Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Alleen op vakantie gaan: dit zijn mijn tips


Vorige maand was ik een paar dagen alleen op vakantie. Het was de tweede keer dat ik dit deed, en het beviel (opnieuw) heel goed. Ik vertel je in dit artikel meer over waarom ik alleen op vakantie ging. Overweeg je dit ook doen? Mooi, want ik deel ook mijn tips voor hoe jij het aan kan pakken! 

PS ik richt me in dit artikel op écht alleen op vakantie gaan, dus niet met de intentie om onderweg heel veel mensen te ontmoeten, maar juist om zelf rust te pakken :-).

Waarom alleen op vakantie gaan?

De eerste keer dat ik alleen op vakantie ging is nu ruim 3 jaar geleden. Ik vertrok in m’n uppie een maand naar New York. New York is mijn favoriete stad op de hele wereld, en na mijn studie wilde ik daar graag nog wat tijd besteden voordat ik op zoek ging naar een baan.

Daarna ben ik lang niet alleen op vakantie geweest, maar vorige maand dus wel weer. Ik was een week vrij en boekte in een huisje: ik ging alleen op vakantie in Nederland. Een heel ander type vakantie dan New York, maar ook heel leuk en fijn!

Alleen op vakantie gaan kan dus op elke manier je wilt. Je kunt alleen gaan backpacken, alleen een citytrip maken, maar ook prima alleen op vakantie gaan in Nederland. Je hoeft ook zeker niet single te zijn om alleen op vakantie te gaan (ik heb ook al heel wat jaren een relatie). En het kan ook op elke leeftijd, of je nu student bent of werkend.

Waarom ik precies alleen ging? Nou, hierom:

Rust

Een vakantie alleen is hoe dan ook rustiger dan wanneer je met andere mensen gaat. Je bent meer op jezelf aangewezen. Dat is vooral fijn als je introvert bent. Introverte mensen laden op van alleen zijn (extraverte mensen laden op van onder de mensen zijn). 

Je kunt heel veel rust ervaren door net als ik een huisje te huren, bijvoorbeeld bij een bos of aan het strand. Vind je het niets om ergens écht alleen te zitten, boek dan een huisje op een park, zodat je niet helemaal alleen bent. 

Maar ook in een drukke stad kun je rust ervaren. New York is een enorm grote stad, maar je bent er wel heel anoniem en hoewel de mensen er echt heel aardig zijn, was ik wel echt op mezelf aangewezen. Ik besteedde daarnaast bijvoorbeeld heel wat middagjes in Central Park.

Als je op zoek bent naar rust, en je gaat bijvoorbeeld wel met het vliegtuig of naar een drukke stad, dan kan ik je een noise cancelling koptelefoon enorm aanraden. Deze koptelefoon filtert omgevingsgeluid waardoor het een stuk stiller voor je wordt. Ik gebruik zelf inmiddels al een aantal jaar de Bose Quietcomfort met héél veel plezier (lees ook mijn review). Een flinke investering maar ik kan inmiddels zeggen: dat was het 100% waard!

Even er tussenuit

Op vakantie gaan doorbreekt de sleur die je soms kunt ervaren. Als je op vakantie gaat, dan ben je er natuurlijk écht even tussenuit. Dat was de reden dat ik vorige maand op vakantie ging: ik wilde tijdens mijn week vrij dat vakantiegevoel ervaren. 

Dat lukt heel goed toen ik echt even weg was. En het is dan toch anders als je thuisblijft. Dat geeft ook nieuwe inspiratie wat mij betreft; het zet je aan het denken. En vooral als je niet heel veel mensen hebt om mee te communiceren, heb je extra veel tijd om gewoon even na te denken en alles in je hoofd op een rijtje te zetten. 

Doen waar je zin in hebt

Een héél groot voordeel van alleen op vakantie gaan is nou eenmaal: je kunt precies doen waar je zin in hebt. Je bent met niemand anders, en dus hoef je met niemand anders rekening te houden. Dat is een enorme luxe! En die gun je jezelf door alleen op vakantie te gaan.

Vorige maand in het huisje deed ik alles wat ik leuk vind. Ik ging bijvoorbeeld hardlopen, wandelen en zwemmen en besteedde veel tijd aan boeken (bekijk ook eens mijn boekentips!). Maar wie weet wil jij graag veel fietsen, een creatieve hobby doen of dingen in de omgeving bezoeken.

Wanneer je alleen op citytrip gaat geldt dit al helemaal. Je kunt precies dat doen en bezoeken wat jij leuk en interessant vindt. De musea bezoeken over onderwerpen die jou aanspreken, winkelen in de winkels die jij leuk vindt, eten bij restaurants waar ze eten naar jouw smaak hebben, en ga zo maar door. Zo besteedde ik tijdens mijn New York reis een middag aan het bezoeken van allerlei locaties die in de serie Gossip Girl voorkwamen. Daar had ik mijn vriend denk ik niet echt blij mee gemaakt als we daar toen samen zouden zijn geweest ;-). Alleen op vakantie gaan kan daarom zelfs, ook al ga je bijvoorbeeld naar dezelfde plek, een hele andere ervaring zijn dan met anderen gaan.

Met niemand rekening hoeven houden is een luxe, en die mag je jezelf best gunnen

Je bent zelf goed genoeg

Tot slot vind ik dit ook heel fijn aan alleen op vakantie gaan: je merkt dat je zelf goed genoeg bent. Als je het naar je zin hebt, dan betekent dit dat je jezelf kunt vermaken en blij bent met jezelf. 

Dat is een fijn idee, en dat geeft mij in ieder geval een onafhankelijk, zelfstandig en sterk gevoel. Als je alleen op vakantie gaan nu een wat eng en oncomfortabel idee vindt, dan ervaar je dit mogelijk extra veel!

Alleen op vakantie gaan: tips vóórdat je gaat

Hoe pak je dat dan aan, alleen op vakantie gaan? Dit zijn mijn tips!

Bedenk aan wat voor vakantie je behoefte hebt

Wat wil je graag alleen doen? Wil je de wereld ontdekken of wil je je juist lekker terugtrekken in een huisje?

Kies het type vakantie waar jij behoefte aan hebt, en niet omdat je denkt dat anderen dat verwachten. Ik kreeg in eerste instantie ook wat vreemde blikken toen ik zei dat ik alleen op vakantie in Nederland wilde. Denk: ‘Waarom blijf je dan niet gewoon thuis?’ Maar ik wilde dit graag, om de redenen die ik hierboven genoemd heb. 

Bedenk waar jij zin in hebt, wat jij wilt, en ga daarvoor. Denk bijvoorbeeld na over wat je wilt doen als je alleen bent. Wil je veel gaan doen of het juist rustig aan doen? Wil je lekker weer of is het Nederlandse weer ook prima?

Ga voor een vakantie waar jij je (enigszins) comfortabel bij voelt

Alleen op vakantie gaan betekent voor jou waarschijnlijk, vooral een eerste keer, dat je best een beetje uit je comfort zone moet gaan. Dan is het wel fijn dat het type vakantie dat je kiest, nog enigszins comfortabel voelt. Ik was voor mijn trip naar New York bijvoorbeeld al een aantal keer in New York geweest.

Kies een plek die voor jou oké voelt, als het hele idee van alleen op vakantie gaan al ver genoeg buiten je comfort zone ligt. Kies ook een lengte die comfortabel voelt. Ik zag een half jaar New York niet zitten, maar een maand leek mij wel prima!

Vraag anderen naar hun ervaring met alleen op vakantie gaan

Praat over je plannen! Dit heeft mij bij mijn reis naar New York absoluut over de streep getrokken. Ik zag dat blogger Femke naar New York vertrokken was voor een maand, dus ik heb haar gevraagd of ze haar ervaringen met mij wilde delen. Dat wilde ze, en dat was super fijn, want haar tips en verhalen gaven mij het vertrouwen dat ik dit ook echt wel kon.

Dus ken je iemand in je omgeving, die iets soortgelijks heeft gedaan als wat jij wilt gaan doen? Neem contact op en vraag naar de ervaringen van die persoon!

Stem je vakantie af met je omgeving

Het is belangrijk dat jij overtuigd bent van dat je alleen op vakantie wilt gaan, maar het is ook wel zo fijn en handig als je omgeving ook achter je staat. 

Bespreek je plannen daarom met hen. Leg uit waarom je iets wil en wat voor plannen je precies hebt. Zo kunnen anderen wennen aan het idee en het accepteren. 

Alleen op vakantie gaan: tips als je weg bent

Als je eenmaal alleen op vakantie bent, dan zijn er ook dingen waar je tegenaan kunt lopen. Dit zijn mijn tips voor tijdens je vakantie alleen! 

Sociaal contact als je alleen op vakantie bent

Ik ging alleen op vakantie, omdat ik echt gewoon alleen wilde zijn. Ik kan mezelf prima alleen vermaken en dat is dus ook precies wat ik deed.

Maar misschien krijg je tijdens je vakantie wel behoefte aan wat meer contact. Ik merkte zelf dat ik het tijdens zo’n vakantie heel fijn vind om wat meer te bellen en appen met het thuisfront. Maar dat was voor mij wel voldoende sociaal contact.

Je kunt er ook voor kiezen om op de plek waar je bent bewust meer contacten te leggen. Wonen er bekenden in de buurt van de plek waar je op vakantie bent en kun je daar langs gaan? Kun je een toffe activiteit gaan doen waarbij je waarschijnlijk wel andere mensen tegenkomt, zoals een cursus of sport? Kun je een evenement bezoeken waar je andere mensen gaat spreken?

Vermaak jezelf

Als je met anderen bijvoorbeeld uit eten gaat, dan vermaak je je door je gesprekken met hen. Ben je van plan om alleen uit eten te gaan tijdens je vakantie, dan raad ik je aan om een boek of e-reader mee te nemen. Dan kun je de wachttijd opvullen met een boek dat je leuk vindt, in plaats van dat je alleen maar voor je uit kunt staren. Hetzelfde geldt trouwens als je ergens naartoe gaat waar je verwacht om bijvoorbeeld in wachtrijen te komen of ergens op te moeten wachten. Bekijk mijn zelfhulp boekentips als je nog inspiratie zoekt!

Ook als je naar een huisje gaat, zoals ik pasgeleden deed, wil je misschien iets meer dingen meenemen waarmee je je kunt vermaken dan wanneer je met anderen op vakantie zou gaan. Denk aan een boek of e-reader, maar ook aan bijvoorbeeld een puzzelboek, kleurboek of notitieboekjes.

Doe waar je zin in hebt!

Een heel groot voordeel van alleen op vakantie gaan is dat je kunt doen waar je zin in hebt! Dus doe dat dan ook. Laat je niet tegenhouden door de gedachte dat anderen het misschien raar vinden als jij alleen uit eten gaat of alleen naar de bioscoop gaat. Als je daar zin in hebt, dan doe je dat toch gewoon?!

Vaak heb je zelf meer het idee dat het ongemakkelijk is (ik had dat op het begin in ieder geval wel), dan dat anderen dat vinden. In New York ben ik alleen uit eten geweest, alleen naar de musical geweest, alleen boottochten gedaan, alleen musea bezocht, alleen naar tv opnames geweest… En NIEMAND die het gek vond. Als anderen ernaar vragen of als je erover vertelt dan vinden anderen het eerder stoer dan raar.

Wil je meer lezen over dingen alleen doen?

En weet je wat ook héél goed in je eentje kan? Jezelf ontwikkelen en een online cursus volgen. Bekijk hier het aanbod!

Wil je op vakantie wat meer rust en goed voor jezelf zorgen? Of wil je met minder stress in je eentje op vakantie gaan? Meld je aan voor mijn e-mails en ik stuur je gratis mijn PDF met 30 tips voor meer rust in je hoofd toe:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie