Oké, laat ik beginnen met dat dit ontbijtje er alles behalve fotogeniek uitziet. En als je nog nooit havermoutpap hebt gegeten, zul je als je dit voor het eerst maakt vast denken “IEK, wat heb ik nu gemaakt??”. Maar geloof me, als je eenmaal aan de smaak en structuur gewend raakt is dit een perfect ontbijt (vind ik dan)!
Waarom dit ontbijt heel gezond is
Ja, want dat is het. Nu ben ik geen voedingsexpert, maar heb ik laatst wel (eindelijk!) het boek de Voedselzandloper uitgelezen. In dit ontbijt zitten volgens dat boek alleen maar dingen die goed voor je zijn. Geen betere manier om de dag te starten dus! Ik heb geen moeite met elke dag hetzelfde ontbijt eten, dus waarom niet elke dag een goede start maken met een heel erg gezond ontbijt?
Havermout is zo goed voor je omdat het veel vezels bevat. Die zijn goed voor je darmen en zorgen over dat suikers minder snel in je bloed worden opgenomen, zodat je bloedsuikerspiegel niet hard stijgt (ook wel de sugar rush na het eten van iets zoets). Hierdoor kun je er van afvallen volgens de Voedselzandloper. De havermelk is plantaardige melk, wat beter voor je schijnt te zijn dan koemelk omdat het voor je lichaam moeilijk is om dit af te breken, het niet goed voor je darmen is en omdat koemelk het risico op bepaalde ziekten kan verhogen.
Fruit in het algemeen houdt je bloedvaten gezond en vermindert de kans op ziekten en sterfte. Ook (maar dit geldt vooral voor rood en blauw fruit) remt het huidveroudering af. In fruit zitten veel suikers, maar ook veel vezels, waardoor het niet voor een suikerpiek zorgt (en dus gezond is). Het beste is trouwens altijd om fruit met schil te eten, want daar zitten heel veel gezonde dingen verstopt.
Hele pure chocolade verlaagt je bloeddruk, zorgt ervoor dat suikers goed worden opgenomen en vermindert kans op hart- en vaatziekten. De chocolade die je hier in je ontbijtje stopt is dagelijks genoeg om dit effect te bereiken :-). Walnoten bevatten veel goede vetten (het is een van de gezondste noten), zijn goed voor je hart- en bloedvaten en hersenen, en verminderen de kans op een hartaanval. Kaneel en heel veel andere kruiden verminderen het risico op ziekten als kanker, dementie of diabetes.
Dit heb je nodig voor je havermout
- Havermout
- Havermelk
- 1 appel
- Snufje kaneel
- 20g pure chocolade (+70%)
- 5 walnoten in stukjes
Ik heb bewust geen hoeveelheden bij de havermout en havermelk gezet. Dit omdat ik dit zelf altijd op gevoel toevoeg. Hou je van fruit en een zoete smaak, dan voeg je in verhouding tot de appel wat minder havermout en havermelk toe (daar zou ik mee beginnen als je nog niet gewend bent aan havermout eten). Mag dat fruit wat meer naar de achtergrond verdwijnen, dan voeg je meer havermout en havermelk toe. Ik laat deze twee dingen gewoon naast het fornuis staan zodat ik op elk moment wat kan toevoegen als dat nodig is.
Oh, en voor wie niet van superpure chocolade houdt: ik ook niet, maar als je hem smelt in de pan met iets zoets als appel smaakt het niet meer zo bitter maar gewoon naar zoete chocolade!
Hoe maak je je havermout?
- Snij de appel in kleine stukjes.
- Zet een pan op het vuur met de appel en wat havermelk. Ondertussen kun je beginnen met het toevoegen van de havermout, kaneel en walnoten aan het mengsel. Ik breek de walnoten gewoon boven de pan in stukjes.
- Zodra de havermelk kookt moet je goed blijven roeren, zodat je mengsel niet aan de bodem blijft plakken. Is het droog en blijft het wel (bijna) plakken, voeg dan extra melk toe, en is het heel dun voeg je extra havermout toe.
- Breek de chocolade ook in stukjes boven de pan.
- Blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is.
- Tada, klaar!
Als je wilt kun je het nu nog garneren met kokos en walnoten, zoals ik op de foto heb gedaan. Ook kun je kokos al eerder door het mengsel toevoegen als je dat lekker vindt. Verder kun je dit recept ook verdubbelen om er twee dagen van te eten. Als je veel havermout toevoegt kun je er sowieso wel twee dagen van eten. Zodra het is afgekoeld kun je het dan in de koelkast bewaren!
Wat eet jij altijd als ontbijt?
Voor dit artikel maakte ik gebruik van informatie uit de Voedselzandloper.
Dit artikel bevat affiliate links, bekijk mijn disclaimer.
Ik eet de laatste tijd ook steeds havermout, maar dan met kwark en rozijnen. Ook wel aardig gezond dacht ik, maar ik ben zeker geen expert op dat gebied :’)
Oh dat kan ook inderdaad! Zelf vind ik havermout met kwark/yoghurt niet zo lekker, dan kies ik meestal voor granola voor erbij :-)
Ha, een mede-havermoutfanaat! :) Deze versie met pure chocolade heb ik nog niet geprobeerd, maar klinkt ontzettend lekker!
Jeej! Zeker proberen :-)
Het ziet er inderdaad erg apart uit, maar appel en chocolade? Dat moet lekker smaken :)
Ja misschien niet de meest voor de hand liggende combi maar erg geslaagd wat mij betreft ;-)
Ziet er heerlijk uit, mijn havermout favoriet blijft voorlopig nog havermout met banaan en pindakaas (met wat walnootjes).
Oh dat lijkt me ook lekker! Met pindakaas heb ik nog nooit op, dat moet ik ook eens proberen!
Ik hou zelf niet zo van havermout als ontbijt, doe mij maar boterhammen. Mooie blog heb je!
Ieder zijn ding toch?! En dankjewel! :-)
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ben dol op verschillende havermout ontbijtjes ontdekken
Oh leuk, dan moet je dit zeker eens proberen!
Oeh, dit klinkt lekker! Ik ben dol op nieuwe smaken en combinaties uitproberen voor ontbijt!
Zeker dit eens proberen dan :-)
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo’n havermout fan ben. Maar dit klinkt toch best wel lekker! Misschien toch maar eens proberen :)
Ik moest er ook heel erg aan wennen, maar zo smaakt het eigenlijk gewoon vooral naar chocolade, dus ik denk dat dit wel een goed recept is om het eens te proberen!
Jaaaa, nu al zin in morgenvroeg om dit te maken. Lekker lekker!