Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Rustiger aan doen? 7 dingen die ik doe voor rust in m’n hoofd


Ben jij altijd druk-druk-druk? En heb je jezelf al vaak genoeg voorgenomen om het rustiger aan te doen – maar komt het er eigenlijk nooit van? Je bent écht niet de enige. Ik ben zo’n over-ambitieus-nieuwsgierig-enthousiast-perfectionistisch iemand die altijd van alles wilt, en héél bewust keuzes moet maken en prioriteiten moet stellen om mijn bordje niet véél te vol te leggen. En daarom doe ik dat ook (zo goed als mogelijk ;-) ). En als ervaringsdeskundige wil ik graag mijn tips voor rustiger aan doen met je delen! Tips voor als je wéét dat je het rustiger aan wilt doen, maar dat niet genoeg doet naar jouw zin…

Kleine disclaimer: als je merkt dat je langdurig niet meer tot rust komt en last hebt van stressklachten, neem dan vooral contact op met je dokter. En doe dat liever te vroeg dan te laat!

Wat IS rustiger aan doen voor jou?

First things first. Wat is “rustiger aan doen” voor jou? Voor iedereen kan dat net even iets anders betekenen en een andere inhoud hebben. De één vindt het heerlijk rustig om de hele dag thuis aan te rommelen, de ander wordt op zo’n dag ongelofelijk onrustig van het “stil zitten”. De één komt volledig tot rust tijdens een lange boswandeling, en de ander ziet dat als iets wat hij nóóit voor z’n plezier zou doen.

Dus voordat je aan de slag gaat met “rustiger aan doen”, vraag jezelf eens: wat is dat voor mij, rust?!

Of draai het eens om…

Vind je het lastig om die vraag te beantwoorden? Draai hem dan om. Waarom voelt het nu niét alsof het rustig is? Wat is druk voor jou? En ga dan het tegenovergestelde doen om tot rust te komen.

Het kan bijvoorbeeld voor jou heel onrustig en druk voelen omdat er heel erg veel afspraken gepland staan in je agenda. Het “rustiger aan doen” kan dan betekenen dat je je agenda vaker vrijhoudt en meer ruimte maakt voor je eigen planning in plaats van al die afspraken.

Het kan voor jou ook heel erg onrustig en druk voelen omdat je de hele dag bezig bent met allerlei kleine taken, die als “brandjes blussen” voelen. Het rustiger aan doen kan dan betekenen dat je eens een hele dag de tijd neemt voor één project.

Voor mij: onrust = chaos in mijn hoofd

Voor mij staat onrust en drukte gelijk aan dat het een chaos in mijn hoofd is. Ik ben als een kip zonder kop bezig en voel me gestrest, of ik loop volledig vast en ben niet productief meer.

Voor mij houdt “het rustiger aan doen” dan ook voornamelijk in: zorgen dat ik rust in mijn hoofd krijg, mezelf niet gek maak, en ondanks alles wat ik te doen heb, tóch rust en focus ervaar. Ik maakte hier zelfs een online cursus over. :)

Mijn 7 tips voor het rustiger aan doen

Goed – nu je wat beter bepaald hebt wat rustiger aan doen is, is het tijd om te kijken hoe je het dan precies rustiger aan kunt gaan doen. Afhankelijk van wat “rustiger aan doen” voor jou is zal de ene tip meer van toepassing zijn dan de andere; dus kijk wat je aanspreekt en beloof mij dat je met minimaal één ding aan de slag gaat!

Haal de drukte UIT je hoofd

Een mooie quote van David Allen vind ik:

Your brain is for having ideas, not holding them

Je hersenen zijn héél erg goed in ideeën bedenken, concepten aan elkaar koppelen en logisch denken. Maar ze zijn niet zo goed in alles tegelijk onthouden. Gelukkig is daar een hele simpele oplossing voor: dingen UIT je hoofd halen. Opschrijven.

En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je nu niet gewend bent om veel van wat er in je hoofd zit op te schrijven.

Begin daarom eens met iets simpels: leg steeds als je aan het werk bent een notitieboek naast je. Steeds als er een gedachte in je opkomt die je afleidt van waar je mee bezig bent en die je onrustig maakt; schrijf hem op. “Persoon X nog terugbellen”, “Eieren halen”, “Straks de spelfouten checken”, en noem het maar op. Zo haal je letterlijk onrust UIT je hoofd.

In de online cursus Rust in je hoofd ga ik trouwens in één van de modules in op hoe je dit vervolgens kunt verwerken, zodat je er wel op kunt vertrouwen dat hetgeen je uit je hoofd haalt vervolgens niet alsnog vergeten wordt.

Rustiger aan doen? Plan vrije tijd in

Als je heel vaak tegen jezelf zegt dat je het rustiger aan wilt doen, maar dat niet doet, dan gok ik dat je het ook lastig vindt om tijd vrij te maken voor jezelf. Terwijl JUIST vrije tijd ervoor zorgt dat je meer rust gaat ervaren. Zet bijvoorbeeld is een blok “Vrij” in je agenda; een moment waarop je niets inplant maar gewoon doet waar je op dat moment zin in hebt. Of plan de dag eens NIET vol met klantafspraken, maar houd ruimte vrij voor andere dingen die op je pad komen. Of plan heel bewust tijd in voor die ontspannende hobby waar je nu “nooit aan toe komt”.

Lees ook mijn artikel over tijd maken voor jezelf als je nu maar weinig tijd voor jezelf maakt!

Maak tijd voor reflectie

Dus jij wilt het rustiger aan doen. Waarom lukt dat dan nu niet? Wat zijn die valkuilen waar jij, bewust of onbewust, steeds weer intrapt, die ervoor zorgen dat je het voor je gevoel te onrustig hebt? Mijn valkuil is bijvoorbeeld dat ik net iets te vaak denk dat ik meer kan doen dan ik daadwerkelijk écht kan doen. En dus is een vraag die ik mezelf regelmatig moet stellen: is dit haalbaar? Ben ik niet te streng voor mezelf? Wat als ik het minder perfect ga doen?

Wat is jouw valkuil? Vind je het lastig om “nee” te zeggen tegen anderen? Heb je té veel verantwoordelijkheden? Leg je de lat te hoog voor jezelf – op welke manier dan ook? Bepaal wat je valkuil is en vraag jezelf af hoe je ervoor kunt zorgen dat je daar minder vaak in gaat trappen.

Maak keuzes om het rustiger aan te doen

Ik deel nog even een quote met je:

You can do anything, but not everything

Oftewel: je kunt elk ding wat je maar wilt doen, maar je kunt niet ALLES doen. En dus moet je keuzes maken. En als je géén keuze maakt, maar je ook een keuze. Namelijk de keuze om alles half te doen en je te laten leiden door wat er op elk moment “toevallig” op je pad komt. De keuze om te doen wat er – volgens jou – van je verwacht wordt, in plaats van kiezen voor jezelf en wat JIJ wilt om je rustiger te voelen.

Juist door te weten wat er belangrijk voor je is, door doelen te stellen, en door te weten waarom en waarvoor je doet wat je doet, maakt het makkelijker om prioriteiten te stellen én daardoor ook te bepalen wat er nu even NIET belangrijk is.

Lees ook mijn artikel over nee zeggen als dit iets is wat je lastig vindt!

Goed genoeg is ook goed

Veel onrust en het gevoel dat je altijd “meer” moet doen komt éigenlijk van een onderliggende gedachte dat dat wat je nu doet, nog niet goed genoeg is. Je moet het beter doen, harder werken, er meer bovenop zitten, het meer onder controle hebben… Het is allemaal niet goed genoeg.

Is dit herkenbaar voor je? Vraag jezelf dan eens af: waarom? waarom moet het beter? Wat gebeurt er als ik niet 100% perfect doe? is dat écht zo erg?

Vaak hebben we zelf héle hoge standaarden in ons hoofd die we nooit kunnen halen. Op ons werk, thuis, in je sociale leven, je hobby’s, je persoonlijke ontwikkeling, je gezondheid… alles moet goed gaan. Of niet? Soms is iets gewoon even minder belangrijk en is het helemaal niet zo erg als het even wat minder loopt. Laat los dat het beter moet.

Dit is PRECIES waar ik altijd intrapte. Ik dacht dat harder werken voor meer rust in mijn hoofd zou zorgen – en daaruit ontstond in eerste instantie mijn interesse voor productiviteit. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat rust ervaren niet zo veel te maken heeft met hoe druk ik het heb, maar veel meer met wat er allemaal in mijn hoofd omgaat.

Ga op vakantie

Oké – leven van vakantie naar vakantie en je tussendoor continu maar onrustig en gestrest worden is niet waar ik voor pleit. Maar ik pleit er wél voor om één keer in de zoveel tijd even uit je dagelijkse ritme te komen en tijd te maken om even niets te moeten van wat je normaal in het dagelijks leven moet. Want dat geeft rust. En hoe zo’n vakantie er voor jou uitziet en waar jij van oplaadt is natuurlijk maar net wat je fijn vindt. De één gaat het liefst op de bonnefooi met een backpack op avontuur, en de ander komt tot rust in een caravan op de camping in Frankrijk. Zelf ga ik ook wel eens alleen op vakantie, en daar kan ik heel erg van tot rust komen.

Maak het bespreekbaar

Misschien vraag je je soms af waarom je baas nog meer taken bij je weglegt terwijl je het al zo druk hebt. Of waarom je partner dingen blijft vragen terwijl je daar echt even niet op zit te wachten. Maak als je daar vooral zo over denkt en het niet bespreekbaar maakt, kun je niet verwachten dat anderen er rekening mee houden of er iets aan doen. Dus bespreek wat er aan de hand is met personen die je vertrouwt. Ze kunnen jou dan niet alleen ondersteunen, maar er wellicht ook rekening mee houden of in de gaten houden wanneer je weer over je eigen grenzen heen aan het gaan bent. En daarnaast lucht het vaak ook ongelofelijk op.

Nog meer tips voor het rustiger aan doen?

Dat waren de 7 tips! Heb jij maar weinig energie, misschien mede dankzij alle onrust in je hoofd? Dan heb ik nog iets anders voor je: een e-book over meer energie krijgen. Meld je aan voor mijn e-mails via het onderstaande formulier en je ontvangt het e-book er gratis bij!

En wil je aan de slag gaan met jouw gewoontes en werkwijze veranderen zodat je slimmer omgaat met alle drukte en chaos? Dan is de online cursus Rust in je hoofd misschien iets voor jou:

Tijd voor meer overzicht & rust in je leven?

Dan is mijn uitgebreide online cursus Rust in je hoofd (met 22 videolessen) voor jou gemaakt! Je gaat aan de slag met in de chaos en drukte simpel en snel overzicht creëren en rust in je hoofd gaan ervaren:

 

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie