Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Waarom persoonlijkheidstests handig zijn


Persoonlijkheidstests: vaak grappig of leuk om te maken, maar wat mij betreft kunnen de uitslagen je ook echt helpen en bijzonder handig zijn. Waarvoor ik vind dat dit handig kan zijn, lees je in deze blogpost.

Ik vind het altijd leuk om tests in te vullen waarvan de uitkomst je meer over jezelf vertelt. Vaak zijn dit geen verassende uitslagen, het gaat immers over jou als persoon en waarschijnlijk heb je in ieder geval een beetje een beeld van wie jij bent, maar bevestigen ze juist wat je al dacht. Of wordt in woorden uitgelegd wat jij al over jezelf wist. En dat is niet alleen maar leuk, maar dat kan ook heel handig zijn.

Voor meer zelfinzicht

Deze tests helpen je bewust stilstaan bij wie jij bent. Het is gemakkelijk om te proberen wat anderen doen, of om te volgen, maar dat is vaak niet waar jij super happy van wordt. Door dit soort testjes krijg je waarschijnlijk een heleboel “ah-hah” en “o ja natuurlijk”-momentjes, waarbij er opeens helder voor je neus een tekst staat die he-le-maal bij jou past. Geeft je een stuk beter beeld dat een idee vaag in je hoofd. Ik raad je dan ook zeker aan om de uitslagen bijvoorbeeld allemaal in een documentje op te slaan. Kan altijd van pas komen!

Om te delen met anderen

“Noem drie goede eigenschappen van jezelf” is een enórme cheesy vraag die volgens mij gerust op sollicitatiegesprekken wordt gesteld. Ik zou ‘m ook best stellen, want hoe goed je daar antwoord op kunt geven zegt ook al veel over een persoon vind ik. Weten waar je goed in bent, zonder hiermee te koop te lopen, laat zien dat jij weet waar je voor staat en niet bang bent om dat te laten zien. Maar om hierop een goed antwoord te geven, moet je natuurlijk wel weten wat je kunt zeggen. En dat antwoord kun je perfect baseren op dit soort tests.

Ook in andere situaties kan het een uitkomst zijn. Bij het ontmoeten van nieuwe mensen, op andere momenten in het sollicitatieproces, als je wilt uitleggen waarom jij iets nou zo leuk of interessant vind en ga zo maar door.

Bij het maken van keuzes

Keuzes maken is lastig. Vind ik tenminste. Ik kan enorm piekeren over mijn beslissingen omdat ik gewoon graag de juiste maak. Als je je hierin herkend, kan het fijn zijn om bij het maken van beslissingen heel bewust na te denken over wat voor iemand jij bent. Zo maak je een keuze niet omdat iemand anders of misschien zelfs “iedereen” het doet, maar omdat het wel of niet bij jou past. Een goed beeld hebben van jezelf kan je ongetwijfeld helpen bij het maken van de voor jou juiste keuze.

Als basis voor je merktemplate

Afgelopen najaar schreef ik een uitgebreide blog over het opstellen van een merktemplate, iets wat ik tijdens mijn minor moest doen. Zulke verplichte nummers (die je dan ook nog eens met al je klasgenoten moet delen) zijn niet altijd een feest, maar dit kan wel heel nuttig zijn om eens in je vrije tijd te doen. En dan hoef je het met helemaal niemand te delen ;-).

In dit merktemplate zitten allerlei aspecten verwerkt die voor jou als persoon staan. Je krijgt dus uiteindelijk eigenlijk in één oogopslag te zien waar jij als persoon voor staat. Een soort van verbeterde en uitgebreidere versie van de uitslag van deze testjes dus, en daarom nog bruikbaarder bij bovenstaand genoemde dingen.

Maken dus, die persoonlijkheidstests

Ben je al gemotiveerd geraakt om testjes te gaan maken? Hieronder deel ik al mijn blogposts die over persoonlijkheidstests gaan:

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

13 gedachten over “Waarom persoonlijkheidstests handig zijn”

 1. Ik heb met mijn huidige minor (branding) ook een hoop van dat soort testen in moeten vullen en daarbij ook een merktemplate in moeten maken. Hoewel de resultaten van alle losse testen vaak niet als een verrassing kwamen, vond ik het zeker fijn om dan opeens allemaal verbanden te gaan zien tussen alles!

  Beantwoorden
  • Oh wat toevallig, die heb ik ook gedaan! Alweer even geleden maar daar heb ik inderdaad dit soort dingen héél veel gehad. Op dat moment een beetje een overload maar achteraf was het allemaal wel heel leerzaam. Daar heb ik ook de merktemplate ontdekt :-)!

   Beantwoorden
 2. Persoonlijkheidstesten zijn zeker een toevoeging aan bepaalde aspecten. Het is altijd alleen wel goed om te beseffen dat de testjes op internet verkapte tests zijn van grotere tests of verkapte tests die niet wetenschappelijk zijn onderzocht (sorry, gedragswetenschapper in actie :’)). Dat is iets wat, gek genoeg, niet iedereen beseft. Máár ik denk dat het wel degelijk een kern van waarheid bevat (bij de meeste tests komt er wel een reëel beeld uit natuurlijk) én dat daardoor het zelfvertrouwen en de zelfkennis van een persoon kan groeien. Mooi artikel! :-)

  Beantwoorden
  • Hahaha ja daar heb je helemaal gelijk in hoor. Dat weet ik wel maar ben inderdaad niet op zoek gegaan naar de wetenschappelijk juiste versies :-). Sommige zijn waarschijnlijk helemaal niet op wetenschap gebaseerd en anderen kloppen denk ik beter. Maar ik ben het met je eens dat er altijd wel een kern van waarheid in zit. Misschien doordat ze wat algemener zijn, maar so be it dan. En misschien is het zelfs nog wel leerzaam als ze niét kloppen, als je je dat gaat beseffen dan leer je jezelf ook “beter kennen” denk ik.

   Beantwoorden
   • Yay! Helemaal mee eens! Kloppend of niet-kloppend, een lering haal je er sowieso uit. :-) Blijf al jouw blogposts interessant en tof vinden! Ook deze hoor, hihi.

    Beantwoorden
 3. Heel erg leerzaam inderdaad, dit soort tests. Geloof ik ook zeker in! Ik denk dat zelfreflectie erg belangrijk is – het is inderdaad niet voor niets dat ze zulke vragen stellen op sollicitatiegesprekken. Fijn artikel!

  Beantwoorden
 4. Ik heb dit op school wel eens moeten doen. Zeker interessant en het leidt soms tot leuke inzichten en dingen waar je eerder nooit over nadacht. Zelfreflectie is een belangrijk punt, je hebt er veel aan als je durft op een bepaalde manier naar jezelf te kijken.

  Beantwoorden
  • Ja klopt, achteraf klinkt het heel logisch maar vaak was je er zelf dan toch niet op gekomen. En inderdaad voor samenwerken kan het erg handig zijn, daar heb je dan ook niet voor niets allerlei tests weer voor haha!

   Beantwoorden
 5. Ik vind dit soort testjes ook altijd wel leuk, maar doe ze niet vaak omdat ik het idee heb dat ze altijd heel ver van me af staan of zo, haha.

  Beantwoorden

Plaats een reactie