Een hoofd vol stress en onrust is niet fijn. Het zorgt ervoor dat je slechter kan focussen op wat je aan het doen bent, dat je constant aan het piekeren bent en mogelijk zelfs dat je slecht slaapt. Maar je hoofd leegmaken, hoe doe je dat? In dit artikel deel ik mijn tips om meer rust in je hoofd te krijgen.
E-book meer energie krijgen
Heb jij maar weinig energie, misschien mede dankzij alle onrust in je hoofd? Dan heb ik iets voor je: een e-book over meer energie krijgen. Meld je aan voor mijn e-mails via het onderstaande formulier en je ontvangt het e-book er gratis bij!
Je hoofd legen in een braindump
Bij een braindump schrijf je alles op wat er in je hoofd zit. Dit zorgt voor rust, want je hoofd zit waarschijnlijk vol met allerlei gedachten. Door die op papier te zetten verlaag je de stress van het alles-moeten-onthouden én zie je alles vaak helderder voor je.
Pak papier en een pen (de notitieboekjes van de HEMA gebruik ik hiervoor graag!), of je laptop (wat je handiger vindt) en zet een timer op 20 minuten. In die 20 minuten schrijf je al-les op waar je aan denkt. Het maakt niet uit of je er wel of niet iets mee moet doen, of dat je het al eens eerder hebt opgeschreven. Zorg dat al je gedachten en ideeën uit je hoofd en op papier komen te staan.
Loop je vast? Stel jezelf dan bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Waar maar ik mij druk over / waar pieker ik over?
- Wat moet ik of wil ik nog doen?
- Wat mag ik niet vergeten?
- Waarom heb ik het idee dat mijn hoofd vol zit?
- Hoe denk ik, dat ik meer rust in mijn hoofd kan krijgen?
Leg trouwens ook, wanneer je verder gaat met je dag, een papier naast je, zodat je eventuele nieuwe gedachten of zorgen ook direct op kunt schrijven.
Onrust bundelen in een piekerkwartier
Helpt het opschrijven van je gedachten niet bij het legen van je hoofd? Probeer dan eens om jezelf een vast tijdblok te geven waarop je mág piekeren. Plan een “piekerkwartier” in, een tip uit het boek Nooit meer te druk. Plan dit in op het moment of de momenten waarop jouw hoofd het meest vol zit. Bijvoorbeeld in de ochtend of in de avond.
In het geplande kwartier mag je piekeren over van alles en nog wat, maar de rest van de dag niet. Als je merkt dat je dat elders op de dag doet, stop er dan bewust mee en bedenk je dat dat wel mag in dat ene kwartier. Op die manier ga je gedachten steeds vaker naar dat kwartier verbannen, waardoor je de rest van de dag met een minder vol hoofd loopt.
Hoofd leegmaken door te bewegen
Beweging helpt ook goed bij het leegmaken van je hoofd. Zowel intensieve als wat rustigere beweging kan daarbij helpen.
Bij een intensieve sport moet je volledig focussen op deze sport, waardoor er geen ruimte in je hoofd is voor andere dingen en je die dus wel los móet laten. Als je klaar bent kun je hierdoor waarschijnlijker objectiever en met meer rust naar dingen kijken.
Ook de meer rustige vormen van beweging kun helpen bij het leegmaken van je hoofd. Wat dacht je van een wandeling of een rondje rustig joggen? Met name als dit in de natuur is zal je je hoofd goed leeg kunnen maken. Dit komt omdat er dan erg weinig prikkels zijn; je komt waarschijnlijk weinig andere mensen tegen, hoeft niet te letten op verkeer, enzovoorts. Hierdoor kun je helemaal tot rust komen.
Altijd meer rust door journaling
Een braindump werkt goed om nu direct je hoofd te legen. Maar als je merkt dat je dagelijks of wekelijks het gevoel hebt een vol hoofd te hebben, is het ook goed om wat dingen aan te passen in je routines om zo dat gevoel minder te krijgen.
Een goede gewoonte om jezelf dan aan te leren, is het bijhouden van een “journal”. Dit kan ook weer op papier of op de computer. Het idee is dat je dagelijks vijf tot vijftien minuten gaat zitten en in je journal schrijft. Hierbij kun je terugkijken op de dag (wat ging er goed en minder goed), of opschrijven waar je jezelf op dat moment het meeste druk om maakt. Het opschrijven van deze dingen is een vorm van verwerking waardoor je meer rust kunt gaan voelen!
Tip: maak journaling onderdeel van je routine. Doe het bijvoorbeeld altijd na het diner, of voordat je naar bed gaat!
Mooie boekjes voor je journal:
Rust vinden met meditatie en mindfulness
Ook meditatie en mindfulness kunnen zorgen voor meer rust in je hoofd. Ze kunnen ervoor zorgen dat je hersenen prikkels beter verwerken om zo die mentale batterij weer op te laden.
Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren doen en wat mij betreft is er niets goed of fout, als jij je er maar oké bij voelt. Vind je het lastig om zo uit het niets te gaan mediteren, dan zijn er tal van apps beschikbaar die jou daarbij kunnen helpen, zoals Insight Timer, My.Life en Headspace.
Mindfulness is eigenlijk een soort meditatie die je kunt ‘beoefenen’ op allerlei manieren. Met mindfulness wordt bedoeld dat je dingen met aandacht doet, dus heel bewust. Oftewel: ‘mindful’ ergens mee bezig zijn. En dat kan altijd en overal. Check bijvoorbeeld tijdens je wandeling niet constant je telefoon en luister geen muziek, maar let heel bewust op de omgeving, de geuren, de geluiden, etc.
Je zorgen uiten door erover te praten
Je kunt je hoofd niet alleen leegmaken door dingen op te schrijven, maar ook door erover te praten. Op deze manier gaan alle gedachten namelijk ook meer “uit” je hoofd en kun je ze dus beter loslaten en beter relativeren.
Kies iemand die jij volledig vertrouwt en praat over datgene wat ervoor zorgt dat jouw hoofd zo vol zit. Vertrouw je niemand voldoende of ben je op zoek naar goed onderbouwd advies? Schroom dan zeker niet om professionele hulp en ondersteuning te zoeken!
Minder stress door meer afleiding
Je hoofd kan ook vol zitten doordat je niet voldoende ontspannende activiteiten doet. Sta je altijd aan en ga je altijd maar door? Gun jezelf dan even pauze en doe iets gewoon omdat je dat leuk vindt.
Wat dat precies is, dat weet jij zelf waarschijnlijk het beste. Misschien laad je helemaal op van sociaal contact; dan zou een etentje of avondje uit je enorm kunnen helpen. Als je juist oplaadt van rust, neem dan eens de tijd om bijvoorbeeld een leuk boek te lezen of een grote puzzel te maken (de puzzels van Jan van Haasteren zijn altijd leuk!).
Rust vinden door niets te doen
Verder wil ik je aanraden om te proberen om vaker even niets te doen. Ik merk het zelf ook: zodra ik twee seconden niets te doen heb, grijp ik naar mijn telefoon om te kijken of ik nog een bericht heb, of te checken wat er op Instagram is geplaatst. Ik doe bijna nooit meer “niets”. Terwijl juist die momenten van nietsdoen goed zijn voor je hersenen om alle nieuwe prikkels te verwerken. Als je even moet wachten of even niets te doen hebt, pak dan dus wat vaker niet direct je telefoon maar doe gewoon even niets.
Vind je het lastig om tijd te maken voor de dingen die je rust in je hoofd geven? Lees dan ook mijn tips om meer tijd voor jezelf te maken.
Blijvend rust in je hoofd krijgen?
Ben jij uitgeput doordat het altijd héél druk is in je hoofd? Wil je meer rust en overzicht ervaren, om zo een stuk enthousiaster en energieker de dag te ervaren? Dan is mijn online training Rust in je hoofd iets voor jou. Lees er meer over op de training pagina:
Meer energie om rust in je hoofd te krijgen
Heb jij maar weinig energie, misschien mede dankzij alle onrust in je hoofd? Dan heb ik iets voor je: een e-book over meer energie krijgen. Meld je aan voor mijn e-mails via het onderstaande formulier en je ontvangt het e-book er gratis bij!
Hoi Linda!
Dit is een artikel om in te kaderen (of een samenvatting ervan :-) )
Ik doe regelmatig braindumps, maar soms zit ik vast. Goed idee, die vragen van jou. Ik noteer ze en ga ze uitproberen! Bedankt.
Groetjes
Lynn
Hoi Lynn, bedankt voor je reactie en leuk om te horen!! Hopelijk gaan de vragen je helpen om meer op papier te krijgen :-)!
Hallo, goed artikel dit! Maar ik heb veel van die dingen al een aantal keer geprobeerd. Maar bij mij werkt het niet echt. Ook bijv bij dat piekerkwartier, ik kan dan een kwartier over alles piekeren maar daarna kan ik de gedachte alsnog niet stopzetten en blijven ze doorgaan. Ik heb ook niet heel veel anders om aan te denken behalve mijn problemen die van andere. Ik probeer meer dingen echt te doen als afleiding maar dat werkt ook niet echt. Al die negatieve gedachtes lukt niet om stop te zetten. En als ik al iets doe waar andere mensen bij zijn, voelt het voor mij ongeveer alsof ik een marathon heb gelopen. Ik kan gewoon niet echt tegen al die prikkels meer en ik merk ook veel meer geluiden, kleuren, beweging enz. Daar kan ik me echt aan ergeren terwijl ik dat eerst helemaal niet zo had. Heb je misschien een tip om beter met al die prikkels om te gaan of je er minder aan te ergeren? Dingen opschrijven probeer ik wel maar lukt ook niet helemaal omdat ik niet goed weet hoe je je gevoelens moet omschrijven en omdat ik bang ben dat andere het lezen wat ik heb opgeschreven.
Jouw website is trouwens erg handig met goede tips!
Hoi Jeanine, dat is vervelend om te horen! Ik ben verder niet geschoold op dit gebied, maar wat betreft de piekergedachten is het misschien interessant om eens te kijken of meditatie iets voor je is (als je dat nog niet gedaan hebt). Het klinkt heel zweverig maar eigenlijk ben je dan heel bewust bezig met even nergens aan denken, en er zijn veel onderzoeken die daar de positieve effecten van hebben aangetoond. Misschien krijg je door daarmee te oefenen wat meer controle over je gedachten! Waarschijnlijk niet meteen, maar na een tijdje. Wat betreft het opschrijven, het is inderdaad lastig als je jezelf niet helemaal durft te uiten. Misschien kun je zoeken naar een manier die je wel veilig genoeg vindt? Zoals het typen in een document en het document vervolgens niet opslaan, of het opschrijven en daarna gelijk door de papierversnipperaar halen? Of schrijven in een notitieboek wat je uit kunt vegen, zoals een Greenbook.
Bestudeer het stoïcisme. Dit helpt je echt om om te gaan met het leven.
Als je een tuin hebt: snoeien, dode struikjes uitgraven etc: verstand op nul en gaan met die banaan. Je knapt er geestelijk enorm van op
Neem de tijd om gezond en vers eten te bereiden: het snijden van groenten zonder tijdsdruk, werkt zeer meditatief
Tekenen, kleuren, muziek luisteren, bewegen op de muziek, meezingen. Negatieve gedachtes krijg je vlot weg als je meezingt. Het luisteren naar muziek, dansen/bewegen/meezingen produceert dopamine en serotonine, waardoor je je beter voelt.
Relativeren: alles gaat voorbij (daar komt het stoïcisme ook om de hoek kijken). Google hiervoor op ‘stoicisme’ en ‘stoa’.
Hoi Kitty, bedankt voor je mooie aanvulling op mijn blogartikel! Allemaal top dingen om te doen om rustiger te worden en je beter te voelen.