Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Persoonlijke ontwikkeling: 6 voorbeelden + in 6 stappen aan de slag


Heb jij interesse in persoonlijke ontwikkeling, maar maak je er stiekem éigenlijk nooit tijd voor? Of zegt je baas dat het belangrijk is om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan, maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt aanpakken? Ik vertel je wat het is, wat voorbeelden zijn van persoonlijke ontwikkeling, en hoe je wél aan de slag gaat.

Wat is de betekenis van persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is werken aan de ontwikkeling van jou als persoon. Het betekent dat je werkt aan het aanleren, verbeteren en ontwikkelen van jouw vaardigheden. En dat is super breed: het kan een hele praktische vaardigheid zijn, zoals beter leren opruimen of een instrument leren bespelen. Maar het kan ook om persoonlijke competenties gaan, zoals je productiviteit verhogen of beter leren omgaan met perfectionisme.

Hoe je jezelf als persoon kunt én wilt ontwikkelen is dan ook super afhankelijk van jou als persoon. Welke competenties en vaardigheden heb je al? En nog veel belangrijker: waar wil je graag beter in worden? Wat wil je bijleren?

Bepalen op welke manier je jezelf wilt ontwikkelen

Misschien weet je precies op welke manier je jezelf wilt ontwikkelen. Je wilt bijvoorbeeld Spaans leren. Je wilt beter leren plannen. Je wilt je specialiseren in een bepaalde vaardigheid op je werk. Je wilt je communicatievaardigheden verbeteren. Dat is mooi! Sla deze paragraaf dan vooral even over.

Maar misschien heb je géén idee hoe je jezelf wilt ontwikkelen. Dan is de eerste stap om dat te ontdekken. En dat is wat mij betreft al één van de voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling. Dit zijn een aantal manieren om te ontdekken wat je wilt:

  • Neem de tijd om erover na te denken! Vaak als je juist even niets doet, komen de beste ideeën.
  • Volg je nieuwsgierigheid en ga lezen, luisteren en leren over de onderwerpen die je interessant vindt. Zo ontdek je vanzelf steeds beter waar je de meeste energie uithaalt en wat je leuk vindt om te ontwikkelen.
  • Volg mijn online cursus Gáán voor je doelen, waarin je in de eerste modules door middel van praktische opdrachten ontdekt waarin je jezelf wilt ontwikkelen.
  • Persoonlijke ontwikkeling op je werk? Lees hier mijn tips om te ontdekken hoe je je daar kunt ontwikkelen.
  • Laat je inspireren door mijn lijst met 101 mogelijke doelen.
  • Laat je inspireren door de onderstaande voorbeelden!

Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden: wat kun je allemaal doen?

Als je weet in wat je jezelf wilt ontwikkelen, of als je meer tijd voor jezelf wilt maken om te ontdekken wat je wilt ontwikkelen, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan met één van de onderstaande persoonlijke ontwikkeling voorbeelden.

Zelfreflectie en schrijven voor jezelf

Vaak zitten heel veel goede en wijze ideeën wel ergens in je hersenen verstopt, maar gun je jezelf niet de tijd om daarover na te denken en ze eruit te halen.

Door jezelf slimme vragen te stellen en het antwoord ook echt op te schrijven, dwing je jezelf om de ruimte te nemen om daar wél tijd voor te maken. Het is niet voor niets dat ik je daarmee in elk van mijn online cursussen aan de slag zet. Het werkt als je hier serieus mee aan de slag gaat.

In de online cursus Gáán voor je doelen neem ik je mee in mijn hele proces hiervoor – hoe ik reflecteer, wanneer en hoe vaak ik het doe, welke vragen slim zijn om te stellen. Dit pas ik zelf ook wekelijks toe en zo blijf ik bewust bezig met persoonlijke ontwikkeling (ook als dingen even minder goed gaan).

Boeken lezen

Boeken kunnen inspiratie, motivatie én praktische tips geven waarmee je jezelf kunt ontwikkelen. Ik lees graag een aantal vergelijkbare boeken over het onderwerp waarin ik me wil ontwikkelen achter elkaar, zodat ik gelijk vanuit verschillende standpunten naar het onderwerp kan kijken, verschillende dingen kan leren en de ideeën beter kan onthouden en toepassen. Bekijk hier ook mijn boekentips!

Doelen stellen

Doelen geven je persoonlijke ontwikkeling richting. Je kunt een doel stellen voor wat je door middel van persoonlijke ontwikkeling wilt bereiken, of voor waarin je je precies wilt ontwikkelen. Dat motiveert om ermee aan de slag te gaan en zorgt ervoor dat je gemakkelijk je voortgang kunt bijhouden en valkuilen of dipjes kunt signaleren en jezelf kunt herpakken. Lees hier mijn tips voor het stellen van doelen!

Een (online) cursus volgen

Een cursus geeft je nieuwe inzichten en concrete handvaten om de diepte in te duiken over een onderwerp. Ik ben groot fan van online cursussen omdat ze concrete werkwijzen bevatten om niet alleen iets te leren, maar ook te gaan DOEN en toepassen. Ze zijn concrete stappenplan als basis voor jouw ontwikkeling. Bekijk hier de online cursussen op Streets Ahead!

Inspirerende mensen volgen

Ken jij iemand die al staat op het punt wat jij graag wilt bereiken door middel van persoonlijke ontwikkeling? Verdiep je dan in die persoon en laat je door hem/haar inspireren. Lees de blog van die persoon, lees boeken van die persoon, volg die persoon op sociale media, luister de podcast van die persoon, bekijk documentaires over/van die persoon, neem contact op met die persoon, volg een cursus van die persoon… Zo leer je hoe het is om die persoon te zijn – en dus ook hoe jij het kunt zijn!

Zorg goed voor jezelf

Weet je wat persoonlijke ontwikkeling allemaal veel moeitelozer doet lijken? Je goed voelen. Je energiek voelen. Je fit voelen. En dat is waarom goed voor je zelf zorgen wat mij betreft ook een vorm van persoonlijke ontwikkeling is. En hiermee bedoel ik dat je:

Heb je het gevoel dat je het op één van deze gebieden nog niet goed (genoeg) voor elkaar hebt? Maak daar dan tijd voor vrij in jouw persoonlijke ontwikkeling moment. Of combineer het met elkaar: die inspirerende podcast luisteren terwijl je gezonde salades maakt voor de komende dagen, bijvoorbeeld.

Aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling in 6 stappen

Genoeg voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling! Maar nog even praktisch. Hoe ga je dan precies aan de slag? Hoe maak je er tijd voor? Dit zijn wat mij betreft de basis stappen:

Besluit bewust dat je wilt werken aan persoonlijke ontwikkeling

Ergens “tijd tekort” voor hebben bestaat in mijn ogen niet. Als je tijd tekort komt voor iets, betekent het simpelweg dat je het op dat moment niet belangrijk genoeg vind. Ja, dat is kort door de bocht. Maar het is wel de waarheid.

Stel dat je partner of iemand anders dichtbij jou opeens heel ziek wordt en jouw constante zorg nodig heeft. Wedden dat je daar tijd voor hebt? Want je máákt er tijd voor. Al het andere in je leven moet wijken daarvoor.

De hele dag door maak je, bewust en onbewust, afwegingen in wat jouw tijd wel en niet waard is. En hoewel het kan lijken alsof je iets “moet” doen, heb je áltijd een keuze.

Wil jij écht werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Dat moet je daar tijd voor MAKEN. Dan moet je dat belangrijk genoeg vinden om “nee” te zeggen tegen een aantal van de dingen waar jouw dagen zich nu mee vullen.

Plan tijd in voor persoonlijke ontwikkeling

Als je bewust besluit dat persoonlijke ontwikkeling voor jou belangrijk is – dan is de volgende stap om er tijd voor vrij te maken. En als je nu “ja maar” wilt zeggen – dan heb je de vorige alinea niet goed genoeg gelezen ;-).

Het maakt niet uit dat je nu nog niet goed weet waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Of hoe dat moet. Wat je aandacht geeft groeit. Als je jezelf de ruimte geeft en tijd vrijmaakt om na te denken over wat je precies wilt en hoe je dat gaat doen – dán kun je het gaan doen.

Gun jezelf tijd voor persoonlijke ontwikkeling

Als je ooit het vliegtuig genomen hebt (da’s nu misschien lang geleden door corona?) – dan weet je dat ze bij de veiligheidsinstructies voor vertrek áltijd benadrukken dat als er een zuurstoftekort dreigt, je éérst je eigen zuurstofmasker op moet zetten, en daarna pas dat van je kind. Want als je zelf geen zuurstof meer krijgt, kun je je kind ook niet meer helpen. Een mooie metafoor voor het leven.

Het is heel menselijk om altijd maar anderen te willen helpen en veel sneller “nee” te zeggen tegen je eigen wensen dan tegen die van een ander. Maar uiteindelijk kun jij een ander veel beter helpen als je goed in je vel zit, ontspannen bent en het gevoel hebt op een bewuste manier jezelf te ontwikkelen, zodat jouw bijdrage in wat dan ook steeds groter wordt. En dat is waar persoonlijke ontwikkeling allemaal bij helpt.

Je MAG tijd maken voor persoonlijke ontwikkeling, ook als alles en iedereen jouw aandacht lijkt te vragen. Ook als je het idee hebt “achter te lopen” met wat dan ook. Ook als je het idee hebt “te veel te willen”.

Vertel het tegen anderen

Die tijd die je hebt ingepland voor persoonlijke ontwikkeling, mag een moment voor jezelf worden. Een moment waarop jij kan nadenken, schrijven, lezen, inspiratie opdoen, leren, plannen maken en noem het maar op.

En dat gaat het best als je tussendoor niet honderd keer gestoord wordt. En als anderen begrijpen waarom je dit doet en dat het belangrijk is voor jou. Neem anderen daarom mee in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Bespreek op je werk hoe, wanneer en waarom je jezelf wilt ontwikkelen – en als je ook weet wat je precies wilt doen, vertel dat er natuurlijk ook bij. Ze kunnen je waarschijnlijk alleen maar verder op weg helpen. Lees dan trouwens ook mijn tips voor persoonlijke ontwikkeling op je werk!

Als je in je privéleven aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling, deel je plannen dan met je partner of andere huisgenoten. Zet het in de agenda. Vraag ze je niet te storen. Doe het op een moment dat je kinderen niet thuis zijn. Maak het jouw moment waarin je ongestoord tijd voor jezelf hebt.

Maak tijd voor reflectie

Reflectie is wat mij betreft super belangrijk als je aan de slag wilt gaan én blijven gaan met persoonlijke ontwikkeling. Wat ik bedoel met reflectie? Terugblikken op wat je al gedaan hebt en vooruitkijken naar hoe je in de toekomst verder wilt gaan. Dat kun je voor jezelf opschrijven, of dat kun je bespreken met iemand anders. Hoe je het ook doet, dit maakt je vaak akelig bewust van de stand van zaken en waar er voor jou verbeterpunten liggen. Concluderen dat hoe je het nu aanpakt niet werkt, is óók waardevol en iets goeds!

Doorbreek af en toe je vaste ritme

Weet je wanneer ik vaak de beste ideeën bedenk en me het meest bewust wordt van hoe ik mezelf kan ontwikkelen? Als ik even uit de dagelijkse sleur stap. Als ik me even niet meer laat leiden door de waan van de dag.

Dat soort momenten zijn er bijvoorbeeld tijdens een vakantie of op een vrije dag. Of als ik de gang van zaken bespreek met mijn leidinggevende op mijn werk. Of als ik eens in een hele andere omgeving aan de slag ga met mijn persoonlijke ontwikkeling. Als ik iets nieuws probeer.

Moraal van deze tip: Doe het soms even helemaal anders dan normaal en kijk eens welke inzichten je daaruit op doet.

Wil jij meer rust en ruimte om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan? Meld je aan voor mijn e-mails, waarin ik je +/- wekelijks inspireer en motiveer met tips en stappen om aan de slag te gaan met productiviteit, organiseren en persoonlijke ontwikkeling. Meld je nu aan via het onderstaande formulier en je ontvangt er gratis een PDF met 30 tips voor meer rust in je hoofd bij! Vul nu het formulier in en je krijgt ‘m direct in je inbox:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie