Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Gemotiveerd zijn? Heb meer motivatie door het stellen van doelen


Wil jij weer gemotiveerd zijn? Doelen kunnen voor veel motivatie zorgen; wanneer je tenminste doelen stelt die echt bij je passen. Lees meer over waarom doelen stellen je kunnen helpen om gemotiveerd te zijn en hoe je ermee aan de slag kunt gaan, ook al ben je ongemotiveerd.

Ben jij niet gemotiveerd?

Dan herken jij je waarschijnlijk in het volgende:

Je hebt geen zin om aan de slag te gaan

Je hebt eigenlijk nergens zin in. Je doet wel dingen, maar niet echt omdat je er zin in had, maar meer omdat het moest of omdat het is wat je altijd doet.

Je doet op dit moment daarom veel dingen voor je gevoel ‘op de automatische piloot’. Je hebt niet het gevoel dat je dingen echt bewust doet.

Je voelt je futloos en hebt weinig energie

Dat ongemotiveerde gevoel geeft niet bepaald veel energie. Je voelt je dan ook regelmatig futloos, duf en energieloos.

Je moet jezelf naar dingen toe slepen, je moet jezelf vooruit trekken om een stapje verder te komen. In plaats van dat je het gevoel hebt dat je door de dag vliegt en springt. Alles voelt zwaar en moeilijk.

Je ziet het nut van dingen niet meer in

Doordat alles niet zo lekker gaat en doordat je niet gemotiveerd bent, stel je jezelf vragen. Vragen als:

  • Waarom doe ik de dingen die ik doe?
  • Wat is eigenlijk het nut van het leven?
  • Wat draag ik bij aan de wereld?

Deze gedachten kun je krijgen als ongemotiveerd bent en nergens zin in hebt. Je voelt je onnuttig en dat motiveert niet bepaald.

En weet je, dit is allemaal helemaal oké. Want je kunt er iets aan doen. En misschien kan ik je wel helpen!

Gemotiveerd zijn door doelen te stellen

Ik heb namelijk goed nieuws: doelen stellen kan voor heel veel motivatie zorgen. Waarom?

Doelen geven je richting

Wanneer je een doel hebt gesteld, weet je waar je naartoe wilt. Je weet welke bergtop je wilt bereiken. En wat moet je doen om daar te komen? Nou, een stap vooruit in de richting van die bergtop zetten. Stap voor stap naar boven klimmen.

Oftewel: als je weet welk doel je wilt bereiken, dan kun je stappen in die richting gaan zetten. Je weet hoe je je tijd zinvol kunt besteden, namelijk met het zetten van stappen in de richting van waar jij naartoe wilt.

Doelen geven je iets om naartoe te streven

Doelen geven je automatisch het idee dat je je tijd zinvol en nuttig besteed. Immers, alles wat je doet om dat doel te bereiken is nuttig. Je voelt jezelf nuttig, want je leeft naar iets toe. Wat je doet is nuttig want het helpt je om je doel te behalen.

Doelen zijn een mooi vooruitzicht

Als het goed is, is het doel dat je wilt bereiken iets wat je graag wilt. Het is een mooi vooruitzicht van waar je in de toekomst wilt staan. Het idee dat je daar kunt komen en dat ook echt bezig bent met daar te komen, kan je heel erg motiveren. En voor je ’t weet is het er, dat gemotiveerde gevoel!

Door doelen boek je vooruitgang

Misschien haal je je doel. Misschien ook niet. Maar weet je: dat is vaak eigenlijk niet eens zo’n ramp, als je het doel niet haalt. Want doordat je wél aan de slag bent gegaan met het zetten van stappen in de richting van je doel, ben je wél dichterbij gekomen en heb je veel meer bereikt dan wanneer je geen doel zou hebben gesteld.

Met een doel boek je hoe dan ook vooruitgang (als je ermee aan de slag gaat, hè ;-) ). Dat geeft energie en dat helpt om uit een ongemotiveerde sleur te komen. En je kunt altijd een nieuw doel stellen om weer opnieuw gemotiveerd te raken.

Kleine disclaimer: als je serieuze problemen en klachten hebt, dan raad ik je aan om contact te zoeken met een professional die jou kan helpen. Als je in de put zit en geen idee hebt hoe je daar uit kunt komen, zoek hulp van anderen!

Aan de slag gaan met doelen stellen en gemotiveerd zijn

Heb ik je een beetje kunnen overtuigen van het belang van doelen stellen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan!

Klik door naar de tips waar jij mee aan de slag wilt gaan:

Wil je doelstellingen bepalen op je werk of voor privé?

Op welk gebied wil jij doelstellingen bepalen om gemotiveerd te raken: voor privé of voor op je werk? Lees het bijpassende artikel:

En natuurlijk kun je ook met beide aan de slag gaan!

Gemotiveerd zijn door verschillende methoden om doelen te stellen

Doelen stellen kan op heel veel manieren. Ga hiermee aan de slag:

Wil je stap voor stap geholpen worden bij het stellen van doelen waar je écht gemotiveerd van raakt? Ga dan aan de slag met het e-book Plan jouw jaar. Hierin help ik je stap voor stap bepalen waar jij voor wilt gaan, daar een concreet doel van maken én vervolgens een plan maken voor hoe je het doel kunt bereiken. Ik krijg hier steeds opnieuw de reactie op dat het lezers écht geholpen heeft om aan de slag te gaan en gemotiveerd heeft. Zo gaf Elise aan:

 Het is een fijn boek, goed geschreven en het zet aan tot actie. Heel bruikbaar. Het zorgt ervoor dat mijn doelen helder geformuleerd worden en ze op te breken in stukken. Hierdoor zijn ze haalbaar geworden waardoor ik ook meer motivatie kreeg om aan mijn doelen te werken.

En Martine zei:

Duidelijk, heldere uitleg zonder zweverig te worden. De opdrachten zijn goed uitvoerbaar en leren je om naar jezelf te kijken en te bepalen wat belangrijk is. Het heeft mij geholpen om voor mezelf te bepalen wat ik nu wil in mijn leven. Klinkt misschien beetje zwaar, maar ik merkte dat er steeds iets in m’n knaagde van ‘is dit het nu’. Word ik hier op lange termijn echt gelukkig van? Hoe kan ik deze gedachte omzetten in positieve energie en duidelijk maken wat ik nu echt wil? Door je artikelen en werkboek ben ik anders naar mezelf gaan kijken. Waar kan ik mezelf verbeteren zodat er minder onrust in m’n hoofd is en duidelijkheid voor mezelf van wat ik nu wil. Waar ik wel en niet m’n energie in ga stoppen. Aan het begin van het jaar diverse doelen geformuleerd en vorige maand deze er weer bij gepakt en het verbaasde mij dat ik er al best veel kon wegstrepen.

Wil jij aan de slag met doelen stellen? En wil je doelen stellen die je ook echt gaat bereiken? Lees dan verder!

 

Inspiratie voor het stellen van doelen

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor wat je precies wilt bereiken? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt hier gratis een download met 101 mogelijke doelen die kunt stellen bij. Vul het onderstaande formulier in:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie