Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Een planmethode kiezen: waar op letten?


Er zijn ontzettend veel manieren om een planning te maken en de ene manier is niet per se beter dan de andere. Een planmethode kiezen is heel persoonlijk. Het gaat vooral om 1) wat je zelf fijn vindt en 2) wat je met je planning wilt bereiken. Dat eerste is vooral een kwestie van proberen en testen om te ontdekken wat jou het beste helpt. Maar met dat tweede kan ik jou wel een handje helpen! Wat kan er met elke planmethode? Dat ga ik je vandaag vertellen, zodat je kunt bepalen welke planmethode jij het beste kunt kiezen.

Planning apps kiezen gids

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis de Planning app kiezen gids!

Zoek je een geschikte planning app, maar weet je niet welke het beste bij jou past? Lees waar je over na moet denken én mijn vergelijking van 5 apps op 11 onderdelen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de gids:

 

De belangrijkste keuze: plannen op papier of online

Grofweg kun je alle planmethodes indelen in twee categorieën: je plant op papier of online. Beide hebben duidelijk een aantal voor- en nadelen. Ik wil je daarom adviseren om eerst te bepalen of het voor jou het meest handig is om op papier te plannen of juist online. Dat kan op basis van de keuzes hieronder.

Planmethode voor korte termijn of lange termijn

Om te bepalen of je het handigste een planning op papier of online kunt maken, is het goed om na te denken over of je graag voor de korte of juist lange termijn wilt plannen.

Wil je op korte termijn plannen en is het voor jou vooral belangrijk dat je makkelijk in kunt zien wat je precies wilt doen? Dan is een planning op papier ideaal, want deze kun je naast je leggen en zo heb je dan constant inzicht in wat je ook al weer wilde doen.

Planmethode voor de korte termijn… Op papier

Wil je juist liever op de lange termijn plannen en bijvoorbeeld ook al dingen in kunnen plannen voor volgende maand? Dan is juist een online planning handiger, want hierbij kun je deadlines in de toekomst stellen, snel veel taken toevoegen en deze taken ook gemakkelijker organiseren dan op papier.

Planmethode voor de lange termijn… Online

Altijd bij je planning kunnen

Een andere manier om te bepalen hoe jij het beste kunnen plannen is door te kijken naar hoe je de planning praktisch wilt gebruiken en welke functionaliteiten de planmethode moet hebben. Een belangrijk onderdeel hierbij is om te kijken naar of je altijd bij je planning wilt kunnen. Wil jij iets op je planning kunnen zetten terwijl je op een feestje staat of een ronde aan het hardlopen bent, en je iets bedenkt? Dan kan een online methode erg handig zijn, omdat er dan vaak apps beschikbaar zijn waarmee je een taak direct toe kunt voegen.

Altijd bij je planning kunnen… Online

Creatief zijn met je planning

Een andere afweging is of je graag creatief met je planning om wilt kunnen gaan. En nee, dan bedoel ik niet per se dat deze er supermooi uit moet zien en dat er met stickers, stempels en washi tape gewerkt moet worden. Ik bedoel dat je wellicht graag “vrij” wil zijn om te doen in je planning wat je wilt, en bij een online tool zit je toch vast aan de manier waarop de tool werkt. Wil je dus kunnen strepen, pijlen trekken en diagrammen maken; dan is een planning op papier voor jou waarschijnlijk het meest ideaal.

Vrij zijn om je planning te gebruiken zoals je wilt… Op papier

Planmethode kiezen afhankelijk van het werk dat je doet

Als je dagelijks werkt op een computer of laptop dan heb je een online planning altijd gemakkelijk bij de hand. Maar als je bijvoorbeeld een planning wilt maken voor het huishouden, of een baan waarbij je niet per se altijd achter de computer zit, of je studie waarvoor je misschien graag juist leert vanuit je boeken en papieren, dan kan een online planning ook juist onhandig zijn. Dan moet je bewust een apparaat erbij pakken om je planning te bekijken (en dat kan je ook weer afleiden van waar je mee bezig was!) Kijk dus ook naar wat voor taken je wilt doen bij het kiezen voor plannen op papier of online.

Veel werken zonder laptop of computer… Op papier

Planmethode waarbij je kunt samenwerken

Nog zoiets: werk je vaak in teams (bijvoorbeeld bij groepsopdrachten voor je studie of projecten voor je werk) en wil je dat jullie samen bij de planning kunnen en hierin kunnen werken? Dan raad ik aan om online de planning te maken. Veel tools bieden namelijk automatisch de mogelijkheid om mensen toe te voegen aan je planning.

Samenwerken met anderen aan de planning… Online

Dat waren ze! Hopelijk kan dit je helpen om te kiezen voor een planning op papier of online.

Mogelijkheden per planmethode

Heb je een keuze gemaakt voor het plannen op papier of online? Dan vind je hieronder een handig overzicht van een aantal mogelijke planmethodes voor papier en online plannen, waarmee je kunt bepalen welke specifieke planmethode voor jou geschikt is. Per planmethode heb ik aangegeven hoe goed ik vind dat de tool voor iets geschikt is (van 1 tot 3 sterren). Klik op de naam van de planmethode om een uitgebreider artikel erover te lezen!

Op papier

  1. Bullet journal methode
  2. 3-taken-lijst
  3. Getting things done
  4. Productiviteitsninja
  5. 18 minuten methode
  6. Hema desk planner

(De nummers hierboven corresponderen met die hieronder. Alles in de kolom ‘1’ in de onderstaande tabel gaat dus over de bullet journal methode!)

 123456
Prioriteiten stellen ********* 
Nieuwe taken makkelijke verwerken*** **** *
Uitgebreid & compleet*********  
Vrij om zelf in te delen**********  
Snel om in te vullen***  ****
Makkelijk overzicht **  ******
Ook voor na vandaag plannen******** **
Ideeën opslaan*** ******  

Online

  1. Todoist
  2. Wunderlist
  3. Getting things done
  4. Productiviteitsninja
  5. Trello
  6. Excel maandplanning

(Ook hier corresponderen de nummers hierboven met die hieronder. Alles in de kolom ‘1’ in de onderstaande tabel gaat dus over Todoist!)

 123456
Prioriteiten stellen******* **
Nieuwe taken makkelijke verwerken*********** 
Grote hoeveelheid taken organiseren************  
Uitgebreid & compleet********* 
Samenwerken******  *** 
Veel zelf kunnen inrichten*****  ** 
Deadlines en herhaalde taken*****  **
Werken met tijds-inschattingen*    ***
Ideeën opslaan********* 
Kosten***??*****

Een planmethode kiezen is niet definitief

Als laatste wil ik je nog het volgende meegeven: je kiest een planmethode echt niet per se voor altijd, dus laat het kiezen van een methode er niet voor zorgen dat je het uitstelt om een planning te maken. Kies ergens voor, probeer het een paar weken en als het niet bevalt kun je natuurlijk ook gewoon weer iets anders proberen!

En wil je online plannen? Dan heb ik nog iets voor je! Ontvang gratis de planning app kiezen gids:

Planning apps kiezen gids

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis de Planning app kiezen gids!

Zoek je een geschikte planning app, maar weet je niet welke het beste bij jou past? Lees waar je over na moet denken én mijn vergelijking van 5 apps op 11 onderdelen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de gids:

 

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Een planmethode kiezen: waar op letten?”

  1. Nuttige tips !
    Ik combineer het vaak :) mijn planning + to do list maak ik op papier, maar herinneringen aan bepaalde deadlines zet ik als herinnering in mijn agenda in mijn telefoon ????

    Beantwoorden

Plaats een reactie