Persoonlijkheidstests: vaak grappig of leuk om te maken, maar wat mij betreft kunnen de uitslagen je ook echt helpen en bijzonder handig zijn. Waarvoor ik vind dat dit handig kan zijn, lees je in deze blogpost.
Ik vind het altijd leuk om tests in te vullen waarvan de uitkomst je meer over jezelf vertelt. Vaak zijn dit geen verassende uitslagen, het gaat immers over jou als persoon en waarschijnlijk heb je in ieder geval een beetje een beeld van wie jij bent, maar bevestigen ze juist wat je al dacht. Of wordt in woorden uitgelegd wat jij al over jezelf wist. En dat is niet alleen maar leuk, maar dat kan ook heel handig zijn.
Voor meer zelfinzicht
Deze tests helpen je bewust stilstaan bij wie jij bent. Het is gemakkelijk om te proberen wat anderen doen, of om te volgen, maar dat is vaak niet waar jij super happy van wordt. Door dit soort testjes krijg je waarschijnlijk een heleboel “ah-hah” en “o ja natuurlijk”-momentjes, waarbij er opeens helder voor je neus een tekst staat die he-le-maal bij jou past. Geeft je een stuk beter beeld dat een idee vaag in je hoofd. Ik raad je dan ook zeker aan om de uitslagen bijvoorbeeld allemaal in een documentje op te slaan. Kan altijd van pas komen!
Om te delen met anderen
“Noem drie goede eigenschappen van jezelf” is een enórme cheesy vraag die volgens mij gerust op sollicitatiegesprekken wordt gesteld. Ik zou ‘m ook best stellen, want hoe goed je daar antwoord op kunt geven zegt ook al veel over een persoon vind ik. Weten waar je goed in bent, zonder hiermee te koop te lopen, laat zien dat jij weet waar je voor staat en niet bang bent om dat te laten zien. Maar om hierop een goed antwoord te geven, moet je natuurlijk wel weten wat je kunt zeggen. En dat antwoord kun je perfect baseren op dit soort tests.
Ook in andere situaties kan het een uitkomst zijn. Bij het ontmoeten van nieuwe mensen, op andere momenten in het sollicitatieproces, als je wilt uitleggen waarom jij iets nou zo leuk of interessant vind en ga zo maar door.
Bij het maken van keuzes
Keuzes maken is lastig. Vind ik tenminste. Ik kan enorm piekeren over mijn beslissingen omdat ik gewoon graag de juiste maak. Als je je hierin herkend, kan het fijn zijn om bij het maken van beslissingen heel bewust na te denken over wat voor iemand jij bent. Zo maak je een keuze niet omdat iemand anders of misschien zelfs “iedereen” het doet, maar omdat het wel of niet bij jou past. Een goed beeld hebben van jezelf kan je ongetwijfeld helpen bij het maken van de voor jou juiste keuze.
Als basis voor je merktemplate
Afgelopen najaar schreef ik een uitgebreide blog over het opstellen van een merktemplate, iets wat ik tijdens mijn minor moest doen. Zulke verplichte nummers (die je dan ook nog eens met al je klasgenoten moet delen) zijn niet altijd een feest, maar dit kan wel heel nuttig zijn om eens in je vrije tijd te doen. En dan hoef je het met helemaal niemand te delen ;-).
In dit merktemplate zitten allerlei aspecten verwerkt die voor jou als persoon staan. Je krijgt dus uiteindelijk eigenlijk in één oogopslag te zien waar jij als persoon voor staat. Een soort van verbeterde en uitgebreidere versie van de uitslag van deze testjes dus, en daarom nog bruikbaarder bij bovenstaand genoemde dingen.
Maken dus, die persoonlijkheidstests
Ben je al gemotiveerd geraakt om testjes te gaan maken? Hieronder deel ik al mijn blogposts die over persoonlijkheidstests gaan:
Ik heb met mijn huidige minor (branding) ook een hoop van dat soort testen in moeten vullen en daarbij ook een merktemplate in moeten maken. Hoewel de resultaten van alle losse testen vaak niet als een verrassing kwamen, vond ik het zeker fijn om dan opeens allemaal verbanden te gaan zien tussen alles!
Oh wat toevallig, die heb ik ook gedaan! Alweer even geleden maar daar heb ik inderdaad dit soort dingen héél veel gehad. Op dat moment een beetje een overload maar achteraf was het allemaal wel heel leerzaam. Daar heb ik ook de merktemplate ontdekt :-)!
Ik heb een paar persoonlijkheidstests gedaan: ik vind ze ook wel handig!
Persoonlijkheidstesten zijn zeker een toevoeging aan bepaalde aspecten. Het is altijd alleen wel goed om te beseffen dat de testjes op internet verkapte tests zijn van grotere tests of verkapte tests die niet wetenschappelijk zijn onderzocht (sorry, gedragswetenschapper in actie :’)). Dat is iets wat, gek genoeg, niet iedereen beseft. Máár ik denk dat het wel degelijk een kern van waarheid bevat (bij de meeste tests komt er wel een reëel beeld uit natuurlijk) én dat daardoor het zelfvertrouwen en de zelfkennis van een persoon kan groeien. Mooi artikel! :-)
Hahaha ja daar heb je helemaal gelijk in hoor. Dat weet ik wel maar ben inderdaad niet op zoek gegaan naar de wetenschappelijk juiste versies :-). Sommige zijn waarschijnlijk helemaal niet op wetenschap gebaseerd en anderen kloppen denk ik beter. Maar ik ben het met je eens dat er altijd wel een kern van waarheid in zit. Misschien doordat ze wat algemener zijn, maar so be it dan. En misschien is het zelfs nog wel leerzaam als ze niét kloppen, als je je dat gaat beseffen dan leer je jezelf ook “beter kennen” denk ik.
Yay! Helemaal mee eens! Kloppend of niet-kloppend, een lering haal je er sowieso uit. :-) Blijf al jouw blogposts interessant en tof vinden! Ook deze hoor, hihi.
Heel erg leerzaam inderdaad, dit soort tests. Geloof ik ook zeker in! Ik denk dat zelfreflectie erg belangrijk is – het is inderdaad niet voor niets dat ze zulke vragen stellen op sollicitatiegesprekken. Fijn artikel!
Tijdens mijn opleiding moest ik regelmatig van dit soort testen invullen (voor een minor tot coaching). Was erg interessant!
Ik heb dit op school wel eens moeten doen. Zeker interessant en het leidt soms tot leuke inzichten en dingen waar je eerder nooit over nadacht. Zelfreflectie is een belangrijk punt, je hebt er veel aan als je durft op een bepaalde manier naar jezelf te kijken.
Ja precies! Vooral als je bijvoorbeeld niet heel zeker bent van jezelf denk ik dat het veel kan helpen om hier mee bezig te zijn!
Ik vind zulke tests altijd veel inzicht geven die je zelf meestal niet echt gelijk doorhebt. Voor het maken van groepen is het handig.
Ja klopt, achteraf klinkt het heel logisch maar vaak was je er zelf dan toch niet op gekomen. En inderdaad voor samenwerken kan het erg handig zijn, daar heb je dan ook niet voor niets allerlei tests weer voor haha!
Ik vind dit soort testjes ook altijd wel leuk, maar doe ze niet vaak omdat ik het idee heb dat ze altijd heel ver van me af staan of zo, haha.