Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Geen goede voornemens, maar goede gewoontes


Gooi je goede voornemens bij voorbaat maar de prullenbak in! Als het aan mij ligt tenminste. Ik vertel je vandaag waarom ik vind dat je januari (of welke maand dan ook) maar beter niet kunt beginnen met 10 goede voornemens, maar met het aanleren van goede gewoontes.

Niet alles tegelijk

Bij veel dingen werkt cold turkey heel goed. Maar ál je slechte gewoontes afleren en ook nog eens een stel nieuwe aanleren, dat lukt niet allemaal tegelijkertijd. 1 januari beginnen met een waslijst aan veranderingen waar je al moe van wordt als je er alleen maar naar kijkt lijkt me dus niet het beste plan. Bedenk dat je een heel jaar de tijd hebt. Waarom moet alles nu meteen tegelijk?

Precies, dat hoeft niet. Ja, 1 januari is een goede datum om te beginnen, maar bouw het vanaf daar uit. 1 februari is een goede datum om de volgende gewoonte af of aan te leren.

Zo doe je het

Stel, je hebt een mooie lijst met vijf voornemens. Je wilt stoppen met roken, twee keer per week gaan sporten, gaan leven volgens de 80/20 regel, boeken lezen en elke dag 10.000 stappen zetten. Dat is een goed begin!

Rangschik deze lijst nu op volgorde van hoe belangrijk of urgent alles is. Misschien vind je stoppen met roken het belangrijkst, daarna de 80/20 regel volgen, daarna sporten, daarna stappen zetten en daarna lezen.

Nu is het heel simpel: op 1 januari stop je met roken, vanaf 1 februari leef je volgens de 80/20 regel, vanaf 1 maart ga je twee keer per week sporten, vanaf 1 april ga je 10.000 stappen per dag zeggen en vanaf 1 mei ga je elke dag een half uurtje lezen. Elke maand begin je jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Mits de vorige allemaal goed gaan en gewoontes zijn geworden. Lukt het nog niet goed? Dan herhaal je de huidige gewoontes nog een maandje en begin je een maand later met iets nieuws.

Op deze manier maak je volgend jaar al je “voornemens” waar, want je gaat er stap voor stap gewoontes van maken.

Heb je nog geen goede gewoontes?

Ik vertelde deze week al: een nieuw jaar is het ideale moment om je levensstijl om te gooien. En ook het ideale moment om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. In deze blogpost vind je inspiratie voor gewoontes die je jezelf af of juist aan zou kunnen leren, dus lees deze zeker even door voor wat inspiratie!

Hulpmiddelen bij het aanleren van goede gewoontes

Gewoontes aanleren is lastig. Met deze kleine tips moet het jou beter afgaan.

  • Gebruik een schema. Maak een schema in Excel, print het uit en markeer elke dag dat je je aan je gewoonte gehouden hebt. Een kleurrijk schema betekent dat het goed gaat, een gatenkaasschema betekent dat je eh, een tandje bij moet zetten.
  • Verwerk het in een routine. Zorg dat je je gewoonte op een vast moment uitvoert. Je ochtend begin je bijvoorbeeld voortaan met een wandeling om zo aan die 10.000 stappen te komen, of je eindigt je avond met een half uur lezen. Zo hoef je nooit te bedenken wanneer je je gewoonte moet uitvoeren. Dit en meer voordelen van routines lees je trouwens in dit artikel!
  • Houd het bij in een app. Ik schreef pasgeleden al over de app Coach.me. Met deze app kun je altijd en overal bijhouden hoe het staat met je gewoontes. Dat vind ik ook meteen het grootste voordeel van deze app: waar je ook bent, je kunt altijd bijhouden wat je nog moet doen (of juist niet moet doen). Ook houdt de app automatisch voor je bij of je op het goede pad zit of niet.
  • Zet het op je to do lijst/in je planning. Maak jij elke dag een lijstje van wat je moet doen? Verwerk daarin je gewoonte! Schrijf op dat je vandaag gaat hardlopen. Gedaan? Dan mag je ‘m afstrepen. Wil je juist iets afleren, zoals roken? Dan mag je het afstrepen als je het de hele dag niet hebt gedaan.

Ga jij in 2016 aan de slag met goede voornemens of goede gewoontes?

Goede gewoontes

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

12 gedachten over “Geen goede voornemens, maar goede gewoontes”

  1. Wat een goed artikel! Ik heb nog geen goede voornemens voor volgend jaar, want ik vergeet ze altijd na een week weer haha. Maar misschien ga ik voor 2016 toch goede gewoontes verzinnen, want volgens mij is het veel beter vol te houden met jouw manier.
    Coach.me is echt een super handige app! Ik gebruik het al sinds het begin van het jaar zodat ik eraan herinnerd wordt dat ik per dag 3 positieve dingen moet opschrijven & nog 3 dagen te gaan, dan heb ik het een jaar gedaan (:
    Liefs, Marieke

    Beantwoorden
    • Herkenbaar hoor ;-) Leuk dat je Coach.me app ook gebruikt, en heeel gaaf dat je het al zo lang vol houdt joh! Moet dan met andere nieuwe gewoontes ook wel goed komen :-)

      Beantwoorden
    • Ja concreet maken is ook best essentieel als je er een succes van wilt maken, want anders weet je nooit of en hoe je het kunt behalen zeg maar… Maar het blijft lastig!

      Beantwoorden
  2. Goeie punten! Ik bedacht me dit laatst ook, goeie gewoontes werken eigenlijk veel beter en bovendien fijner en efficiënter dan voornemens, want zo zit je jezelf ook veel meer achter de broek om er eccht mee bezig te zijn.

    Beantwoorden
    • Ja precies! En voornemens gaan vaak toch over dingen die je wel wilt gaan doen of juist niet meer, dus gewoonte is dan eigenlijk gewoon een betere benaming vind ik ;-)

      Beantwoorden
  3. Eigenlijk heel simpel, maar daar denk je dan weer niet bij na als je je goede voornemens gaat bedenken! Ik deed eigenlijk nooit aan goede voornemens, maar voor volgend jaar heb ik er wel een paar. Misschien dat ik dit wel ga toepassen!

    Beantwoorden
  4. Gewoontes! Niet per se alleen vanaf 1 januari (hoewel dat, zoals je zegt, altijd wel een fijn moment is) maar het hele jaar door proberen om betere gewoontes aan te leren. Goed artikel!

    Beantwoorden

Plaats een reactie