Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Doelen stellen voor volwassenen: waarom + hoe doe je het


Doelen stellen, dat is toch iets wat je moest doen op school?! Ja, misschien wel. Maar doelen stellen is ook zinvol als je allang niet meer naar school gaat. In dit artikel lees je waarom doelen stellen voor volwassenen zinvol is en hoe je het aanpakt!

Waarom doelen stellen als volwassene?

Als je jong bent, is het pad van logische stappen om te zetten voor jou uitgestippeld. Je gaat naar school, je haalt je diploma’s, je gaat op zoek naar een manier om inkomen te ontvangen, je zoekt je eigen onderdak, en je hoopt waarschijnlijk als het even kan een leuke partner te vinden.

Maar wat als je al die dingen al op een rijtje hebt? Wat als het pad niet meer uitgestippeld is? Hoe maak je je leven dan zinvoller en waar kun je dan naartoe leven?

Je bent dan op jezelf aangewezen wat dat betreft. Het is makkelijk om in een sleur te komen als je alles in je leven redelijk op een rijtje hebt.

Het is makkelijk om niet meer na te denken over waar je naartoe wilt, omdat je de belangrijkste dingen al bereikt hebt. Maar juist dan kun je in een sleur belanden, en dat wil je misschien niet.

En daarom is doelen stellen voor volwassenen dus super waardevol:

 • Je hebt iets om naartoe te leven: een doel geeft je richting. Het geeft je een beeld van jouw toekomst en hoe je wilt dat die eruitziet. En daar kun je vervolgens naartoe leven!
 • Je komt uit de sleur: Met een doel zorg je ervoor dat je niet meer doet wat je altijd doet, maar dat je die sleur doorbreekt om iets nieuws te bereiken.
 • Je leven voelt zinvoller: een doel geeft je leven letterlijk een doel. Het ergens naartoe leven geeft je het gevoel dat je leven zinvoller is.

Heb ik je een beetje kunnen overtuigen?! Dan is het tijd om aan de slag te gaan!

Doelen stellen voor volwassenen: 4 stappen

Hoe doe je dat, doelen stellen voor volwassenen? Dit zijn de 4 stappen die je kunt zetten:

1. Denk na over wat wil je wil

Een doel stellen klinkt leuk, maar wat wil je eigenlijk bereiken?

Je hoeft geen diploma meer te halen. Maar misschien wil je dat wel?

Je hoeft geen eigen woning meer te vinden. Maar misschien wil je wel een nieuwe woning?

Denk eens na over alles in je leven. Op welk punt zou je iets willen verbeteren of veranderen? Op welk gebied is je leven wat jou betreft nog niet 100% perfect? Op welk gebied zou je jezelf geen 10 geven?

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis een lijst van 101 mogelijke doelen die je kunt stellen. Vul het onderstaande formulier in:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

2. Schrijf je ideeën op

Je hebt misschien een heleboel ideeën over wat je wel zou willen doen. Of je hebt ideeën gekregen vanuit de lijst met 101 mogelijke doelen. Maar een idee is nog maar een idee. Om vanuit zo’n idee een doel te stellen is het belangrijk dat deze ideeën zo concreet mogelijk worden.

De eerste stap die je daarvoor kunt zetten, is je ideeën opschrijven. Waarom dat belangrijk is?

 • Het zorgt ervoor dat je je ideeën niet vergeet. Je hersenen zijn goed in ideeën bedenken, maar niet zo goed in ze onthouden. Je kunt maar een paar dingen tegelijk onthouden, dus ideeën kun je het beste zo snel mogelijk opschrijven.
 • Het dwingt je om je ideeën concreet te maken. Immers moet je ze in een zin kunnen opschrijven, in plaats van dat het een gedachtekronkel in je hoofd is. Daardoor maak je ze automatisch duidelijker en concreter op papier dan in je hoofd.

Schrijf alle ideeën voor mogelijke doelen die je hebt op. Doe dat in een notitieboek of tekstdocument op je computer.

3. Maak er SMART doelen van

Tijd om je ideeën voor doelen echt concreet te maken. Dat doe je door van je ideeën voor doelen SMART doelen te maken.

Een SMART doel is een doel dat voldoet aan de volgende vijf kenmerken:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Hiermee maak je je doel super concreet. Je weet wat je wilt bereiken en wanneer. Dat heeft 2 voordelen:

 • Het geeft je focus: je weet precies wat je wilt bereiken, en daardoor ook wat je niet wilt bereiken. Dat je helpt je met keuzes maken voor welke stappen je kunt zetten om je doel te bereiken.
 • Het maakt je ambitieus: met een concreet doel kun je niet valsspelen. Je kunt geen kortere route nemen of al snel tevreden zijn. Een super concreet doel zorgt ervoor dat jij echt precies dat moet bereiken, en dat je daarvoor aan de slag moet gaan.

Wil jij jouw ideeën voor doelen omzetten naar een echt SMART doel? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt hierbij gratis het werkblad SMART doelen stellen. Vul het onderstaande formulier in. (Je kunt je zonder problemen 2x aanmelden voor mijn e-mails als je de 101 doelen én het SMART doelen werkblad wilt ontvangen!)

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

4. Maak een plan om ze te bereiken

Heb je jouw doelen bedacht én SMART gemaakt? Dan ben je goed bezig!

Maar je bent nog niet klaar. Want je kunt hele mooie doelen stellen, maar zonder een concreet plan voor hoe je ze gaat bereiken kom je er niet. Denk daarom na over welke dingen je moet doen om straks jouw doelen te kunnen behalen.

Als je een extra diploma wilt behalen, dan moet je je inschrijven voor een opleiding. En daarvoor moet je weten welke opleiding je precies wilt volgen. En daarvoor moet je wellicht een open dag of avond bezoeken. En daarvoor moet je onderzoek doen naar welke opleidingen en scholen je aanspreken. Er zijn dus een heleboel stappen die je moet zetten om jouw uiteindelijke doel te bereiken: het behalen van dat diploma.

Werk de stappen voor het behalen van jouw doel uit en maak een plan voor hoe je jouw doel gaat bereiken.

Wil je dat op een slimme, systematische manier aanpakken? Wil je een goed plan hebben waarbij je altijd precies weet wat je VANDAAG kunt doen om zo’n groot doel te behalen? 

Ga dan aan de slag met het e-book Plan jouw jaar. In Plan jouw jaar help ik je stap voor stap met het stellen van een jaardoel én het maken van een mega concreet plan voor het behalen ervan. Lees meer op de e-book pagina:

 

Wil jij aan de slag met doelen stellen? En wil je doelen stellen die je ook echt gaat bereiken? Lees dan verder!

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie