Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Een bullet journal jaarplanning maken: 5 tips


Maak jij gebruik van de bullet journal methode en wil je aan de slag met een jaarplanning? Maar weet je niet goed hoe je dit slim kunt aanpakken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik help je stap voor stap met het maken van jouw bullet journal jaarplanning.

Wat is een bullet journal?

De bullet journal methode is een methode waarmee je je aantekeningen gemakkelijk in een notitieboek kunt organiseren. Het helpt je om op een slimme manier je gedachten en taken uit je hoofd te halen en op papier op te schrijven. Ook kun je hiermee een offline planning maken.

Alles wat je nodig hebt is een notitieboek. Vervolgens gebruik je verschillende soorten ‘bullets’ (opsommingstekens) om aan te geven wat dat wat je opgeschreven hebt precies inhoudt: is het een aantekening, een taak of een gebeurtenis?

Wil je meer weten over de bullet journal methode? Lees mijn uitgebreide blogartikel over de bullet journal methode.

Wat is een jaarplanning?

In je bullet journal kun je prima een jaarplanning maken. Een jaarplanning is, de naam zegt het al, een planning voor het komende jaar. Een jaarplanning helpt je vooruitkijken op de lange termijn zodat je weet wat je vandaag moet doen om over een jaar je doelen bereikt te hebben.

Je hoeft niet op 1 januari te beginnen met zo’n jaarplanning. Je kunt letterlijk op elke dag beginnen en vervolgens een jaar vooruitplannen. Gebruik het feit dat het niet de juiste datum is dan ook niet als excuus om het maken van een jaarplanning uit te stellen!

De 5 tips voor het maken van een bullet journal jaarplanning

Tijd om aan de slag te gaan met het maken van je bullet journal jaarplanning. Ik deel daarvoor mijn vijf tips!

Begin schoon en werk met een inhoudsopgave

Een jaarplanning is een groot project: je gaat immers een jaar vooruitkijken. Begin daarmee het liefst ‘schoon’. Gebruik bijvoorbeeld een nieuw notitieboek, waarin je vooraan ruimte vrij kunt houden voor een inhoudsopgave. Als je een bestaand bullet journal hebt met een inhoudsopgave voorin kun je die ook prima gebruiken.

Maar wat is een inhoudsopgave in je bullet journal? Een inhoudsopgave is niet meer dan een aantal lege pagina’s waarop je zelf jouw inhoudsopgave kunt schrijven. Dit helpt je overzicht houden in je bullet journal en het helpt je om snel de pagina te vinden die je zoekt.

Houd voldoende pagina’s vrij voor zo’n inhoudsopgave. Hoeveel is afhankelijk van hoe dik je notitieboek is. Hoe meer pagina’s je notitieboek heeft, hoe langer je hem kunt gebruiken en dus hoe uitgebreider je inhoudsopgave straks zal worden.

Zorg ook dat je direct de pagina’s in je notitieboek gaat nummeren. Zo kun je deze nummers gebruiken om naar te verwijzen vanuit de inhoudsopgave. Je hoeft niet gelijk alle pagina’s van je bullet journal notitieboek te nummeren, maar het is wel fijn om alvast wat ‘voorwerk’ gedaan te hebben.

Bepaal de onderdelen van je bullet journal jaarplanning 

Als je aan de slag gaat met een jaarplanning, dan is het slim om van tevoren even na te denken over waar je straks wil dat jouw jaarplanning uit gaat bestaan.

Ik plan graag van breed naar specifiek, en van ver vooruit naar heel dichtbij. Denk na over hoe jij het aan wilt pakken!

Verdeel je jaarplanning bijvoorbeeld in de volgende categorieën:

  • Jaar
  • Kwartaal
  • Maand
  • Week
  • Dag

Schrijf de indeling van je bullet journal jaarplanning uit

Als je hebt bedacht uit welke onderdelen jouw bullet journal jaarplanning gaat bestaan, is het fijn om deze uit te schrijven in je bullet journal en om te bepalen wat voor pagina’s je gaat gebruiken. Zo heb je opgeslagen wat voor pagina’s je wilt maken voor jouw jaarplanning en kun je dat altijd even bekijken.

Een voorbeeld van uit wat voor pagina’s een bullet journal jaarplanning uiteindelijk kan bestaan is:

  • Jaarkalender
  • Jaardoelen
  • Maandkalender
  • Maanddoelen
  • Maandplanning
  • Weekplanning
  • Dagplanning
  • Dagelijkse aantekeningen

Maak de pagina’s aan wanneer je ze nodig hebt

Als je vervolgens je jaarplanning gaat vullen, dan raad ik je aan om alleen de pagina’s te maken die je NU nodig hebt. Dus je maand de maandpagina voor de eerste maand van jouw jaarplanning, en niet gelijk voor het hele jaar. Dat heeft 2 voordelen:

  • Je hoeft niet nu al te bedenken hoeveel schrijfruimte je voor elk onderdeel nodig hebt.
  • Je weet nu nog niet wat je over 10 maanden wilt doen – er kan nog zo veel tussendoor gebeuren wat dit kan beïnvloeden – het nu invullen zorgt er alleen maar voor dat je straks veel moet aanpassen. Bespaar jezelf de tijd!

Je maakt dus bijvoorbeeld aan het begin van het jaar aan:

  • Jaarkalender voor het hele jaar
  • Jaardoelen voor het hele jaar
  • Maandkalender voor de eerste maand
  • Maanddoelen voor de eerste maand
  • Maandplanning voor de eerste maand
  • Weekplanning voor de eerstvolgende week
  • Dagplanning voor vandaag of morgen
  • Dagelijkse aantekeningen voor vandaag of morgen

Werk met doelen

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste: maak niet zomaar een jaarplanning met allemaal dingen die je leuk lijken, maar werk vanuit doelen.

Doelen helpen je om de dingen te plannen die je echt belangrijk vindt en die je echt graag wilt bereiken. Dat geeft je focus, rust en overzicht.

Wil je meer lezen over waarom doelen stellen zinvol is en hoe je het doet? Bekijk dan deze blogartikelen:

Wil je een echt goede jaarplanning maken vanuit je doelen? Het e-book plan jouw jaar helpt je precies daarmee. Lees meer op de e-book pagina. Klik daarvoor op de onderstaande button:

Wil jij aan de slag met doelen stellen? En wil je doelen stellen die je ook echt gaat bereiken? Lees dan verder!

 

Wil je alvast een voorproefje krijgen en gratis aan de slag met het maken van een jaarplanning in je bullet journal vanuit doelen? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis het werkboek jaarplanning maken om je op weg te helpen. Vul daarvoor het onderstaande formulier in:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken

Wil jij je tijd slimmer indelen, door niet alleen na te denken over wat NU belangrijk is, maar ook over wat je op de lange termijn wilt doen en bereiken? Ik ga je helpen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken:

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie