Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Tijdwinst: daar zorg je voor met deze 12 gewoontes


Tijd besparen dankzij je gewoontes? Ja dat kan zeker! In deze blogpost lees je welke goede gewoontes je jezelf aan kunt leren voor meer tijdwinst.

Must-do: kies 2 gewoontes uit waar je je op dit moment niet aan houdt, en neem je voor om die deze zomer aan te leren!

12 gewoontes voor meer tijdwinst

Werk met routines

Routine saai? Misschien. Maar het kan wél heel veel tijdwinst opleveren. Het verhaal gaat dat succesvolle mensen als Mark Zuckerberg alleen maar dezelfde of soortgelijke T-shirts dragen, zodat ze ‘s ochtends geen tijd kwijt zijn aan iets voor hen onbelangrijks als het uitkiezen van kleding. Bedenk welke dingen jij standaard doet en neem je voor om ze altijd achter elkaar op een bepaald moment te doen. Zo gaat het automatisch, hoef je er niet over na te denken en zorg je dus voor tijdwinst. Hier lees je meer over het aanleren van routines!

Doe een middagdutje

Een paar weken geleden deelde ik al in deze blogpost waarom het doen van een middagdutje je productiever maakt. Een recap: je bent meer gefocust en alerter, je prestaties zijn beter én je reageert sneller. Oftewel, alles gaat makkelijker en dus kun je eerder klaar zijn. In die blogpost lees je ook dat een middagdutje van 10 minuten het meest effectief is. Kost weinig tijd, maar je geniet wel een paar uur lang van bovengenoemde voordelen. Duik voortaan dus ‘s middags even kort je bed in!

Leg je telefoon weg en zet internet uit

Dat je niet productiever wordt als je constant met je telefoon in de weer bent, weet je vast ook wel. Ben je een gemiddelde gebruiker dan ben je dagelijks waarschijnlijk zo een paar uur met dat ding in de weer. Maar het is lastig om dat los te laten! Even snel kijken is zo verleidelijk, je telefoon daarna weer wegleggen des te moeilijker. Gebruik de tips die ik geef over het minderen van je telefoongebruik en zorg voor maximale tijdwinst.

Stop met multitasken

Multitasken is simpelweg het doen van twee dingen tegelijk. En onderzoek heeft keihard aangetoond dat dat nu eenmaal meer tijd kost dan wanneer je al je taken één voor één, met volledige focus op elke taak, zou afronden. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig voor het switchen van taken. Je herkent vast de situatie waarbij je even tijd nodig hebt om te bedenken waar je ook al weer was met je opdracht. Dat kost dus tijd, en dus zorg je voor tijdwinst je als je je taken één voor één afrondt. Hier leg ik het uitgebreider uit, ook waarom je soms bijna automatisch begint met multitasken. En natuurlijk geef ik ook tips hoe je dat kunt stoppen – of in ieder geval minderen.

Tijdwinst3

Eet gezond

Je bent vast wel bekend met de after-dinner dip. En misschien ook wel met het misselijk worden van te veel suiker eten of het gebrek aan energie na een all-you-can-eat etentje. En ken je ook de energie die je kan krijgen van een verse juice of gezonde salade? Van een kom havermout of een bord groenten? Misschien niet bewust, maar denk er eens over na. Eten is zo onmisbaar omdat het je energie geeft. Het is jouw benzine, het helpt je de dag door. En als je iets eet waar je lichaam niets mee kan, zoals gefrituurd voedsel of suikerbommetjes, dan merk je dat. Als ik een periode ongezonder eet merk ik meteen dat ik me suffer, minder productief en vermoeider voel dan wanneer ik wél gezond eet.

Dat je tijd bespaart door gezond te eten (ook al kost het misschien wat moeite om het klaar te maken) lijkt me niet meer dan logisch. Want wat zorgt uiteindelijk voor meer tijdwinst: snel een witte boterham met chocoladepasta tussendoor eten en je vervolgens futloos voelen, of even een kwartiertje besteden aan het maken van een salade en vol energie verder kunnen? Ik weet niet alles van eten maar door je gezonde verstand te gebruiken (en je misschien een beetje in te lezen) kom je een heel eind. Hier lees je trouwens welke principes ik aanhoud om gezond te eten.

Maak een planning

Het is waar dat het tijd kost om een planning te maken. Maar wanneer je dit ‘s ochtends meteen doet, of beter nog, een dag van tevoren, weet je de hele dag waar je aan toe bent. Zodra je ergens mee klaar bent wéét je wat het volgende is dat je te wachten staat. Je hoeft niet in de mail te zoeken of je agenda te bekijken om te zien wat er ook alweer te gebeuren staat. Je kijkt op je planning en kunt meteen door. Over plannen kun je veel lezen op mijn blog. Check bijvoorbeeld deze blogpost over het maken van een weekplanning, dan kun je meteen even vooruit!

Meet je tijd

Meten is weten, cliché maar waar. Als je weet hoe lang je over een taak doet, weet je hoe lang je ervoor nodig hebt. Hoe dit tot tijdwinst leidt? Nou, je hoeft je niet druk te maken over het feit of je wel of niet je taak vandaag gaat afronden als je wéét hoe lang het duurt. Het bespaart daarmee een hele hoop gepieker. Plus je hoeft je taken niet constant vooruit te schuiven omdat je een té optimistische planning hebt gemaakt waarbij je maar vier van de tien ingepland taken afgerond kreeg. Nee, jouw planning is in no time klaar want je weet precies wat je kunt doen in de tijd die je hebt. Een handige manier om dit bij te houden is trouwens met de app Toggl, hier lees je er alles over.

Sport

Sporten kost tijd én energie, maar het geeft je ook heel veel energie. Niet alleen doordat je sterker wordt of meer uithoudingsvermogen krijgt, maar ook doordat je trots kunt zijn op jezelf en er happy van wordt. Je voelt je beter, wordt productiever en slaapt beter (waardoor je overdag natuurlijk ook weer meer energie hebt). Sporten is een investering in je tijd, die je uiteindelijk dubbel en dwars terugverdient!

Tijdwinst2

Neem bewust pauze

Niemand kan zich 8 uur lang focussen. We nu eenmaal hebben af en toe even een break nodig. Maar het kan nog best lastig zijn om niet te vaak (of te weinig!) pauze te nemen, maar ook om die pauze niet langer te laten duren dan nodig. Voor je het weet heb je gezien wat al je vrienden de afgelopen drie dagen op Facebook hebben geplaatst en ben je een kwartier verder. Een handige methode om wel regelmatig en voldoende pauze te nemen, maar om het niet uit de hand te laten lopen, is de pomodorotechniek. Hier lees je meer uitleg én al mijn tips!

Slaap voldoende

Het is makkelijk om een paar uur slaap op te geven wanneer je een deadline hebt. Maar uiteindelijk gaat het je meer tijd besparen wanneer je wél gewoon voldoende slaapt. Mensen die te weinig slapen zijn namelijk een stuk minder productief dan hun medemens die wel voldoende uren maakt (Rosekind et al., 2010). Bovendien zijn je prestaties minder goed en kan een flink tekort aan slaap zelfs onveilige situaties opleveren. Gebruik de tips in dit artikel om tijd te besparen in plaats van door je slaap op te geven!

Zeg nee

Misschien had dit wel bovenaan moeten staan. De gemakkelijkste manier om voor tijdwinst te zorgen is natuurlijk door minder te doen. Wat je dan niet meer moet doen? Nou, de dingen die voor jou niet belangrijk zijn. En vaak zijn dat de dingen die anderen van je vragen. En dus moet je vaker nee zeggen. Dat klinkt egoïstisch, maar bekijk het eens zo. Misschien vraagt degene jou altijd voor een bepaalde taak, klein of groot, omdat hij of zij denkt dat jij dit niet erg vindt. Zeg je nee, dan vindt diegene het waarschijnlijk geen probleem om iemand anders te vragen die het wel met veel plezier doet, én er tijd voor heeft. En word je gevraagd voor iets eenmaligs wat niet in jouw straatje past, dan kun je dit ook gewoon uitleggen. De andere partij is ook beter af met iemand die er wel zin in heeft! Dus, klaar om nee te zeggen? Dan vind je hier nog een paar praktische tips om het wat soepeler te laten verlopen.

Stel prioriteiten

Nee zeggen heeft ook alles te maken met prioriteiten stellen. Iets wat ook belangrijk is als je voor tijdwinst wilt zorgen. Je kunt niet alles doen! Ik raad je aan om eens aan de slag te gaan met het concept van de prioriteitenmatrix. Hierbij bekijk je of je taken urgent en belangrijk zijn en aan de hand daarvan komen ze op de matrix. Uiteraard moet je ernaar streven om vooral taken te doen die voor jou belangrijk zijn, die iets bijdragen aan jouw doelen. En daar komt het nee zeggen weer van pas! Oftewel, bespaar tijd door geen dingen te doen die voor jou niet belangrijk zijn.

Nog meer tijdwinst realiseren? Word productief!

Wil jij tijdwinst realiseren, het minder druk hebben én méér overzicht creëren? Meld je nu aan voor mijn e-mails en je ontvangt er gratis mijn stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit bij! Vul het formulier in:

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

En wil je écht serieus aan de slag met je productiviteit verbeteren? Bekijk dan eens of de online cursus Krijg het gedaan iets voor jou is:

 

Bron:

Rosekind, M. R., Gregory, K. B., Mallis, M. M., Brandt, S. L., Seal, B., & Lerner, D. (2010). The cost of poor sleep: workplace productivity loss and associated costs. Journal of Occupational and Environmental Medicine52(1), 91-98.

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

11 gedachten over “Tijdwinst: daar zorg je voor met deze 12 gewoontes”

 1. Hele goede tips. Ik merk dat ik bij heel veel dingen denk: “JA! Dit doe ik zelf ook al!” Dus dat is denk ik wel een goed teken. Mijn telefoon is soms nog wel lastig, maar ik heb nu bedacht dat ik hem wel aan de speaker kan zetten voor muziek en dat is op een andere plek dan bij mijn bureau, dus zo kan ik er ook niet naar kijken en afgeleid raken haha. Routine vind ik ook wel heel interessant. Ik merk dat ik dat met bepaalde dingen inderdaad ook doe en dat het opeens allemaal vanzelf gaat en dat je dus ook niet hoeft te treuzelen.

  Beantwoorden
  • Ah ja dat is mooi! Bij mij helpt het inderdaad ook om ‘m verder weg te leggen, dan denk ik er minder snel aan en kost het ook meer moeite om hem te pakken, waardoor ik het minder snel doe ;-)

   Beantwoorden
 2. Oei, het wegleggen van de telefoon zou zo veel tijd schelen. En het maken van een prioriteitenlijst. Ik ben er nu al min of meer mee bezig in mijn routine met mijn zoontje. Ik heb een vreselijke hekel aan te laat komen. Daarom probeer ik zo efficiënt mogelijk mijn tijd in te delen , zodat wij op tijd naar afspraken kunnen. Ook voor mijzelf maak ik lijstjes, ik gebruik Wunderlist en ik word dan ook erg blij als ik elke keer een “pling” hoor bij het wegstrepen van een taak.

  Beantwoorden
  • Haha ik geloof het meteen! Maar zo te horen ben je ook al best goed bezig :-). Ik gebruik Wunderlist de laatste tijd ook weer veel, blijft zo’n handige app!

   Beantwoorden
 3. Wat een goede tips! Ik wil pauzes nog weleens vergeten, maar ik ga er nu echt op letten! Want je hebt gelijk; niemand kan zich 8 uur achter elkaar focussen.

  Beantwoorden
 4. Stoppen met multitasken en tijd meten zijn echt nog dingen waar ik niet al te geweldig in ben, simpelweg omdat ik het dan gewoon vergeet haha. Terwijl ik wel weet dat focussen op één taak en die ook meteen afmaken véél beter werkt dan alles om en om doen…

  Beantwoorden
  • Hmm ja tijd meten is ook lastig, zeker als je multitaskt natuurlijk! Misschien kan tijd meten ook een goede manier zijn om minder te gaan multitasken, omdat je dan dus steeds de timer moet verzetten als je iets anders wil gaan doen ;-).

   Beantwoorden

Plaats een reactie