Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Plannen met de app Trello: wat is het en hoe werkt het?


Trello is een handige planning en project management tool die je kunt gebruiken om een planning te maken en meer structuur en overzicht te creëren. Maar hoe werkt Trello en wat zijn de voordelen? Waarom en wanneer zou je Trello gebruiken om te plannen? Ik leg het je uit!

Wat is Trello en hoe werkt het?

Trello is een gratis planning tool die zowel op desktop via de site, als op mobiel via de app bereikbaar is. Trello is een project management tool: het geeft je overzicht in de projecten die lopen en wat daarbij de status is en de taken die nog moeten gebeuren. Trello werkt met zogenaamde kanban borden. Het idee ervan is dat veel taken bestaan uit processen: de ene stap moet gezet worden, en dan pas kan de volgende gebeuren. Hierbij zijn er in feite drie lagen:

 1. Bord: Dit kun je zien als één project, wat je met anderen kunt delen of privé kunt houden.
 2. Lijsten: Binnen een bord kun je verticale lijsten aanmaken. Je kunt een lijst maken per proces, categorie, tijdsperiode… wat je maar wilt.
 3. Kaarten: Binnen een lijst maak je kaarten aan. Een kaart is een taak, activiteit of notitie. Aan die kaarten kun je opmerkingen en checklists toevoegen, je kunt ze aan een vervaldatum koppelen, een kleurcode (categorie) toebedelen, bijlagen toevoegen en nog veel meer.

Dat ziet er dan zo ongeveer uit:

Trello2

Hoe gebruik je Trello?

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om Trello te gebruiken. Je kunt het voor jezelf gebruiken of er met anderen in samenwerken. Hieronder deel ik een aantal voorbeelden van hoe je Trello op een handige manier kan gebruiken.

Plannen op lange termijn

Werk je met een planning voor de langere termijn, dan kun je in Trello een bord maken voor deze planning, en lijsten op basis van periode. Je maakt dan lijsten aan, bijvoorbeeld ‘April’ en ‘Week 18’ en vult ze in. Taken verschuiven, bijvoorbeeld van ‘April’ naar ‘Mei’ gaat heel simpel. Gebruiksvriendelijk en overzichtelijk!

Studieprojecten

Werk je met een groep aan een school- of studieproject? Maak een gedeeld bord aan voor jullie project, en maak een lijst voor elk onderdeel van het project, bijvoorbeeld ‘Literatuur’, ‘Methode’ en ‘Layout’. Voeg taken in als kaarten, houd bij wie wat doet, en voeg steeds gelijk het document toe dat je hebt gemaakt.

Blog plannen

Heb je een blog? Dan zit je vast ook vol met ideeën over wat je daar allemaal nog voor wilt doen. Verbeteringen doorvoeren, social media inzetten, blogposts schrijven, je menu updaten… Maak een lijst per categorie (bijvoorbeeld ‘Layout’ en ‘Social media’) of op prioriteit (‘ZSM doen’ en ‘Dit jaar doen’).

Werkprojecten

Trello kan ook ideaal zijn voor zakelijk gebruik. Je kunt dan een bord aanmaken per project, en mogelijk ook een bord voor overige taken, of interne/persoonlijke werkzaamheden. Binnen een bord kun je lijsten maken voor elk onderdeel van het project, met daaronder weer de specifieke taken als kaart.

Verbouwingen

Heb je plannen om een huis of kamer te gaan verbouwen? Maak lijsten aan voor inspiratie, met taken, met waar je mee bezig bent en van wat er al af is. Deel deze lijst met het hele gezin en mogelijk andere mensen die je helpen. Zo weet iedereen waar je mee bezig bent en wat er nog moet gebeuren!

Vakantieplannen

Is je volgende reis een roadtrip en/of ben je van plan om verschillende plaatsen te bezoeken? Maak voor elke locatie (of bijvoorbeeld voor elke wijk in een stad!) een lijst en vul deze steeds aan met hotspots die je voor die locatie vindt. Hallo homemade reisgids!

Familie/huisgenoten

Voor huishoudelijk gebruik kan Trello ook een prima tool zijn. Maak een lijst voor de boodschappen, een lijst met huishoudelijke taken, een lijst met ideeën over wat jullie vanavond kunnen eten, een agenda voor waar jullie gezamenlijk heen moeten en/of wat er in huis georganiseerd wordt… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik hoop dat je hiermee een beeld hebt gekregen van wat Trello is en voor hoe veel verschillende dingen de website en app handig kunnen zijn! Je kunt Trello prima voor specifieke dingen gebruiken en daarnaast lijstjes blijven maken zoals je altijd al deed.

Bezoek de website | Download iOS app | Download Android app

Vergelijk Trello met andere planning apps

Benieuwd wat de verschillen zijn tussen Trello en andere planning apps? Meld je aan voor mijn e-mails via onderstaand formulier en je ontvangt er gratis de planning app kiezen gids bij, waarin ik 5 planning apps met elkaar vergelijk (waaronder Trello!):

Planning apps kiezen gids

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis de Planning app kiezen gids!

Zoek je een geschikte planning app, maar weet je niet welke het beste bij jou past? Lees waar je over na moet denken én mijn vergelijking van 5 apps op 11 onderdelen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de gids:

 

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

10 gedachten over “Plannen met de app Trello: wat is het en hoe werkt het?”

 1. Oooh ik hou van dit soort websites! Deze kende ik nog niet. Ik gebruik zelf Wunderlist dagelijks, maar dit klinkt wel erg goed. Vanavond maar eens uitproberen. :)

  Beantwoorden
  • Jeej leuk! Wunderlist blijft bij mij wel favoriet voor de dagelijkse dingen, maar voor ingewikkelde plannen is Trello toch wel erg handig :-)

   Beantwoorden

Plaats een reactie