Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Waarom routine je helpt meer te bereiken en hoe je het aanleert


Routine betekent dat iets makkelijk gaat doordat je er ervaring in hebt gekregen. Die ervaring krijg je door dingen steeds opnieuw te doen, op hetzelfde moment en in dezelfde volgorde. Saai, maar ook heel handig. Waarom? En hoe zorg je voor routine? Dat lees je in deze blogpost!

Waarom zijn routines handig?

Als je eenmaal een goede routine hebt en die ook elke dag uitvoert, kun je alle dingen die je tijdens die routine doet niet meer vergeten. Je hoeft niet meer na te denken over of je ze moet doen, over wanneer je ze moet doen en over wanneer je ze voor het laatst gedaan hebt. Ook hoef je geen keuzes meer te maken: wat doe je eerst? Wanneer doe je het? Doordat je er niet over na hoeft te denken en geen keuzes meer hoeft te maken, bespaar je tijd. Tijd die je kunt besteden aan dingen die je leuker en belangrijker vindt, tijd die je bijvoorbeeld kunt besteden aan het waarmaken van je dromen of het leren van nieuwe dingen.

Wat voor soort dingen verwerk je dan in een routine?

Dat is afhankelijk van de dingen die jij elke dag doet. Dat kan gaan van dingen als opstaan, aankleden, ontbijten en tanden poetsen tot huisdieren eten geven, de post halen, sporten, een boek lezen, je e-mail legen, schoonmaken en ga zo maar door. Alle dingen die moeten gebeuren of die je wilt dat elke dag gebeuren, maar die je door welke omstandigheden dan ook nog wel eens over het hoofd ziet, of niet doet omdat je er geen zin in hebt en andere dingen belangrijker lijken.

Hoe maak je een routine?

Volg deze stappen om te beginnen met het opstellen van een routine:

 • Maak een lijst van alle dingen die je elke dag moet of wilt doen, bijvoorbeeld voordat je de deur uit gaat, qua eten, qua verzorging, qua sport, ’s avonds, om je huis schoon te houden enzovoorts.
 • Bedenk wanneer voor jou de ideale tijd is om een routine uit te voeren. Het handigst is als je het op een vast moment doet, bijvoorbeeld als je opstaat of voordat je naar bed gaat. Maar als je elke dag op een vast moment uit school komt of klaar bent met werken, kan dat ook handig zijn. Ook kun je verschillende routines maken voor verschillende tijdstippen, want sommige dingen moeten nu eenmaal ’s ochtends of juist ’s avonds gebeuren. Kijk ook naar wat handig is om wanneer te doen: als je ‘s ochtends vervelende dingen doet, heb je ze meteen gehad, en als je ‘s avonds iets doet wat ontspannend is, kruip je met een fijn gevoel je bed in.
 • Stel je routine op. Wat doe je eerst, wat doe je daarna, en daarna? Ga door totdat je alle dingen van je lijst hebt gehad, of in ieder geval alle dingen die moeten. Dingen die je graag wilt doen kun je eventueel later toevoegen als je een beetje aan je routine gewend bent geraakt. Houd het realistisch: heb je ’s ochtends een uur de tijd, kun je waarschijnlijk niet je halve huis schoonmaken, een rondje hardlopen en een uitgebreide gezonde lunch klaarmaken.
 • Print hem uit of scheur hem uit en hang hem op. Schrijf het in je agenda. Zet een herinneringsmail of notificatie aan. Zorg dat je je routine niet vergeet!
 • Voer hem vanaf nu ELKE dag uit. Dat is de enige manier om er écht een routine van te maken, om ervoor te zorgen dat je alles vanzelf gaat doen. Just do it. Maak wel na 30 dagen even de balans op: werkt dit? Of kan ik iets wat ik nu ’s ochtends doe beter ’s avonds gaan doen? Pas hem aan waar nodig en ga weer dertig dagen verder met je new & improved routine.

Heb jij (onbewust) een routine waardoor je dingen niet vergeet? Of kun je juist wel wat routine gebruiken?

Meer lezen over routines? In deze blogpost deel ik waaruit je ochtendroutine zoal zou kunnen bestaan!

Routine aanleren

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

14 gedachten over “Waarom routine je helpt meer te bereiken en hoe je het aanleert”

 1. Wat een tof artikel zeg: een hele andere mening dan dat ik heb, maar daardoor niet des te inspirerender en motiverend! Ik ben zelf juist dat ik zoveel mogelijk routine uit mijn leven probeer te halen. Routine betekent voor mij comfortabel zijn en hoewel dit af en toe goed is, vind ik het juist ook heel fijn om mij oncomfortabel te voelen. Ik vind je tips wel echt heel goed om een nieuwe routine te creëren. Jezelf nieuwe gewoontes aanleren is naar mijn idee een van de moeilijkste dingen voor een mens. Je hebt mij dus toch even aan het denken zegt: dank je wel daarvoor <3

  Beantwoorden
  • Ja het heeft inderdaad ook wel twee kanten. Ik denk dat het erg handig is, zolang je jezelf op andere momenten wel nog steeds uitdaagt om juist nieuwe, onverwachte, oncomfortabele dingen te doen. Bedankt voor het complimentje! :-)

   Beantwoorden
 2. Ik heb aardig routine, ik zou alleen wat meer routine i mijn blog willen hebben.. Het tikken van artikelen, fotos maken. Echt de tijd nemen voor datgene wat ik leuk vind, nu is het vaak toch o nog even een artikel tikken.. hum alweer te donker voor een foto dan maar 1 van internet (legaal natuurlijk) en het huishouden daar zou ook wel wat meer routine in mogen

  Beantwoorden
  • Ja vooral met die korte dagen vind ik dat foto’s maken wel een dingetje. Ik probeer een beetje vooruit te denken qua wat ik wil plaatsen zodat ik meteen verschillende foto’s kan maken als het licht en zonnig weer is.

   Beantwoorden
 3. Wat een inspirerend artikel weer! Ik heb echt geen routine in mijn leven. Ik denk dat het toch goed is om dat vaker te gaan doen! Dus dit is een handig artikel.

  Beantwoorden
 4. Heel goed artikel! Ik heb 1 groot probleem met routine en dat is de grote vijand, sleur! Hier kan ik gewoon niet tegen en dan wordt ik ook nonchalant. Heel slecht van me, ik weet het.

  Beantwoorden
  • Ja dat is inderdaad wel een beetje de valkuil van routine! Ik denk dat je er voldoende niet-routine dingen tegenover moet zetten. En tegen de sleur misschien soms expres van routine wisselen ook? Dat je bijv. dingen die je normaal ‘s avonds deed opeens ‘s ochtends gaat doen.

   Beantwoorden
 5. Slim artikel! Ik zou zeker graag wat meer vaste routines willen hebben, maar ik merk ook heel erg dat ik de ene dag gewoon anders functioneer dan de andere dag dus dan is het lastig om dingen op vaste tijdstippen te doen, ook omdat ik mezelf niet te veel wil forceren.

  Beantwoorden
 6. Fijn artikel! Je blog is echt zo herkenbaar geworden, altijd als ik dit soort artikelen tegenkom op Bloglovin verbaast het me niet dat jij het hebt geschreven ;)

  Beantwoorden
  • Hoi Marjan, wat vervelend! Ik ben zojuist even de instellingen nagelopen en als het goed is moet alles nu wel goed gaan. Wil je het nogmaals proberen? (Mocht het nog steeds niet lukken dan ga ik je even handmatig verder helpen!)

   Beantwoorden

Plaats een reactie