Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Building a Second Brain boek review [notities slimmer organiseren]


Afgelopen tijd heb ik me verdiept in het concept “second brain”. Met een second brain wordt een plek bedoeld waar je jouw eigen kennis en ideeën kunt opslaan, organiseren én hergebruiken in de toekomst. Tiago Forte bedacht deze term en schreef hierover het boek Building a Second Brain. Hier was ik als structuurfanaat natuurlijk nieuwsgierig naar. In deze blog lees je mijn review!

Waarom ben ik Building a Second Brain gaan lezen?

Via YouTube kwam ik een tijd terug het concept “second brain” tegen en dat trok mijn interesse. Ik leer áltijd graag bij over hoe je meer overzicht en structuur aan kunt brengen in, nou ja, ALLES. Dus ook in m’n eigen ideeën en natuurlijk ook in notities. Via een programma voor ondernemers waar ik aan meedoe ontdekte ik vervolgens dat het boek Building a Second Brain bestond, en omdat ik zo geïnteresseerd was kocht ik het en dook ik erin!

Waar gaat het boek Building a Second Brain over?

Building a Second Brain is geschreven door Tiago Forte, een ondernemer die al jaren een online programma heeft met dezelfde naam. In dit programma, en ook in zijn boek, leert hij anderen zijn “second brain methode” aan: een manier om zowel ideeën die je verzint, als aantekeningen of informatie uit externe bronnen, op zo’n manier te verzamelen en organiseren, dat het nuttig is om te gebruiken én te hergebruiken in alles wat je doet.

Het boek gaat dan ook voornamelijk over hoe je gedachten, ideeën en interessante dingen die je tegenkomt uit allerlei bronnen in een helder systeem kunt organiseren, met als doel om alle kennis die je verzamelt gemakkelijk te kunnen hergebruiken, zonder het te moeten onthouden.

Gedachten, ideeën en interessante dingen die je tegenkomt uit allerlei bronnen in een helder systeem organiseren, met als doel om alle kennis die je verzamelt gemakkelijk te kunnen hergebruiken, zonder het te moeten onthouden.

Waarom heb je een second brain “nodig”?

Héél veel mensen zijn tegenwoordig “kenniswerkers”: je gebruikt je hersenen, je kennis, je ervaring om anderen te helpen en daarmee je brood te verdienen. Volgens Tiago kan iedereen die kenniswerker is, baat hebben bij een second brain. Manieren waarop je het zou kunnen gebruiken zijn bijvoorbeeld:

  • Informatie voor een onderzoek, scriptie, boek of ander groot project verzamelen, organiseren en hergebruiken
  • Ideeën voor muziek, video’s, of artikelen verzamelen, organiseren en hergebruiken
  • Kennis over je vakgebied verzamelen, organiseren en hergebruiken
  • Kennis over je klanten/cliënten en/of veelvoorkomende uitdagingen verzamelen, organiseren en hergebruiken

En ga zo maar door!

Het CODE systeem voor het organiseren van je second brain

Het hoofdconcept van Building a Second Brain is het CODE systeem. CODE staat voor:

  • Capture (verzamelen)
  • Organize (organiseren)
  • Distill (de kwaliteit van je notitie verbeteren)
  • Express (je kennis weer delen)

Bij Capture gaat het met name om: hoe bepaal je wat je wel en niet bewaart? Wat is waardevol om te bewaren? Bij Organize gaat het over wat je waar bewaart en hoe je notities kunt organiseren. Bij Distill gaat het over het verbeteren van je notitie, zodat je in één oogopslag kunt zien waarom je deze notitie hebt gemaakt en wat de meest belangrijke dingen zijn. En Express gaat over hoe je jouw second brain vervolgens kunt gebruiken om dingen te creëren (maar dit vond ik persoonlijk een iets minder waardevolle toevoeging).

Mijn review van Building a Second Brain

Wat vond ik goed aan het boek?

Het idee achter Building a Second Brain vind ik heel helder en inspirerend, en motiveerde me heel erg om de manier waarop ik notities maak te verbeteren. Het CODE systeem is duidelijk en bevat praktische handvaten om de manier waarop je nu informatie verzamelt te verbeteren. Ook bevat het boek uitleg over een manier waarop je notities en documenten kan organiseren (al ben ik er nog niet 100% van overtuigd dat dit een “ideaal concept” is, wat de schrijver zelf wel vindt).

Het boek leest lekker weg en ik had het binnen no time uit. Daarna zat ik vol inspiratie en ben ik ook daadwerkelijk allerlei tips gaan implementeren om meer vanuit deze second brain werkwijze te gaan werken.

Wat vond ik minder goed aan het boek?

Het boek is redelijk beknopt, maar bevat toch soms wat onnodige uitleg en herhaling van concepten die al op een andere plek in het boek aan bod zijn gekomen. Daarnaast vond ik het “Express” deel en een groot deel van de hoofdstukken die daarna nog volgden wat minder relevant en dat voelde met momenten een beetje aan als “boekopvulling”.

Wat betreft de praktische toepasbaarheid van het concept Building a Second Brain; het idee is dat zijn werkwijze kan volgen in elke notitie app, maar elke app heeft wel bepaalde functionaliteiten die het juist wel of niet handig maken om er bepaalde dingen mee te doen. Daardoor is mijn eigen werkwijze wat uitgebreider dan die van de auteur (hij gebruikt zelf Evernote hiervoor – waar ik ook al lang fan van ben). Maar dat heeft ook te maken met mijn eigen voorliefde voor structuur en apps gebruiken waar ze voor bedoeld zijn :-).

En een misschien nog wel belangrijker punt wat betreft de praktische toepasbaarheid: Ik heb in het verleden al héél veel notities en andere ideeën verzameld, en in het boek komt nauwelijks aan bod hoe je dáár het beste mee om kunt gaan. Zo heb ik een bepaald idee bij wanneer ik iets wel of juist niet opsla in mijn notities, waaraan sommige oude notities niet voldoen. Ik heb dit voor nu opgelost door de meeste oude notities naar een archief te verplaatsen – iets wat wel ook kort benoemd wordt in het boek (en dat bevalt tot nu toe wel goed).

Wat heeft het opgeleverd?

Dankzij het boek ben ik kritisch gaan kijken naar hoe ik nu notities maak, en heb ik meer heldere handvaten bepaald over wanneer ik ergens een notitie van maak. Ook heb ik een werkwijze bepaald voor wat ik waarin opsla, en op welke manier. Dit met als doel dat ik de notities in de toekomst kan terugvinden en hergebruiken. Hierbij volg ik niet precies alles uit het boek, maar het heeft me wel geïnspireerd en gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.

Ik merk tot nu toe dat ik hierdoor veel bewuster informatie tot me neem (ik vraag me veel meer af: wat kan ik hiermee? en vervolgens doe ik er ook iets mee). Ook ben ik gemotiveerder om iets te doen met bijvoorbeeld de interessante dingen die ik lees in boeken. En tot slot heb ik een werkwijze waarbij ik ideeën die ik interessant vind veel sneller kan hergebruiken. Zo heb ik mijn “second brain” gebruikt om in een half uurtje de inhoud van mijn zomer inspiratie e-mail serie te bepalen, omdat ik waardevolle dingen erbij pakte die ik in mijn second brain had gezet.

Wat maakt dit boek anders dan andere boeken?

Building a Second Brain focust volledig op hoe je notities en andere vormen van kennis kunt organiseren én hergebruiken. Er zijn niet heel veel andere boeken die daar ver op in gaan (kwam ik achter toen ik er meer over wilde lezen). En daardoor gaf het me veel ideeën over hoe ik mijn notities en ideeën nog slimmer kan gebruiken.

Wanneer raad ik je Building a Second Brain aan?

Ik raad je het boek Building a Second Brain van Tiago Forte aan…

  • … Als je merkt dat je nu geen fijne manier hebt om aantekeningen te maken
  • … Als je merkt dat je stopt met aantekeningen maken omdat je niet weet hoe je het vervolgens kun organiseren (iets waar ik een beeetje last van had voordat ik het boek las)
  • … Als je alle kennis en ideeën wilt hergebruiken en je merkt dat je nu niet goed terug bij je al bestaande aantekeningen en ideeën komt (had ik ook – ik maakte aantekeningen van boeken en deed er vervolgens weinig mee)
  • … Als je houdt van organiseren en structureren (je moet het wel leuk vinden om hiermee aan de slag te gaan, anders ga je dit al snel veel werk vinden en het niet doen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik echt plezier en voldoening haal uit het “distillen” van notities)

Het boek is te koop op Bol.com:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie