijvoorbeeld niet in gedachten een rondje, ondertussen je telefoon checkend en muziek luisterend, maar doe je telefoon en muziek weg en let heel bewust op de omgeving, de geluiden in de omgeving, enzovoorts. Je kunt dat bijna op elke situatie toepassen. Stiekem ben je – ik in ieder geval wel – enorm vaak in gedachten verzonken of bezig met je telefoon terwijl je iets aan het doen bent. Stop daar even mee en doe 1 ding, zo bewust mogelijk!

Jezelf opladen door te bewegen

Beweging is een erg fijne manier om jezelf weer even op te laden! Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging bent. Doe dat wel het liefst buiten en bij voorkeur in de natuur. Doordat er in de natuur maar weinig prikkels zijn kun je echt even je opladen.

Wandelen

De meest toegankelijke manier van bewegen is natuurlijk wandelen. Maak alleen een wandeling, met je hond of met een partner, vriend(in) of familielid. Dat kan heel kort zijn (zelfs een wandeling van 10 minuten geeft mij soms een fijne energieboost!), maar natuurlijk ook langer.

Inspannende sporten

Je kunt ook voor een wat intensievere sport gaan. De sport zelf maakt je in eerste instantie waarschijnlijk nog meer vermoeid, maar je krijgt ook een happiness boost en zult later en op langere termijn meer energie hebben. Denk hierbij aan een flinke ronde hardlopen, krachttraining doen, wielrennen of mountainbiken, een groepsles of een teamsport (maar bij die laatste twee zal je meer afhankelijk zijn van anderen of je die nu direct uit kunt voeren).

Energie krijgen van sociaal contact

Mogelijk is je energielevel laag omdat je keihard aan het werk bent geweest, of je erg druk maakt over iets wat er in je leven speelt. Sociaal contact kan dan een positief effect op je energielevel hebben, om twee redenen:

  • Doordat je praat over wat er speelt kun je het beter verwerken én beter relativeren
  • Het zorgt voor afleiding, waardoor je even niet aan werk of andere dingen denkt

Doordat je even loslaat waar je mee bezig was of dat juist heel bewust verwerkt door erover te praten, krijg je weer nieuwe energie en waarschijnlijk ook motivatie!

Zorg voor precies voldoende slaap

Niets is zo belangrijk voor je energielevel als slaap en dat weet je ongetwijfeld. Na een lange avond stappen of dat nachtje doorhalen voor de deadline ben je de volgende dag vermoeid, futloos en prikkelbaar. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het ideaal is om tussen de 6 uur en 8 uur per nacht te slapen. De kans op hart- en vaatziekten en andere ziekten, maar ook de kans op overlijden, is dan het kleinst (Cappuccio et al., 2011; Kripke et al., 2002). Zelf probeer ik altijd tussen de 7 en 7,5 uur te slapen. Lees mijn tips om beter te slapen.

Naast goede nachten maken zijn er ook onderzoeken die aantonen dat een middagdutje goed voor je kan zijn. In een eerder artikel over het middagdutje deelde ik in welke situaties dat het geval is; heb je nu een energieboost nodig, check dan zeker ook dit artikel.

Breekt jouw werkdag je op?

Kom je vaak uitgeput thuis van een werkdag, omdat je het gevoel hebt continu keihard te moeten werken? Heb je behoefte aan meer controle en overzicht in je werkdag? Heb je het gevoel dat de planning of to do lijst die je nu maakt, je niet het rust en overzicht geeft waar je behoefte aan hebt? Ik geef je graag een klein steuntje in de rug:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Cappuccio, F. P., Cooper, D., D’elia, L., Strazzullo, P., & Miller, M. A. (2011). Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. European heart journal, 32(12), 1484-1492.

Kripke, D. F., Garfinkel, L., Wingard, D. L., Klauber, M. R., & Marler, M. R. (2002). Mortality associated with sleep duration and insomnia. Archives of general psychiatry, 59(2), 131-136.

Grossman, P., Niemann, L., Schmidt, S., & Walach, H. (2004). Mindfulness-based stress reduction and health benefits A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research, 57, 35-43.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

7 gedachten over “Jezelf opladen: 6 dingen die je weer energie geven”

  1. Hoi,
    Mag ik een aanvulling doen? Ik ben het namelijk voor een groot deel eens met je post, behalve het onderdeel sociaal contact. Ik ben introvert, dat is zo ongeveer 1/3 van de Nederlandse bevolking. Voor introverten is juist het contact met andere mensen iets wat energie vreet. Voor introverten is het daarom juist fijn om zich af en toe even terug te trekken en iets alleen te doen, omdat we daar vooral van opladen. Wij introverten krijgen energie van onszelf, extraverten krijgen energie van anderen.
    Groetjes, Marijke

    Beantwoorden
    • Hoi Marijke,

      Bedankt voor je reactie! Ik schaar mezelf ook onder de introverten van het land en inderdaad, zeker als je erg introvert bent kan het dat deze tip voor jou niet werkt. Maar omdat ik tips wil geven voor een zo breed mogelijk publiek staat deze hier wel bij :-). Wel goed dat je het aangeeft want ik ben het zeker met je eens dat dit mogelijk niet voor iedereen werkt!

      Beantwoorden
    • Voeding staat er niet bij, en ik vraag me nu een beetje af waarom, want ik ben het zeker met je eens dat goede voeding ook héél veel invloed heeft op je energielevel. Goed punt dus! Bedankt voor je aanvulling!

      Beantwoorden
  2. Niet voor iedereen is 1,5 liter water drinken per dag goed. Dat is persoonlijk/hangt van een aantal dingen af.
    En pas op: je kunt ook teveel water drinken, dit is gevaarlijk!

    Beantwoorden
    • Hoi Manon, bedankt voor je reactie! Je hebt een punt, er is inderdaad geen bewijs voor die exacte richtlijn. 1,5 liter water is echter wel het advies wat door bijv. de Gezondheidsraad gegeven wordt (bron). Ik heb de tekst een beetje genuanceerd!

      Beantwoorden

Plaats een reactie