Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Tijd maken: zo krijg je meer vrije tijd voor jezelf


“Was er maar meer tijd in een dag!!” “Als X anders zou zijn, DAN zou ik veel meer tijd maken voor mezelf” “Als X straks voorbij is, dan heb ik meer vrije tijd”. Klinkt dat als dingen die jij tegen jezelf zou zeggen? Sterker nog: roep je ze misschien al JAREN, maar komt dat moment waarop je wél meer tijd voor jezelf kunt maken op de één of andere manier nooit?! Dat is niet zo gek, maar het is dan nu wél tijd om daar iets aan te veranderen. In dit artikel lees je waarom deze gedachten echt niet gek zijn, en hoe je nu wél eens wat aan je situatie kunt gaan veranderen.

Waarom je nu niet meer vrije tijd voor jezelf hebt

Als je dit aan het lezen bent, durf ik te zeggen dat je tijd voor jezelf best wel belangrijk vindt. Je zou er niet voor niets meer van willen hebben. Maar waarom HEB je het dan nog niet? Of in ieder geval: niet zoveel als je zou willen? Nou, da’s echt niet zo gek hoor…

Urgente taken en belangrijke taken

Of je ’t nou bewust doet of niet, je bent de hele godganse dag prioriteiten aan het stellen. Want er zijn eindeloos mogelijkheden in wat je kunt doen op een dag, en toch kies jij voor de dingen die jij doet. Nogmaals: of dat nou bewust is of niet, je kiest ALTIJD.

En als je prioriteiten stelt, dan maak je ook weer bewust of onbewust vaak de afweging op basis van of iets urgent is en of iets belangrijk is. Als iets urgent is, dan moet het snel gebeuren. Het heeft een deadline (en die kan ook zijn: ZO SNEL MOGELIJK). Als iets belangrijk is, dan draagt het iets bij aan je doelen, je waarden of je verantwoordelijkheden. Het helpt je verder.

Maar zoals de Amerikaanse president Eisenhower ooit zei:

“Wat urgent is, is zelden belangrijk, en wat belangrijk is, is zelden urgent”

Niet voor niets is de Eisenhower matrix gebaseerd op deze uitspraak. Je laat vaak de urgente dingen voorgaan, die zijn immers urgent, waardoor belangrijke dingen soms iets te vaak op de tweede plek komen.

En laat zoiets als “meer tijd voor jezelf” nou net wél belangrijk zijn, maar eigenlijk nooit urgent.

Behulpzaamheid: een kracht en een valkuil

Het is de natuur van de mens om anderen te willen helpen. Niet voor niets hebben talloze experimenten aangetoond dat we sociaal contact nodig hebben – het is één van de belangrijkste levensbehoeften. En als je partner/kind/collega/vriend(in)/familielid/noem het maar op aan je vraagt of je iets kan doen, dan doe je dat, toch?! En sterker nog: misschien hoeven ze het niet eens te vragen. Jij staat al klaar zonder dat daar een vraag voor nodig is.

En dat is een prachtige en goede eigenschap, want daardoor word je waarschijnlijk enorm gewaardeerd door de mensen om je heen. Maar het kan ook een valkuil zijn. Want als je altijd maar voor anderen klaar staat, wanneer ben JIJ dan aan de beurt?! Wanneer komt dan het moment dat je tijd MAG maken voor jezelf? Komt dat moment wel? Want er is altijd wel IETS wat je voor anderen kunt doen…

Vrije tijd voor jezelf voelt niet ‘nuttig’

Er moet eigenlijk nog een boodschap gedaan worden. Nog een wasje gedraaid. Nog een klant teruggebeld. Nog een kastje opgeruimd. Oh, en die ene e-mail moet je eigenlijk ook nog even beantwoorden. Dat is allemaal toch veel belangrijker dan dat jij jezelf even “vrij” geeft?! Immers zorgen al die taken voor resultaat: het huis is meer op orde, de klant is tevreden, je mailbox is bijgewerkt… En wat levert  “tijd voor jezelf” nou echt op?!

Betrap jij jezelf wel eens op die gedachten, en zie je tijd voor jezelf niet als “belangrijk” genoeg? Dan is het helemáál logisch dat het onderaan de to do lijst komt. Immers gaan nu alle urgente EN alle belangrijke taken voor.

Maar tijd voor jezelf is ABSOLUUT belangrijk. Dus zie het ook als iets belangrijks! Lees maar verder… ;-)

Waarom tijd vrij maken voor jezelf wél belangrijk IS

Denk jij af en toe: ach, ik kan die tijd voor mezelf wel even overslaan. Of DENK je er iets te vaak niet eens over na om tijd voor jezelf te maken? Dit is waarom je van gedachten moet veranderen.

Ontspannen versus inspannen

Zie je lichaam eens als een levensgrote batterij. Die batterij verbruikt de hele dag energie. En aan het eind van de dag is de batterij leeg en moet hij weer opgeladen worden.

Als je je inspant, productief bent, hard werkt, dan verbruik je je batterij heel snel. Denk maar aan je mobiele telefoon: als je die de hele dag gebruikt, dan gaat de batterij véél sneller leeg dan wanneer je ‘m aan de kant laat liggen.

Maar als je dé hele dag hard werkt en nooit je eigen batterij wat rusttijd geeft (in de vorm van slaap óf ontspanning), dan put je jouw batterij uit en geef je ‘m niet de tijd zich weer helemaal op te laden voor de volgende dag. 

Is dat hoe je om wilt gaan met jouw batterij? ‘M altijd maar uitputten?

Zet eerst zelf het zuurstofmasker op

Een ware vliegtuigwijsheid: als je met je kinderen vliegt, zet dan éérst zelf het zuurstofmasker op, en zet het daarna bij je kind op. Waarom zeggen ze dat altijd?

  1. Het is onze natuur om eerst anderen te willen helpen – dat las je al eerder in deze blog. Als ze dat dus niet zouden zeggen in het vliegtuig, zouden mensen geneigd zijn om éérst hun kind te helpen.
  2. Als je éérst de ander helpt, dan heb je zelf geen zuurstof waardoor je op een gegeven moment de ander niet KUNT helpen.

Snap je al waar ik naartoe wil… Als jij jezelf steeds maar uitput om anderen te helpen, dan help je anderen terwijl je eigen zuurstof op is. Als jij éérst jezelf zou helpen, dan kan je vervolgens ook veel beter presteren en anderen helpen!

Je bent het gemiddelde van de mensen om je heen

Heh, wat?! Nou – het zit zo. Mensen zijn groepsdieren. En ze doen elkaar na om ‘bij de groep’ te horen. Dat heb je zelf ongetwijfeld, bewust of onbewust, ook al vaak genoeg gedaan in je leven. Dat betekent dat jij je heel veel gedraagt zoals de mensen om je heen. Je kopieert letterlijk hun gedrag – zo werken mensen. 

Wat betekent dat? Dat betekent enerzijds dat het best wel kan, dat de mensen om je heen óók nooit tijd voor zichzelf maken en altijd maar druk druk druk zijn. En anderzijds betekent het, dat als jij een verschil maakt en iets anders gaat doen, je daar ook weer anderen mee beïnvloedt. Als je nu alleen maar bezig bent en nooit tijd voor jezelf neemt, dan nemen bijvoorbeeld je kinderen dat over. Is dat wat je wilt dat ze over nemen? Wees zelf het verschil dat je wilt maken (nog zo’n mooie wijsheid ;-) ).

Voor jezelf kiezen geeft zelfvertrouwen

Als je altijd maar doet wat anderen verwachten, of wat je dénkt dat anderen verwachten, dan heb je misschien ook wel eens het gevoel dat je zelf niet in controle bent. Dat je zelf niet de touwtjes in handen hebt. Dat je geleefd wórdt. Dat de tijd voorbij vliegt maar wat DOE je nou eigenlijk?!

Stel je nou eens voor dat je een verandering maakt. Dat je WEL bewust tijd voor jezelf gaat maken. Dan maak jij bewust dat plan, en je doet het ook. Dat geeft een gevoel van controle. En hoe meer je dat doet, hoe beter dat voelt. Hoe meer je het idee hebt zélf de touwtjes in handen te geven. En dát geeft zelfvertrouwen.

Wat IS vrije tijd voor jezelf?

Oké, Linda, ik snap het. Ik moet meer tijd voor mezelf maken. Maar WAT doe je dan?

Goede vraag. Héél goede vraag.

Maar het antwoord is lastiger. Er is namelijk niet iets wat per se wel of niet onder “vrije tijd” of “tijd voor jezelf” valt.

Het idee van tijd voor jezelf en ontspanning is namelijk dat je vooral niets MOET doen. Dat je doet waar je zin in hebt. Waar je behoefte aan hebt. Dat je even niet denkt aan je planning of to do lijst – maar aan jezelf. Waar heb je ZIN in? Wat gaat je helpen om de spanning weg te nemen?

Dat kan bijvoorbeeld zijn je hoofd leegmaken tijdens een intensieve sportsessies. Maar dan kan ook zijn dat je eigenlijk weer eens tijd maakt voor een hobby. Of dat je iets creatiefs gaat proberen wat je vroeger altijd zo leuk vind. Of dat je een uur in bad gaat liggen. Of dat je aan de slag gaat met dat ene doel wat je wil bereiken (maar dan ECHT omdat je er zin in hebt en niet omdat je het ‘moet’!!)

In Krijg het gedaan deel ik alle soorten ontspanning die er zijn en hoe je slim kunt ontspannen na een dag waarop je je batterij hebt leeggemaakt. Ook krijg je hierbij gratis als extra een PDF download met 140+ dingen die je kunt doen om te ontspannen (maar die je dus vooral niet MOET doen!)

Wanneer en hoe vaak moet je meer tijd voor jezelf maken?

Dus, tijd voor jezelf is belangrijk. En het is helemaal afhankelijk van het moment, wat “tijd voor jezelf” precies inhoudt. Maar WANNEER maak je dan tijd voor jezelf? En hoe vaak?

Ook daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. De ene persoon heeft er meer behoefte aan en meer van nodig dan de ander. Net zoals de batterij van de ene telefoon sneller leeg gaat dan van de andere telefoon. 

Maar wat ik wel kan zeggen is dit: tijd voor jezelf maken zou wel iets moeten zijn wat vast in je week zit. Maak in ieder geval één keer per week tijd voor jezelf. En probeer verschillende dingen uit om te kijken wat jij een fijn moment vindt en van hoe regelmatig je het meest ontspannen bent.

Ook wil je JUIST tijd voor jezelf maken als je in een hele drukke periode zit. Zodat je alle stress kunt afwisselen en die kunt weghalen tijdens dat moment van vrije tijd. Juist in de periode dat het het meest verleidelijk is om het over te slaan, heb je het ‘t hardst nodig!

Tijd voor het laatste puzzelstuk: HOE maak je dan tijd voor jezelf – zelfs als het druk is?!

Hoe maak je meer vrije tijd voor jezelf?

Tijd voor het laatste, maar misschien wel belangrijkste onderdeel van dit blogartikel. Want tijd willen maken voor jezelf is één ding, het DOEN is natuurlijk iets heel anders. Zo ga jij aan de slag!

Bepaal je prioriteiten

Aan het begin van dit artikel had ik het al over de Eisenhower matrix om prioriteiten te stellen, en over belangrijke en urgente dingen. Nog even een terugblik:

  • Iets wat urgent is, moet zo snel mogelijk gebeuren. Het heeft een deadline en je kan het beter gisteren dan morgen doen.
  • Iets wat belangrijk is, draagt iets bij aan je doelen, je waarden of je verantwoordelijkheden.

En iets wat belangrijk is, hoeft natuurlijk niet urgent te zijn. Als je het tot hier in dit artikel hebt geschopt, dan vermoed ik dat zoiets als “rust” of “ontspanning” voor jou belangrijke waarden zijn. Of juist “levenslust”, “groei” of “inspiratie” – allemaal dingen die beter worden als je af en toe even de rem indrukt en tijd voor jezelf maakt. Bij Krijg het gedaan krijg je een waardenlijst met 200+ mogelijke waarden om beter prioriteiten te stellen.

Als je weet wat er voor jou belangrijk is, maakt dat het een stuk makkelijker om daar voorrang aan te geven. Het is niet dat je zo maar tijd voor jezelf wil – je wil tijd voor jezelf omdat je weet dat je meer levenslust hebt als je niet altijd maar doorgaat en dingen moet.

Plan tijd voor meer vrije tijd

Belangrijke dingen moet je inplannen, anders gebeuren ze niet. Zo simpel is het. Want er zijn altijd genoeg urgente dingen te verzinnen. Als je meer tijd voor jezelf wil, dan is het belangrijkste wat je kunt doen: héél bewust die tijd ook ECHT vrijmaken. Zet het op de planning of in de agenda zodat er een moment komt dat je het moet gaan doen. Geef liefst de belangrijke dingen voorrang op de urgente dingen – en dan krijgt vrije tijd dus óók voorrang.

Stop met andere dingen

“Ja maar mijn dagen zijn al vol, daar past geen vrije tijd bij.” Gaan jouw gedachten daar naartoe als je het stuk hierboven leest?

Dan héb je helemaal gelijk. Als je nu je dagen vult zonder vrije tijd, dan is dat iets extra’s wat erbij komt. Maar de oplossing daarvoor is ook vrij simpel: dan moet je dus stoppen met iets anders.

Wat is iets wat je doet, maar wat je zou categoriseren als niet belangrijk? Of in ieder geval minder belangrijk dan vrije tijd? Stop daarmee. Zeg er nee tegen.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In Krijg het gedaan help ik je stap voor stap met keuzes maken en nee zeggen tegen dingen – of je nou ‘nee’ moet zeggen tegen anderen of tegen iets wat je van jezelf verwacht. Ook vind je in mijn artikel over nee zeggen al wat eerste tips.

Stop met lanterfanten

Eén van de dingen die je kunt doen om heel makkelijk meer tijd te maken, is door te stoppen met “lanterfanten”. En daarmee bedoel ik: doelloos door social media scrollen, eindeloos tv kijken, steeds maar je telefoon erbij pakken… Allemaal dingen die je (bijna) automatisch doet, maar die je niet eens per se wilt doen en die al helemaal niet belangrijk én ook niet urgent zijn.

Als je jezelf betrapt op scrollen op social media, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet van plan was, STOP dan. En vraag jezelf: ga ik me echt goed voelen om hier nog een kwartier aan te besteden?

Besef ook dat hoe je je vandaag gedraagt, de basis is voor wat je morgen gaat doen. Je herhaalt dezelfde gewoontes. Je kunt wel zeggen dat je “morgen minder op social media gaat kijken” maar we weten allemaal dat het niet zo werkt. Dus stop zodra je jezelf erop betrapt en ga werken aan dit soort dingen zo min mogelijk doen. Wedden dat je opeens wél meer tijd hebt om BEWUST aan jezelf te besteden?!

Lees ook mijn tips tegen afgeleid worden.

Maak een haalbare planning

Eén van de redenen waardoor je misschien nu niet toekomt aan vrije tijd, is omdat je van alles had gepland voor een dag, maar het op de één of andere manier NOOIT lukt om alles op die ene dag te doen. De reden: je planning is niet haalbaar.

Als je een haalbare planning hebt, dan is het veel makkelijker om te doen wat je wilt doen én daarna meer ruimte te hebben voor ontspanning, want je bent niet steeds maar achter de feiten aan aan het rennen.

Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt hier helemaal gratis de checklist haalbare planning bij. Houd deze elke dag even naast je planning, om ervoor te zorgen dat je jezelf niet overbelast en dus de ruimte houdt voor vrije tijd:

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Krijg dingen gedaan en heb meer tijd voor vrije tijd

Heb jij moeite met gedaan krijgen wat je wilt doen? Ben je best tevreden over je planning vaardigheden, maar lukt het op de een of andere manier toch niet? Wil je bewuster je tijd besteden? En dáárdoor meer tijd OVER houden, in plaats van altijd maar tijd tekort komen? Dan is Krijg het gedaan iets voor jou.

Krijg het gedaan is een online cursus waarbij ik je in 6 modules help om ALLES gedaan te krijgen wat je wilt doen. Het is een uitgebreide cursus, waarbij ik ook een module besteed aan energie (en ontspanning is daar een onderdeel van). Ook dingen als plannen, productiviteit en mindset komen aan bod. Wil jij de manier waarop jij je tijd indeelt nu eens écht veranderen? Dan is deze cursus iets voor jou. Iets wat je jezelf mag gunnen net zoals je jezelf vrije tijd mag gunnen. Weet je nog: eerst zelf het zuurstofmasker opzetten ;-). Lees meer op de cursus pagina:

 

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie