Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Welke rol neem jij aan in een team?


Waar zouden we zijn zonder samen te werken? Waarschijnlijk word ook jij vaak genoeg ingedeeld in een groep of team. Maar welke teamrol neem je daarin eigenlijk aan? Wat draag je bij? Erg handig om te weten om in een goed team te belanden, met mensen die elk op een andere manier een bijdrage leveren.

Doe de test en ontdek je teamrol

Door deze test te doen, kun je erachter komen welke teamrol het beste bij jou past. Volgens de onderzoeker Belbin zijn er acht rollen die mensen in een team kunnen aannemen, en elk dragen ze op hun eigen manier een steentje bij. Wil je een succesvol team samenstellen, dan bestaat dat ideaal gezien dus uit teamleden met allemaal een andere rol.

Hieronder leg ik kort uit wat elke teamrol inhoudt en wat iemand in de desbetreffende rol bijdraagt aan de groep.

Voorzitter

Wie ben je: jij bent altijd al een leiderstype geweest. Je hoort graag ieders verhalen aan en zorgt dan dat voor iedereen de beste keuze wordt gemaakt. Je bent niet bang om knopen door te hakken en als vanzelf moedig je anderen aan om het beste uit zichzelf te halen.

Je waarde in een groep: je coördineert zaken, zorgt dat er besluiten worden genomen, maar ook dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten en dat je het beste uit elk groepslid haalt.

Bedrijfsman

Wie ben je: jij “regelt het wel”. Als er iets gedaan moet worden, kun jij dat omzetten in concrete planningen. Je houdt van orde en overzicht, bent nuchter en niet vies van hard werken. Je werkt graag zo efficiënt mogelijk en houdt van regelmaat, wat je soms niet zo flexibel doet lijken.

Je waarde in een groep: doordat je vage ideeën en strategieën om kunt zetten in concrete takenlijstjes zie je snel wat er moet gebeuren. Je organiseert de boel en zorgt daarmee dat iedereen aan de slag kan gaan.

Lees verder over: hoe je slim omgaat met ad hoc taken en hoe je omgaat met achterlopen op planning.

Groepswerker

Wie ben je: jij bent emotioneel en vriendelijk en wil graag een sterk groepsgevoel hebben. Hierdoor ben je soms wat meegaand, maar zorg je er ook voor dat je sfeer creëert, naar anderen luistert en hen aanmoedigt. Je zorgt voor harmonie en daarmee rust in een groep.

Je waarde in een groep: jij houdt het team bij elkaar en zorgt dat woordenwisselingen niet meer worden dan dat. Je probeert spanning te voorkomen en bent loyaal en gezellig.

Waarschuwer

Wie ben je: je bent een echte denker, die graag wil weten waarom dingen zo zijn en alles wil begrijpen. Je bent kritisch en ziet alle zwakke punten. Je lijkt afstandelijk doordat je voorzichtig en verstandig bent. Wel is daardoor je oordeel vaak juist.

Je waarde in een groep: doordat je kritisch en bedachtzaam bent zorg je ervoor dat je beslissingen niet fout of te snel genomen worden. Dankzij jou gaat het team de goede kant op.

Plant

Wie ben je: je bent de creatieveling. Je bedenkt de gaafste ideeën en komt altijd met iets nieuws op de proppen. Je bent een dromer, introvert en een beetje eigenzinnig. Je bent op jezelf gericht maar komt wel altijd met verrassende ideeën.

Je waarde in een groep: je inspireert, bedenkt creatieve ideeën, concepten en oplossingen. Je kunt voor een sterke visie zorgen.

Onderzoeker

Wie ben je: je bent enorm nieuwsgierig, extravert en wil altijd alles van iedereen weten. Je bent sociaal, waardoor je ook snel dingen te weten komt. Je bent goed in brainstormen en vernieuwen, en combineert ideeën vaak op goede wijze. Wel vind je zo veel leuk en ben je zo enthousiast dat het lastig is om je focus te behouden.

Je waarde in een groep: door je mensenkennis kun je goed nieuwe ideeën inbrengen en inspelen op kansen, waardoor je goed bent in verbetering en vernieuwing brengen.

Vormer

Wie ben je: je bent gedreven en ambitieus en dwingt jezelf constant om te presteren. Je bent ongeduldig en impulsief en wordt enthousiast van een uitdaging. Wel ben je enorm competitief en móet je winnen. Lees: je kunt niet zo goed tegen je verlies en wilt dan ook per se een goed resultaat behalen.

Je waarde in een groep: jij zorgt dat er actie ondernomen wordt, doelen worden gesteld en veranderingen plaatsvinden. Je zet anderen aan tot actie en stimuleert ze om ook te presteren.

Zorgdrager

Wie ben je: jij maakt je altijd zorgen over alles, want er kan natuurlijk altijd wat fout gaan. Je bent perfectionistisch en controleert constant of alles nog goed gaat. Hierdoor vind je het wel lastig om dingen aan anderen over te laten, maar bewaak je ook de kwaliteit.

Je waarde in een groep: jij zorgt dat alles tot in de details wordt uitgewerkt. Je bent nauwkeurig en zorgt voor veiligheid en kwaliteit.

Hoe gebruik je dit?

Je weet nu wat jouw rol is in een team, en waarschijnlijk kun je na het lezen van de omschrijvingen ook wel een beetje inschatten wat voor teamrol bijvoorbeeld je klasgenoten of collega’s voornamelijk innemen. Wil je een opdracht tot een goed einde brengen, kies dan voor een team met mensen die jouw teamrol aanvullen. Want een groep zonder voorzitter of met alleen maar zorgdragers gaat waarschijnlijk niet voor succes zorgen.

Daarnaast kun je dit ook gebruiken om aan anderen uit te leggen wat jij bij te dragen hebt. Ben je een zorgdrager, dan kunnen je groepsgenoten er vanuit gaan dat er een gedetailleerd plan wordt opgeleverd, en ben je een plant, dan kan je team er vanop aan dat er een heel gaaf en creatief concept wordt neergezet.

Bonus: ook ontdekken wat jouw Structuur Struikelblok is?

Ben jij, naast welke rol je aanneemt in een team, ook benieuwd naar op welk punt jij het beste kunt starten met meer structuur aanbrengen in je werk? Doe dan de Mevrouw Structuur quiz en ontdek jouw structuur struikelblok: dat wat jou het meeste tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren:

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van informatie van Thesis.nl.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

18 gedachten over “Welke rol neem jij aan in een team?”

 1. Wat ‘n goed geschreven en informatieve blogpost! :) Dit is toevallig iets wat onderdeel is van mijn opleiding, dus het komt me erg bekend voor :)
  Ik ben het meeste de bedrijfsman, maar bij groepswerker had ik een bijna even hoge score
  Wat is jouw rol? :)

  Beantwoorden
 2. Heel gaaf dit artikel! Heel herkenbaar, alleen iets waar je toch niet vaak bij stilstaat en niet vaak écht goed over nadenkt vind ik, omdat het in veel gevallen toch van zelf gaat. Ik vind dat jij altijd hele leuke onderwerpen uitkiest voor artikelen ;-)

  Beantwoorden
 3. Wat een super goed en handig artikel! Zo leuk om te lezen, ik merk heel erg dat ik een plant ben, ben echt een doener en kom altijd met creatieve ideetjes. <3
  Liefs! Evelien

  Beantwoorden
 4. Ik heb de test niet gedaan want ik weet dat ik zowel een voorzitter kan zijn als een groepswerker. Het is net hoe het team zich uitspreekt en denkt. Ik luister altijd graag naar iedereen en soms laat ik mij daar in mee gaan, maar als er geen beslissingen genomen kunnen worden ben ik meestal diegene die dat dus doet en verdeeld.

  Beantwoorden
 5. Wat een bekende stof dit ;-) Ik ben meestal een combinatie van de eerste 3, ligt er ook een beetje aan met wat voor mensen ik moet samenwerken en hoe zij zijn!

  Beantwoorden
 6. Ik zag de titel en dacht meteen: hé, dit gaat vast over de teamrollen van Belbin! Haha, dit hoorde bij de tentamenstof van groepsdynamica, heb er morgen een tentamen over dus je hebt me nog even een handig overzichtje gegeven! Ik ben overigens een vormer denk ik, ben enorm perfectionistisch en ik wil graag mooie resultaten. Zorgdrager past er ook wel erg goed bij trouwens.

  Beantwoorden

Plaats een reactie