Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Een vakantiegevoel krijgen én vasthouden: 11 tips


Een vakantiegevoel krijgen en een vakantiegevoel vasthouden: dat is heerlijk, toch?! Met deze tips zorg je ervoor dat je tijdens je vakantie echt een vakantiegevoel krijgt, en dat je dit gevoel ook gaat vasthouden. Of je nu wel of niet echt op vakantie gaat.

In deze blog deelde ik al dat ik een vakantie graag gebruik om écht op te laden. Vandaag ga ik je uitleggen hoe ik mijn vakanties altijd probeer in te delen, om er optimaal van te genieten en om zo’n opgeladen vakantiegevoel te krijgen en te behouden. 

Het maakt daarbij niet uit of je op vakantie gaat of niet, want ook thuis kun je prima heel erg een vakantiegevoel krijgen.

Voor je vakantie & de start: een vakantiegevoel krijgen

Hoera, je vakantie begint! Je wilt het liefst een echt vakantiegevoel krijgen. Maar wacht even. Want het is niet per se handig om alles uit je handen te laten vallen en er vandoor te gaan. Mijn tip daarvoor: gebruik de dagen vóór en de eerste dagen van je vakantie om alle lopende zaken echt af te ronden.

Afronden op je werk

Zorg er ten eerste voor dat je op je werk alles goed afrondt voor je vakantie. Doe de volgende dingen in de laatste week of dagen voor je vakantie:

 • Zorg dat er niets (meer) op je planning of in je agenda staat tijdens je vakantie en verplaats alles wat daar nu wel staat naar een ander moment.
 • Moeten er dingen gebeuren tijdens je vakantie die normaal jouw verantwoordelijkheid zijn? Draag je taken over aan een collega of kijk of je het een keer over kunt slaan. Probeer het niet uit te stellen, want dan heb je extra veel werk te doen als je terugkomt.
 • Communiceer aan iedereen waar je veel contact mee hebt (collega’s, klanten, leveranciers) dat je op vakantie gaat, hoe lang je weg bent en wat er in de tussentijd gebeurt (bij wie kunnen ze terecht met vragen?). 
 • Zijn er taken die je direct na je vakantie op moet pakken? Zet die alvast op een rijtje. Zo hoef je er tijdens je vakantie niet aan te denken en vergeet je het na je vakantie niet.
 • Maak je mailbox leeg. Ja, helemaal leeg. Zo weet je dat je helemaal bij bent met alles voor je vertrekt. Hier vind je mijn tips voor het organiseren van je mailbox.
 • Vraag, als dat kan, iemand om tijdens je vakantie je mail in de gaten te houden. Dit doen we op mijn werk en is super fijn, want echt dringende zaken worden opgepakt door een collega en je mails zijn gesorteerd als je terugkomt.
 • Stel een out of office in.
 • Laat je werk los. Laat je werklaptop en werktelefoon op je werk (of haal de mail van je privételefoon als deze daarop staat) zodat je volledig kunt genieten van je vakantie.

Thuis afronden

Gebruik de eerste of de eerste paar dagen van je vakantie om ook thuis alles af te ronden. Als je op vakantie gaat, is alles zo klaar voor je vertrek, en als je thuisblijft, dan zorg je er op deze manier voor dat je niet tijdens je vakantie nog allerlei ‘moetjes’ aan het doen bent. Doe bijvoorbeeld het volgende:

 • Verwerk alle post die er nog ligt
 • Werk je privémail bij (lees mijn blogpost over je mailbox opruimen)
 • Werk je privé administratie bij
 • Ruim je huis op en maak het schoon
 • Draag eventuele verantwoordelijkheden over (Wie geeft de kat eten als je op vakantie bent? Kan iemand tijdens jouw vakantie je vrijwilligerstaken overnemen?)
 • Rond openstaande taken af (boodschap doen, medicijnpaspoort halen, boek terugbrengen naar de bibliotheek, pakketje verzenden etc.)
 • Sluit je ook privé meer af. Haal ook je privémail van je telefoon en overweeg social media apps (tijdelijk) te verwijderen.

Hoe fijn is het als dit gedaan is en je daarna écht kunt genieten van je vakantie? Stel dit soort dingen niet uit maar doe ze zo snel mogelijk als je vakantie begonnen is! Dan ben je er echt helemaal klaar voor.

Als het mogelijk is, zou je deze taken bijvoorbeeld ook al deels in het weekend vóór je vakantie op kunnen pakken. Zo ben je in je vakantie hiermee snel klaar!

Tijd voor vakantie! Het échte vakantiegevoel krijgen (thuis en op vakantie)

Tijd voor mijn tips voor het krijgen van een vakantiegevoel, ongeacht of je op vakantie gaat of niet.

Laat het ‘gewone leven’ los

Laat ten eerste even het ‘gewone leven’ zoveel mogelijk los. Niet alleen je werk, maar ook wat je normaal thuis allemaal ‘moet’ van jezelf. Dit heb je, als je de tips die ik hierboven gaf hebt gevolgd, voorbereid door alles helemaal af te ronden. Je hoeft zo als het goed is niets meer te doen, en dus is het tijd om van je vakantie te gaan genieten!

Ga je niet op vakantie, maar blijf je thuis? Maak er dan thuis een vakantie van. Zet internet uit, blijf weg van het nieuws en kijk zo min mogelijk op social media. Door offline te gaan kun je echt het gevoel krijgen er even tussenuit te zijn. 

Doe dingen waarvan je oplaad

Tijd om helemaal op te laden! Daarvoor wil je activiteiten doen die je helpen om op te laden. In dit blogartikel gaf ik hiervoor heel veel inspiratie, dus pak deze erbij en bepaal wat jij wilt gaan doen!

Maak een vakantieplanning (ook al ben je thuis)

Je vakantie is hét moment om de dingen te doen die je leuk vindt. Of je nu op vakantie gaat of niet.

Denk eens na over wat je in je vakantie écht graag zou willen doen. Is er iets nieuws wat je altijd al hebt willen proberen? Heb je ooit een bucket list gemaakt en kun je daar iets van uitvoeren? Wilde je graag nog eens iets met iemand doen, en kun je daar deze vakantie tijd voor maken?

Door bewust na te denken over wat je wilt doen in je vakantie en dat te plannen, zorg je ervoor dat je je vakantie memorabel maakt en tijd maakt voor dit soort dingen, en je niet alleen maar elke dag dezelfde vergelijkbare dingen doet.

Of doe bewust niets

Je kunt ook juist geen planning maken. Gewoon echt helemaal niets voor jezelf inplannen om te doen, zodat je precies kunt doen waar je zin in hebt. Dat heeft als voordeel dat je ultiem kunt relaxen en kunt doen waar je blij van wordt.

Denk na over wat jou het fijnste lijkt: leuke dingen plannen, of juist niets plannen. En een combinatie daarvan kan natuurlijk ook! Plan de ene dag wat leuks, en plan de volgende dag niets, bijvoorbeeld.

Geniet ervan

Vergeet niet te genieten! Sta stil bij het feit dat je nu vakantie hebt en dat je ervan mag genieten. Denk niet na over alles wat je voor je vakantie hebt moeten doen of wat erna weer moet gebeuren. Probeer je te focussen op dit moment en op wat je nu aan het doen bent!

Na je vakantie: het vakantiegevoel vasthouden

Je bent weer terug thuis, of je bent thuis gebleven, en je vakantie loopt ten einde. Hoe kan je het vakantiegevoel vasthouden?

Het vakantiegevoel vasthouden door je op vakantie te blijven wanen

Voor het vasthouden van het vakantiegevoel is het ten eerste slim om meer dan normaal te leven alsof je nog vakantie hebt.

In mijn blogartikel over het vakantiegevoel vasthouden vind je al mijn tips om dat te bereiken!

Zeg nee tegen verplichtingen

Een vakantie kenmerkt zich vaak door minder verplichtingen. Kijk of je dit na je vakantie ook kunt behouden. Wees kritisch op de dingen waar je ja tegen zegt, en leer om nee te zeggen als je iets niet wilt doen. Op vakantie doe je waar je zin in hebt. Waarom doe je dat niet altijd?

Werk je ideeën uit

Op vakantie krijg ik vaak de beste ideeën. Heb jij dat ook? Neem dan na je vakantie de tijd om alle projecten en dingen die je hebt bedacht verder uit te werken. Implementeer de tips die je in boeken hebt gelezen, plan dat uitje dat je bedacht hebt om te doen, werk de plannen uit die je met je partner gemaakt hebt en ga zo maar door. Tijd om door te pakken en je dromen waar te maken!

Op de laatste dag: alles weer bijwerken

Is de laatste dag van je vakantie aangebroken? Gebruik deze dan (deels) om weer even alles bij te werken voordat je werk weer begint. Verwerk opnieuw de post en e-mail, ruim op en doe het huishouden. Zo ben je klaar voor ‘het gewone leven’ maar ben je wel bijgewerkt, waardoor je de tips over het vasthouden van het vakantiegevoel kunt blijven toepassen.

Wil je verder lezen? Bekijk dan al mijn blogartikelen over reizen of over zelfhulp.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie