Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Doelen stellen voor jouw leven in 2023 [in 8 stappen]


Doelen stellen – je vindt het interessant en je wéét dat dat een handige manier is om meer focus te creëren en een idee te hebben van waar je naartoe op weg bent. Maar ervoor gaan zitten en daadwerkelijk die doelen stellen; da’s een ander verhaal. Wil je daar in 2023 verandering in brengen en nu wél echt serieus toffe doelen stellen voor je leven? Dan zit je hier goed! Al jarenlang stel ik elk jaar doelen voor mezelf. Ik denk een jaar vooruit en bepaal wat ik allemaal wil doen en bereiken in die periode. En ik neem je mee in de stappen die ik daarbij zet!

PS voordat we verder gaan, wilde ik alvast even delen dat ik ook een e-book heb geschreven over dit onderwerp: Plan jouw jaar. In dit e-book ga je ontdekken wat je belangrijk vindt, om vervolgens op basis daarvan jaardoelen te stellen, én een plan te maken om ze te behalen. Lees hier alle informatie!

Succesvol doelen stellen voor 2023 in 8 stappen

Stap 1: Besluit waarvoor je doelen gaat stellen

Oké, eerst even praktisch. Waarvoor wil jij doelen stellen in je leven?

Wil je persoonlijke doelstellingen op je werk bepalen? En is dat dan omdat je leidinggevende aan je gevraagd heeft om dat te doen? Of omdat je zelf graag meer concrete stappen wilt zetten? Of beide? 

Wil je graag doelen stellen voor jezelf, voor je privéleven, om een duidelijker idee te hebben van waar je naartoe wilt en jezelf te ontwikkelen buiten je werk?

Of wil je doelen stellen voor jouw bedrijf of onderneming, om deze te laten groeien (of om er iets totaal anders mee te bereiken)?

Of voor een heel specifiek onderdeel van je leven, zoals voor een opleiding, een vrijwilligerswerktaak of iets anders?

Denk daar even over na en maak hiervoor bewust een besluit. Als je weet voor welk deel van je leven je doelen gaat stellen, weet je namelijk ook in welk deel van je leven het straks waar moet gaan maken. Als je doelen stelt voor je werk, en je werkt 40 uur per week, dan kun je gelijk al door gaan rekenen hoeveel tijd je hebt om ermee aan de slag te gaan. En hetzelfde geldt voor alle andere soorten doelen!

Stap 2: Weet wáárom je doelen in je leven wilt

Waarom ben jij dit artikel aan het lezen? Waarom heb je interesse in doelen stellen?

Heb je daar al eens over nagedacht?

Ik raad je aan om dat te doen! Want weten wáárom je graag doelen wilt stellen gaat je helpen om tijd te maken om slimme en succesvolle doelen te stellen. Schrijf het antwoord alvast even voor jezelf op.

Want een doel stellen klinkt misschien leuk, maar als het alleen “leuk klinkt” en je verder niet gemotiveerd bent om er iets mee te doen, dan ben je waarschijnlijk ook niet gemotiveerd om je doelen straks te gaan bereiken. En nou ja, dan heeft het ook weinig zin om ze te stellen, of niet dan?!

Zorg dat je straks een doel stelt wat je ook echt HEEL GRAAG wilt bereiken. Een doel waarvan je weet wáárom dat zo belangrijk is voor jou. Iets wat nu misschien nog eng of lastig voor te stellen voelt aan de ene kant, maar waar je aan de andere kant super enthousiast over bent en helemaal klaar voor bent om te gaan behalen.

Stap 3: Maak tijd om je doelen te bepalen

Een doel stellen in je leven is niet een kwestie van het eerste het beste wat in je opkomt opschrijven en klaar is kees. Tenminste, niet wat mij betreft. Want dan krijg je dus een doel waarvan je helemaal niet weet of dat is wat je écht graag wilt bereiken. En een doel waar je totaal geen plan voor hebt qua hoe je dat wilt gaan doen.

Maak in je agenda letterlijk tijd vrij om doelen te stellen. En misschien denk je nu: “Maar ik heb het al druk genoeg!?!” En ik kan niet in jouw agenda kijken om daarover te oordelen. Maar zie doelen stellen wel als eindpunt van de dingen die je in je dagelijks leven doet. Zie het als het bepalen van welke berg je gaat beklimmen (ik hou van die metafoor ;-) ). En als je nu heel “druk” bent in het dagelijks leven, maar zonder doelen, dan is het net alsof je constant in het dal ronddwaalt zonder echt aan die bergbeklimming te beginnen. Of alsof je steeds een klein stukje van een berg beklimt en daarna weer aan een willekeurige andere berg begint.

Bepaal welke berg je gaat beklimmen – stap één is tijd maken om de beste berg voor jou te bepalen.

Stap 4: Reflecteer op 2022

Ik begin mijn jaardoelen-stellen-sessie áltijd met een terugblik op het afgelopen jaar. Want voordat je verder vooruit kijkt, is het erg waardevol om even rond te kijken en te bepalen waar je nu eigenlijk staat.

Wat heb je in het afgelopen jaar allemaal gedaan en bereikt? Waar ben je trots op en waar baal je juist van? Wat had je beter willen doen, wat heb je geleerd, wat wil je volgend jaar anders gaan doen? Allemaal vragen om over na te denken als je begint met doelen stellen voor het nieuwe jaar. De antwoorden geven je vaak al inspiratie en een eerste beeld van waar je in het komende jaar mee aan de slag wilt gaan.

Stap 5: Doe een brainstorm voor wat voor soort doelen je wilt stellen

Als jij denkt aan doelen stellen in je leven, wat zijn dan de eerste dingen die bij je op komen? Zijn het gave ervaringen of reizen die je mee wilt maken, of bepaalde promoties of andere mijlpalen die je wilt behalen? Zijn het concrete omzetcijfers of ideeën over nieuwe dingen die je uit wilt proberen in je bedrijf?

Voordat je jouw doelen concreet gaan maken, doe een brainstorm. Wat komt er in jou op dat je graag wilt bereiken?

Denk ook na over of dat bij jou past. Sluit het aan op hoe jij leeft (of zou willen leven), op wie jij bent (of zou willen zijn)? Waar geloof je in en wat zijn jouw waarden? Van de beste doelen gaan je handen jeuken en je buik kriebelen!

Heb je zelf maar weinig ideeën en inspiratie? Laat me je helpen! Meld je aan voor mijn e-mails via het formulier hieronder en je ontvangt gratis mijn PDF lijst met 101 mogelijke doelen:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

Stap 6: Maak het niet te moeilijk voor jezelf

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: ik ken niemand die 10 doelen in één jaar heeft bereikt. Je kunt niet alles. Oké, het is natuurlijk compleet afhankelijk van wat voor doelen je stelt en hoe ver je nu van het bereiken vandaan bent, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel. JE KUNT NIET ALLES. En al helemaaaal niet tegelijk.

Dit is voor veel mensen het allermoeilijkste: uit alle ideeën keuzes maken en schrappen van de doelen die niet het allerbelangrijkste zijn. Besef dat hoe minder doelen je stelt, hoe meer focus je hebt op de doelen die je wél behoudt, en hoe sneller je die doelen die overblijven gaat behalen. 

Misschien wil je zelfs overwegen om gewoon één doel te stellen. Als je maar één doel stelt, kun je je volledig daarop focussen. En dan kun je die écht behalen, en daarna doorgaan naar je volgende uitdaging!

Stap 7: Maak je doelen haalbaar

Heel leuk dat je promotie wilt maken op je werk, de wereld rond wilt reizen, die ene opleiding wilt doen, wilt trouwen, een blog wilt opbouwen, en, en, en… Maar past dat écht allemaal in een jaar?

Doelen mogen best een uitdaging zijn. Doelen mogen je best uit je comfort zone halen. Doelen mogen ZEKER iets zijn wat je nog nooit eerder gedaan of bereikt hebt (Juist!).

Maar je doelen hoeven ook weer niet zó onhaalbaar te zijn dat je je totaal niet kunt voorstellen dat je ze ooit allemaal gaat bereiken – laat staan beginnen met iets eraan doen. Want dat is dan vaak waar het mis gaat: je wordt verlamt door té veel en té grote dingen waardoor je niet eens begint of bij de eerste de beste tegenslag weer stopt.

Checken of je doelen concreet, realistisch en haalbaar zijn? Ik heb wat voor je! Meld je hieronder aan voor mijn e-mails en je krijgt er gratis het PDF werkblad SMART doelen stellen bij. En ja, je kunt je zo vaak aanmelden voor mijn e-mails als je wilt – dus ook gerust de 101 mogelijke doelen én dit werkblad aanvragen :-)

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Stap 8: Maak een plan om je doelen te bereiken

Oké, dus je hebt doelen gesteld in je leven?! Dan ben je nóg niet klaar wat mij betreft (maar wel bijna!). Wat mij betreft is de quote ‘Een doel zonder plan is slechts een droom’ namelijk 100% waar. Als je serieus bent in het stellen van doelen en ze ook echt wilt bereiken, dan is het ALLERBELANGRIJKSTE wat je kunt doen: een plan ervoor maken. Bepalen HOE je dat doel in hemelsnaam wilt bereiken.

Het maakt daarbij totaal niet uit hoe groot het doel is of hoe ver weg het bereiken ervan nog is. Je hoeft ook totaal niet precies te weten wat je allemaal moet gaan doen om het te bereiken. Het gaat erom dat je weet wat de allereerste stappen zijn die je kunt gaan zetten om dichter bij het bereiken van dat doel te komen.

Denk weer even aan de metafoor van de berg. Je doel bereiken = bovenaan het topje van de berg staan. Je staat nu aan de voet en je weet misschien nog niet precies hoe je boven gaat komen. Maar je moet wel bepalen welk pad je de eerste kilometers gaat volgen, anders kom je nooit weg van het startpunt!

Dat waren de stappen! Wil jij in 2023 met doelen stellen aan de slag gaan? En kun je daar een motiverend stappenplan voor gebruiken, met concrete opdrachten die je kunt uitvoeren om tot doelen te komen waarover je écht enthousiast bent? Dan is mijn e-book Plan jouw jaar iets voor jou. Klik op de button voor alle informatie:

 

Dit artikel is voor het eerst verschenen in 2021, en nu weer geüpdatet voor 2023!

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie