Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Rommel in huis beu? Dit is waarom je altijd aan het opruimen bent


Wil je wel graag je huis opgeruimd hebben, opruimen lukt niet? Heb je het gevoel altijd aan het opruimen te zijn, terwijl het een rommel in huis blijft? Hoe komt dat toch?! Tijd om het mysterie op te lossen. Ik ga 5 redenen met je delen waarom het jou mogelijk maar niet lukt om de boel eens en voor altijd op te ruimen – en hoe je het dan wél aan kunt pakken! 

Je hebt nog nooit écht alles opgeruimd

Elke dag ben je aan het opruimen. Voor je gevoel doe je niets anders. Hier een prulletje, daar een rommeltje… En dat steeds weer opnieuw. Maar: voor een écht rigoureus groot opruimproject heb je nooit de tijd genomen. Je vindt dat stiekem een beetje overdreven, al dat Marie Kondo gedoe. Als je af en toe even een kastje of kamer aanpakt, is het toch ook goed?!

Het antwoord is: ja, dat kan. Als je al heel opgeruimd leeft óf als je je totaal niet ergert aan de rommel in huis. Maar als je je steeds maar weer opnieuw ergert aan het opruimen en denkt: het opruimen lukt niet – dan is dit misschien het moment om toch wél eens zo’n project te gaan doen. Om over je trots heen te stappen en te bepalen dat je het nu eens écht serieus aan moet gaan pakken. Lees daarvoor mijn tips om te beginnen met het opruimen van je huis. Of start met de 30-dagen Opruim Challenge!

het is een rommel in huis want Je durft niets weg te doen

Je weet best dat je genoeg spullen hebt. Meer dan genoeg. Je weet ook best dat er misschien, eigenlijk, wel wat weg kan. Maar weten dat er iets weg kan en iets weg doen – da’s nogal een verschil.

Als je ook maar overweegt om iets weg te doen, krijg je een naar gevoel. Je hebt er toch ooit geld voor betaald of het gekregen? Wat als je het gaat missen? Wat als je het tóch nog nodig blijkt te hebben? Wat als je er iemand anders mee zou kunnen helpen? Wat als je iets tekort gaat komen?

Maar draai het eens om: wat als je het NIET gaat missen? Wat als je huis een mooiere, leukere, fijnere plek gaat worden – omdat er meer ruimte is voor alles wat je wel hebt bewaard? Feit is dat de meeste mensen prima zouden kunnen doen met iets minder spullen. Dat betekent absoluut niet dat je alleen opgeruimd of blij kunt zijn als je minimalistisch leeft. Maar iets minder spullen en iets meer ruimte geeft vaak wel een groter gevoel van blijheid, voldoening en meer rust.

Tijd om over je angst heen te stappen en knopen door te hakken. Makkelijk gezegd natuurlijk. Ik gebruik daarvoor zelf altijd een handige checklist voor mezelf. De checklist ‘Kan het weg?’. Deze zit voor jou bij mijn online cursus Begin jouw opgeruimde leven.

opruimen lukt niet, Er komen steeds weer nieuwe spullen bij

Kijk, je kunt heel goed allerlei oude spullen wegdoen. Maar als daar dan binnen no time weer een heleboel nieuwe spullen voor in de plek zijn gekomen – dan los je het probleem niet op. En dan ben je dus altijd aan het opruimen. Opruimen lukt niet? Besef dat die rommel in je huis komt doordat jij steeds weer meer spullen je huis binnenbrengt. En dat je dat alleen maar kunt stoppen door minder in huis te hebben.

Als je nieuwe spullen koopt, besef jezelf dan dat dat wat je koopt, weer iets extra’s is wat je moet opruimen. Weer iets extra’s wat plek in beslag neemt. Weer iets extra’s wat je moet schoonmaken. Is dat het waard?

En dat geldt niet alleen voor spullen die je koopt, maar ook voor spullen die je krijgt. Iets wat je er ‘gratis bij krijgt’ – daar mag je ook best ‘nee’ tegen zeggen als je gelijk al weet dat je het waarschijnlijk toch nooit gaat gebruiken. Dat gaat natuurlijk compleet tegen de Hollandse gierigheid in – iets wat gratis is niet aannemen – maar besef je wat het gevolg is: wéér meer spullen om op te ruimen!

je bent altijd aan het opruimen want Niet alles heeft een vaste plek

Heb je regelmatig iets in je handen waarvan je denkt: waar ga ik DIT nou weer laten?!?! Dan heeft het geen vaste plek. En dat maakt het inderdaad héél lastig om op te ruimen en geen rommel in huis te hebben. Opruimen lukt niet want je hebt heel veel tijd nodig hebt voor het opruimen; immers moet je steeds opnieuw bedenken waar je iets gaat laten. Maar dat betekent ook dat je dingen steeds op andere plekken zet, waarna je ze misschien weer een keer kwijtraakt, en dus ook constant naar spullen aan het zoeken bent.

Als je een opgeruimd huis wilt hebben én houden, zorg dan dat je voor AL je spullen een vaste plek bepaalt. En leg alles bij het opruimen ook steeds terug op die plek.

Je houdt het opruimen niet bij

Vraag je jezelf wel eens af: ik ben altijd aan het opruimen, wanneer je nu ein-de-lijk eens een keer klaar bent met opruimen? Dan heb ik vervelend nieuws. Je bent nóóit klaar met opruimen. Er komen altijd weer spullen bij – of je hebt spullen bewaard die je een tijd later eigenlijk toch niet meer zo nodig nog hoeft te hebben.

Opgeruimd leven is een kwestie van bijhouden. Ervoor zorgen dat het na die ene keer écht goed opruimen nooit meer zo’n rommel wordt als toen. Ik doe dat met wekelijkse en maandelijkse opruimroutines. Ik zorg ervoor dat mijn huis opgeruimd eruit blijft zien, maar óók dat spullen niet jaren ongebruikt in een kast blijven liggen.

Bepaal voor jezelf ook een routine waarmee je jouw huis opgeruimd gaat houden. Of maak het jezelf makkelijk en gebruik mijn routines. Je krijgt deze gratis bij de online cursus Begin jouw opgeruimde leven

Opruimen lukt niet? Tijd om het nu wél goed aan te pakken

Ik hoop dat de bovenstaande redenen waarom jouw huis nu niet zo opgeruimd is als je zou willen, je inspireren om het anders aan te pakken en je huis écht goed te gaan opruimen en opgeruimd te houden. Om te stoppen met de rommel in huis en niet meer altijd aan het opruimen te zijn. Ben je klaar om daar serieus mee aan de slag te gaan? Dan heb ik nog meer voor je.

Ik heb namelijk een stappenplan beginnen met opruimen voor je klaarstaan. Deze ontvang je gratis bij je aanmelding voor mijn e-mails. Vul het onderstaande formulier in en ontvang ‘m in je mailbox!:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Opruimen lukt niet en is het tijd om het écht serieus aan te pakken? Bekijk dan ook eens de online cursus Begin jouw opgeruimde leven. In deze cursus help ik je stap voor stap om jouw huis nu eens écht helemaal op te ruimen. En ik vertel je niet alleen HOE je moet opruimen, maar ook hoe je jouw belemmerende gedachten over opruimen aanpakt, tijd maakt voor opruimen in je al-zo-drukke-leven, en hoe je het ook gemakkelijk bij kan houden. Lees meer op de cursus pagina:

 

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie