Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Doelen stellen in je bullet journal in 5 stappen


Gebruik je een bullet journal en wil je daarin doelen stellen? Maar weet je niet hoe je dit goed kunt aanpakken en hoe je dit het beste kunt doen? Ik help je doelen stellen in je bullet journal in 5 stappen.

Wat is een bullet journal?

Met de bullet journal methode kun je gemakkelijk je gedachten in een notitieboek organiseren. Ook kun je hiermee op een overzichtelijke manier op papier een planning maken. Je hebt alleen een simpel notitieboek nodig.

De basis van de bullet journal methode bestaat uit verschillende soorten ‘bullets’ (opsommingstekens) waarmee je aan kunt geven wat dat wat je opgeschreven hebt betekent: een aantekening, een taak of een gebeurtenis. Deze methode kun je nog veel verder uitbreiden.

Je leert meer over de bullet journal methode in mijn uitgebreide blogartikel over de bullet journal methode.

Je kunt de bullet journal methode ook gebruiken voor de lange termijn. Bijvoorbeeld voor een jaar! Lees daarvoor mijn blogartikel over het maken van een jaarplanning in je bullet journal.

Gebruik jij de bullet journal methode nu en wil je daarin graag doelen stellen? Maar weet je niet hoe je dit het beste kunt doen? Dan ga ik je nu verder helpen!

Waarom doelen stellen in je bullet journal?

Maar waarom is het zinvol om doelen te stellen in je bullet journal? Nou, hierom:

Het helpt je om prioriteiten te stellen

Je bullet journal helpt enorm om je gedachten uit je hoofd te krijgen. Dat is waarom ik het zo’n goede methode vind. Maar als je een gemiddeld persoon bent, heb je enorm veel gedachten en enorm veel dingen die je wilt doen. En dus kan je bullet journal al snel vol raken met héél veel dingen. Hoe weet je dan wat je als eerste moet oppakken?

Als je weet wat je doelen zijn, dan kun je voorrang geven aan de dingen die je dichterbij het behalen van deze doelen brengen. En daarmee helpen doelen je om beter prioriteiten te stellen. En dat is super zinvol als je al die ideeën en gedachten in je bullet journal op orde wilt hebben.

Het brengt extra overzicht

Een idee hebben van wat je wilt bereiken is leuk, maar dat motiveert niet echt om ook actie te ondernemen. Het is daar dan waarschijnlijk niet concreet genoeg voor.

Als je jouw doelen op papier zet weet je heel precies en heel duidelijk wat je wil bereiken. Dat geeft rust en overzicht, want je weet dan wat het belangrijkste is voor jou. En dat is de eerste stap naar het bepalen van wat je moet doen om dat te bereiken.

Je kunt je voortgang bijhouden

Een bullet journal is de perfecte plek om ook je voortgang richting het bereiken van je doelen in bij te houden; hoe ver ben je al in gekomen in de richting van het behalen van je doel? Je kunt hiervoor in je bullet journal een schema maken om dat in de gaten te houden.

Maar om dat te kunnen doen moet je natuurlijk wel eerst weten wat je doelen zijn! 

Doelen stellen in je bullet journal: dit zijn de 5 stappen

Tijd om aan de slag te gaan. Pak je bullet journal erbij! 

1. Denk na over wat voor doelen je wilt stellen

Stel niet zo maar een doel, maar neem de tijd om hierover na te denken. Wat wil je ECHT graag bereiken?

Doe hiervoor een braindump. Bij een braindump ‘dump’ je letterlijk je ‘brain’ (= brein) op papier. Neem 10 tot 15 minuten de tijd om al je ideeën en gedachten over mogelijke doelen die je wilt bereiken uit te schrijven. Dit kun je natuurlijk gewoon in je bullet journal doen :-).

2. Kies je favoriete doelen

Bekijk de lijst met ideeën die je net hebt gemaakt. Welke ideeën voor doelen spreken jou het meeste aan? Met welke dingen zou je graag aan de slag gaan en wat zou je graag willen bereiken?

Kies maximaal 3 tot 5 doelen. Je wilt namelijk niet te veel doelen tegelijk stellen, want dan houd je geen overzicht. Vijf is daarom echt het maximum.

Schrijf de 3 tot 5 dingen die je kiest ook weer op in je bullet journal.

3. Zorg dat je SMART doelen stelt

Tijd om de doelen die je bedacht hebt SMART te maken. Een SMART doel houdt in dat het doel voldoet aan de volgende kenmerken:

Het is…

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt hier gratis het werkblad SMART doelen stellen bij. Met dit werkblad help ik je stap voor stap helpt met het SMART maken van je doelen. Vul het onderstaande formulier in:

Ook het SMART maken van je doelen kun je uiteraard stap voor stap doen in je bullet journal!

4. Schrijf je uiteindelijke doelen op in je bullet journal

Wanneer je je doelen SMART hebt gemaakt, zijn ze definitief. Tijd om ze netjes op een rijtje te zetten.

Neem een pagina uit je bullet journal en schrijf hier je 3 tot 5 SMART doelen onder elkaar op.

5. Maak een plan om je doelen te behalen

Het stellen van een doel is pas stap 1! Je wilt ze – hoop ik – ook echt gaan behalen. Dat lukt pas echt geod als je een goed plan hebt gemaakt voor HOE je dat kunt doen.

Daar komt het e-book Plan jouw jaar bij van pas. In dit e-book:

  • Help ik je met 3 opdrachten om doelen te stellen voor een heel jaar die echt 100% bij jou passen en waar je voor wilt gaan
  • Ga je aan de slag met het super concreet maken van deze doelen
  • En vervolgens maak je stap voor stap een goed en duidelijk plan voor hoe je deze doelen ook echt gaat bereiken.
Wil jij aan de slag met doelen stellen? En wil je doelen stellen die je ook echt gaat bereiken? Lees dan verder!

Alle stappen uit het e-book kun je prima zetten in je bullet journal – of in het werkboek wat je er gratis bij krijgt! Lees meer op de e-book pagina:

 

Start met doelen stellen in je bullet journal

Wil je alvast aan de slag met doelen stellen en een voorproefje krijgen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang hier gratis het werkblad SMART doelen stellen bij. Vul het onderstaande formulier in:

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie