Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Doelen stellen voor jezelf: waarom zou je dat doen?


Doelen stellen voor jezelf is misschien iets wat je graag zou willen doen, of wilt leren om beter te doen. Maar waarom zou je doelen stellen voor jezelf? Ik deel de 3 belangrijkste redenen!

Mijn verhaal over doelen stellen voor mezelf

Ik maakte als kind al constant lijstjes voor mezelf. Wat wil ik worden, wat wil ik doen, wat vind ik leuk? Op een gegeven moment ben ik daardoor ook in aanraking gekomen met het stellen van doelen.

Tijdens mijn opleiding ging ik daarmee uitgebreider aan de slag en leerde ik er verschillende methodes voor. Ik raakte er mega geïnteresseerd in en ging er meer over lezen. Ook oefende ik; ik probeerde allerlei methodes uit en stelde allerlei doelen.

De ene keer pakte dat beter uit dan de andere keer en de ene methode werkte beter dan de andere. Soms vroeg ik mezelf af: wat is het nut hiervan? Waarom doe ik dit? Waarom wil ik eigenlijk dat doel bereiken?

Dat gebeurde vooral als ik een doel niet behaalde, als ik niet goed wist wat ik écht graag wilde of juist als ik te veel wilde.

Maar ik werd steeds beter in doelen stellen en leerde welke werkwijze mij én anderen helpt om doelen te stellen én te bereiken. Ik kwam erachter dat doelen stellen voor jezelf héél erg nuttig en belangrijk is. En ik ga met je delen waarom!

Waarom veel mensen geen doelen stellen voor zichzelf

Niet iedereen stelt doelen voor zichzelf. Misschien doe jij dit ook nog niet. Misschien herken jij je dan wel in één van de onderstaande situaties:

Je maakt geen tijd om doelen te stellen

De meeste mensen hebben het al druk genoeg, vinden ze zelf. Wie heeft het niet druk?! Ook jouw dag is waarschijnlijk al goed genoeg gevuld zonder bezig te zijn met doelen.

Doelen stellen staat daarom vaak niet bepaald bovenaan de to do lijst. Er is altijd wel iets wat belangrijker lijkt en wat meer je aandacht vraagt. En dus maak je geen tijd om aan de slag te gaan met doelen stellen.

Maar andere dingen LIJKEN vooral belangrijker… De vraag is of ze dat ook echt zijn.

Je ‘moet’ al genoeg

Je werk, je partner (en misschien ook kinderen), het huishouden, je hobby’s, je sociale leven… Het vraagt allemaal al genoeg van je energie. Je moet al genoeg. Daarin ben je niet de enige.

Doelen stellen voelt alsof je jezelf alleen maar extra werk gaat bezorgen bovenop al die verantwoordelijkheden. En daarom doe je het niet.

Maar doelen stellen kun je zien als een kompas in jouw leven. Het helpt je om te bepalen wat je het beste bovenaan je to do lijst kunt zetten. Het helpt je bepalen wat voor jou op dit moment het belangrijkste is – en ook wat niet. 

Het helpt je om meer voor jezelf te kiezen, in plaats van constant toe te geven aan wat anderen van je vragen. En geloof me – dat is best wel heel fijn!

Je ziet de toegevoegde waarde er niet 100% van in

Oké, doelen stellen klinkt wel goed. Maar het klinkt ook weer niet zo belangrijk dat je alles uit handen moet laten vallen om ze te stellen. Je kunt toch ook in het moment nadenken over wat je wilt? Je weet toch al wel wat je wilt?

Ja. 

Maar heb je dat al eens op papier gezet?

Heb je dat al eens zo duidelijk gemaakt, dat je precies weet wat je vandaag kunt doen om over een jaar een groot doel te behalen?

Waardoor je het ook hebt bereikt?

Dat is waar doelen stellen (en een plan maken om die doelen te bereiken) van pas komen. 

Doelen stellen voor jezelf: 3x waarom het zo belangrijk is

Dus waarom moet je wél zo snel mogelijk tijd maken om doelen te stellen? Dit zijn wat mij betreft de 3 allerbelangrijkste redenen waarom je doelen moet stellen:

  • Doelen stellen helpt je om te bepalen waar je naartoe wilt
  • Doelen motiveren je om aan de slag te gaan
  • Doelen stellen helpt je dagelijks om de juiste keuzes te maken

Dat is wellicht wat kort door de bocht. Laat ik er wat verder op in gaan:

Doelen stellen helpt je om te bepalen waar je naartoe wilt

Misschien heb je wel een idee van wat je graag zou willen. Dat hebben de meeste mensen wel als je ze ernaar vraagt.

Maar als je dat niet concreet maakt, dan kun je ook geen concrete stappen zetten om dat te bereiken. Als je niet PRECIES weet wat je wilt, hoe kom je er dan ooit?! En hoe weet je het, wanneer je het bereikt hebt?

Doelen helpen je om je vage ideeën zó concreet te maken dat je precies weet wat je wilt bereiken. Je weet precies waar je naartoe wilt. En pas dan kun je gefocust stappen zetten om daar te komen.

Doelen motiveren je om aan de slag te gaan

Als je doelen stelt waar je écht enthousiast van wordt dan motiveert dat enorm om aan de slag te gaan.

Ik heb het over doelen waarvan je het bereiken ervan al helemaal voor je ziet.

Doelen waarvan je blij wordt.

Doelen waarvan je denkt: yes, let’s do this!

Doelen waarvan het gaat kriebelen en jeuken om aan de slag te gaan.

Want dan ben je automatisch gemotiveerd om ze ook te gaan bereiken. Daarnaast helpt een duidelijk, SMART doel je nog extra. Want als je precies weet wat je wilt én wanneer je het bereikt wilt hebben, dan moet je aan de bak. Je moet wat gaan doen en je moet het nu doen, om straks je doel te bereiken.

Tel daarbij op dat je nog een concreet plan maakt, waardoor je precies weet wat je kunt doen om dat doel te bereiken, en je motivatie wordt nóg hoger. Immers, als je precies weet wat je moet doen, dan is het veel makkelijker om aan de slag te gaan. En dus ben je gemotiveerder om aan de slag te gaan.

Doelen stellen helpt je dagelijks om de juiste keuzes te maken

Iets wat belangrijk is wil je voorrang geven op je planning

Maar hoe weet je of iets echt belangrijk is?

Nou, als het bijdraagt aan het behalen van een doel. Maar daarvoor moet je wel doelen hebben.

Als je weet wat je doel is en waar je naartoe wilt, dan kun je op dagelijkse basis beter prioriteiten stellen. Je weet dan immers wat je voorrang moet geven: de dingen die jou dichter bij het behalen van dat doel brengen. En je weet ook wat je niet wilt doen of onderaan de to do lijst wilt zetten. Dat is alles wat niet per se bijdraagt aan het behalen van jouw doel. 

Zo helpt een doel je dus om op dagelijkse basis de belangrijkste dingen bovenaan je to do lijst te zetten.

Aan de slag gaan met doelen stellen voor jezelf?

Wil jij aan de slag gaan? Ben je overtuigd van de bovenstaande redenen? Mooi, want ik kan jou helpen!

In mijn e-book Plan jouw jaar help ik je op een goede en slimme manier stap voor stap doelen stellen. Er zijn 3 stappen:

Ontdekken waar je voor wilt gaan

Wat wil je nou eigenlijk écht graag? Waar word je enthousiast van en waardoor raak je gemotiveerd? Ik heb 3 opdrachten voor je klaarstaan die jou helpen om dat te ontdekken.

Het stellen van een jaardoel

In een jaar kun je veel meer doen dan je denkt. Daarom help ik je met het stellen van een jaardoel. En daar hoef je echt niet op 1 januari mee te beginnen. 

Het maken van een plan om dat jaardoel ook echt te gaan behalen

Vanuit dat jaardoel ga je een plan maken. Je maakt het jaardoel steeds specifieker, totdat je uiteindelijk weet wat je vandaag kunt doen om dat jaardoel over een jaar te behalen. Ik help je daar stap voor stap bij.

Wil jij aan de slag met doelen stellen? En wil je doelen stellen die je ook echt gaat bereiken? Lees dan verder!

Ben je nieuwsgierig? Lees dan meer op de e-book pagina. Klik op de button:

 

Wil je direct aan de slag gaan en alvast een voorproefje krijgen? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis het werkblad SMART doelen stellen. Vul het onderstaande formulier in:

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie