Vind je van jezelf dat je gestructureerder zou “moeten” zijn, maar lukt het niet? Wil jij graag meer structuur in je leven omdat je jezelf nu chaotisch en onrustig voelt, maar wil je dat éigenlijk ook helemaal niet, omdat aan de slag “moeten” met structuur vooral saai, moeilijk, niet leuk en niet vrij voelt? Dit is dit wat ik met je wil delen.
Planning
Bekijk de nieuwste artikelen over het maken van een goede en effectieve planning, en ga zelf ook aan de slag met je planning maken!
Mini projectplan maken: wanneer is dit nodig & hoe doe je het?
Soms zijn taken die je gaat doen heel erg duidelijk en simpel. Dan is het een kwestie van beginnen. Maar soms wéét je wat je wilt bereiken met een taak of project, maar heb je geen idee wat de exacte stappen zijn om de taak tot een goed einde te brengen. De oplossing? Maak een mini projectplan voor jezelf. En dat is makkelijker én meer verhelderend dan je misschien denkt. Hoe maak je zo’n mini projectplan? Dit zijn de stappen die ik zet.
Je planning niet perfect volgen is oké
Iets wat ik heel vaak hoor is: het lukt me niet om me te houden aan mijn planning. Ik maak wel een planning, maar vervolgens dóe ik niet wat daar op staat.
Wat een “ooit lijst” is en waarom iedereen er een moet hebben
Wat mij betreft heeft iedereen een “ooit lijst” nodig in zijn werk en in zijn leven. Een ooit lijst is simpelweg een lijst met taken die je ooit nog wilt doen, en daarmee maak je verschil met de taken die je NU wilt doen. Dat helpt om overzicht te creëren en prioriteiten te stellen.
Weekly review (GTD): Zo houd ik dit al jaren vol
Al jaren doe ik een weekly review. Een weekly review betekent simpelweg dat je wekelijks een moment neemt om de afgelopen week af te ronden, alle openstaande zaken aan te pakken en de komende week te plannen. Het is onderdeel van de Getting Things Done methode (ook wel GTD methode) uit het gelijknamige boek Getting Things Done. Soms krijg ik de vraag: Hoe komt het dat je zo’n weekly review al jaren volhoudt? In deze blog leg ik dit uit, voor als jij op een goede manier met de weekly review wilt starten, of als je dit al probeert te doen maar het niet goed lukt om vol te houden.
Wekelijkse review: de belangrijkste bouwsteen van mijn planning
Ik doe elke week een wekelijkse review. Een wekelijkse review houdt in dat je elke week even de tijd neemt om de afgelopen week af te sluiten, alle losse eindjes die je verzameld hebt te verwerken en de nieuwe week te plannen. Het idee komt uit het boek Getting Things Done van David Allen.
To do lijst maken op je werk: zo doe je dat slim
Ik ben iemand die lijstjes maakt voor ALLES. Te plegen telefoontjes, op-te-volgen taken vanuit vergaderingen, willekeurige ideeën voor nieuwe projecten; noem het maar op en ik heb er vast al eens een lijstje van gemaakt. Waarom? Omdat ik weet dat je hoofd héél slecht is in dingen onthouden. En omdat ik de hele werkdag door heel veel ideeën bedenk – voorkom ik graag de chaos in mijn hoofd door ze ERUIT te halen. En op een to do lijst te zetten. Maar niet alle to do lijsten zijn hetzelfde en ze zijn zeker ook niet allemaal even waardevol. Hoe kun je op je werk een to do lijst maken die dat wél is? Wanneer helpt het je vooruit, en wanneer niet? En wat zijn voorbeelden en templates die ik aanraad, zowel online als om te printen? Ik deel het allemaal met je!
Gestructureerd werken: ga meer structuur aanbrengen in je werk
Ik hou van structuur! Niet voor niets noem ik mijn bedrijf natuurlijk “Mevrouw Structuur”. Maar wat bedoel ik eigenlijk met gestructureerd werken? Waarom vind ik het ZO belangrijk om meer rust en overzicht te creëren in je werkdagen? En hoe kun je structuur aanbrengen in je werk? Ik deel het met je in deze blog!