Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Jezelf opladen tijdens je vakantie: 7 dingen om te doen


Je vakantie is bedoeld om op te laden. Maar hoe doe je dat, opladen? Hoe maak je tijd voor jezelf en wat doe je dan? Hoe gebruik je je vakantie effectief zodat je helemaal opgeladen terugkomt op kantoor? Ik deel 7 ideeën voor jezelf opladen tijdens je vakantie. 

Waarom jezelf opladen tijdens je vakantie?

Vakantie hebben is fijn. Maar wil je die echt besteden aan de hele dag tv kijken of het huishouden doen? Of wil je activiteiten doen waarna je weer vol energie en motivatie aan de slag kunt gaan?

Toen ik nog studeerde leek de vakantie eindeloos. Maar nu ik werk en slechts 25 vakantiedagen heb, is elke vakantiedag kostbaar en wil ik ze zo goed mogelijk benutten. Ik wil écht opladen zodat ik erna weer vol energie aan de slag kan gaan. 

Dat zorgt er namelijk voor dat ik een fijner gevoel over houd aan mijn vakantie én dat ik daarna weer gemotiveerder aan het werk ga. 

Ik wil je helpen om dat gevoel ook te krijgen! Of je nu daadwerkelijk weg gaat op vakantie of niet; wat kun je doen tijdens je vakantie om op te laden, zodat je daarna weer met veel energie aan het werk kan gaan? Ik deel 7 dingen!

7 dingen die je kunt doen om jezelf op te laden tijdens je vakantie

Ga bewegen!

Het eerste waarvan je heel erg kunt opladen, is beweging. Dat kan op elke mogelijke manier zijn: je kunt wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, dansen…

Beweging verlaagt je stressniveau, verhoogt je creativiteit en geeft je energie. Genoeg redenen dus om erop uit te trekken! 

Daarnaast kan ook buiten zijn heel fijn zijn om op te laden. Vooral in de natuur zijn kan een stressverlagend en rustgevend effect hebben. Maak dus niet per se een wandeling in de stad, maar ga eens naar het bos!

Ik probeer zelf tijdens mijn vakantie altijd voldoende tijd te maken voor beweging. Ik wandel vaker naar plekken toe of fiets erheen, en als ik op vakantie ben dan zwem ik graag. Ook zorg ik ervoor dat ik tijd maak om hard te lopen.

Besteed tijd aan relaties

Tijd besteden aan anderen maakt gelukkig. Neem in je vakantie dus de tijd om extra veel leuks te doen met je partner, vrienden of familie. 

Wellicht kun je ook eens tijd besteden aan mensen waar je normaal niet zo heel veel tijd aan besteed. Kun je bijvoorbeeld die vriendin die wat verder weg woont een keertje bezoeken tijdens je vakantie?

Ook kan het leuk zijn om samen met anderen een activiteit te plannen. Ga een dagje naar een pretpark of de dierentuin, doe een escape room, of bezoek samen een stad in Nederland of België.

Ontdek nieuwe plekken

Je vakantie is ook ideaal om nieuwe plekken te ontdekken. Dit zorgt ervoor dat je uit je comfort zone komt. Nieuwe culturen en nieuwe ervaringen geven mij vaak heel veel inspiratie en ideeën. Ook helpt het mij soms om mijn leven wat meer in perspectief te zien.

Als je op vakantie gaat naar een plek waar je nog niet eerder geweest bent, dan zal dit sowieso al aan bod komen tijdens je vakantie! Maar ook als je niet op vakantie gaat kun je dit doen. Bezoek bijvoorbeeld eens een nieuw lunchtentje in de stad, neem andere routes naar de plekken waar je moet zijn of doe iets wat je nog niet eerder gedaan hebt.

Ga lezen

Lezen geeft mij altijd heel veel rust, ik kan hier echt van opladen. En ik lees dan echt allerlei boeken.

Met een non-fictieboek dat informatie of inspiratie bevat, kun je jezelf verder ontwikkelen. Je kunt nieuwe dingen leren, kennismaken met een nieuwe aanpak van iets of nieuwe inspiratie krijgen. Ook bedenk ik dankzij die soort boeken vaak veel nieuwe ideeën.

Mijn favoriete non-fictieboeken zijn: Diep werk, Nooit meer te druk, The Productivity Project, Zo word je een Productiviteitsninja en Hyperfocus.

Met een goed fictieboek kun je je inlevingsvermogen en je empathie vergroten. Sommige fictieboeken doen mij letterlijk beter begrijpen hoe de wereld eruitziet vanuit de hoofdpersoon, en als die persoon bijvoorbeeld een hele andere achtergrond of levensstijl heeft, dan maakt dat soms best indruk. Verder doe ik ook door fictieboeken vaak ideeën op. Soms hebben die ideeën met het verhaal te maken, maar soms ontstaan de ideeën ook gewoon tijdens het lezen van dat verhaal. 

Mijn favoriete fictieboeken zijn: Voor jou, Het Rosie Project, 9 November, Het geheim van mijn man en Achthonderd druiven.

Doe aan mediteren

Meditatie kan heel erg helpen om jezelf weer op te laden, dus juist tijdens je vakantie is een goed moment om hiermee aan de slag te gaan. Meditatie zorgt ervoor dat je tot rust komt, en dat je beter leert focussen op één ding. Er zijn allerlei onderzoeken die de positieve effecten ervan aantonen (bijvoorbeeld Tang et al., 2015).

Ik kan je aanraden om dagelijks te mediteren, al is het maar een paar minuten. Kies een moment en ga aan de slag. Eventueel kun je er een app bij gebruiken, zoals Insight Timer.

Maak tijd voor wat je leuk vindt

Je vakantie is ook hét moment om meer tijd te maken voor de dingen die je leuk vindt. En dan misschien wel juist de dingen waar je normaal geen of te weinig tijd naar je zin aan besteed. Denk hierbij aan je hobby’s of aan creatieve dingen die je kunt doen. Wil je meer aandacht besteden aan fotografie, schilderen of borduren? Neem daar dan tijdens je vakantie de tijd voor! Ook daar kun je namelijk helemaal van opladen. Lees ook mijn tips voor het maken van tijd voor jezelf!

Werk ideeën uit

Ik krijg tijdens mijn vakantie vaak de beste ideeën. Dat komt vaak omdat ik één of meerdere van de activiteiten hierboven doe. Ik ben in nieuwe omgevingen, lees veel, ben veel buiten… Dat zorgt voor inspiratie. Op vakantie heb ik dan ook altijd een notitieboek bij me om gelijk alle ideeën op te schrijven.

Zit je met een probleem of een keuze die je moet maken? Neem terwijl je op je strandstoel ligt of in de tuin zit eens de tijd om erover na te denken. Wedden dat je tot hele andere, betere inzichten komt dan normaal?

Jezelf opladen tijdens je vakantie, hoe doe jij dat?

Vul deze lijst vooral aan door een reactie achter te laten met hoe jij oplaad als je vakantie hebt!

Lees ook mijn andere blogpost rondom jezelf opladen en vakantie:

Bron: Tang, Y. Y., Hölzel, B. K., & Posner, M. I. (2015). The neuroscience of mindfulness meditation. Nature Reviews Neuroscience16(4), 213.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie