Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Persoonlijke doelstellingen: zo pak je dat aan! (incl. voorbeelden)


Wil jij persoonlijke doelstellingen stellen voor jezelf? Of moet je dat doen van je baas? Ik deel met je wat persoonlijke doelstellingen zijn, waarom het belangrijk is om deze te stellen en hoe je dat aanpakt in 4 stappen. Ook deel ik voorbeelden van persoonlijke doelstellingen!

Wat zijn persoonlijke doelstellingen?

Persoonlijke doelstellingen zijn doelstellingen die je voor jezelf stelt. Dit doe je om jezelf verder te ontwikkelen, om de dingen te doen die je graag wilt doen of om te bereiken wat je wilt bereiken. Je kunt persoonlijke doelstellingen stellen op je werk, maar ook privé, en natuurlijk ook voor beide.

Waarom het belangrijk is om persoonlijke doelstellingen te bepalen

Ik kan je aanraden om persoonlijke doelstellingen te bepalen voor jezelf, en wel om drie redenen:

Het geeft je richting

Persoonlijke doelstellingen helpen je om te bepalen wat je wilt. Wanneer je doelstellingen bepaalt, moet je bewust nadenken over welke richting je op wilt en wat je wilt bereiken. Dat is zinvol, want dat helpt je verder vooruit. Het helpt je sneller groeien en het helpt je om te doen wat jij wilt doen!

Je kunt héél veel doen en bereiken, als je weet wát je wilt. 

Het helpt je prioriteiten stellen in je dag

Persoonlijke doelstellingen zorgen er ook voor dat je beter kunt bepalen wat je het beste kunt doen in een dag. Oftewel, ze helpen je prioriteiten stellen.

Prioriteiten stellen houdt kortweg in dat je de taak die het belangrijkste is eerst gaat doen, en dat je daarna de taak gaat doen die daarna het belangrijkste is, en ga zo maar door. Maar hoe bepaal je wat het belangrijkste is?

Iets is belangrijk, als het jou verder helpt in de richting waar je naartoe wilt. En hoe weet je waar je naartoe wilt? Als je doelen stelt. Een belangrijke taak is dus een taak die bijdraagt aan het behalen van jouw doelen. En als je persoonlijke doelstellingen hebt bepaald, dan kun je dus ook beter bepalen wat de belangrijkste taken zijn in jouw dag.

Het geeft je motivatie

Tot slot kunnen persoonlijke doelstellingen je motiveren. Als jij een doel bepaald hebt waar je helemaal enthousiast van wordt en wat je echt graag wilt behalen, dan motiveert jou dat waarschijnlijk om ook echt aan de slag te gaan met het behalen van dit doel. En wanneer je ook nog eens daarvoor een plan hebt gemaakt, zodat je precies weet wat je kunt doen om dat doel te gaan behalen, motiveert dat nog eens extra. Je wordt enthousiast en krijgt zin om aan de slag te gaan!

Veelvoorkomende problemen bij persoonlijke doelstellingen

In de praktijk merk ik dat veel mensen niet aan de slag gaan met persoonlijke doelstellingen. Er gebeurt één van de onderstaande dingen. Misschien herken je je erin!

Je maakt er geen tijd voor

Veel mensen maken geen tijd om na te denken over persoonlijke doelstellingen. Wat wil je nu echt bereiken? Welke kant wil je dat jouw leven op gaat? Dat klinkt zwaar en zweverig, maar het is wel zinvol om erover na te denken. Je hebt zelf namelijk heel veel invloed op hoe jouw leven eruitziet. Tijd maken om doelstellingen te bepalen betekent dat je tijd maakt om na te denken over hoe jij graag wilt dat je leven eruitziet.

Als jij één van de mensen bent die hier wél tijd voor maakt, dan sta je eigenlijk al 1-0 voor. Je bent dan bewust bezig met hoe je wilt dat je leven eruitziet en vervolgens kun je aan de slag gaan om dat ook te bereiken.

Je weet niet wat je wilt

Maar wat wil je eigenlijk? Doelen stellen kun je heel gemakkelijk doen, zonder daar écht goed over na te denken. 

Maar als je écht weet wat je wilt, dan geeft dat je veel energie en motivatie om aan de slag te gaan. Het loont dus om na te denken over wat je echt wilt, en om hier – zoals je net al las – de tijd voor te nemen.

Als je weet wat je wilt en daar vervolgens tijd aan besteed, dan krijg je waarschijnlijk het gevoel dat je nuttig en zinvol bezig bent. En zo kom je ook uit een gevoel van sleur; je hebt niet meer het gevoel dat elke dag hetzelfde is.

Je hebt geen plan

Als je de tijd hebt genomen om na te denken over wat je wilt, en als je wéét wat je wilt en daar persoonlijke doelstellingen voor hebt opgesteld, ben je een heel eind op weg. Maar je bent er nog niet. Want als je een doel hebt gesteld en je doet daar vervolgens niets mee, dan ga je het waarschijnlijk niet bereiken.

Je hebt een plan nodig voor hoe je dat doel vervolgens kunt gaan behalen. Met dat plan weet je wat je VANDAAG kunt doen om over een hele tijd je doelstelling te behalen. 

Voorbeelden van persoonlijke doelen

Er zijn geen goede of foute persoonlijke doelstellingen. Je kunt een doel stellen voor alles wat je wilt bereiken. Om je op weg te helpen, zijn dit een aantal voorbeelden van persoonlijke doelstellingen:

  • Een promotie bereiken op je werk
  • Een bepaald aantal kilometer hardlopen achter elkaar
  • Je huis volledig opruimen en minimaliseren
  • Een nieuwe taal leren
  • Een bepaald bedrag van je hypotheek aflossen
  • Een cursus succesvol volgen
  • Een nieuwe baan vinden
  • Een muziekinstrument kunnen bespelen
  • Een huis kopen
  • Een bepaald aantal kilo’s afvallen

Kun je nog meer voorbeelden gebruiken? Meld je via onderstaand formulier aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis een PDF met daarin maar liefst 101 mogelijke persoonlijke doelstellingen die je voor jezelf kunt stellen!

Persoonlijke doelstellingen bepalen: hoe pak je het aan?

Tijd om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke doelstellingen! Hoe kun je persoonlijke doelstellingen stellen? Dit zijn de 4 stappen:

1. Schrijf al je ideeën uit

Wat wil jij gaan bereiken? Wat voor soort persoonlijke doelstellingen wil jij gaan stellen? Je hebt vast al wat ideeën gekregen door het lezen van dit artikel.

Schrijf deze ideeën op, zodat ze uit je hoofd zijn en op papier staan. Dit heet een braindump doen. Pak een notitieboek of tekstdocument erbij en start met schrijven.

Schrijf niet alleen op wat je al bedacht had, maar denk ook ter plekke na over nieuwe ideeën die je hebt. Zet een timer voor 10 of 15 minuten en schrijf in die tijd alle ideeën die je hebt voor je persoonlijke doelstellingen op.

2. Kies je beste ideeën uit en stel hier doelstellingen van op

Je hebt nu een hele lijst met mogelijke persoonlijke doelstellingen. Neem deze lijst door en bekijk wat je allemaal hebt opgeschreven.

Kies uit deze lijst de doelen die je het meest aanspreken en waar je het meest enthousiast van wordt.

Zorg er vervolgens voor dat je ideeën doelstellingen worden. Denk na over wat je precies wilt bereiken vanuit het idee.

Wil je op een slimmere manier bepalen welke doelstellingen het best bij je passen en waar je echt voor wilt gaan? Bekijk dan eens mijn e-book Plan jouw jaar. Hier neem ik je stap voor stap uitgebreid mee bij het stellen van doelen. Ik ga ook nog veel verder in op hoe je kunt bepalen wat je wilt!

3. Maak de persoonlijke doelstellingen SMART

Wanneer je bepaald hebt wat jouw persoonlijke doelstellingen worden, is het tijd om deze SMART te maken.

Maar wat is SMART? De SMART methode is een methode waarmee je je doelen super duidelijk en helder op papier kunt zetten, zodat je precies weet wat je wilt bereiken. Dat is nuttig, want:

  • Je weet PRECIES wat je wilt bereiken, in plaats van dat je ‘een idee hebt’ van waar je naartoe wilt
  • Het maakt je ambitieus, want omdat je weet waar je PRECIES naartoe wilt, kun je niet smokkelen en tevreden zijn met minder.

De SMART methode houdt in dat je doel voldoet aan de volgende vijf kenmerken:

  • Het doel is specifiek
  • Het doel is meetbaar
  • Het doel is acceptabel
  • Het doel is realistisch
  • Het doel is tijdgebonden

Wil je hier slimmer mee aan de slag? Vraag dan mijn gratis werkblad SMART doelen stellen aan!

4. Maak een plan om je persoonlijke doelen te behalen

Tijd voor de laatste, cruciale stap. Met alleen een doel ben je er namelijk niet. Als je een plan maakt om je doel te bereiken, dan is de kans veel groter dat je dat doel daadwerkelijk gaat bereiken. 

Denk na over hoe je van jouw doel kunt gaan naar concrete acties die je vandaag kunt uitvoeren om dichter bij het bereiken van jouw doel te komen. Wat wil je deze maand doen? Wat wil je deze week doen? En wat kun je vandaag doen? Zo maak je de stappen om je doel te gaan bereiken steeds specifieker voor jezelf.

Vind jij het lastig om jouw grote doelen te vertalen naar een praktische planning? En wil je een (verbeterde) werkwijze voor het plannen van jouw werkdagen, die 100% bij jou past? Wil je niet zelf aan de slag gaan, maar persoonlijk advies krijgen en vragen stellen? Dan is precies wat we doen in een 1-op-1 Planning Workshop Dag. Lees alle informatie op de workshop dag pagina!

Wil jij slimmer plannen om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen?

Ben jij een ambitieuze werknemer of ondernemer, en is het jouw doel om gestructureerder te werken? Of heb je grote doelen, maar lukt het je niet goed om deze concreet te maken? Ik help je graag op pad:

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Persoonlijke doelstellingen: zo pak je dat aan! (incl. voorbeelden)”

  1. Precies zoals je schrijft, zo doe ik het ook. Wel maar een keer per jaar. Ik zou het liefst elke maand doelen willen stellen, want als je het op deze manier aanpakt, ga je het heel ver schoppen.

    Beantwoorden
    • Ja precies! Ik stel zelf ook doelen voor een jaar, en die hak ik in stukken om zo kleinere doelen voor kortere periodes te bepalen. Dat werkt ideaal voor mij!

      Beantwoorden

Plaats een reactie