Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

10 dingen om in je eentje te doen


Zin om iets leuks te doen, maar zijn al je vrienden aan het werk, druk of met iets anders bezig? Of heb je er gewoon even behoefte aan om iets leuks te doen, maar je niet te omringen met andere mensen? Dan ga je toch alleen! In deze blog vind je inspiratie voor 10 dingen om in je eentje te doen.

Dingen in je eentje doen

Misschien klinkt het eng, dingen alleen doen. Vooral in het openbaar. Je bent misschien bang dat je niet weet hoe je je moet gedragen, dat je de weg niet vindt of dat je eenzaam overkomt. Onthoud dan altijd dat anderen zich vooral druk maken om zichzelf. Niemand zal op je letten wanneer je iets alleen doet en zéker niet wanneer je doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is (wat het ook is).

Het kan ook raar voelen om tegen anderen te vertellen dat je dingen alleen doet, omdat met anderen erop uittrekken vaak gezien wordt als “de norm”. Maar ook hier geldt: anderen maken zich vooral druk om zichzelf. Als ik tegen iemand vertel dat ik bijvoorbeeld alleen op vakantie ga of ben geweest, dan krijg ik daar meestal juist positieve en bewonderende reacties op.

Een paar jaar geleden kon ik me nog wel eens druk maken om wat mensen ervan dachten als ik iets alleen deed. Nu kan het me niets meer schelen. Ik weet dat ik niet eenzaam ben en hele leuke mensen om mij heen heb, maar dat ik het soms juist super fijn vind om dingen alleen te doen. Wel leuke dingen doen, maar niet altijd sociaal zijn. En ook als je geen groot netwerk hebt en daarom dingen alleen wilt doen is dat niets om je voor te schamen. Wees trots dat je er wel gewoon leuke dingen plant!

Of je nou af en toe graag alleen bent (bijvoorbeeld omdat je introvert bent), of omdat je op dit moment geen mensen om je heen hebt om je dag mee te besteden: er is helemaal niks mis met dingen alleen doen. Ik ga met je delen wat ik zoal alleen doe!

Winkelen

Eén van de eerste dingen die ik alleen ben gaan doen is winkelen. Met niemand rekening houden en overal kijken (of juist niet kijken) waar jij wilt. Jij kiest de stad, de winkels en de rekken die je bekijkt. En jij bepaalt hoe lang je in het pashok twijfelt of je het wel of niet meeneemt. Om die reden winkel ik heel graag alleen! En hoor je graag de mening van een ander voor je een kledingstuk aanschaft? Dat los je met WhatsApp zo op. Het enige nadeel? Niemand die het kledingstuk even snel in een andere maat of kleur kan pakken.

Ben je niet gewend om dingen alleen te doen, begin dan met alleen winkelen. Dat doen zoveel mensen. Bovendien ben jij zelf druk bezig en de mensen om je heen ook. Als een ander op je let, dan is dat waarschijnlijk omdat je in de pad staat… En niet omdat je alleen bent.

Lunchen of koffie drinken

De leukste cafeetjes en eettentjes kun je ook gerust zelf ontdekken. Een goede reden om er alleen op uit te gaan! Kun je jezelf meteen verwennen met goede koffie en een uitgebreide lunch. Ik doe het eigenlijk niet zo vaak als ik zou willen, maar ik vind het heel leuk om alleen ergens een kop koffie te drinken en ondertussen een mooi boek te lezen op mijn e-reader.

Da’s gelijk een goede tip voor als je bang bent dat je je gaat vervelen: neem een goed boek mee, of iets anders wat je leuk vindt om te doen en kunt doen in een lunch- of koffietentje. Kun je nog inspiratie gebruiken voor een interessant non-fictieboek? Hier vind je mijn structuur boekentips!

Je huis opruimen

Wil je niet per se erop uittrekken, maar wel iets DOEN op je dag alleen? Ga je huis opruimen! Misschien klinkt het nu niet als de meest spannende of leuke activiteit, maar bedenk je hoeveel voldoening het geeft als je meer ruimte hebt in huis en eindelijk keuzes hebt gemaakt over de spullen waarvan je denkt “zal ik het bewaren of niet?”.

Als je het écht goed opruimen van je huis een tijd hebt uitgesteld, lukt het waarschijnlijk niet in één dag. Maar dan kun je vandaag wel een begin maken! Vind jij het lastig om je huis op te ruimen, lukt het niet om te beginnen of om goed keuzes te maken over wat je weg doet? Dan kan mijn online cursus Begin jouw opgeruimde leven daarbij helpen. Of maak alvast een meer laagdrempelige start met de 30-dagen Opruim Challenge! Of meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt gratis mijn checklist Beginnen met opruimen erbij:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Sporten

Sporten kun je natuurlijk perfect alleen doen, en hier heb ik het dan over sporten in de allerbreedste zin van het woord. Sport je normaal altijd met een vriendin? Of ga alleen naar groepslessen? Probeer eens iets anders en doe het alleen! Een aantal ideeën voor sporten die je prima alleen kunt doen:

 • Hardlopen (lees mijn tips over beginnen met hardlopen)
 • Wandelen (zie ook hieronder)
 • Zwemmen
 • Fietsen
 • Schaatsen of skeeleren
 • Thuis een yoga workout doen (bijvoorbeeld van Yoga with Adrienne)
 • Thuis een kracht workout doen (genoeg op YouTube te vinden!)
 • Dansen (gewoon in de woonkamer!)
 • Hoepelen (volg de tips van Robin Hoop)
 • Fitness (naar de sportschool kan perfect alleen natuurlijk)

Alleen sporten vind ik ideaal, want je kunt constant je eigen tempo bepalen.

Museum of bezienswaardigheid bezoeken

Heb je een bovengemiddelde interesse voor kunst, mode, geschiedenis, natuur, architectuur of wat dan ook? En worden je vrienden niet bepaald warm van dat onderwerp? Een druilerige doordeweekse dag is het ideale moment om er in je eentje op uit te trekken, op naar een museum of bezienswaardigheid die jou interesseert. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Museums (misschien is een museumjaarkaart iets voor jou?)
 • Bijzondere gebouwen waar je een rondleiding kunt volgen
 • Een boottocht met gids in een natuurgebied of juist in een stad
 • Kerken of andere hoge gebouwen die je kunt beklimmen
 • Bijzondere plekken in de natuur (bijvoorbeeld de piramide van Austerlitz)

Wees toerist in eigen stad of ga naar een plek waar je “altijd nog eens heen zou willen”. Doe een audiotour of maak af en toe een foto. Net een echte toerist.

Creatief aan de slag gaan

Wanneer is de laatste keer dat je creatief aan de slag bent gegaan? En vond je het vroeger als kind leuk om je eigen ideeën uit te tekenen, schrijven, schilderen of knutselen? Dan is dat iets om weer eens een keer opnieuw te proberen!

Een aantal ideeën om creatief mee aan de slag te gaan:

 • Schilderen/waterverven
 • Tekenen (dit kan op papier of digitaal met Procreate op een iPad!)
 • Handlettering
 • Haken, breien of andere creatieve dingen met stof
 • Kleuren in een kleurboek
 • Schrijven (op papier of op de laptop; een verhaal, als dagboek…)
 • Fotograferen
 • Video’s maken (dit kan uiteenlopen van een huis-tuin-en-keuken video van een afgelopen vakantie tot een hilarische TikTok)

En wil in je eentje juist creatief aan de slag gaan met gelijkgestemden? Kijk eens of er een schilder-, fotografie-, of andere creatieve cursus bij jou in de buurt gegeven wordt!

Wandelen in de natuur

Stippel een route uit (of niet) en ga erop uit. Geniet van de natuur, ben in beweging en maak je hoofd helemaal leeg!

Ben je bang dat het saai wordt? Neem oortjes mee om ondertussen naar muziek of een inspirerende podcast te kunnen luisteren. Of rijd naar een voor jou onbekende plek en maak daar een wandeling. Houd je van spelletjes? Probeer dan eens geocachen, de moderne versie van de speurtocht.

En je kunt ook altijd een e-reader of boek meenemen, en/of wat te eten, om een lees- of picknickpauze te houden als je een goed plekje daarvoor tegenkomt!

Een online cursus volgen

Ik ben groot fan van online cursussen. Ik volg ze zelf heel graag en ik maak ze zelf ook heel graag. Waarom? Het is een hele laagdrempelige manier om iets nieuws te leren en/of een heel concreet stappenplan te hebben om een bepaald resultaat te bereiken. Gewoon lekker in je eentje, vanaf je eigen bank en op een tijdstip dat jij handig vindt. Is er nog een hobby die je altijd wilde proberen? Loop je tegen een uitdaging aan op je werk of privé? Ik wed dat er een online cursus over is.

Enne, kun je op een bepaald gebied meer structuur gebruiken? Dan vind je mijn cursussen misschien iets:

En nog meer! Bekijk alle cursussen, werkboeken en challenges op deze pagina.

Een nieuwe stad ontdekken

Een nieuwe stad ontdekken vind ik heel leuk, zowel om met anderen samen te doen als alleen. Ik kies een stad die mijn aandacht trekt en zoek van tevoren op:

 • Wat eventueel leuke bezienswaardigheden zijn om te bezoeken/langs te wandelen
 • Of er een stadswandeling van een paar kilometer is waarmee ik een goed beeld van de stad krijg
 • Wat leuke koffietentjes/terrasjes/lunchplekken/restaurants zijn om pauze te houden en een hapje te eten
 • Wat leuke winkels zijn om een kijkje te nemen
 • Bij goed weer: of er bijvoorbeeld een park is om in te zitten

Dit betekent niet dat je alle koffietentjes moet bezoeken die je tegenkomt, maar wel dat je heel snel weet waar je naartoe zou kunnen gaan op het moment dat je rondwandelt in de stad. En zo zorg je ervoor dat je altijd wat te doen hebt in de stad die je bezoekt.

Kun je hiervoor nog inspiratie gebruiken? Ik schreef ooit blogs over bezoekjes aan Mechelen/Leuven en Rotterdam. (Ik ging niet alleen, maar wie weet haal je er wel inspiratie uit.)

Op vakantie

Alleen op vakantie gaan is hét moment om jezelf te leren kennen, maar ook om gemakkelijk nieuwe vrienden te maken óf juist om de hele vakantie te doen waar jij zin in hebt.

Ik vind alleen op vakantie gaan vooral leuk om die laatste reden. Plus niemand anders hoeft tijd/budget te hebben om te doen wat jij graag wilt doen. Zo wilde ik altijd al voor iets langere tijd naar New York. Dat deed ik dan ook, in maart 2016 ging ik in mijn eentje een maand naar New York. Het was de ervaring van mijn leven en ik zou zo weer terug gaan. Hier lees je mijn ervaringen!

Na deze tijd ben ik ook nog een aantal keer alleen op vakantie naar een vakantiehuis in Nederland. Heel erg anders, maar dat beviel mij ook heel erg goed. Een midweek lezen, wandelen, hardlopen, plekken bezoeken en gewoon doen waar ik zin in had.

In deze blog over alleen op vakantie gaan deel ik mijn ervaring en tips nog veel uitgebreider. Tip als je dit overweegt!

Een “tijd voor jezelf dag”

Iets wat ik ook heerlijk vind om alleen te doen is een dag plannen waarop ik helemaal niks “moet” doen en tijd voor mezelf maak. Dat kan thuis, maar dat kan ook door een tocht langs je favoriete koffietenten te maken. Wat ik doe op zo’n “tijd voor mezelf dag”:

 • Lezen en mij laten inspireren door boeken (of soms ook podcasts of online cursussen). Vaak non-fictie boeken met opdrachten die ik dan ook ga maken of tips die ik ga toepassen
 • Hardlopen, wandelen of op een andere manier bewegen
 • De tijd nemen om gezonde maaltijden voor mezelf te maken (of te bestellen ;-) )
 • Mijn ideeën uitschrijven op papier en de tijd nemen om gewoon even na te denken over wat ik wil. (Of juist heel bewust reflecteren op mijn doelen en nieuwe doelen stellen.)

Ik doe eigenlijk vooral dingen waarvan ik vaak zou willen dat ik er meer tijd voor zou maken. Dus dat is misschien een vraag om jezelf te stellen: wat vind je heel leuk om te doen maar maak je vaak niet genoeg tijd voor? Ik ga zelf niet graag in bad, maar misschien wil jij heerlijk lang badderen.

Doelen stellen én bereiken

Ik ben echt groot fan van doelen stellen. Puur omdat dit ervoor zorgt dat je voor je zelf gaat nadenken over: wat wil ik nou eigenlijk? Waar wil ik aan werken, waar krijg ik energie van?

Een dag niks moeten en rust nemen is heerlijk, maar uiteindelijk haal je de meeste voldoening uit dingen doen die wat moeite kosten en waar je trots op bent als je ze gedaan hebt.

Wat zou jij nog willen doen? Waar zou je naartoe willen werken? Doelen kunnen je helpen richting geven en bepalen waar je komende periode aan wilt werken om uiteindelijk dat doel te behalen.

Ben jij ook fan van doelen stellen? Dan is mijn online cursus Doelen op orde misschien iets voor jou. En kun je wel wat inspiratie gebruiken voor wat voor doelen je zoal kunt stellen? Als je je aanmeldt voor mijn e-mails, ontvang je daar nu gratis een lijst van 101 mogelijke doelen die je kunt stellen bij. Vul daarvoor het onderstaande formulier in:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

Dat waren de tips! Heel veel plezier met dingen alleen doen!

PS zoek je nog meer inspiratie voor dingen die je thuis kunt doen? Lees dan ook mijn artikel met leuke en nuttige dingen die je thuis kunt doen, wat ik schreef in de coronaperiode. De meeste dingen kunnen gewoon in je eentje!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

14 gedachten over “10 dingen om in je eentje te doen”

 1. Oh ik winkel echt super vaak in mijn eentje! Vind ik eigenlijk veel fijner. Zelf mijn eigen tijd indelen en geen vervelend commentaar, haha. En bingewatchen kan aaaaaltijd.

  Beantwoorden
 2. Fijne tips, aan sommige had ik zelf nog niet gedacht. Ik ben van plan om binnenkort eens in mijn eentje nieuwe steden in Nederland te gaan ontdekken, dit lijkt me echt superleuk om te doen. Zo kun je rustig dingen bekijken zonder dat je je opgelaten hoeft te voelen. Dit heb ik zelf nog wel eens, als ik ergens te lang rondkijk.

  Beantwoorden
 3. Ik vind winkelen heerlijk in mijn eentje! Lekker op mijn eigen (snelle) tempo én alleen de winkels die ik leuk vind! Yes!
  Leuke blog, ik volg je nu via bloglovin! XO

  Beantwoorden
 4. Ik vind wandelen echt ideaal om in mijn eentje te doel (net als sporten trouwens haha). Lekker ik en mijn gedachten: er bestaat volgens mij niets rustgevender dan dat. Liefs, Deisy

  Beantwoorden
 5. Haha na het lezen van dit blogje merk ik pas hoe weinig ik dingen alleen doe… Ik voel me dan nogal snel zielig of eenzaam ofzo? Ik hoop dat dit niet stom klinkt! Alleen winkelen heb ik me al een tijdje geleden voorgenomen (omdat ik echt nieuwe dingetjes nodig heb…) maar toch stel ik het steeds uit omdat alleen shoppen me toch niet zo leuk lijkt. Kan je inderdaad niet iemand anders z’n mening vragen… Aan de andere kant denk ik dan, jij moet het dragen dus is iemand anders zijn mening dan zo belangrijk? Ik weet niet of deze comment er nog toe doet dus ik ga stoppen… ;)

  Beantwoorden
  • Nee joh dat is toch niet stom! Alleen als je niemand bij je hebt kun je wel zelf kiezen waar je heen gaat. Gewoon een keer proberen, als je wil :-)

   Beantwoorden
 6. Alleen winkelen vind ik juist heerlijk! En koken en bakken doe ik ook alleen, dat is niet iets wat ik snel met vrienden zou doen.
  Vind het trouwens ook heerlijk om alleen ergens heen te gaan om te fotograferen. Zo ging ik een keer een dagje naar de Veluwe, met mezelf en mijn camera. Top!

  Beantwoorden
 7. Ga lekker een nieuwe stad ontdekken. Wandelen en winkelen. Je hebt snel aanpraak als je ergens koffie drinkt of luncht. Heerlijk ontspannen !!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie